AEG BP5013001M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
BP5013001 PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie,
które ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na lekturę w celu zapewnienia
najlepszego wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co niezbędne do
utrzymania urządzeń AEG w doskonałym stanie technicznym i wizualnym. Wśród
szerokiej gamy akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych zgodnie z
wysokimi standardami jakości, oferujemy specjalistyczne naczynia kuchenne,
kosze na sztućce, półki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
8 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
10 Codzienna eksploatacja
12 Funkcje zegara
14 Korzystanie z akcesoriów
15 Dodatkowe funkcje
17 Przydatne rady i wskazówki
28 Konserwacja i czyszczenie
31 Co zrobić, gdy…
32 Dane techniczne
33 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie przeczytać dołą‐
czoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowo‐
dowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z urzą‐
dzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
Nie wolno pozwalać obsługiwać tego urządzenia osobom, w tym również dzieciom, o og‐
raniczonych zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych albo osobom bez
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy. Osoby te mogą obsługiwać urządzenie wy‐
łącznie pod nadzorem lub po odpowiednim poinstruowaniu przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Nie pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub stygnącego urządzenia.
Łatwo dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącznie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji dostarczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące się obok urządzenia i nad nim spełniały
odpowiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urządzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i porażeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać wszystkie połączenia elektryczne.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłączeniu elektrycznym podane na tabliczce zna‐
mionowej są zgodne z parametrami instalacji zasilającej. W przeciwnym razie należy
skontaktować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy zlecić przedstawicielowi serwisu lub wy‐
kwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdujących się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prądem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego dopiero po zakończeniu instalacji. Należy
zadbać o to, aby po zakończeniu instalacji urządzenia wtyczka przewodu zasilającego
była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych (typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar‐
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
Obsługa
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem obrażeń, oparzeniem lub wybuchem.
Z urządzenia należy korzystać w warunkach domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy
zawsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zachować ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi powinny być zamknięte.
Należy ostrożnie otwierać drzwi drzwi urządzenia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wolno zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
produktami w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
– Nie należy kłaść naczyń ani innych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia.
– Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośrednio na dnie urządzenia.
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio do rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
– Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy. Sok z owoców może trwa‐
le zaplamić emalię.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem obrażeń, pożarem lub uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę prze‐
wodu zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występuje zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je niezwłocznie wymienić. Należy skontaktować się z
punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych, myjek do szorowania, rozpuszczalników
ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Czyszczenie pirolityczne
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i poparzeniem.
Należy dokładnie zapoznać się z instrukcją czyszczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego dzieciom nie wolno przebywać w pobliżu urządzenia.
Urządzenie bardzo mocno się nagrzewa.
Podczas czyszczenia pirolitycznego oraz po jego zakończeniu dokładnie przewietrzyć
pomieszczenie.
Podczas pierwszego nagrzewania urządzenia do maksymalnej temperatury oraz po za‐
kończeniu nagrzewania należy zapewnić dobrą wentylację pomieszczenia.
Podczas czyszczenia pirolitycznego oraz po jego zakończeniu w pobliżu urządzenia nie
powinny przebywać zwierzęta domowe (szczególnie ptaki); na początku wybrać najwyż‐
szą temperaturę, pamiętając o konieczności zapewnienia dobrej wentylacji pomieszcze‐
nia.
Niektóre ptaki oraz gady są bardzo wrażliwe na opary, które mogą wytwarzać się pod
czas czyszczenia pirolitycznego.
Ponadto niewielkie zwierzęta domowe mogą być wrażliwe na miejscowe zmiany tempe‐
ratury, które występują w pobliżu piekarników z funkcją czyszczenia pirolitycznego pod‐
czas działania tej funkcji.
Wysoka temperatura występująca podczas czyszczenia pirolitycznego może uszkodzić
powierzchnie garnków, patelni, tac i innych przyborów kuchennych z powłoką zapobiega‐
jącą przywieraniu; ponadto powłoki te mogą być źródłem oparów o niewielkim stopniu
toksyczności.
Opary uwalniane podczas czyszczenia pirolitycznego lub wypalania resztek potraw klasy‐
fikuje się jako nieszkodliwe dla ludzi – w tym dla noworodków lub osób z problemami
zdrowotnymi.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana w tym urządzeniu jest przeznaczona wy‐
łącznie do urządzeń domowych. Nie należy używać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy odłączyć urządzenie od źródła zasila
nia.
Używać wyłącznie żarówek tego samego typu.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożliwić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
OPIS URZĄDZENIA
4 632 5
1
13
7
8
9
10
11
12
5
4
3
2
1
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Sterowanie elektroniczne
5
Pokrętło regulacji temperatury
6
Kontrolka zasilania
7
Grzałka
8
Oświetlenie piekarnika
9
Wentylator
10
Grzałka na tylnej ściance
11
Grzałka dolna
12
Prowadnice blach, wyjmowane
13
Poziomy umieszczania potraw
8 Opis urządzenia
Akcesoria piekarnika
Druciana półka
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do grillowania/pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbie‐
rania skapującego tłuszczu.
Prowadnice teleskopowe
Do blach i rusztu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Przed pierwszym użyciem 9
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Pierwsze podłączenie do sieci elektrycznej
Po pierwszym podłączeniu do sieci elektrycznej na wyświetlaczu na kilka sekund pojawią
się wszystkie symbole. Przez kolejnych kilka sekund będzie wyświetlana wersja oprogramo‐
wania.
Ustawianie aktualnej godziny
Gdy zniknie wskazanie wersji oprogramowania, na wyświetlaczu pojawi się oraz „12:00
„Miga „12”.
1. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić aktualną godzinę.
2. Nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić (jest to niezbędne tylko w przypadku pierwsze‐
go ustawienia; później nowy czas jest automatycznie zapisywany po upływie 5 se‐
kund).
Na wyświetlaczu pojawi się
oraz ustawiona godzina „Miga „00”.
3. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić aktualną liczbę minut.
4. Nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić (jest to niezbędne tylko w przypadku pierwsze‐
go ustawienia; później nowy czas jest automatycznie zapisywany po upływie 5 se‐
kund).
Na wyświetlaczu temperatury/czasu pojawi się ustawiona godzina.
Zmiana ustawienia godziny
Zmiany aktualnej godziny można dokonać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć przycisk
. Ustawiony czas i symbol zaczną migać na wyświetlaczu. Aby us‐
tawić nowy czas, należy postępować zgodnie z procedurą opisaną w punkcie „Ustawianie
aktualnej godziny”.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika, aby wybrać żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
/ , aby ustawić temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położe‐
nia wyłączenia („0”) .
10 Codzienna eksploatacja
Symbol pokrętła, wskaźnik lub kontrolka (zależnie od modelu – patrz widok urządzenia):
Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie pracuje.
Symbol informuje czy za pomocą pokrętła modyfikowane są ustawienia dotyczące które‐
goś z pól grzejnych, funkcji piekarnika lub temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Szybkie nagrzewanie Zapewnia skrócenie czasu nagrzewania.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech
poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C
niższą od temperatury używanej podczas pieczenia przy
użyciu funkcji pieczenia tradycyjnego. Służy również do
suszenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających in‐
tensywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić
temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury
używanej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie pie‐
karnika.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie
oraz do robienia przetworów
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opie‐
kania pieczywa.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opie‐
kania pieczywa.
Turbo grill Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jed‐
nym poziomie. Również do zapiekania i przyrumieniania.
Czyszczenie pirolityczne Do automatycznego czyszczenia pirolitycznego piekarni‐
ka. Powoduje wypalenie zanieczyszczeń znajdujących
się w piekarniku. Piekarnik nagrzewa się do temperatury
około 500°C.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Funkcja szybkiego nagrzewania skraca czas nagrzewania.
1. Ustawianie funkcji szybkiego nagrzewania: patrz tabela „Funkcje piekarnika”.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
/ , aby ustawić temperaturę.
3. Po osiągnięciu żądanej temperatury rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Funkcja szybkiego nagrzewania nie przestaje działać po wyemitowaniu sygnału dźwiękowe‐
go. Konieczne jest ręczne wyłączenie funkcji.
Codzienna eksploatacja
11
4. Ustawić odpowiednią funkcję piekarnika.
Wyświetlacz
1
Zegar
2
Wskaźnik nagrzewania/ciepła resztko‐
wego
3
Zbiornik na wodę (tylko w wybranych
modelach)
4
Czujnik temperatury wewnątrz produk‐
tu (tylko w wybranych modelach)
5
Blokada drzwi (tylko w wybranych mo‐
delach)
6
godz./min
7
Funkcje zegara
17 2 3
4567
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
ZEGAR Służy do ustawiania funkcji zegara.
,
MINUS, PLUS Do ustawiania wartości czasu
MINUTNIK Ustawianie minutnika. Aby włączyć lub wyłą‐
czyć oświetlenie w komorze piekarnika, nale‐
ży przytrzymać wciśnięty przycisk przez po‐
nad 3 sekundy.
TEMPERATURA Do sprawdzania temperatury w komorze pie‐
karnika. Do sprawdzania temperatury czujni‐
ka temperatury wewnątrz produktu, gdy jest
podłączony (jeśli dotyczy). Można użyć tylko,
jeśli została ustawiona funkcja piekarnika.
Wskaźnik nagrzewania/ciepła resztkowego
Po włączeniu funkcji piekarnika na wyświetlaczu pojawiają się kolejno paski. Sygnalizują
one wzrost lub spadek temperatury piekarnika.
FUNKCJE ZEGARA
SYMBOL FUNKCJA OPIS
MINUTNIK Służy do odliczania ustawionego czasu. Funkcja nie ma wpły‐
wu na działanie piekarnika.
CZAS DOBOWY Służy do ustawiania, zmieniania lub sprawdzania aktualnej go‐
dziny. Patrz rozdział „Ustawianie aktualnej godziny”.
12 Funkcje zegara
SYMBOL FUNKCJA OPIS
CZAS Można użyć tylko, jeśli została ustawiona funkcja piekarnika,
aby określić, jak długo ma działać piekarnik.
KONIEC Można użyć tylko, jeśli została ustawiona funkcja piekarnika,
aby określić, kiedy piekarnik ma się wyłączyć. Funkcje Czas i
Koniec można włączyć jednocześnie (Opóźnienie), jeśli urzą‐
dzenie ma w późniejszym czasie włączyć się i wyłączyć auto‐
matycznie.
Naciskać wielokrotnie przycisk , aby przełączać kolejno funkcje zegara.
Aby potwierdzić ustawienia funkcji zegara, należy nacisnąć przycisk lub zaczekać 5 se‐
kund na automatyczne potwierdzenie.
Ustawiane funkcji CZAS lub KONIEC
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk , aż na wyświetlaczu pojawi się symbol lub .
Na wyświetlaczu będzie migać symbol
lub .
2. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić minuty.
3. Nacisnąć przycisk
w celu potwierdzenia.
4. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić żądaną godzinę.
5. Nacisnąć przycisk
w celu potwierdzenia.
Po upływie ustawionego czasu przez 2 minuty emitowany jest sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu miga symbol lub oraz wskazanie ustawionego czasu. Piekarnik
wyłącza się.
6. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk lub otworzyć drzwi
piekarnika.
W przypadku naciśnięcia przycisku podczas ustawiania godzin w ramach funkcji CZAS
urządzenie przechodzi do ustawień funkcji KONIEC .
Ustawianie MINUTNIKA
Minutnik służy do ustawiania czasu odliczania (maksymalnie 23 godziny i 59 minut). Funk‐
cja ta nie ma wpływu na działanie piekarnika. MINUTNIK można ustawić w dowolnym cza‐
sie – również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
1. Nacisnąć przycisk
.
Na wyświetlaczu zacznie mig
i „00”.
2. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić MINUTNIK. Domyślnie czas jest wyświetla‐
ny w minutach i sekundach. W przypadku ustawienia czasu dłuższego niż 60 minut na
wyświetlaczu pojawi się symbol
. Czas będzie wyświetlany w godzinach i minu‐
tach.
3. MINUTNIK uruchomi się automatycznie po pięciu sekundach.
Po upływie 90% ustawionego czasu zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Funkcje zegara
13
4. Gdy upłynie ustawiony czas, przez dwie minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu zacznie migać wskazanie „00:00” oraz
.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
W przypadku ustawienia MINUTNIKA, gdy działa funkcja CZAS lub KONIEC, na wyświetla‐
czu pojawia się symbol
.
Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu pracy piekarnika. Stoper włącza się natychmiast,
gdy piekarnik zaczyna się nagrzewać.
Zerowanie stopera: nacisnąć i przytrzymać przyciski
i ; stoper rozpocznie ponownie
odliczanie czasu.
Nie można korzystać ze stopera, gdy ustawiona jest funkcja Czas lub Koniec.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt piekarnika po‐
siadają wgłębienia na bocznych krawędziach.
Wgłębienia te i kształt prowadnic zabezpieczają
akcesoria piekarnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu wraz z głęboką blachą do pie‐
czenia
Umieścić ruszt na głębokiej blasze. Wsunąć głę‐
boką blachę do pieczenia między prowadnice jed‐
nego z poziomów piekarnika.
14 Korzystanie z akcesoriów
Prowadnice teleskopowe – wkładanie akcesoriów piekarnika
Umieścić blachę do pieczenia lub głęboką blachę
na prowadnicach teleskopowych.
Umieścić drucianą półkę na prowadnicach tele‐
skopowych, tak aby nóżki były skierowane w dół.
Wysoka krawędź wokół drucianej półki stanowi
dodatkowe zabezpieczenie zapobiegające ześliz‐
giwaniu się naczyń.
Jednoczesne wkładanie rusztu i głębokiej blachy
Umieścić ruszt na głębokiej blasze. Umieścić ruszt
wraz z głęboką blachą na prowadnicach telesko‐
powych.
DODATKOWE FUNKCJE
Blokada uruchomienia
Blokada uruchomienia chroni przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady uruchomienia:
1. Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przyciski
i przez co najmniej 2 sekundy.
3. Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie SAFE (odpowiednio po włączeniu lub wyłączeniu blokady uruchomienia).
Jeśli piekarnik jest wyposażony w funkcję czyszczenia pirolitycznego, drzwi zostaną zablo‐
kowane.
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawi się wskazanie SA‐
FE.
Dodatkowe funkcje 15
Blokada Panelu
Dotyczy modeli wyposażonych w funkcję czyszczenia pirolitycznego.
Funkcja Blokada Panelu chroni przed przypadkową zmianą funkcji piekarnika. Funkcję Blo‐
kada Panelu można włączyć tylko podczas pracy urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji Blokada Panelu:
1. Włączyć urządzenie.
2. Włączyć funkcję lub ustawienie piekarnika.
3. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez 2 sekundy przyciski
i .
4. Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie Loc (odpowiednio po włączeniu lub wyłączeniu Blokada Panelu).
Jeśli piekarnik jest wyposażony w funkcję czyszczenia pirolitycznego, drzwi zostaną zablo‐
kowane.
Gdy włączona jest funkcja Blokada Panelu, urządzenie można wyłączyć. W przypadku wy‐
łączenia urządzenia Blokada Panelu również zostaje wyłączona.
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawi się wskazanie Loc.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego jest widoczny na wyświetlaczu każdorazowo po zakończe‐
niu pieczenia, gdy temperatura w komorze piekarnika przekracza 40°C. Aby wyświetlić tem‐
peraturę piekarnika na wyświetlaczu, należy obrócić pokrętło regulacji temperatury.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać
powierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator
chłodzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
Automatyczne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie wyłącza się samoczynnie po pewnym czasie:
jeżeli działa funkcja piekarnika;
jeżeli użytkownik nie zmieni temperatury piekarnika.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
30°C – 120°C 12,5 godz.
120°C – 200°C 8,5 godz.
200°C – 250°C 5,5 godz.
250°C – temperatura maksymalna 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy nacisnąć dowolny przycisk, aby ponownie uruchomić
urządzenie.
Samoczynne wyłączenie działa ze wszystkimi funkcjami piekarnika z wyjątkiem funkcji: Oś‐
wietlenie piekarnika, Czas, Koniec i Opóźnienie.
16 Dodatkowe funkcje
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Należy przysto‐
sować używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości w tabe‐
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż jednym poziomie czas pieczenia można wy‐
dłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wystarcza‐
jąco przyrumieniony.
Nieprawidłowy poziom umie‐
szczenia potrawy.
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem‐
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Czasu pieczenia nie moż‐
na skracać poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Przydatne rady i wskazówki 17
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Do ciasta wlano zbyt dużo pły‐
nu.
Użyć mniej płynu. Należy prze‐
strzegać czasu mieszania cias
ta, zwłaszcza w przypadku uży‐
cia robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie skrócić czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie‐
czenia.
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Ciasto nie zostało równomier‐
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po upły‐
wie podanego czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Kołacz lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/
ciasto owocowe
Termoobieg 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake/biszkopt nis‐
kokaloryczny
Termoobieg 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake/biszkopt nis‐
kokaloryczny
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 35 - 50
Kruchy spód plac‐
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
10 - 25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie/szarlot‐
ka (2 formy, Ø 20
cm, umieszczone
po przekątnej)
Termoobieg 2 160 60 - 90
18 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Apple pie/szarlot‐
ka (2 formy, Ø 20
cm, umieszczone
po przekątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik Pieczenie trady‐
cyjne
1 170 - 190 60 - 90
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 - 190 30 - 40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
Pieczenie trady‐
cyjne
2
160 - 180
1)
50 - 70
Chleb (żytni):
1. Pierwszy
etap piecze‐
nia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rolada biszkopto‐
wa
Pieczenie trady‐
cyjne
3
180 - 200
1)
10 - 20
Ciasto z kruszon‐
ką (suche)
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Maślane ciasto
migdałowe/ciasto
cukrowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 3 150 35 - 55
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 35 - 55
Placek owocowy
na kruchym cieś‐
cie
Termoobieg 3 160 - 170 40 - 80
Przydatne rady i wskazówki 19
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twa‐
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Ciasteczka kru‐
che
Termoobieg 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/cias‐
teczka maślane/
paluchy
Termoobieg 3 140 20 - 35
Short bread/cias‐
teczka maślane/
paluchy
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160
1)
20 - 30
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z bia
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka droż‐
dżowe
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
Termoobieg 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
10 - 25
Bułki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes/małe
ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Termoobieg 3
150
1)
20 - 35
Small cakes/małe
ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
170
1)
20 - 30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG BP5013001M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi