Groupe Brandt DOV1145B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
Piekarnik
Szanowna Klientko, szanowny Kliencie,
Odkrycie produktów marki De Dietrich wiąże się z doświadczeniem
wyjątkowych emocji, dostarczanych wyłącznie przez wyjątkowe
produkty.
Już od pierwszego wejrzenia, można odczuć ich siłę przyciągania.
Jakość stylistyki odzwierciedla ponadczasowa estetyka i staranne
wykończenia, nadające każdemu przedmiotowi elegancji i wyrafinowania,
łącząc je w idealnej harmonii.
Następnie, nadchodzi nieodparta pokusa dotknięcia. Stylistyka
De Dietrich opiera się na solidnych i ekskluzywnych materiałach;
stawiając autentyczność na najwyższym miejscu.
Łącząc najnowocześniejszą technologię ze szlachetnymi materiałami,
De Dietrich tworzy produkty najwyższej jakości w służbie wszystkim
miłośnikom sztuki kulinarnej.
Życzymy Państwu dużo satysfakcji podczas użytkowania nowo nabytego
urządzenia. Z przyjemnością zapoznamy się z Państwa sugestiami i
odpowiemy na ewentualne pytania. Zachęcamy do przekazywania ich do
naszego działu obsługi klienta lub na naszej stronie internetowej.
Zapraszamy do zarejestrowania swojego produktu na stronie
www.de-dietrich.com umożliwiającego korzystanie z ofert marki.
Dziękujemy za okazane nam zaufanie.
De Dietrich
Wszelkie informacje na temat naszej marki znajdują się na stronie
www.de-dietrich.com
Zapraszamy do Galerii De Dietrich, 6 rue de la Pépiniere w Paryżu (VIII)
Otwartej od wtorku do soboty w godzinach od 10.00 do 19.00.
Dział obsługi klienta: 0892 02 88 04
SPIS TREŚCI
1 / INFORMACJE DLA UŻYTKOWNIKA
Pieczenie przy użyciu pary___________________________________ 04
2 / OPIS URZĄDZENIA
Zasada działania ___________________________________________ 05
Prezentacja piekarnika ______________________________________ 05
Akcesoria_________________________________________________ 06
Prezentacja programatora ___________________________________ 07
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Ustawianie godziny_________________________________________ 08
Czas trwania zaprogramowanego wstępnie pieczenia dla
poszczególnych funkcji _____________________________________ 08
Pieczenie natychmiastowe przy użyciu pary ____________________ 09
Zatrzymanie w trakcie pieczenia ______________________________ 10
Koniec pieczenia___________________________________________ 10
Zarządzanie wodą__________________________________________ 10
Pieczenie opóźnione________________________________________ 11
Korzystanie z minutnika _____________________________________ 12
Blokada przycisków (zabezpieczenie przed dziećmi) _____________ 13
Réglage du contrast _______________________________________ 14
Mode démo _______________________________________________ 14
4 / OPIS FUNKCJI I TABELA PIECZENIA _____________________________ 15
Tabela pieczenia ___________________________________________ 16-17
5 / USUWANIE NIEPRAWIDŁOWOŚCI W DZIAŁANIU __________________ 18
6 / SERWIS POSPRZEDAŻNY
Naprawy__________________________________________________ 19
PL
3
1/ INFORMACJE DLA UŻYTKOWNIKA
PIECZENIE PRZY UŻYCIU PARY
Informacje ogólne
Pieczenie na parze przedstawia same korzyści jeżeli przestrzega się jego zasad. Jest ono
zdrowe, naturalne i pozwala zachować smak potraw. Tak przyrządzone danie można przyprawić
wyrafinowanym sosem lub sosem ziołowym.
Nie wydziela żadnych zapachów. Nie ma potrzeby dodawania ziół ani przypraw do wody
pieczenia, natomiast można ułożyć rybę na warstwie alg a kurczaka na pęczku rozmarynu lub
estragonu, co wzbogaci ich zapach.
Umożliwia jednoczesne pieczenie mięsa, ryby i warzyw.
Umożliwia delikatne podgrzanie makaronu, ryżu i ziemniaczanego puree bez ryzyka sklejenia
się czy wysuszenia żywności.
Ułatwia przygotowywanie kremów, kremów jajecznych, ryżu na słodko, przykrytych papierem
aluminiowym, aby woda ze skraplania nie zmoczyła ich.
Nie ma potrzeby wcześniejszego solenia pokarmów ani wody.
Aby poprawić wygląd mięsa, podrumienić go szybko ze wszystkich stron na patelni z dodatkiem
gorącego masła.
W porównaniu z gotowaniem w wodzie, pieczenie na parze przedstawia same zalety:
Jest szybkie: pieczenie rozpoczyna się natychmiast, podczas gdy gotowanie pokarmów w
wodzie rozpoczyna się po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia.
Jest dietetyczne: witaminy (rozpuszczalne w wodzie) i sole mineralne są zachowane, ponieważ
rozpuszczają się w bardzo niewielkim stopniu w wodzie ze skraplania, która pokrywa żywność.
Dodatkowo, do pieczenia nie używa się tłuszczu.
Para zachowuje smak potraw. Nie dodaje zapachu ani smaku grillowania czy smażenia i nie
neutralizuje go, ponieważ składniki nie rozpuszczają się w wodzie.
Druga strona medalu: nie należy przygotowywać w ten sposób ryby, która nie jest świeża lub
warzyw zapomnianych od tygodnia w lodówce: wynik będzie fatalny!
Para nie przekazuje smaków ani zapachów; można więc jednocześnie zyskać na czasie i
zaoszczędzić pieniądze, przygotowując obok siebie, nie stykające się z sobą potrawy, np. rybę
i deser.
Para nadaje się również do blanszowania, podgrzewania i utrzymywania pokarmów w cieple, a
w szczególności sosów.
Na wstępie, przyrumienić mięso (drób, cielęcina, wieprzowina) na patelni z niewielką ilością
tłuszczu, aby nabrało apetycznego wyglądu. Następie zakończyć pieczenie na parze.
Pokrojona żywność piecze się szybciej i równomierniej niż żywność w jednym kawałku.
PL
4
2 / OPIS URZĄDZENIA
PREZENTACJA PIEKARNIKA
A
B
Wyświetlacz
Rurka dopływu wody
Generator pary
C
D
E
Panel sterowania
Zbiornik
Rynienka
B
A
D
C
E
F
F
ZASADA DZIAŁANIA
Woda ze zbiornika przedostaje się do
wnętrza piekarnika przez rurkę. Przekształca
się ona w parę podczas kontaktu z gorącą
powierzchnią umieszczoną w górnej części
wnętrzna piekarnika:
jest to generator pary.
Dodawanie wody do naczynia z żywnością nie
jest konieczne. Aby zagwarantow
PRAWDZIWE PIECZENIE NA PARZE,
piekarnik jest wyposażony w specjalne
naczynia przeznaczone do idealnego
pieczenia na parze.
Uwaga
KONIECZNIE wypełnić zbiornik na
wodę do maksymalnego poziomu przed
rozpoczęciem pieczenia. Włożyć zbiornik
z powrotem na swoje miejsce,
MAKSYMALNIE go popychając aż do
wyraźnego WEJŚCIA W ROWEK.
Uwaga
W czasie użytkowania urządzenie
nagrzewa się. Gorąca para wydobywa się
z piekarnika po otworzeniu drzwiczek. W
pobliżu nie powinny przebywać dzieci.
PL
5
2 / OPIS URZĄDZENIA
AKCESORIA
• Wyjmowany zbiornik (rys.4)
Zbiornik umożliwiający zasilanie piekarnika
wodą w niezależny sposób.
Jego pojemność wynosi około 1 litra (poziom
maksymalny).
rys.3
rys.4
• Ruszt (rys.3)
Wyjmowany ruszt ze stali nierdzewnej:
koniecznie umieścić go w piekarniku.
Porada
Naczynia można myć w zmywarce.
Porada
Naczynia można myć w zmywarce.
Uwaga
Nie wolno używać wody
odmineralizowanej (niespożywczej).
• Naczynie na żywność (rys.1)
Perforowane naczynie ze stali nierdzewnej
umożliwia uniknięcie kontaktu między
żywnością a wodą powstałą podczas skraplania
rys.1
• Naczynie na skraplanie (rys.2)
Naczynie ze stali nierdzewnej do zbierania
wody powstałej w wyniku skraplania
rys.2
Porada
Przed przystąpieniem do pieczenia,
umieścić naczynie (rys.1) na naczyniu
(rys.2) do góry dnem, aby nie weszły na
siebie (patrz schemat naprzeciw).
Przed schowaniem naczyń, umieścić jedno
naczynie (rys.1) w drugim naczyniu (rys.2).
PL
6
2 / OPIS URZĄDZENIA
PREZENTACJA PROGRAMATORA
A
A
B
Wyświetlanie trybów pieczenia
Wskaźnik czasu pieczenia
Wyświetlacz czasu pieczenia/minutnika
Wskaźnik minutnika
Wskaźnik końca pieczenia
C
D
E
Wyświetlacz godziny
Wskaźnik wzrostu temperatury
Wyświetlacz temperatury piekarnika
Wskaźnik zarządzania wodą
Wskaźnik blokady przycisków (zabezpieczenie
przed dziećmi)
F
G
H
I
I
C
H
F
B
J
JED G
A
B
Przycisk regulacji temperatury
Przycisk regulacji godziny, czasu pieczenia, końca pieczenia i minutnika
Przycisk stop
C
C
A
B
PL
7
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
-
+
Ustawianie godziny
- Po podłączeniu piekarnika do prądu
12:00 miga na wyświetlaczu.
- Ustawić godzinę za pomocą pokrętła.
Przykład: 12:30.
- Nacisnąć pokrętło, w celu
potwierdzenia.
Wyświetlacz przestaje migać.
3
2
1
-
Ustawienie aktualnej godziny na
zegarze
- Przycisnąć przez kilka sekund aż
wyświetlacz zacznie migać, następnie
zwolnić przycisk.
Sygnał dźwiękowy informuje, że ustawienia
są już możliwe.
- Ustawić godzinę za pomocą pokrętła.
Nacisnąć pokrętło, w celu potwierdzenia.
5
4
Uwaga
W przypadku braku potwierdzenia,
zmiany zostają automatycznie zapisane po
kilku sekundach.
KORZYSTANIE Z PROGRAMATORA
-
+
5
4
1
2
3
PL
8
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Porada
Aby nie zniszczyć rezultatu pieczenia, nie
otwierać drzwiczek podczas pieczenia.
NATYCHMIASTOWE PIECZENIE PRZY UżYCIU PARY W 100°C
Uwaga
Nigdy nie włączać piekarnika jeżeli w
zbiorniku nie ma wody.
PIEKARNIK POSIADA 8 FUNKCJI PIECZENIA
PRZY UŻYCIU PARY(patrz tabela str.18)
5
4
6
7
1
2
3
•Pieczenie natychmiastowe
Programator powinien wyświetlać
tylko godzinę. Godzina nie powinna migać.
- Wybrać tryb pieczenia za pomocą pokrętła.
- Przykład:
Zalecana temperatura 100°C .
Czas trwania 25 minut
-U
STAWIENIE CZASU PIECZENIA:
- Przycisnąć przycisk .
- 0:25 zacznie migać.
- Dostosować czas za pomocą pokrętła.
Przykład: 30 minut.
- Zmienić temperaturę pieczenia
- Przycisnąć przycisk temperatura miga.
Dostosować temperaturę za pomocą pokrętła.
Przykład: 95°C
- Upewnić się, że drzwiczki są zamknięte.
- Nacisnąć pokrętło, w celu
potwierdzenia.
Piekarnik uruchamia się, odliczając sekunda
po sekundzie.
- Aby przerwać pieczenie, należy nacisnąć
przez kilka sekund przycisk .
6
7
5
4
3
2
1
PL
9
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Uwaga
KONIECZNIE opróżnić zbiornik.
wyświetla się 0m00s. Wyłączenie animacji.
Emitowanie przerywanych sygnałów
dźwiękowych przez 3 minuty.
Aby wyłączyć je, przycisnąć lub
otworzyć drzwiczki.
W każdym momencie można zatrzymać
pieczenie, przyciskając (około
1 sekundę).
Jeżeli generator pary nie włączył się jeszcze
(około 1 minuta), piekarnik wyłącza się
natychmiast i czas gaśnie.
Jeżeli generator pary już się uruchomił, czas
przechodzi na 3 minuty i rozpoczyna się
odliczanie, a para ewakuuje się przed
otworzeniem.
1
ZATRZYMANIE W TRAKCIE PIECZENIA
KONIEC PIECZENIA
W przypadku problemu związanego z
obwodem wody podczas pieczenia, miga
symbol i rozlegają się sygnały
dźwiękowe(rys.1).
Ta usterka jest związana w szczególności z:
- pustym zbiornikiem.
- źle włożonym zbiornikiem.
Po sprawdzeniu powyższych dwóch punktów,
piekarnik włącza sie automatycznie po
zamknięciu drzwiczek.
1
ZARZĄDZANIE WODĄ
1
1
PL
10
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Porada:
Można w każdej chwili sprawdzić lub zmienić godzinę końca pieczenia za pomocą
przycisku . Aby anulować zaprogramowaną funkcję, przycisnąć przycisk STOP.
PIECZENIE OPÓŹNIONE
-
Pieczenie z opóźnionym startem i
wybraną godziną zakończenia
Opóźnione pieczenie jest możliwe w każdym
przypadku z wyjątkiem funkcji odmrażania:
Postępować jak w przypadku pieczenia
programowanego.
- Przycisnąć przycisk
wskaźnik zakończenia pieczenia zacznie
migać.
- Na wyświetlaczu miga symbol
końca pieczenia informujący, że można
teraz dokonać ustawienia.
- Ustawić wybraną godzinę końca
pieczenia za pomocą pokrętła.
- Przykład: koniec pieczenia o 13:30
- Nacisnąć pokrętło, w celu
potwierdzenia.
Godzina zakończenia pieczenia zapisze się
automatycznie po upływie kilku sekund.
Wyświetlenie końca pieczenia przestaje
migać.
- Na wyświetlaczu pojawia się z powrotem
aktualna godzina.
- Animacja informuje, iż piekarnik jest w
trybie opóźnionego startu.
Oświetlenie w środku piekarnika włącza się w
chwili rozpoczęcia pieczenia i wyłącza po
jego zakończeniu.
6
5
4
3
2
1
1
3
4
5
2
6
PL
11
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Uwaga
Można zmienić lub anulować w każdej chwili programowanie minutnika, aby go anulować,
ustawić czas na 0:00 i przycisnąć STOP.
- Programator piekarnika może być używany
jako niezależny minutnik, pozwalając na
odliczanie czasu bez uruchamiania
piekarnika.
Wówczas, minutnik jest wyświetlany
priorytetowo w stosunku do aktualnej
godziny.
- Przycisnąć przycisk .
- Symbol minutnika i 0m00s migają.
- Ustawić czas za pomocą pokrętła
.
- Nacisnąć pokrętło, w celu potwierdzenia.
2
1
KORZYSTANIE Z MINUTNIKA
Wyświetlacz przestaje migać po upływie kilku
sekund a minutnik włącza się i odlicza
sekundy ustawionego czasu.
Minutnik informuje o upływie ustawionego
czasu sygnałami dźwiękowymi.
Wyłączenie tych sygnałów następuje po
naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku.
1
2
PL
12
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
BLOKADA PRZYCISKÓW (ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI)
PIEKARNIK JEST WYŁĄCZONY
Można zablokować dostęp do przycisków
piekarnika w następujący sposób:
Piekarnik jest wyłączony, przycisnąć
jednocześnie przyciski
STOP
i przez
kilka sekund.
Na wyświetlaczu pojawia się “kłódka”
-dostęp do elementów sterowania
piekarnikiem jest zablokowany.
Aby odblokować go, przycisnąć jednocześnie
przyciski
STOP
i przez kilka sekund.
Przyciski piekarnika są na nowo dostępne.
2
1
Uwaga
Nie można zablokować piekarnika jeżeli zaprogramowano wcześniej pieczenie.
1
2
FUNKCJA “TRYB CZUWANIA”
-
Piekarnik jest wyposażony w funkcję “stand by” (przedłużone czuwanie)
- Wyświetlanie godziny.
- Po upływie 4 min, jeżeli użytkownik nie wykona w tym czasie żadnej operacji, piekarnik
przechodzi na tryb czuwania.
Nie można aktywować żadnego przycisku.
Aby wznowić działanie wyświetlacza, skorzystać z wyboru funkcji.
- Wyświetlacz piekarnika jest ponownie uruchomiony i można już rozpocząć pieczenie
.
PL
13
PL
3 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
-Ustawić godzinę na 00:10 (patrz ustawienie
godziny str.6)
- Przycisnąć przycisk aż
wyświetli się -CO-.
- Dostosować kontrast za pomocą pokrętła.
- Nacisnąć pokrętło, w celu potwierdzenia.
1
REGULACJA KONTRASTU
-
+
1
2
3
- Ustawić godzinę na 00:00 (patrz ustawienie
godziny str.6)
- Przycisnąć jednocześnie przyciski
STOP
przez 10 sekund aż
wyświetli się DEMO.
- Aby powrócić do normalnego trybu,
przycisnąć ponownie przyciski
STOP
aż do zniknięcia DEMO.
1
TRYB DEMO
1
14
4 / OPIS FUNKCJI PL
Warzywa i mięso
Delikatne ryby w całości (pstrągi)
Pieczenie delikatnych ryb
(filety z sardynek, barweny)
Jajka pieczone w foremkach; dobra konsystencja
faszerowanych pomidorów.
Dania w foremkach, kremy...
Pasztety, wątróbki drobiowe.
Odgrzewanie gotowych dań
Rozpuszczona czekolada, masło.
Lekko podgrzane owoce do natychmiastowego
spożycia
Rozmrażanie filetów rybnych przed
panierowaniem.
Leśne owoce, które powinny pozostać zimne (do
tart i polew)
Rozmrażanie mięsa przed grillowaniem
(np.: kiełbas)
Najczęściej używany tryb
pieczenia przy użyciu pary
Do pieczenia
delikatnych dań
Mięso pozostaje perliste,
nie pojawia się kolagen
Do pieczenia
delikatnych produktów, owoców,
przecierów owocowych
Delikatne podgrzewanie
Wolne rozmrażanie bez ryzyka
zagotowania
FUNKCJE
Temperatura
PIECZENIE
PRZYKŁADY PIECZONYCH
POTRAW
100
85
75
90
95
80
55
60
° C
Pieczenie
temperatura °C
Czas wstępnie
zaprogramowany
Czas minimalny Czas
maksymalny
25 min
15 min
15 min
20 min
30 min
15 min
30 min
30 min
5 min
5 min
5 min
5 min
5 min
5 min
5 min
5 min
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
100
85
75
90
95
80
55
60
CZAS TRWANIA ZAPROGRAMOWANEGO WSTĘPNIE
PIECZENIA DLA POSZCZEGÓLNYCH FUNKCJI
15
4 / TABELA PRACY PIEKARNIKA
16
Ziemniaki
Świeży
groszek
Fasolka
szparagowa
Karczochy
(małe)
CZAS
Szparagi
Brokuły
Marchewki
Seler korzeniowy
Dynia
Grzyby
Cukinie
Czyściec
Szpinak
Endywia
Fenkuł
Rzepy
40-45 min.
35-40 min.
18 min.
20-22 min.
25-30 min.
15-20 min.
15 min.
10-15 min.
20 min.
20 min.
35 min
30 min.
22 min.
30-35 min.
15-20 min.
20-25 min.
25 min.
40-45 min.
ustawić do góry nogami w naczyniu
w przypadku końcówek, zmniejszyć czas
w małych kiściach
w cienkich plasterkach
w cienkich plasterkach
w kostkę
w plasterkach
z usuniętym wnętrzem i przekrojone
na 2 wzdłuż
przekrojone na 2
w kostkę
Pory
25 min.
przekrojone na 2
pokrojone w plasterki
w całości
Podany czas
zależy do
rodzaju, grubości
i świeżości
warzyw.
Przestrzegać
wskazówek
znajdujących się
w kolumnie
“Przygotowania”
.
Czas pieczenia
pozostaje taki
sam niezależnie
od pieczonej
ilości żywności.
Przykład:
1 lub 4 karczochy
ten sam czas
pieczenia.
•Aby
kontrolow
stopień pieczenia
nakłuć
najgrubsze
miejsce warzywa;
jeżeli jest
upieczone, nie
stawi oporu.
(świeży) wymieszać w trakcie
pieczenia (mrożony)
/
Warzywa
kapuściane
30-35 min.
22 min.
30-35 min.
Brukselka
Małe kiście kalafiora
Poszatkowana kapusta
w cienkich plasterkach
WARZYWA
PRZYGOTOWANIE
UWAGI
Muszle
św. Jakuba
Mule/
Pobrzeżki
Kraby
Homary
Duże krewetki
10-12 min.
20-25 min.
25 min.
30-35 min.
12-15 min.
z ziołami
z ziołami
/
w zależności od wagi
/
• Ustawić muszle
na ruszcie
szklanego
naczynia, dodać
zioła.
• Umieścić
owoce morza na
warstwie alg.
SKORUPIAKI
OWOCE MORZA
Jabłka/ gruszki/
brzoskwinie
Przecier owocowy
Kremy
10-15 min.
25 min.
10 min.
w całości, obrane
owoce pokrojone w plasterki
w indywidualnych foremkach
Czas pieczenia
w zależności od
dojrzałości.
OWOCE
KREMY
PRODUKTY
Niezależnie od ilości
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
° C
90
95
95
95
90
90
95
90
PL
Szczupak
Dorsz
Dorada
Tupacz
Śledź
Rdzawiec/czar
niak
Miętus
Makrela
Morszczuk
Flądra
*Steki: okrągłe
plastry ryby o
grubości 2 do
3cm (180/200g)
na osobę.
•Kupować
bardzo świeże
produkty.
Umieścić całe
ryby w naczyniu
bez dodatków lub
dodać liście
laurowe, fenkuł
lub inne zioła.
Po zakończeniu
pieczenia, usunąć
skórę, która
bardzo łatwo się
zejdzie.
Barweny
Barweny/Sola
Małe rekiny
Łosoś
Tuńczyk
Pstrąg
w całości (1kg)
25-30 min.
13-15 min.
20-25 min.
15 min.
20 min.
15-20 min.
15 min.
20 min.
15 min.
25-30 min.
15 min.
10 min.
20 min.
15-20 min.
20-25 min.
20-25 min.
w całości (1 kg)
steki (180 g)*
w całości (1 kg)
filety
w całości (200 g)
steki (180 g)
w całości (250 g)
w zależności od grubości
filety
w całości (200 g)
filety
duże kawałki
(6 do 10 cm długości)
steki (180/200 g)
steki (180/200 g)
w całości (200 g) 13-15 min.
Wołowina
Wieprzowina
(polędwiczki)
Drób
(białe mięso)
(Zrazy)
Kiełbasy
15-30 min.
25 min.
20-25 min.
25 min.
20 min.
Pieczeń 800 g:
55-60 min.
Udka kurczaka: 35-40 min.
Pieczeń z małego indyka: 50-60 min.
Kiełbasa 400 g
• Następnie
przyrumienić na
grillu w innym
naczyniu.
MIĘSA
Kaszanka
10-15 min.
Rozdzielić
ziarna widelcem
po zakończeniu
pieczenia.
RYŻ, MAKARON
KUSKUS
Ryż na mleku
30 min.
100 g umytego ryżu - 20 cl
mleka - 2 łyżki cukru
Kuskus
20 min.
200 g (1/4 litra wody)
Umieścić bezpośrednio w naczyniu, pokryć wodą lub mlekiem. Para nie wystarczy, aby
ugotować te pokarmy. Umieścić folię aluminiową na naczyniu, aby zabezpieczyć pokarm
przed kroplami wody.
7 min.
5-6 min.
8 min.
Na miękko: umieszczone bezpośrednio na ruszcie.
Sadzone
: umieszczone bezpośrednio na ruszcie.
Sadzone
: rozbite w indywidualnych naczyniach
umieszczonych na ruszcie i pokrytych folią spożywczą.
na bazie bardzo
świeżych jajek
przechowywanyc
h w temperaturze
pokojowej.
10-12 min.
Na twardo
CZAS
PRZYGOTOWANIE
UWAGI
PRODUKTY
Niezależnie od ilości
° C
RYBY
85
75
85
85
80
85
75
80
80
75
85
85
85
85
100
100
100
100
100
95
90
90
JAJKA
100
100
100
100
Pieczone w foremkach: patrz szczegółowy przepis.
100
90
100
PL
17
4 / TABELA PRACY PIEKARNIKA
18
5/ USUWANIE NIEPRAWIDŁOWOŚCI W DZIAŁANIU
Porada
We wszystkich przypadkach, jeśli wykonane czynności nie rozwiążą problemu, należy
skontaktować się jak najszybciej z serwisem posprzedażnym.
ROZWIĄZANIE PROBLEMUMOŻLIWE
PRZYCZYNY
ZAUWAŻYLI
PAŃSTWO, ŻE…
Przeciek wody lub pary
na poziomie drzwiczek
w trakcie pieczenia.
-Źle zamknięte drzwi.
- Wadliwa uszczelka
drzwiczek.
- Zgłosić awarię do serwisu
posprzedażnego.
- Usterka zasilania
piekarnika.
- Nie działa karta
elektroniczna.
Wyświetlacz nie włącza
się.
- Sprawdzić zasilanie (bezpiecznik
instalacji).
- Zgłosić awarię do serwisu
posprzedażnego.
Jeżeli mają Państwo wątpliwości co do prawidłowego działania piekarnika, nie
oznacza to koniecznie, że nastąpiła awaria.
We wszystkich przypadkach należy
sprawdzić następujące kwestie:
- Przepalona żarówka.
- Piekarnik nie jest
podłączony lub bezpiecznik
jest przepalony.
Nie działa oświetlenie w
piekarniku.
- Wymienić żarówkę.
- Podłączyć piekarnik lub wymienić
bezpiecznik.
Uwaga
- Naprawy urządzenia powinny być wykonywane wyłącznie przez specjalistów z branży.
Naprawy wykonane niezgodnie z regułami mogą stwarzać zagrożenie dla użytkownika.
PL
4 / TESTY WYDAJNOŚCI URZĄDZENIA
PL
Brokuły para 100% 500 g 18 min naczynie 1 w naczyniu 2
Mrożony groszek
para 100% 1000 g 27 min naczynie 1 w naczyniu 2
TESTY PIEKARNIKA PAROWEGO: wg IEC 60350-1 Art. 8
6 / SERWIS POSPRZEDAŻNY
Ewentualne naprawy urządzenia powinny b
wykonane przez wykwalifikowanego fachowca
z autoryzowanego serwisu marki. Wzywając
serwis proszę podać kompletne dane
urządzenia (model, typ, numer seryjny).
Informacje te znajdują się na tabliczce
znamionowej (rys.1).
ORYGINALNE CZĘŚCI
W czasie wykonywania zabiegów serwisowych
należy zażądać użycia wyłącznie oryginalnych
części zamiennych.
*
Usługa dostarczana przez Brandt Customer Services, spółkę kapitałową (SAS) z kapitałem 2.5000.000 euros,
5/7 avenue des Béthunes, 95310 Saint Ouen l’Aumône - RCS Pontoise 440 303 303
BRANDT APPLIANCES SAS
7 rue Henri Becquerel
92500 RUEIL MALMAISON
230V ~ 50 Hz
MADE IN FRANCE
rys.1
NAPRAWY
FagorBrandt SAS, zarządca dzierżawca – SAS z kapitałem w wysokości 20000000 euro RCS Nanterre 440303196.
PL
19
FFaaggoorrBBrraannddtt SSAASS,,
locataire gérant – SAS au capital social de 20 000 000 euros RCS Nanterre 440 303 196.
PL
Jak wyrównać urządzenia
A
B
FR GUIDE D'UTILISATION
DA BRUGERVEJLEDNING
DE BETRIEBSANLEITUNG
EN USER GUIDE
ES MANUAL DE UTILIZACIÓN
IT MANUALE D'USO
NL GEBRUIKSAANWIJZING
PT MANUAL DE UTILIZAÇÃO
Four
Ovn
Backo fen
Oven
A
+
-
+
-
Horno
Forno
Oven
Forno
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Groupe Brandt DOV1145B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla