Tefal QB404H Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Dziękujemy za wybranie tego urządzenia, które przeznaczone jest wyłącznie do przygotowywania
produktów spożywczych w warunkach domowych.
Przed pierwszym użyciem zakupionego urządzenia należy uwnie
przeczytać instrukcję obsługi i zachować ją: obuga niezgodna z zaleceniami
instrukcji zwalnia producenta z wszelkiej odpowiedzialności.
Z niniejszego urządzenia nie powinny korzystać osoby (w tym dzieci), których
możliwci zyczne, sensoryczne lub mentalne ograniczone oraz osoby
nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, z wyjątkiem
sytuacji gdy mogą skorzystać z nadzoru lub uzyskać instrukcje dotyczące
obugi urządzenia od osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo. Należy
dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Sprawdzić, czy napcie domowej sieci elektrycznej jest zgodne z napięciem
podanym na urządzeniu. Niewłaściwe podłączenie do sieci powoduje
utratę gwarancji.
Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do celów
kulinarnych i pod kontrolą, wewnątrz pomieszczeń, na wysokości poniżej
2000 m.
Przed pierwszym użyciem należy umyć części mające styczność z żywnością
(patrz rozdział „Uruchomienie niniejszej instrukcji), podobnie po każdym
OPIS
a - Silnik
a1 Pokrętło do regulacji prędkości
a2 Przycisk odblokowania głowicy
wielofunkcyjnej (a3)
a3 Głowica wielofunkcyjna
a4 Napęd szatkownicy (pojemnik blendera /
sokowirówka / rozdrabniacz)
a5 Pokrywa zabezpieczająca
a6 Napęd akcesoriów do mieszania (hak do
wyrabiania ciasta, trzepaczka, mieszadło)
a7 Schowek na kabel
b - Pojemnik
b1 Pojemnik ze stali nierdzewnej
b2 Pokrywa
c - Akcesoria do mieszania
c1 Hak do wyrabiania ciasta
c2 Mieszadło
c3 Trzepaczka
d - Pojemnik blendera (zależnie od modelu)
d1 Pojemnik
d2 Pokrywa
d3 Korek-dozownik
e - przejściówka mocująca (zależnie od
modelu)
f - Końcówka do mielenia (zależnie od
modelu)
f1 Korpus metalowy
f2 Ślimak
f3 Nóż
f4 Sitko z dużymi otworami
f5 Sitko z małymi otworami
f6 Nakrętka
f7 Popychacz
f8 Taca
g - Szatkownica (zależnie od modelu)
g1 Obudowa bębna
g2 Popychacz
g3 Bęben A do krojenia na plasterki
g4 Bęben C do tarcia grubego
g5 Bęben D do tarcia drobnego
g6 Bęben E do ucierania
h - Sokowirówka (zależnie od modelu)
h1 Popychacz
h2 Pokrywa
h3 Filtr obrotowy
h4 Korpus zbiornika
h5 Wylewka
h6 wignia blokowania
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
120
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page120
użyciu (rozdział „Czyszczenie). Wskazówki co do konserwacji i czyszczenia
urządzenia znajdują s w rozdziale Czyszczenie.
Zawsze należy odłącz zasilanie urządzenia, gdy pozostawia się je bez
nadzoru, oraz przed montażem, demontażem lub czyszczeniem.
Nie używać urządzenia, jeżeli nie działa ono prawiowo lub jest uszkodzone.
W takim wypadku należy zwróc się do autoryzowanego punktu
serwisowego (patrz lista w ksżeczce serwisowej).
Każda interwencja niezwiązana z czyszczeniem i zwykłą konserwacją musi
być wykonana w autoryzowanym punkcie serwisowym (patrz lista w
książeczce serwisowej).
Nie wkładać urządzenia, przewodu zasilania lub wtyczki do wody lub innych
płynów.
Kabel zasilania należy układać w miejscu niedostępnym dla dzieci, kabel
zasilania nie może znajdować s w pobliżu nagrzewacych s elemenw
urządzenia, źród ciea lub ostrych krawędzi lub stykać się z nimi.
Jeżeli kabel zasilania lub wtyczka uszkodzone, nie należy używać
urządzenia. Aby zapobiec wszelkiemu niebezpieczeństwu, przewód musi
zostać wymieniony w autoryzowanym punkcie serwisowym (patrz lista w
książeczce serwisowej).
Nie wkładać akcesoriów metalowych do kuchenki mikrofalowej.
Dla Państwa bezpieczstwa należy używ tylko oryginalnych akcesoriów
oraz części zamiennych dostosowanych do urządzenia i sprzedawanych w
autoryzowanym punkcie serwisowym.
Nieaściwe korzystanie z urządzenia grozi skaleczeniem.
Ostrza (d, f, g) bardzo ostre. Należy obchodz się z nimi ostrożnie, aby
uniknąć skaleczenia podczas opżniania misy, montu/demontażu ostrzy
na akcesorium oraz podczas czyszczenia.
Przed naciśnięciem przycisku odblokowania (a2) głowicy wielofunkcyjnej
(a3), należy zawsze zdjąć pojemnik miksera (d) lub sokowiwkę (h).
Należy zawsze używać popychacza (f7) z końcówką do mielenia (f ) do
wprowadzenia produktów do komina, nigdy nie używ palców ani widelca,
łyżki, na lub innych przedmiotów.
Nigdy nie dotykać części w ruchu, zaczekać do całkowitego zatrzymania
przed wyjęciem akcesoriów.
Nigdy nie dotykać trzepaków albo mieszadła (c), kiedy urządzenie pracuje.
Uważać, aby nad urządzeniem w czasie pracy nie zwisy długie osy, szaliki,
krawaty itp.
Nigdy nie wkładać przyrządów kuchennych yżka, szpatułka...) w komin
pokrywek (b2), (d2) lub (h2) oraz obudowy bębna (g1).
Nie uruchamiać pojemnika miksera (d1) bez pokrywki (d2).
Za każdym razem należy używać tylko jednego akcesorium.
W żadnym wypadku nie wolno wlew do pojemnika wrzących ynów.
Nie używać pojemnika bez produktów.
Zawsze używać pojemnika z pokrywą.
Nigdy nie zdejmować pokrywy przed całkowitym zatrzymaniem urządzenia.
121
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page121
Do pojemnika należy zawsze najpierw wad składniki ynne, a następnie
sadniki stałe.
Nie ywać pojemników (b1, d1) do zamrażania, pieczenia lub sterylizacji itp.
Nie należy yw sokowirówki, jeżeli ltr obrotowy (h3) lub pokrywa (h2)
uszkodzone lub widać na nich kncia.
Wączyć urządzenie i odłączyć od zasilania przed wymianą akcesoriów lub
zbliżeniem do części, które poruszają się podczas działania urządzenia.
Należy zachować ostrożność przy wlewaniu gorącej cieczy do pojemnika
miksera lub blendera, poniew może ona zostać wyrzucona z urządzenia w
wyniku nagłego zagotowania.
Urządzenie nie jest przeznaczone do zastosow domowych i analogicznych
(użytkowanie nieobjęte gwarancją) takich jak:
- Aneksy kuchenne w sklepach, biurach i innych miejscach pracy;
- Gospodarstwa rolne/agroturystyczne;
- Przez klientów hoteli, moteli i innych obiektów o charakterze
usługowym;
- W miejscach takich jak pokoje do wynajęcia.
Przy składaniu i demontowaniu akcesoriów urządzenia należy
posługiwsię rysunkami oraz informacjami podanymi w sekcjach
Montaż akcesoriów i Demont akcesoriów”.
Należy korzyst z zawartych w instrukcji obsługi wskazówek w
odniesieniu do regulacji prędkości i czasu pracy każdego akcesorium.
Z urządzenia nie powinny korzystać dzieci. Przechowywać urządzenie oraz
kabel poza zasięgiem dzieci.
Dzieci nie powinny używać urządzenia jako zabawki.
Osoby o ograniczonych możliwościach zycznych, sensorycznych lub
mentalnych lub osoby nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy mo korzystać z urządzenia pod warunkiem, że są pod nadzorem
lub uzyskały instrukcje dotycce całkowicie bezpiecznej obugi urządzenia
i dobrze rozumieją potencjalne zagrożenia.
Trzepaczki (c3) i bębnów do tarcia drobnego i grubego (g5 i g4) mogą używać
dzieci w wieku co najmniej 8 lat, pod warunkiem, że pod nadzorem lub
uzyskały instrukcje dotycce całkowicie bezpiecznej obugi urządzenia i
dobrze rozumie potencjalne zagrożenia. Czyszczeniem i konserwac
urządzenia nie mogą zajmow się dzieci, z wyjątkiem sytuacji, gdy ma co
najmniej 8 lat i znajdują się pod nadzorem osoby dorosłej. Przechowywać
urządzenie oraz kabel poza zasgiem dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Przed pierwszym użyciem, należy umyć wszystkie części akcesoriów w wodzie z płynem do mycia (z
wyjątkiem przejściówki (e): Patrz § Czyszczenie) Opłukać i wysusz.
Umieścić urządzenie na płaskiej, czystej i suchej powierzchni sprawdzić, czy pokrętło do regulacji
(a1) jest w położeniu „0” następnie podłączyć urządzenie.
Uruchomienie można wykonać na kilka sposobów:
- Praca przerywana (pulse): Obrócić pokrętło do regulacji (a1) w pozycję „pulse” naciskając kilka
URUCHOMIENIE
122
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page122
razy dla uzyskania idealnej kontroli nad przygotowywanym produktem.
- Praca ciągła: Obrócić pokrętło do regulacji (a1) w wybraną pozycję od „1” do „max zależnie od
przygotowywanego produktu.
Pozycję można zmieniać w trakcie pracy.
Aby wyłączyć urządzenie, należy ustawić pokrętło (a1) w pozycji „0”.
Ważna uwaga
: Urządzenie można uruchomić tylko gdy pokrywa (a5) i głowica (a3)
zablokowane. Po odblokowaniu pokrywy (a5) i/lub głowicy (a3) w czasie działania, urządzenie
wyłącza się. Zablokować ponownie pokrywę i/lub głowicę, ustawić w pozycji „0” pokrętło do
regulacji (a1), następnie postępoww normalny sposób w celu uruchomienia urządzenia
ustawiając wybraną prędkość.
Urządzenie kuchenne jest wyposażone w mikroprocesor kontrolujący i analizujący moc działania.
W razie przeciążenia, urządzenie samoczynnie wyłącza się. Aby ponownie uruchomić urządzenie,
należy ustawić pokrętło do regulacji (a1) w pozycji „0” i wyjąć część składników. Pozostawurządzenie
do schłodzenia na kilka minut. Następnie można ustawić wymaganą prędkość w celu zakończenia
przygotowywania potrawy.
1 - MIESZANIE / WYRABIANIE CIASTA / UBIJANIE / WYTWARZANIE EMULSJI /
ROZBEŁTANIE
Zależnie od rodzaju produktów, pojemnik ze stali nierdzewnej (b1) i pokrywa (b2) umożliwia
przygotowanie do 1,8 kg ciasta.
STOSOWANE AKCESORIA:
– Pojemnik ze stali nierdzewnej (b1).
– Pokrywa (b2)
– Hak do wyrabiania ciasta (c1) lub mieszadło (c2) lub trzepaczka (c3)
1.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Nacisnąć przycisk (a2) odblokowania głowicy wielofunkcyjnej (a3) i unieść ją do oporu.
Zablokować pojemnik ze stali nierdzewnej (b1) (w prawo) na urządzeniu i wsypać składniki.
Założwybrane akcesorium (c1, c2 lub c3) na napęd (a6), wcisnąć i obrócić o ćwierć obrotu w lewo
w celu zablokowania akcesorium w gnieździe.
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (a3) w położeniu poziomym: nacisnąć przycisk (a2) i opuścić ręcznie
głowicę wielofunkcyj (a3) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (a2) w położeniu
początkowym).
Założyć pokrywę (b2) na pojemnik ze stali nierdzewnej (b1).
Uwaga: ycie pokrywy nie jest obowiązkowe. Umożliwia ona zapobieganie powstania odprysków
lub chlapaniu.
Należy upewnić się, że pokrywa (a5) jest zablokowana (w prawo) na napędzie szybkim (a4).
1.2 - URUCHOMIENIE
Uruchomić obracając pokrętło do regulacji (a1) w wybraną pozycję w zależności od przepisu.
Urządzenie uruchamia się.
Przez otwór w pokrywie (b2) można dodawać składniki w trakcie przyrządzania.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło (a1) w pozycję „0”.
Wskazówki:
- Wyrabianie ciasta
– Użyć hak do wyrabiania ciasta (c1) z prędkością od „1”.
Można zagniatać do 500 g mąki (np.: chleb biały, chleb pełnoziarnisty, ciasto kruche, ciasto piaskowe,
…).
- Mieszanie
– Użyć mieszadła (c2) z prędkością od „1” do „max”.
Można wymieszać do 1,8 kg lekkiego ciasta (proszkowe, biszkoptowe…).
– Nigdy nie używać mieszadła (c2) do wyrabiania ciast ciężkich.
Numeracja poszczególnych punktów odpowiada numeracji schematów w ramce.
123
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page123
- Ubijanie/wytwarzanie emulsji/rozbełtanie
– Użyć trzepaczki (c3) z prędkością od „1” do „max”.
– Można przyrządzać: majonez, sos czosnkowy, sosy, pianę z białka (do 8 białek jajka), bitą śmietanę
(do 500 ml)…
Trzepaczki (c3) nigdy nie należy ywać do wyrabiania ciężkich ciast albo mieszania ciast
lekkich.
1.3 - DEMONTAŻ AKCESORIÓW
Odczekać, aż urządzenie zatrzyma się całkowicie.
Zdjąć pokrywę (b2).
Za pomocą przycisku (a2), odblokować głowicę wielofunkcyjną (a3) i ustawić w górnym połeniu.
Odblokować akcesoria (c1), (c2) lub (c3) z głowicy wielofunkcyjnej przesuwając akcesorium w stronę
głowicy i obracając je o ćwierć obrotu w prawo.
Wyjąć pojemnik ze stali nierdzewnej.
2 - HOMOGENIZACJA/MIESZANIE/MIKSOWANIE (ZALEŻNIE OD MODELU)
Zależnie od rodzaju potrawy w pojemniku (d) można przygotować do 1,5 litra gęstej mieszanki i 1,25
l płynnej mieszanki.
STOSOWANE AKCESORIA:
- Pojemnik (d).
2.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (a3) w pozycji poziomej: przekręcić pokrętło (a2) i opuścić ręcznie
głowicę wielofunkcyj (a3) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (a2) w położeniu
początkowym).
Odblokować pokrywkę zabezpieczającą (a5) napędu (a4) obracając ją w lewo i wyjąć ją.
Upewnić się, że urządzenie zatrzymało się przed zablokowaniem pojemnika (d).
Odblokować pojemnik (d) z napędu (a4) obracając w prawo.
Umieścić produkty w pojemniku i zablokować pokry(d2) z korkiem- dozownikiem (d3) obracając
go w lewo.
2.2 - URUCHOMIENIE
Uruchomić obracając pokrętło do regulacji prędkości (a1) w wybraną pozycję w zależności od
przepisu.
W celu zapewnienia idealnej kontroli miksowania i dobrego rozmieszania potrawy należy ywać
pozycji „pulse”.
Przez otwór na korek- dozownik (d3) produkty można dodawać w trakcie przyrządzania.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło (a1) w pozycję „0”.
Wskazówki:
Można przyrządzać:
– zmiksowane zupy, kremy, musy, milk-shake i, koktajle.
– ciasta płynne (naleśniki, pączki, gofry, biszkopty...).
– Jeżeli składniki przykleją sdo ścianek pojemnika podczas miksowania, należy wyłączyć urządzenie,
zdjąć pojemnik, zsunąć składniki na noże i założyć pojemnik w celu kontynuowania miksowania.
2.3 - DEMONTAŻ AKCESORIÓW
Zaczekdo całkowitego zatrzymania się urządzenia w celu zdjęcia pojemnika przez odblokowanie
go w lewo, następnie należy założyć na miejsce pokrywę (a5) blokując na napędzie (a4) (w prawo).
3 - MIELENIE (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
– przejściówka mocująca (e)
– Zmontowana końcówka do mielenia (f)
124
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page124
3.1 - MONTAŻ PRZEJŚCIÓWKI DO MIELENIA
Nacisnąć przycisk (a2) odblokowania głowicy wielofunkcyjnej (a3) i unieść ją do oporu.
Zamontować przejściówkę (e) i zablokować w lewo, tak aby napęd znajdował się na przedłużeniu
urządzenia.
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (a3) w pozycji poziomej ponownie naciskając przycisk (a2).
3.2 - MONTAŻ KOŃCÓWKI DO MIELENIA
Złapać korpus (f1) za komin ustawiając szerszy otwór w górę.
Następnie włożyć ślimak (f2) (najpierw dłuższa oś) w korpus (f1).
Umieścić nóż (f3) na osi krótkiej, która wystaje ze ślimaka (f2) kierując krawędzie tnące na zewnątrz.
Odpowiednie sitko (f4 albo f5) założ na nóż (f3) zwracając uwagę, aby oba kołeczki były
dopasowane do dwóch zagłębień w korpusie (f1).
Dokręcić silnie nakrętkę (f6) na korpusie (f1) w prawo, bez blokowania.
Sprawdzić montaż. nie może mieć luzu i nie może też obracać się wokół siebie. W przeciwnym
wypadku, należy powtórzyć opisane powyżej czynności.
3.3 - ZAKŁADANIE KOŃCÓWKI DO MIELENIA NA URZĄDZENIE
Ustawić zmontowaną końcówkę do mielenia (f) nachyloną w prawo na wprost napędu przejściówki
(e), wyrównać dwa złącza bagnetowe końcówki do mielenia z dwoma rowkami w przejściówce.
Włożdo oporu końcówkę do mielenia w przejściówkę, następnie ustawić komin końcówki do
mielenia w pionie do zablokowania obracając w lewo.
Założyć tacę (f8) na kominie.
3.4 - URUCHOMIENIE, WSKAZÓWKI I DEMONT
Należy upewnić się, że pokrywa zabezpieczająca (a5) jest prawidłowo zablokowana (w prawo) na
napędzie (a4).
Ustawić miskę do zbierania produktu przed urządzeniem.
Uruchomić ustawiając pokrętło (a1) w pozycji „3” lub „4”.
Mięso należy wkładać po kawałku do komina i dociskpopychaczem (f7). Nigdy nie popychać
składników palcami lub innymi narzędziami w kominie.
W celu wączenia urządzenia należy ustawpokrętło w pozycji „0” i zaczekać do całkowitego
zatrzymania urządzenia.
Odblokować końcówkę do mielenia obracając ją w przeciwnym kierunku niż przy montażu.
Wskazówki:
– Przygotować wszystkie produkty przeznaczone do zmielenia (w przypadku mięsa usunąć kości,
chrząstki i ścięgna i pokroić mięso na kawałki o wielkości około 2x2 cm).
– Przed rozpoczęciem mielenia należy sprawdzić, czy mięso jest rozmrożone.
– Na zakończenie można zmielić kilka kawałków chleba, co pozwoli usunąć resztę mięsa z maszynki.
4 - TARCIE / KROJENIE (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
– przejściówka mocująca (e)
– Zmontowana szatkownica (g)
– Bębny (zależnie od modelu)
4.1 - MONTAŻ AKCESORIÓW
Nacisnąć przycisk (a2) odblokowania głowicy wielofunkcyjnej (a3) i unieść ją do oporu.
Zamontować przejściówkę (e) i zablokować w lewo, tak aby napęd znajdował się na przedłużeniu
urządzenia.
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (a3) w pozycji poziomej ponownie naciskając przycisk (a2).
Należy upewnić się, że pokrywa zabezpieczająca (a5) jest prawidłowo zablokowana (w prawo) na
napędzie (a4).
Ustawić zmontowaną obudowę bębna (g1) nachyloną w prawo na wprost napędu przejściówki (e),
wyrównać dwa złącza bagnetowe końcówki do mielenia z dwoma rowkami w przejściówce. Włożyć
do oporu, następnie ustawić kominek w pionie do zablokowania obracając w lewo.
125
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page125
Włożyć w obudowę wybrany bęben i sprawdzić, czy jest wsunięty całkowicie w obudowę.
4.2 - URUCHOMIENIE I ZALECENIA
Ustawić miskę do zbierania produktu przed urządzeniem.
Uruchomić ustawiając pokrętło (a1) w pozycji „3” do krojenia i na prędkość „4” do tarcia.
Produkty należy wkładać w kominek obudowy i dociskać lekko za pomocą popychacza (g2). Nigdy
nie popychać składników palcami lub innymi narzędziami.
W celu wyłączenia urządzenia należy ustawić pokrętło w pozycji „0” i zaczekać do całkowitego
zatrzymania urządzenia.
Odblokować obudowę bębna obracając ją w przeciwnym kierunku niż przy montażu.
Za pomocą bębnów można wykonać:
– Tarcie grube C (g4) / tarcie drobne D (g5): marchew, seler, ziemniaki, ser,…
– Krojenie grube A (g3): ziemniaki, marchew, ogórki, jabłka, buraki,...
– Ucieranie E (g6): ziemniaki, parmezan …
5 - ODWIROWANIE SOKU Z OWOCÓW I WARZYW (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
- Zmontowana sokowirówka (h).
5.1 - MONTAŻ SOKOWIRÓWKI
Umieścić ltr (h3) na środku korpusu zbiornika (h4).
Odblokowanie pokrywy: obrócić w lewo i zablokować pokry(h2) na korpusie zbiornika (h4)
(pozycja z zamkniętą kłódką).
Blokowanie ogólne: przesunąć dźwignę blokowania (h6) w pozycję zamkniętej kłódki.
5.2 - MONTAŻ SOKOWIRÓWKI NA URZĄDZENIU
Ustawić głowicę wielofunkcyjną (a3) w pozycji poziomej: nacisnąć przycisk (a2) i opuścić ręcznie
głowicę wielofunkcyj (a3) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (a2) w położeniu
początkowym).
Odblokować i zdjąć pokrywkę (a5) z napędu (a4) obracając ją w lewo.
Upewnić się, że urządzenie zatrzymało się przed zablokowaniem sokowirówki (h).
Zablokować zmontowaną sokowirówkę na napędzie (a4) obracając w prawo, tak aby wylot
wylewki był wyrównany z urządzeniem.
Nałożyć wylewkę (h5) na korpus zbiornika (h4).
5.3 - URUCHOMIENIE I ZALECENIA
Ustawić dużą szklankę pod wylewką (h5).
Uruchomić ustawiając pokrętło (a1) w pozycji „3”.
Pokroić owoce i/lub warzywa na kawałki.
Produkty należy wkładać w kominek pokrywki (h2) i docisklekko za pomocą popychacza (h1).
Nigdy nie popychać palcami lub innymi narzędziami.
Nie przetwarzać więcej niż 5 porcji po 500 g produktów bez przerwy umożliwiającej całkowite
schłodzenie urządzenia.
W celu uzyskania jak najlepszego wyniku, należy czyścić ltr co 300 g składników.
Ważna uwaga: Gdy korpus zbiornika na drobinki owoców jest pełny, należy wyłączurządzenie i
opróżnić korpus zbiornika.
W celu wyłączenia urządzenia należy ustawić regulator w pozycji „0” i zaczekdo całkowitego
zatrzymania urządzenia.
Zaczekać do całkowitego zatrzymania ltra obrotowego przed wyjęciem całego urządzenia.
Aby wyjąć sokowirówkę, należy odblokować ją obracając w lewo.
Ustawić dźwignę blokowania (h6) w pozycję otwartej kłódki. Otworzyć pokrywkę (pozycja otwartej
kłódki). Następnie można wyjąć ltr (h3), aby go wyczyścić i opróżnić korpus zbiornika (h4).
Wskazówki:
Można przygotować soki z następujących produktów: marchew, pomidory, jabłka, winogrona,
maliny,…
126
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page126
Należy obrać owoce z grubą skórką, usunąć pestki, usunąć środkową część ananasa.
Nie można przygotować soku z niektórych owoców i warzyw: banany, awokado, jeżyn itd.
Można przygotowywać sok z różnych owoców i warzyw bez konieczności każdorazowego mycia
sokowirówki, smaki nie będą mieszsię, jeżeli przez uruchomioną sokowirówprzepuści s
niewielką ilość wody w celu wypłukania pozostałości soku.
Soki należy spożw krótkim czasie po ich przygotowaniu i dodać do nich soku z cytryny przed
przechowaniem ich przez kilka godzin w lodówce.
6 - DOSTOSOWANIE DŁUGOŚCI PRZEWODU
W celu zapewnienia wygodnego ytkowania lub przy przechowywaniu, można skrócdługość
przewodu wsuwając go do wnętrza silnika (a) przez otwór z tyłu (a7).
7 - DROBNE SIEKANIE MAŁYCH ILOŚCI (ZALEŻNIE OD MODELU)
STOSOWANE AKCESORIA:
- Zmontowany rozdrabniacz.
Za pomocą rozdrabniacza można:
W ciągu kilku sekund posiekać w trybie pulse: suszone gi, suszone morele…
ilość / maks. czas: 100 g / 5 s
Rozdrabniacz nie nadaje się do przetwarzania produktów twardych, takich jak kawa.
Odłączyć urządzenie.
Nie zanurzać silnika (a), ani przejściówki (e) w wodzie i nie wkładać pod bieżącą wodę. Wytrzeć suchą
lub lekko wilgotną ścierką.
Dla ułatwienia czyszczenia, należy opłukać akcesoria po yciu. Zdemontować całkowicie końcówkę
do mielenia mięsa. Posługiwać się nożami z zachowaniem ostrożności ze względu na ryzyko
zranienia.
Umyć i wysuszyć akcesoria: nadają się do mycia w zmywarce z wyjątkiem elementów metalowych
końcówki do mielenia mięsa: korpus (f1), ślimak (f2), nóż (f3), sitka (f4 i f5), nakrętka (f6).
Sitka (f4) i (f5) oraz nóż (f3) powinny bnasmarowane. Należy je lekko natłuścić olejem jadalnym w
celu ochrony przed korozją.
Porady:
W razie zabarwienia akcesoriów przez produkty (marchew, pomarańcze, …) należy je przetrzeć
ścierką zwilżoną olejem jadalnym, a następnie normalnie umyć.
Pojemnik (d): wlać ciepłą wodę i kilka kropel płynu do mycia nacz do pojemnika. Zamkć
pokrywę. Założna urządzenie i wykonać kilka impulsów. Po zdjęciu wypłukpojemnik wodą i
pozostawić do wyschnięcia (pojemnik skierowany dnem do góry).
Nie przechowywać urządzenia w miejscu wilgotnym.
Jeżeli urządzenie nie działa sprawdzić, czy:
– Wtyczka jest włożona do zasilania.
– Wszystkie akcesoria są zablokowane.
– Obecność i blokada pokrywki zabezpieczającej (a5) gdy napęd (a4) nie jest używany.
– Blokada w poziomie głowicy wielofunkcyjnej (a3).
Urządzenie kuchenne jest wyposażone w mikroprocesor kontrolujący i analizujący moc działania. W
razie przeciążenia, urządzenie samoczynnie wyłącza się. Aby ponownie uruchomić urządzenie, należy
CZYSZCZENIE
PRZECHOWYWANIE
CO ROBIĆ, JEŻELI PSTWA URZĄDZENIE NIE DZIA?
127
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page127
ustawić przycisk obrotowy (a1) w pozycji „0” i wyjąć część składników. Pozostawić urządzenie do
schłodzenia na kilka minut. Następnie można ustawić wymaga prędkość w celu zakończenia
przygotowywania potrawy.
Urządzenie nadal nie działa? Należy zwrócić się do autoryzowanego punktu serwisowego (patrz
lista w książeczce serwisowej).
Urządzenie można dostosować odpowiednio do osobistych potrzeb użytkownika poprzez dokupienie
następujących elementów wyposażenia w sklepie lub autoryzowanym serwisie:
Uwaga
: żadne akcesorium nie zostanie sprzedane bez przedstawienia instrukcji obsługi lub
urządzenia.
BITA ŚMIETANA
Składniki (dla 6/8 osób): 250 ml schłodzonej śmietany crème fraîche - 50 g cukru pudru.
Dodaj crème fraîche oraz cukier puder do wykonanej ze stali nierdzewnej misy z nasad do
ugniatania ciasta i pokrywą. Mieszaj składniki przez 2 minuty z prędkością 4, a następnie przez 3,5
minuty z prędkością maksymalną.
MAJONEZ
Składniki: 1 żółtko - 1 łyżka stołowa łagodnej musztardy - 1 łyżka stołowa octu - 250 ml oliwy z oliwek lub
oleju słonecznikowego - sól i pieprz.
Dodaj żółtko, musztardę, ocet, sól i pieprz do wykonanej ze stali nierdzewnej misy z trzepacz i
USUWANIE OPAKOWANIA I URZĄDZENIA
Opakowanie zawiera wyłącznie materiały niestanowiące zagrożenia dla środowiska,
które mo być usuwane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi
recyklingu.
Przy usuwaniu urządzenia, należy uzyskać odpowiednie informacje w urzędzie gminy.
ZUŻYTE PRODUKTY ELEKTRYCZNE LUB ELEKTRONICZNE
Pomóżmy chronić środowisko!
To urządzenie jest zbudowane z licznych materiałów nadających się do powtórnego
wykorzystania lub recyklingu.
Należy je przekazać do punktu zbiórki odpadów w celu zapewnienia odpowiedniego
przetworzenia.
AKCESORIA
Pojemnik ze stali nierdzewnej
Pokrywa pojemnika ze stali nierdzewnej
Hak do wyrabiania ciasta
Mieszadło
Trzepaczka
Pojemnik
Sokowirówka
Rozdrabniacz
Przejściówka mocująca
Końcówka do mielenia mięsa
Szatkownica:
A: krojenie na plasterki
C: tarcie grube
D: tarcie drobne
E: ucieranie
Zestaw do makaronu
Przystawka do robienia Coulis
Młynek obrotowy do makaronu
PRZEPISY
128
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page128
pokrywą. Ustaw pokrętło do regulacji prędkości w pozycji 1. Uruchom trzepaczkę i bardzo powoli
dolewaj olej.
Po 10 sekundach zwiększ prędkość do maksymalnej. Po dodaniu oleju mieszaj masę przy użyciu
trzepaczki przez dalsze 30 sekund.
Wskazówka: Do majonezu można dodać starty ząbek czosnku. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy
użyć składników o temperaturze pokojowej.
BIE PIECZYWO
Składniki (na jeden okrągły bochenek o masie 800 g): 500 g mąki pszennej chlebowej 300 ml letniej wody
- 10 g suszonych drożdży piekarskich - 10 g soli.
Dodaj mąkę, sól i suszone drożdże do misy ze stali nierdzewnej. Załóż nasadkę do ugniatania ciasta i
pokrywę, a następnie mieszaj masę przez kilka sekund z prędkością 1. Dodaj letnią wodę przez otwór
w pokrywie. Ugniataj masę przez 8 minut. Pozostaw ciasto na około ł godziny w temperaturze
pokojowej. Dłońmi uformuj z ciasta kulę. Umieść na nasmarowanym masłem i oprószonym mąką
papierze do pieczenia. Pozostaw ciasto na około godzinę w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.
Nagrzej piekarnik do temperatury 240°C. Wykonaj nożem nacięcia i skrop bochenek letnią wodą.
Umieść wypełniony wopojemnik w piekarniku. Dzięki niemu chleb będzie miał złocistą skórkę.
Piecz przez 40 minut w temperaturze 240°C.
Wskazówka: Droży piekarskich nie powinno się nigdy łączbezpośrednio z cukrem lub solą,
ponieważ dojdzie do niepożądanej reakcji.
CIASTO KRUCHE
Składniki (na podkład do tarty o masie 350 g): 200 g ki zwykłej - 100 g masła - 50 ml wody - szczypta soli.
Dodaj mąkę, masło i sól do misy ze stali nierdzewnej. Załóż nasadkę do ugniatania ciasta i pokry, a
następnie mieszaj maprzez kilka sekund z prędkością 1. Podczas mieszania dodaj letnią wodę.
Wyłącz urządzenie, gdy ciasto zacznie przypominać kulę. Przed rozwałkowaniem oraz upieczeniem
przykryj ciasto folią kuchenną i pozostaw je w chłodnym miejscu na przynajmniej godzinę.
BRIOSZKI
Składniki (dla 6 osób): 250 g mąki pszennej chlebowej - 5 g soli - 25 g cukru - 100 g masła - 2 całe jaja i 1
żółtko - 3 łyżki stołowe letniego mleka - 2 łyżki stołowe wody - 5 g suszonych drożdży piekarskich.
Wsyp mąkę do misy ze stali nierdzewnej i wykonaj dwa wgłębienia: do jednego z nich wsyp l i cukier,
a w drugim umieść drożdże, letnie mleko oraz wodę. Soli nie należy łączz drożdżami, ponieważ
prowadzi to do niepożądanej reakcji obu składników. Dodaj jaja, a następnie załóż nasadkę do
ugniatania ciasta i pokrywę. Ustaw regulator prędkości w pozycji 1 i ugniataj masę przez 15 sekund,
a nastepnie przez 2 minuty 45 sekund z prędkością 2. Stale mieszając, dodaj masło w ciągu jednej
minuty. Należy pamiętać, że nie powinno ono być zbyt miękkie (pół godziny przed użyciem wyjmij je
z lodówki). Kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut z prędkością 2, a następnie przez 5 minut z
prędkością 3. Nakryj ciasto i pozostaw je na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego
czasu ciasto należy wyrobić, uderzając je dynamicznie dłonią. Nakryj ciasto i wstaw je na kolejne 2
godziny do lodówki, aby wyrosło. Po wyjęciu ciasto należy ponownie wyrobić, uderzając je dłonią.
Przykryj ciasto folią kuchenną i wstaw na noc do lodówki, aby wyrosło. Następnego dnia nasmaruj
masłem i oprósz mąką formę do brioszek. Uformuj ciasto tak, aby przybrało kształt kuli. Umieść ciasto
w formie i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, urośnie i wypełni formę (2-3 godziny). Umieść
formę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C i piecz przez około 25 minut.
Wskazówka: Dodaj kawałki czekolady lub kandyzowane owoce.
129
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page129
PIECZYWO ŚRÓDZIEMNOMORSKIE
Składniki (dla 6 osób): 200 g mąki zwykłej - 4 jaja - 11 g proszku do pieczenia - 100 ml mleka - 50 ml oliwy
z oliwek - 12 suszonych pomidorów - 200 g sera feta - 15 zielonych oliwek bez pestki - odrobina curry
(opcjonalnie) - sól i pieprz.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. W misie ze stali
nierdzewnej z nasadką mieszającą oraz pokrywą zmieszaj mąkę, jaja i proszek do pieczenia, zaczynając
od prędkości 1 i stopniowo zwiększając do poziomu 3. Dodaj oliwę oraz mleko i mieszaj masę przez
półtorej minuty. Zmniejsz prędkość do poziomu 1 i dodaj suszone pomidory (pokrojone na kawałki),
kostki sera feta, zielone oliwki (pokrojone na kawałki) oraz curry. Dopraw. Masę przelej do formy i óż
na 30-40 minut do piekarnika. Nakłuj bochenek nożem, aby sprawdzić, czy już jest upieczony.
Wskazówka: Ser feta można zastąpić mozarellą i dodać kilka posiekanych liści bazylii.
CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki (dla 8 osób): 200 g prawdziwej gorzkiej czekolady - 150 g cukru pudru - 125 g mąki zwykłej - 125
g miękkiego masła - 4 jaja - 200 ml płynnej śmietany (35%) - 100 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) - 1
saszetka cukru waniliowego (opcjonalnie) - 11 g proszku do pieczenia - 1 szczypta soli.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Połamaną na cząstki czekoladę rozpuść z 3 łyżkami stołowymi
wody w kuchence mikrofalowej lub w garnku do kąpieli wodnej. Cały czas mieszając, dodawaj
stopniowo w niewielkich ilościach masło. Odczekaj, aż całkowicie ostygnie. Oddziel żółtka od białek.
Odstaw białka. Dodaj żółtka, rozpuszczoną maczekoladową, śmietanę, cukier, cukier waniliowy,
mielone migdały oraz pozostałą porcmasła do wykonanej ze stali nierdzewnej misy z nasadką
mieszającą i pokrywą. Mieszaj całość przez 20 sekund z prędkością 1. Zwiększ prędkość do 2 i wsyp
przez otwór w pokrywie zmiesza z drożdżami. Mieszaj całość przez około 2 minuty do
osiągnięcia jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do dużej misy i odstaw je. Dodaj białka oraz szczyptę
soli do oczyszczonej misy ze stali nierdzewnej z trzepaczką. Ubijaj białka z prędkością 5 przez minutę
i 45 sekund, a następnie przez 30 sekund z prędkością maksymalną. Przy pomocy łopatki ostrożnie
dodaj pianę do masy czekoladowej. Całość wlej do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Wskazówka: Ciasto smakuje wyjątkowo z sosem crème anglaise (patrz przepis na „pływające wyspy”)
lub z gałką lodów waniliowych.
Jeśli chcesz poznać inne ciekawe przepisy, odwiedź stronę www.tefal.com
130
PL
SM_KITCHEN-MACHINE-MC-GOURMET_MOUFAL_8080013263_OK_EST 06/12/13 14:23 Page130
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130

Tefal QB404H Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla