PL
55
W przypadku NORMALNEGO UŻYWANIA urządzenie
można stosować wyłącznie do ubijania, mielenia,
rozdrabniania, rozcierania żywności bezpośrednio w
naczyniu, w placówkach żywienia zbiorowego.
W zależności od zastosowanej końcówki, urządzenie
umożliwia przygotowanie, bezpośrednio w naczyniu,
gęstych przecierów warzywnych, zup, puree ziem-
niaczanego, kremów, ciast, majonezu, miazgi migda-
łowej,
serków itp.
Urządzenie należy przenosić, trzymać i obsługiwać
umieszczając obie ręce w wyznaczonych miejscach
(patrz rys str. 61).
Urządzenia nie wolno używać W SPOSÓB NIEWŁA-
ŚCIWY, w szczególności:
• W warunkach domowych,
• Przy parametrach innych niż wyszczególnione w ta-
beli
danych technicznych,
• Z końcówkami innymi niż wskazane w niniejszej
instrukcji – w takich przypadkach producent zrze-
ka się odpowiedzialności,
• Użytkownik ponosi odpowiedzialność za uszko-
dzenia wynikłe z nieprzestrzegania warunków ro-
boczych określonych w specyfikacji technicznej
i potwierdzeniu zamówienia.
• Końcówek nie wolno używać, gdy nie są zanurzone
w składnikach spożywczych;
• Nie ingerować w produkt, nie uszkadzać go celowo,
nie usuwać ani zakrywać etykiet.
Urządzenia nie wolno użytkować W SPOSÓB NIE-
WŁAŚCIWY lub NIEDOZWOLONY, ponieważ może
doprowadzić to do obrażeń operatora, w szczególności;
• Nie wolno ciągnąć za przewód zasilający ani za
sam mikser, aby odłączyć wtyczkę od gniazdka,
• Nie wolno obciążać urządzenia ani przewodu za-
silającego,
• Nie wolno kłaść przewodu zasilania na ostro za-
kończonych przedmiotach, ani na przedmiotach
emitujących ciepło;
• Nie wolno używać urządzenia z uszkodzonym
przewodem zasilania lub przełącznikami;
• Nie wolno pozostawiać wyłączonego urządzenia
z podłączonym do sieci przewodem zasilania,
• Nie wolno wkładać żadnych przedmiotów do szcze-
lin
y wentylacyjnej silnika;
• Nie wolno umieszczać urządzenia nad innymi
przedmiotami używanymi do obróbki żywności
znajdującymi się na wysokości 900 – 1100 mm od
posadzki;
• Nie wolno stosować do mycia urządzenia sub-
stancji łatwopalnych, żrących lub szkodliwych
albo produktów zasadowych, np. sody kaustycz-
nej
lub amoniaku;
• Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie ani in-
nyc
h cieczach;
• Z urządzenia korzystać mogą wyłącznie upraw-
nieni pracownicy, w odzieży przeznaczonego do
tego celu,
• Nie wolno stosować ubijaczki w urządzeniach o sta-
łej
prędkości;
• Nie wolno umieszczać w misce, przy pracującym
urządzeniu, produktów innych niż do tego prze-
znaczone, np. kości, zamrożonego mięsa, pro-
duktów innych niż żywnościowe, np. szale itp.
• Nie wolno chwytać ani obsługiwać urządzenia
trzymając za miejsca inne niż wskazane do celu
normalnego używania ani przytrzymywać urzą-
dzenie jedną ręką;
• Nie wolno dopychać składników przy włączonym
i działającym urządzeniu, nie wolno wkładać rąk
ani żadnych innych części ciała do miski, gdy
urządzenie pracuje;
• Nie wolno zanurzać urządzenia w misce powyżej
oznaczenia ani powyżej śruby blokującej;
• Nie wolno wyjmować urządzenia z miski zanim
nie nastąpi pełne zatrzymanie oraz przed upły-
wem 10 sekund od zatrzymania urządzenia,
• Nie wolno włączać blokady urządzenia przed cał-
kowitym zatrzymaniem urządzenia i przed upły-
wem 10 sekund od zatrzymania urządzenia, przy
urządzeniu podłączonym do sieci,
• Nie wolno demontować zabezpieczeń ani sygna-
łów bezpieczeństwa,
• Nie wolno używać urządzenia, jeśli użytkownik
nie podjął wszelkich środków ostrożności chro-
niących przed ryzykiem resztkowym,