Wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
Zalecenia dotyczące
pieczenia
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używany. W poniższych
tabelach podano zalecane ustawienia
temperatury, czasu pieczenia i poziomu
piekarnika dla określonych rodzajów
potraw.
W przypadku braku ustawień dla
specjalnego przepisu należy znaleźć
ustawienia dla podobnej potrawy.
Więcej zaleceń dotyczących pieczenia
jest dostępnych w naszej witrynie
internetowej. Aby znaleźć odpowiednie
wskazówki dotyczące pieczenia, należy
sprawdzić numer produktu (PNC) podany
na tabliczce znamionowej umieszczonej
na obramowaniu komory piekarnika.
Porady dotyczące
specjalnych funkcji pieczenia
piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potraw. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 80℃.
Podgrzewanie talerzy
Funkcja umożliwia podgrzanie talerzy
przed podaniem. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 70°C.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia
w stosach na ruszcie. Użyć pierwszego
poziomu piekarnika. Po upływie połowy
czasu grzania zamienić miejscami.
Wyrastanie ciasta
Funkcja umożliwia wyrastanie ciasta
drożdżowego. Włożyć ciasto drożdżowe
do dużego naczynia. Użyć pierwszego
poziomu piekarnika. Ustawić funkcję:
Wyrastanie ciasta oraz czas pieczenia.
Rozmrażanie
Odpakować produkt i umieścić na
talerzu. Nie przykrywać żywności, gdyż
może to wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika.
Tryb gotowania SousVide
Podczas używania tej funkcji
temperatura jest niższa niż podczas
normalnego pieczenia.
Tryb gotowania SousVide Zalecenia
Używać świeżych składników wysokiej
jakości. Żywność należy zawsze umyć
przed przyrządzeniem. Ostrożnie
obchodzić się z surowymi jajkami.
Niska temperatura nadaje się tylko do
potraw, które można spożywać na
surowo.
Nie gotować potraw za długi czas, jeśli
temperatura wynosi poniżej 60°C.
Składniki zawierające alkohol należy
zagotować przed zamknięciem w worku.
Ułożyć worki na kratce jeden obok
drugiego.
Ugotowaną potrawę można
przechowywać w chłodziarce przez 2-3
dni. Szybko schłodzić potrawę (używając
kąpieli lodowej).
Nie należy używać tej funkcji do
odgrzewania pozostałości potraw.
Pakowanie próżniowe
Używać wyłącznie worków próżniowych i
pakowarki zalecanych do gotowania
sous-vide. Tylko pakowarka tego typu
może być używana do płynów.
Nie używać ponownie raz użytych
worków próżniowych.
2