05/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Toster
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zaznajomienie
się z niniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu
podobnego typu. Prosimy korzystać z urządzenia tylko tak, jak jest
to opisane w instrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do
ewentualnego zastosowania wprzyszłości.
■ Minimalnie w czasie trwania roszczeń z wadliwej realizacji, ewent.
ustawowej gwarancji zalecamy przechowywać oryginalne opakowanie
transportowe, materiał opakowania, dowód zakupu i potwierdzenie
zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub kartę gwarancji. Wrazie
transportu zalecamy zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego
pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Zdejmowana nasadka do
wypiekania pieczywa
A2 Dwa otwory do opiekania
tostów
A3 Wskaźnik pracy LED
A4 Timer elektroniczny
do ustawienia 9 stopni
intensywności opiekania
A5 Wyświetlacz LED
A6 Wysuwana tacka na okruchy
A7 Przycisk do podgrzania tosta
A8 Przycisk do
natychmiastowego
przerwania pracy
A9 Przycisk do opiekania
mrożonego pieczywa
A10 Dźwignia sterująca zfunkcją
„High Lift“
ułatwiająca wyjmowanie
mniejszych kawałków
pieczywa
A11 Przestrzeń do zwinięcia
przewodu zasilającego
A12 Nóżki antypoślizgowe
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed pierwszym użyciem wyjmij urządzenie i jego akcesoria
zopakowania iusuń zniego wszystkie etykietki propagacyjne lub metki.
■ Nasadkę do wypiekania pieczywa A1 umyj w ciepłej wodzie
z neutralnym środkiem czyszczącym. Następnie opłucz ją pod czystą
bieżącą wodą iścierką dokładnie wytrzyj do sucha.
Ostrzeżenie:
Zanim założysz nasadkę A1 na toster, upewnij się, że jest zupełnie
sucha.
■ Przed pierwszym użyciem toster musi być uruchomiony co najmniej trzy
razy bez pieczywa przy maksymalnym czasie opiekania tak, aby doszło
do wywietrzenia ewentualnego nieprzyjemnego zapachu.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
■ Toster ustaw na równej, suchej istabilnej powierzchni wodpowiedniej
odległości od powierzchni substancji palnych, jak podano wrozdziale
Instrukcji Bezpieczeństwa.
■ W pełni rozwiń przewód zasilający i podłącz toster do gniazdka
sieciowego. Jeżeli nie będziesz używał nasadki A1, zdejmij ją. Do
każdego otworu A2 włóż jedną kromkę chleba tostowego, kromkę
zwykłego chleba, połowę bułki albo bagietki itp. Kromki chleba nie
mogą być zbyt grube, by nie doszło do ich zablokowania wotworach A2,
ipo zablokowaniu dźwigni A10 wpozycji dolnej nie powinny wystawać
ztostera.
Ostrzeżenie:
Do tostera nie wkładaj pieczywa nasmarowanego masłem,
margaryną itp.
■ Timerem elektronicznym A4 ustaw stopień intensywności w zakresie
od 1 do 9. Najniższy stopień opiekania odpowiada stopniom od 1 do 3.
Średni stopień opiekania ustawisz od 4 do 6 ido najwyższego stopnia
opiekania ustaw stopień od 7 do 9. Przy pierwszym zastosowaniu
zalecamy ustawić stopień intensywności od 4 do 5. W celu opiekania
kolejnych kawałków pieczywa można wybrać inną wartość wzależności
od rodzaju pieczywa iwłasnych preferencji.
■ Toster uruchom wciśnięciem dźwigni A10 w kierunku w dół. Po
umieszczeniu dźwigni A10 w pozycji dolnej automatycznie ruszy
opiekania tosta. Przycisk A8 podświetli się, zapali się wskaźnik pracy
LED A3 ina wyświetlaczu A5 pokaże się ustawiony stopień opiekania.
Wskaźniki LED A3 kolejno gasną podczas pracy.
Notatka:
Jeżeli toster nie jest podłączony do gniazdka sieciowego, nie
dojdzie do zablokowania dźwigni A10 w pozycji dolnej i w ten
sposób nie dojdzie ani do uruchomienia.
Proces opiekania można przerwać wdowolnym momencie przez
wciśnięcie przycisku A8.
■ Po zakończeniu procesu pieczenia toster się automatycznie wyłączy
iwysunie włożone pieczywo. Zgaśnie wyświetlacz A5, wskaźnik pracy
LED A3 oraz podświetlenie przycisku A8. Z tostera wyjmij tosty i do
opiekania kolejnego pieczywa powtórz powyżej podaną procedurę.
Notatka:
Dźwignia sterująca A10 wyposażona jest w funkcję „High Lift“,
która podniesie pieczywo aż do góry. To ułatwia wyjmowanie
mniejszych kawałków pieczywa.
Ostrzeżenie:
Nigdy nie próbuj wyjmować zablokowanego chleba lub innego
pieczywa nożem albo innym metalowym przedmiotem. Mogłoby
dojść do porażenia prądem elektrycznym lub do uszkodzenia
urządzenia. Jeśli dojdzie do zablokowania pieczywa wewnątrz
otworów do opiekania, wyłącz urządzenie, odłącz od gniazdka
sieciowego ipozostaw do ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjmij
pieczywo.
■ Po zakończeniu używania odłącz urządzenie od gniazdka sieciowego
ipozostaw go do ostygnięcia.
Funkcja podgrzewania tosta
■ Funkcja umożliwia podgrzewanie tosta bez jego ponownego opiekania.
Ustawienie timera A4 nie ma wpływu na działanie tej funkcji.
■ Tosty włóż do otworów A2 i dźwignię sterującą A10 wciśnij w dół,
dopóki nie dojdzie do jej zablokowania w pozycji dolnej. Przycisk A8
podświetli się, zapali się wskaźnik pracy LED A3 ina wyświetlaczu A5
pokaże się ustawiony stopień opiekania. Wcelu podgrzania tosta wciśnij
przycisk A7. Przycisk A7 się podświetli idojdzie do uruchomienia trybu
podgrzewania tosta. Wskaźniki LED A3 kolejno gasną podczas pracy.
■ Po zakończeniu procesu pogrzania tosta toster automatycznie wysunie
włożone pieczywo. Zgaśnie wyświetlacz A5, wskaźnik pracy LED A3 oraz
podświetlenie przycisków.
Notatka:
Podgrzewanie tosta można kiedykolwiek przerwać wciśnięciem
przycisku A8.
Funkcja wypiekania zmrożonego pieczywa
■ Włóż mrożone pieczywo do otworów do opiekania A2 i ustaw
odpowiedni stopień opiekania. Dźwignię sterującą A10 wciśnij wdół,
dopóki nie dojdzie do jej zablokowania w pozycji dolnej. Przycisk A8
podświetli się, zapali się wskaźnik pracy LED A3 ina wyświetlaczu A5
pokaże się ustawiony stopień opiekania.
■ Do wypiekania zmrożonego pieczywa wciśnij przycisk A9. Przycisk A9
się podświetli idojdzie do uruchomienia trybu wypiekania zmrożonego
pieczywa. Na pierwszym etapie dojdzie do rozmrożenia zmrożonego
pieczywa. Wskaźniki LED A3 kolejno gasną podczas pracy.
■ Po zakończeniu procesu wypiekania toster automatycznie wysunie
włożone pieczywo. Zgaśnie wyświetlacz A5, wskaźnik pracy LED A3 oraz
podświetlenie przycisków.
Notatka:
Proces wypiekania zmrożonego pieczywa można kiedykolwiek
przerwać wciśnięciem przycisku A8.
Notatka:
Funkcji podgrzewania i wypiekania zmrożonego pieczywa nie
można ustawić jednocześnie.
Nasadka do wypiekania pieczywa
■ Nasadkę A1 umieść na toster zgodnie z rysunkiem A i połóż na nim
pieczywo (małą bagietkę, rogalik albo bułkę), które chcesz wypiec.
Ustaw stopień intensywności wypiekania wzakresie od 1 do 3 idźwignię
sterującą A10 wciśnij w dół, dopóki nie dojdzie do jej zablokowania
w pozycji dolnej. Proces wypiekania uruchomi się automatycznie.
Przycisk A8 podświetli się, zapali się wskaźnik pracy LED A3 i na
wyświetlaczu A5 pokaże się ustawiony stopień opiekania. Wskaźniki LED
A3 kolejno gasną podczas pracy.