AKZ 223 KARTA URZĄDZENIA
5019 310 56651
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3. Element grzewczy (opuszczany)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Żarówka boczna
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Tylny panel katalityczny
9. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
10. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Programator elektroniczny
3. Pokrętło termostatu
Pokrętła ukryte
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0 i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
DUAL 35°/60° 35°C - 60°C -
• Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz
piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymania ciepła ostatnio
przygotowanych posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
GRZANIE KONWENC. 200°C 50°C - 250°C
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i
włożyć potrawę, gdy wszystkie wskaźniki
termometru są zapalone.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub
trzecim poziomie.
WENTYLATOR 175°C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję
potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOOBIEG
160°C 50°C - 250°C
• Do pieczenia bez nagrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - artykuły żywnościowe,
które wymagają takiej samej temperatury
pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR 160°C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce,
ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
GRILL 3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą
być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa
(rostbef, pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą
być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
STRUDEL/CHLEB
-
P1- 260°C
P2- 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.