Whirlpool AKZ 223/AL instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 223 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56651
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3. Element grzewczy (opuszczany)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Żarówka boczna
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Tylny panel katalityczny
9. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
10. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Programator elektroniczny
3. Pokrętło termostatu
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0 i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
3
1
2
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
DUAL 35°/60° 35°C - 60°C -
Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz
piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciepła ostatnio
przygotowanych posiłków.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
GRZANIE KONWENC. 200°C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i
włożyć potrawę, gdy wszystkie wskaźniki
termometru są zapalone.
Zaleca się używanie półek na drugim lub
trzecim poziomie.
WENTYLATOR 175°C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję
potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOOBIEG
160°C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez nagrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - artykuły żywnościowe,
które wymagają takiej samej temperatury
pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR 160°C 50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce,
ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
GRILL 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą
być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa
(rostbef, pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą
być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
STRUDEL/CHLEB
-
P1- 260°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Nagrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina, wołowina)
(kg 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg 4-6) + Poziom 3
Przyrumienianie
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś (kg 2)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY (W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY (W KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Noga jagnięca
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Jabłecznik
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: W przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylator i Grzanie Konwenc., zaleca się dodanie funkcji Przyrumienianie na
poziomie od 1 do 3.
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie
wstępne
łka
od dołu
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Słone ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. z ananasem, brzoskwinią
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Paszteciki
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja Nagrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Szaszłyki X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 223/AL instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla