Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Przygotowanie ciasta: do misy z założonym mieszadłem włożyć mąkę, masło
pokrojone w kostkę, mielone migdały, cukier puder i sól. Założyć pokrywę na misę.
Mieszać przez 3 minuty z prędkością 3. Gdy mieszanina zacznie się kruszyć, dodać
do niej jajko i dalej wyrabiać, aż ciasto uformuje się w kulę. Odstawić ciasto do
lodówki na 1 godzinę.
2- Przygotowanie kremu: umyć i osuszyć cytryny. Zetrzeć skórkę i wycisnąć z
cytryn sok. Do misy z założoną trzepaczką i pokrywą włożyć jaja, cukier, dodać sok i
skórkę z cytryn oraz roztopione masło. Ubijać z prędkością od 1 do 3, aż masa
będzie gładka.
3- Wysmarować masłem formę do tarty o średnicy 28 cm. Wyłożyć formę ciastem
na grubość 4 mm i ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia
i obciążyć go suchą fasolą lub kulkami do pieczenia. Piec ciasto „na ślepo” w
piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C przez 10 minut. Zdjąć papier i obciążającą
go fasolę. Wyłożyć krem na podpieczone ciasto i kontynuować pieczenie przez
kolejne 25 minut, nadal w temp. 180° C.
4- Przygotowanie bezy: w misie z założoną trzepaczką-ubijakiem i pokrywą ubijać
białka jajek z prędkością 3. Po 45 sekundach dodać cukier i nadal ubijać. Miksować
z prędkością 4 przez 2 minuty. Po upieczeniu tarty pokryć ją masą bezową za
pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Ponownie wstawić do piekarnika na kilka
minut, by beza zbielała.
Na ciasto:
250 g mąki
125 g masła
30 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 jajko
Na krem:
6 jajek
300 g cukru
3 ekologiczne cytryny
50 g roztopionego masła
Na bezę:
Białka z 3 jaj
120 g cukru pudru
1 szczypta soli
Tarta cytrynowa z bezą
Poznaj idealne poł
ą
czenie kwaskowego smaku
cytryny i słodyczy włoskiej bezy. Prawdziwy
przysmak, który mo
ż
na równie
ż
przygotowa
ć
z innych owoców cytrusowych!
40 minut
30 minut
6-8 osób