Groupe Brandt DOP1190B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
Piekarnik
2
Mając na myśli ciągłe doskonalenie naszych produktów, zastrzegamy sobie prawo wprowadza-
nia wszelkich zmian do ich specyfikacji technicznych, funkcjonalnych i estetycznych.
Ważne:
Przed włączeniem urządzenia, należy uważnie przeczytać instrukcję instalacji i obsługi, aby
zaznajomić się z jego funkcjonowaniem.
Szanowna Klientko, szanowny Kliencie,
Odkrycie produktów marki
DDee DDiieettrriicchh
wiąże się z doświadczeniem wyjątkowych
emocji, dostarczanych wyłącznie przez wyjątkowe produkty.
Już od pierwszego wejrzenia, można odczuć ich siłę przyciągania. Jakość
stylistyki odzwierciedla ponadczasowa estetyka i staranne wykończenia, nadające
każdemu przedmiotowi elegancji i wyrafinowania, łącząc je w idealnej harmonii.
Następnie, nadchodzi nieodparta pokusa dotknięcia. Stylistyka
DDee DDiieettrriicchh
opiera
się na solidnych i ekskluzywnych materiałach; stawiając autentyczność na
najwyższym miejscu.
Łącząc najnowocześniejszą technologię ze szlachetnymi materiałami,
DDee DDiieettrriicchh
tworzy produkty najwyższej jakości w służbie wszystkim miłośnikom sztuki
kulinarnej.
Życzymy Państwu dużo satysfakcji podczas użytkowania nowo nabytego
urządzenia. Z przyjemnością zapoznamy się z Państwa sugestiami i odpowiemy
na ewentualne pytania. Zachęcamy do przekazywania ich do naszego działu
obsługi klienta lub na naszej stronie internetowej.
Zapraszamy do zarejestrowania swojego produktu na stronie
wwwwww..ddee--ddiieettrriicchh..ccoomm
umożliwiającego korzystanie z ofert marki.
Dziękujemy za okazane nam zaufanie.
DDee DDiieettrriicchh
Wszelkie informacje na temat naszej marki znajdują się na stronie
wwwwww..ddee--ddiieettrriicchh..ccoomm
Zapraszamy do Galerii De Dietrich, 6 rue de la Pépiniere w Paryżu (VIII)
Otwartej od wtorku do soboty w godzinach od 10.00 do 19.00.
Dział obsługi klienta : 0892 02 88 04
3
PL
SPIS TREŚCI
1/ OPIS URZĄDZENIA
Prezentacja piekarnika
________________________________ 4
Prezentacja programatora ___________________________________ 5
2/ UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Pieczenie ________________________________________________ 6
Korzystanie z programatora
o
Wybór języka _________________________________________ 7
o
Ustawianie godziny ____________________________________ 7
o
Zmiana godziny _______________________________________ 8
Korzystanie z programatora
o
Pieczenie natychmiastowe ______________________________ 9
o
Dostosowywanie zalecanej temperatury do swoich potrzeb ___ 10
o
Pieczenie z natychmiastowym startem i programowanym czasem trwania 11
o
Pieczenie z opóźnionym startem i wybraną godziną zakończenia _____ 12
• Funkcja “NISKA TEMPERATURA_____________________________ 13
• Funkcja “PRZEPISY”________________________________________ 14
o Porady _______________________________________________ 16
• Funkcja “I.C.S.” ___________________________________________ 18
o Zalecenia dotyczące funkcji “ICS” ________________________ 20
o Porady _______________________________________________ 22
o Wybrane przepisy______________________________________ 23
Korzystanie z minutnika _____________________________________ 26
Korzystanie z wyszukiwania__________________________________ 27
Blokada przycisków ________________________________________ 28
3 / TRYBY PRACY PIEKARNIKA ____________________________________ 29
4/ KONSERWACJA I CZYSZCZENIE PIEKARNIKA _____________________ 31
5/ SERWIS POSPRZEDAŻNY
Naprawy
__________________________________________________ 33
Obsługa klientów
__________________________________________ 33
4
PL
1 / OPIS URZĄDZENIA
PREZENTACJA PIEKARNIKA
A
B
Programator
Przycisk wyjścia z trybu czuwania
Lampka
C
D
E
Prowadnice
Otwór na rożen
D
C
B
A
1
2
3
4
5
E
5
PL
1 / OPIS URZĄDZENIA
ICS
przepisy
niska temperatura
ekspert
PREZENTACJA PROGRAMATORA
A
B
Wskaźnik blokady przycisków
(zabezpieczenie przed dziećmi)
Wskaźnik minutnika
Wyszukiwanie przepisów
Wyświetlacz godziny
Powrót do głównego menu
C
D
E
Wskaźnik czyszczenia
Ustawienia
Wyświetlenie trybów pieczenia
H
F
A
C
B
D
E
G
H
F
G
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
Piekarnik oferuje 4 typy programowania w zależności od poziomu znajomości danego przepisu
przez użytkownika:
- W przypadku realizowania przepisu o znanych parametrach (użytkownik
samodzielnie wybiera typ, temperaturę i czas pieczenia): wybrać
ffuunnkkccjjęę
EEKKSSPPEERRTT,,
przyciskając bezpośrednio przycisk wyboru.
- W przypadku przepisu wymagającego dodatkowej pomocy piekarnika
(wystarczy wybrać rodzaj i wagę żywności, a piekarnik sam wybierze na-
jodpowiedniejsze parametry: temperaturę, czas i typ pieczenia): wybrać
ffuunnkkccjjęę PPRRZZEEPPIISSYY..
- Przepis automatycznie realizowany przez piekarnik: wybrać z listy 12 dań
najczęściej przygotowywanych (temperatura, czas i typ pieczenia zostaną
określone przez piekarnik): wybrać
ffuunnkkccjjęę II..CC..SS
(Intelligence Cooking
System).
- Każdy przepis jest obsługiwany elektronicznie przez specjalny program
piekarnika, zapewniający wyjątkową kruchość mięsa i nieporównywalny
smak; ruchome akcesoria dostarczone wraz z piekarnikiem służą do pod-
niesienia mięsa, aby umożliwić idealny przepływ gorącego powietrza wokół
pieczeni (patrz zalecenia obsługi ruchomych akcesoriów). Gwarantuje
kruche, nietwardniejące mięso, jednolity aspekt przy krojeniu, brak przypa-
lonych brzegów, zachowanie soku mięsa. Wybrać
ffuunnkkccjjęę NNIISSKKAA TTEEMMPPEE--
RRAATTUURRAA..
PIECZENIE
ekspert
przepisy
ICS
niska temperatura
6
7
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
KORZYSTANIE Z PROGRAMATORA
SKASUJ
SKASUJ
FRANCAIS
DEUTCH
PORTUGUES
OK
--
Po pod³¹czeniu piekarnika do pr¹du
- U¿ytkownik mo¿e wybraæ jêzyk.
- Wybraæ jêzyk. Przycisn¹æ OK, aby
zatwierdziæ.
- Po wybraniu języka, pojawia się ekran
ustawień godziny.
- Ustawić godzinę za pomocą dotykowej
klawiatury.
Przykład: 01:45.
- Po zakończeniu ustawień, przycisnąć
OK, aby zatwierdzić.
1
4
5
Ustawianie godziny
FRANCAIS
DEUTCH
PORTUGUES
ESPANOL
2
1
2
5
SKASUJ
3
3
4
Wybór języka
PRZEJŒCIE NA TRYB CZUWANIA
Jeżeli użytkownik nie wykona żadnych
czynności przez 4 minuty, wyświetlacz
zgaśnie, aby ograniczyć zużycie energii (z
wyjątkiem opóźnionego startu) a przycisk
zacznie migać. Ekran jest wówczas w
trybie czuwania.
Aby aktywować piekarnik i uruchomić
ponownie jasność wyświetlacza, przycisnąć
przez dłuższy czas przycisk (przycisk
“wake up”).Ekran wyświetla na nowo zinę.
PL
KORZYSTANIE Z PROGRAMATORA
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Zmiana godziny
ICS
przepisy
niska temperatura
ekspert
1
— Programator wyświetla ekran główny.
- Wybrać tryb ustawień.
- Wybrać Opcje ekranu.
- Wybrać Godzinę.
- Zmienić godzinę za pomocą dotykowej
klawiatury.
Po zakończeniu ustawień, przycisnąć OK,
aby zatwierdzić.
1
2
3
OPCJE PIECZENIA
HELP
DŹWIĘK
OPCJE WYŚWIETLANIA
ICONS DISPLAY SETTINGS
JĘZYK
CZAS
JASNOŚĆ
POLSKI
SKASUJ
2
3
4
4
8
9
PL
KORZYSTANIE Z PROGRAMATORA
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
•Pieczenie natychmiastowe
— Programator wyświetla ekran główny.
- Wybrać tryb pieczenia
EEKKSSPPEERRTT
.
- Wybrać tryb pieczenia .
Np.: Tradycyjny 200°C
- Ruchomy symbol informuje przez 4 se-
kundy, iż należy włożyć danie do piekarnika,
przyciśnięcie ekranu powoduje przejście do
następnego etapu.
conventional
4
1
2
3
Uwaga
Każde pieczenie odbywa się przy
zamkniętych drzwiach piekarnika.
Po zakończeniu cyklu pieczenia wentylator
chłodzący pracuje nadal jeszcze przez pe-
wien czas w celu zapewnienia niezawod-
ności działania piekarnika.
ICS
przepisy
niska temperatura
ekspert
1
ekspert
niska temperatura
ICS
recettes
2
Tradycyjne Grzanie mieszane Grill zmienny
Chleb Grzanie od dołu
wentylator
Termoobieg
3
PROSZĘ UMIEŚCIĆ
NACZYNIE W PIEKARNIKU
4
Uwagi:
W każdej chwili można wstrzymać pieczenie,
przyciskając przycisk PAUZA i wznowić piec-
zenie poprzez przyciśnięcie START. Pikto-
gramy przechodzą z koloru żółtego na biały,
informując, iż pieczenie jest wstrzymane.
10
PL
CZAS TRWANIA
CZAS KOŃCA
TEMPERATURA
BOOST
ON
TEMPERATURA
START
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
KORZYSTANIE Z PROGRAMATORA
•Pieczenie natychmiastowe
-- UUssttaawwiiaanniiee ppaarraammeettrróóww ppiieecczzeenniiaa
EEkkrraann rreegguullaaccjjii ppiieecczzeenniiaa ooffeerruujjee kkiillkkaa ooppccjjii::
-- ZZmmiiaannaa tteemmppeerraattuurry
y ppiieecczzeenniiaa
-- ZZmmiiaannaa cczzaassuu ttrrwwaanniiaa ppiieecczzeenniiaa
-- ZZmmiiaannaa ggooddzziinnyy zzaakkoońńcczzeenniiaa ppiieecczzeenniiaa
- Piekarnik proponuje optymalną tempe-
raturę dla tego typu pieczenia.
Przykład: 200°
W przypadku natychmiastowego startu, przy-
cisnąć
SSTTAARRTT
, aby rozpocząć pieczenie.
- Można zmienić niektóre parametry pieczenia.
- Temperaturę, wybierając zakładkę temperatu-
ra.
- Czas trwania pieczenia, wybierając zakładkę
czas trwania
- Godzinę zakończenia pieczenia, wybierając
zakładkę godzina zakończenia
--
ZZmmiiaannaa zzaalleeccaanneejj tteemmppeerraattuurryy
- Wybrać zakładkę temperatura.
- Ustawić temperaturę, poprzez przesu-
nięcie palcem po pokrętle.
-Przykład: Ustawiona na 180°C.
-Potwierdzić przyciskiem
OOKK
.
- Przycisnąć
SSTTAARRTT
, aby rozpocząć piecze-
nie.
CZAS TRWANIA
CZAS KOŃCA
TEMPERATURA
BOOST
ON
START
5
170 190 200160
1
1
1
1
9
9
19
1
1
1
9
9
6
CZAS TRWANIA
CZAS KOŃCA
TEMPERATURA
BOOST
ON
START
7
5
6
7
8
8
PL
11
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
--
PPiieecczzeenniiee zz nnaattyycchhmmiiaassttoowwyymm ssttaarrtteemm ii
pprrooggrraammoowwaannyymm cczzaasseemm ttrrwwaanniiaa
- Wybrać zakładkę czasu trwania.
- Ustawić czas trwania pieczenia za
pomocą klawiatury dotykowej.
Przykład: 01:45.
- Po zakończeniu ustawień, przycisnąć OK,
aby zatwierdzić.
- Przycisnąć
SSTTAARRTT
, aby rozpocząć
pieczenie.
PIECZENIE PROGRAMOWANE
1
2
3
CZAS TRWANIA
CZAS KOŃCA
TEMPERATURA
BOOST
ON
C
ZA
S
TRWANI
A
START
1
RESET
2
TEMPERATURA
BOOST
ON
TE
M
PE
R
A
T
A
A
UR
A
START
CZAS TRWANIA
CZAS KOŃCA
3
12
PL
START
TERAZ
MODYF
ANULUJ
TEMPERATURA
BOOST
ON
CZAS TRWANIA
CZAS KOŃCA
START
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
1
4
--
PPiieecczzeenniiee zz ooppóóźźnniioonnyymm ssttaarrtteemm ii wwyy--
bbrraannąą ggooddzziinnąą zzaakkoońńcczzeenniiaa
Wybrać tryb pieczenia.
- Po zakończeniu ustawień, przycisnąć OK,
aby zatwierdzić.
- Wybrać zakładkę godziny zakończenia
pieczenia.
- Ustawić godzinę zakończenia
pieczenia za pomocą klawiatury dotykowej.
Przykład: 14:30.
- Po zakończeniu ustawień, przycisnąć OK,
aby zatwierdzić.
- Przycisnąć
SSTTAARRTT..
-- NNaaggrrzzeewwaanniiee ppiieekkaarrnniikkaa jjeesstt ooppóóźźnniioonnee
ttaakk,, bbyy ppiieecczzeenniiee sskkoońńcczzyyłłoo ssiięę oo ggooddzz.. 1144::330
0..
Po zakończeniu pieczenia (koniec zaprogra-
mowanego czasu),
- piekarnik wyłącza się, miga wskaźnik czasu
pieczenia i 0:00.
- przez kilka minut rozlegają się krótkie sy-
gnały dźwiękowe. Definitywne wyłączenie ty-
ch sygnałów następuje po naciśnięciu przy-
cisku .
1
RAZ
2
2
PIECZENIE PROGRAMOWANE
TEMPERATURA
BOOST
ON
CZAS TRWANIA
CZAS KOŃCA
START
3
3
4
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
FUNKCJA “NISKA TEMPERATURA”
PPiieecczzeenniiee ww ttrryybbiiee NNIISSKKAA TTEEMMPPEERRAATTUURRAA
mmuussii kkoonniieecczznniiee rroozzppoocczząąćć ssiięę ww zziimmnnyymm ppiiee--
kkaarrnniikkuu..
- Wybrać “NISKA TEMPERATURA”.
- Wybrać typ pieczenia spośród poniższej
listy i umieścić wszystkie potrawy na ruszcie, z
wyjątkiem jogurtów w słoiczkach, które należy
umieścić w naczyniu emaliowanym.
·· PPiieec
czzeeńń cciieellęęccaa ((44 ggooddzz.. 1155 mmiinn))
-- PPiieecczzeeńń wwoołłoowwaa kkrrwwiissttaa ((33 ggooddzz..))
-- PPiieecczzeeńń wwoołłoowwaa mmooccnnoo uuppiieecczzoonnaa ((44 ggooddzz..))
-- PPiieecczzeeńń wwiieepprrzzoowwaa ((44 ggooddzz.. 1155 mmiinn))
-- JJaaggnniięęcciinnaa zzaarróóżżoowwiioonnaa ((11 ggooddzz.. 5500 mmiinn))
-- JJaaggnniięęcciinnaa mmooccnnoo uuppiieecczzoonnaa ((44 ggooddzz..))
-- DDrroobbnnee rryybbyy ((11 ggooddzz.. 1155 mmiinn))
-- DDuużżee rryybbyy ((11 ggooddzz.. 3355 mmiinn))
-- JJoogguurrtt ((33 ggood
dzz..))
Przykład:
PPiieecczzeeńń wwoołłoowwaa kkrrwwiissttaa ((33 ggooddzz..)) rryyss..
22
Potwierdzić wybór poprzez naciśnięcie przycis-
ku OK.
- Wyświetla się zalecany poziom prowadni-
cy.
- W razie potrzeby można zmienić godzinę
zakończenia pieczenia a następnie potwierdzić,
przyciskając START.
W trakcie pieczenia wyświetla się ekran: czas tr-
wania pieczenia
nniieeppooddlleeggaajjąąccyy zzmmiiaanniiee,,
czas
pozostały do końca pieczenia oraz godzinę za-
kończenia pieczenia.
Piekarnik wyłącza się automatycznie, dzwoni pr-
zez 2 minuty, informując, iż danie jest gotowe.
Wyłączenie tych sygnałów następuje po naciś-
nięciu jakiegokolwiek przycisku.
ekspert
ICS
przepisy
niska temperatura
CIASTECZKA KRUCHE / MAŚLANE
LASAGN
E
LARGE FISH (2h10)
WOŁOWINA KRWISTA (3H00)
PROSZĘ UMIEŚCIĆ
NACZYNIE W PIEKARNIKU
1
2
1
2
3
3
PRZEW. TRWANIE
KONIEC ZAPROGRAMOWANEGOK
O
NIE
C
ZAPR
OG
RAM
O
WANE
GO
4
4
UUwwaaggii::
WW pprrzzyyppaaddkkuu mmiięęss,, ffaazzaa uuttrrzzyymmyywwaanniiaa ww cciieeppllee
((cczzaass ttrrwwaanniiaa 11 ggooddzziinnaa))..
WW pprrzzyyppaaddkkuu jjoogguurrttóóww,, ffaazzaa ssz
zyybbkkiiee cchhłłooddzzee--
nniiee ((cczzaass 11 ggooddzziinnaa))..
13
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
14
ekspert
niska temperatura
ICS
przepisy
mięsa białe mięsa czerwone
ryby
i owoce morza
tarty ciastaprzystawki
mi
ę
sa białe
WOŁOWINA ŚREDNIA
PASZTET
DUCK
KURCZAK
Funkcja ta oferuje automatyczne wybranie
parametrów pieczenia w zależności od rodzaju
i wagi przygotowywanego dania.
- Wybrać “Przepisy”
-Piekarnik zaproponuje wówczas różne grupy
pokarmów.
wybrać produkt spośród zaproponowanych
grup:
·· BBiiaałłee mmiięęssoo
·· CCzzeerrwwoonnee mmiięęssoo
·· RRyybbyy ii oowwooccee mmoorrzzaa
·· PPrrzzyyssttaawwkkii ii wwaarrzzyywwaa
·· TTaarrttyy ii cciiaassttaa t
tyyppuu qquuiicchhee
·· CCiiaassttaa
- Wybrać grupę.
--
Następnie wybrać przygotowywane
danie i potwierdzić.
Po wybraniu dania, piekarnik prosi o podanie
jego wagi
lub rodzaju używanego naczynia (aluminium,
porcelana, itp.) w przypadku ciast, quiche, tart
i warzyw, lub wielkość pokarmu (ciasto
drożdżowe).
Po potwierdzeniu typu potrawy, piekarnik
zaleci wysokość prowadnicy, na której należy
umieścić naczynie. Włożyć naczynie na
zalecany poziom prowadnicy (od 1 na dole do
5 na górze).
- Wprowadzić wagę (lub rodzaj naczynia),
wówczas piekarnik automatycznie obliczy i
wyświetli idealny czas pieczenia. Użytkownik
może zmienić godzinę zakończenia pieczenia,
wybierając zakładkę końca pieczenia i
wyświetlając nową godzinę zakończenia
pieczenia.
1
2
3
1
2
3
TEMPERATURA
CZAS TRWANIA
WAGA
FINISH TIME
WAG
A
4
4
FUNKCJA “PRZEPISY”
15
- Potwierdzić, przyciskając Start;
piekarnik uruchamia się.
- Piekarnik wydaje sygnał dźwiękowy i
wyłącza się po upływie czasu pieczenia a
ruchomy symbol życzy “Smacznego”!
DDooddaattkkoowwee iinnffoorrmmaaccjjee ooddnnoośśnniiee
ppiieecczzeenniiaa pprrzzyy uużżyycciiuu ffuunnkkccjjii::
PPrrzzeeppiissyy
Każde pieczenie jest wykonywane BEZ
nagrzewania piekarnika.
PIECZENIE: CZERWONE MIĘSA
- Comber jagnięcy
- Udziec jagnięcy
- Pieczeń wołowa średnio
dopieczona
- Pieczeń wołowa krwista
Pieczenie odbywa się automatycznie przy
użyciu TURBO-GRILA.
Należy umieścić mięso na ruszcie zestawu
ruszt + naczynie na tłuszcz (bez użycia
naczynia). Można obrócić mięso w połowie
pieczenia.
PIECZENIE: CIASTA / TARTY
Wybór rodzaju formy do pieczenia:
Aluminium: kolorowe formy z powłoką anty-
adhezyjną, giętkie formy z silikonu
odpowiednie do wilgotnych ciast (quiche lub
tarty owocowe).
PIECZENIE: PASZTETY
Umieścić gliniankę z pasztetem w kąpieli
wodnej (w naczyniu większym od glinianki i
wypełnionym do połowy wrzącą wodą.
FUNKCJA “PRZEPISY”
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Kurczak
5
6
5
6
16
Nr 1 MIĘSA BIAŁE:
Nr 1 przepiórka
2 kaczka
3 żeberka cielęce
4 szynka w całości
5 królik
6 jęzor wieprzowy
7 pierś kacza
8 gęś
9 udko indycze
10 kurczak (w naczyniu)
11 kurczak (na rożnie)
12 pasztet
13 pieczeń cielęca
Nr 2 MIĘS
A CZERWONE:
Nr 1 mocno dopieczona
wołowina
2 wołowina krwista
3 kotlety jagnięce
4 udziec jagnięcy
5 łopatka jagnięca
Nr 3 R
YBY:
Nr 1 anchois
2 bar
3 szczupak
4 dorada
5 homar
6 dorsz
7 ryby grillowane
8 łosoś
9 pasztet rybny
10 tuńczyk w całości
11 pstrągi
Nr 4 WARZYWA:
Nr 1 cykorie
2 mus warzywny
3 zapiekanka
ziemniaczana
4 lasagne
5 faszerowane papryki
6 ryż lub paëlla
7 faszerowane pomidory
Nr 5 T
ARTY/QUICHE:
Nr 1 chleb
2 bagietka
3 pizza
4 ciasto pół-francuskie
5 ciasto francuskie
6 ciasto drożdżowe
7 quiche
8 suflet
9 tarta serowa
10 tarta owocowa
11 ciasto typu tourte z
mięsem
Nr 6 CIAS
TA:
Nr 1 ciasteczka
2 babka
3 krem kajmakowy
4 ciasto czekoladowe
5 ciasto jogurtowe
6 biszkopt
7 kuglof
8 magdalenki
9 bezy
10 bułki
11 pieczone jabłka
12 ciasto ucierane
13 wypieki z ciasta skiego
DODATKOWE SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE FUNKCJI “PRZEPISY”
Każde pieczenie jest wykonywane BEZ nagrzewania piekarnika.
PIECZENIE: CIASTA / TARTY:
Wybór rodzaju formy do pieczenia:
Aluminium: kolorowe formy z powłoką anty-adhezyjną, giętkie formy z silikonu odpowiednie do
wilgotnych ciast (quiche lub tarty owocowe).
PIECZENIE: PASZTETY
Umieścić gliniankę z pasztetem w kąpieli wodnej (w naczyniu większym od glinianki i
wypełnionym do połowy wrzącą wodą.
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
17
WWoołłoowwiinnaa,, wwiieepprrzzoowwiinnaa,, jjaaggnniięęcciinnaa
- Koniecznie
wwyyjjąąćć
mięso z lodówki na długo przed rozpoczęciem pieczenia: szok termiczny
sprawia, iż mięso staje się twardsze. W ten sposób pieczeń wołowa będzie rumiana na
zewnątrz, czerwona wewnątrz i dogłębnie gorąca.
Nie solić mięsa przed pieczeniem: sól absorbuje krew i wysusza mięso. Obrócić mięso
przy
użyciu łopatek: jeżeli zostanie przekłute, wydostanie się z niego krew. Po zakończeniu
pieczenia, pozostawić
mięso na 5 do 10 minut: owinąć je papierem aluminiowym i umieścić je w
gorącym piekarniku: w ten sposób, krew wydostająca się na zewnątrz podczas pieczenia
cofnie się i nawilży pieczeń.
- Korzystać z glinianych naczyń do pieczeni: szkło sprzyja rozpryskom tłuszczu.
- Nie piec na emaliowanym naczyniu do zbierania tłuszczu.
- Nie wkładać w nacięcia mięsa ząbków czosnku, w przeciwnym razie utraci ono krew;
wsunąć czosnek między mięso a kość, lub upiec nieobrane ząbki czosnku obok udźca
i zmiażdżyć je pod koniec pieczenia, aby nadać aromatu sosowi z mięsa; przefiltrować sos
i podawać na gorąco w sosjerce.
RRyybbyy
- Podczas zakupu ryb, należy pamiętać, iż ich zapach powinien być przyjemny.
- Mięśnie zwarte i sztywne, łuski dobrze przylegające do skóry, oko wyraziste i
wyłupiaste, a skrzela błyszczące i wilgotne.
TTaarrttyy // qquuiicchhee
- Unikać szklanych i porcelanowych naczyń: są one zbyt grube, więc przedłużają czas
pieczenia i powodują, iż spód ciasta nie jest chrupiący.
- W przypadku tart owocowych, spód ciasta może się zmoczyć: wystarczy umieścić kilka
łyżeczek drobnej kaszki, rozgniecionych biszkoptów lub zmielonych migdałów, które
zaabsorbują sok.
- W przypadku warzyw o dużej zawartości wody lub mrożonek (porów, szpinaku,
brokułów lub pomidorów), można posypać je łyżką mąki kukurydzianej.
PPiizzzzaa
- Aby ser lub sos pomidorowy nie przeciekał, można położyć papier pergaminowy
między ruszt a pizzę.
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
FUNKCJA “ICS”
ICS
ekspert
niska temperatura
przepisy
PIZZA
WOŁOWINA KRWISTA..
.
ROAST PORK
PIKANTNE TARTY
PRZEW. TRWANIE
KONIEC ZAPROGRAMOWANEGOK
O
NIE
C
ZAPR
OG
RAM
O
WANE
GO
Funkcja ICS (Intelligent Cooking System)
znacznie ułatwia pieczenie, ponieważ piekarnik
samodzielnie i automatycznie oblicza
parametry pieczenia w zależności od
wybranego dania (temperaturę, czas i typ
pieczenia), dzięki elektronicznym czujnikom
umieszczonym w piekarniku, które nieustannie
mierzą stopień wilgoci i wahania temperatury.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI ICS:
Pieczenie przy wykorzystaniu tej funkcji
odbywa się w 2 etapach:
1) faza poszukiwania, w czasie której piekarnik
rozpoczyna nagrzewanie i określa idealny czas
pieczenia. Trwa ona od 5 do 40 minut w
zależności od dania.
- Przycisnąć przycisk “
IICCSS
Piekarnik proponuje 12 dań do wyboru:
·
PPiizzzzaa
·· SSłłoonnaa ttaarrttaa
·· PPiieecczzeeńń wwoołłoowwaa
(krwista, lekko upieczona lub
mocno upieczona)
·· PPiieecczzeeńń wwiieepprrzzoowwaa
·· KKuurrcczzaakk
·· JJaaggnniięęcciinnaa
(zaróżowiona, lekko upieczona lub
mocno upieczona)
·
· RRyybbaa
·· FFaasszzeerroowwaannee wwaarrzzyywwaa
·· SSłłooddkkaa ttaarrttaa
·· CCiiaassttaa
·· CCiiaasstteecczzkkaa
·· SSuufflleett
- Wybrać danie
Przykład: Suflet
Po wybraniu dania, potwierdzić za pomocą
“START”.
- Można zmienić godzinę zakończenia
pieczenia przed włożeniem dania na wskazany
poziom prowadnic.
- Potwierdzić przyciskiem
SSttaarrtt
, aby rozpocząć
pieczenie.
1
1
2
3
3
18
2
19
PL
KORZYSTANIE Z FUNKCJI “I.C.S.”
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
NN..BB..:: NNaaggrrzzeewwaanniiee ppiieekkaarrnniikkaa nniiee jjeesstt kkoonniieecczz--
nnee ww pprrzzyyppaaddkkuu uużżyywwaanniiaa ffuunnkkccjjii IICCSS.. PPiieecczzee--
nniiee mmuussii
KKOONNIIEECCZZNNIIEE rroozzppoocczząąćć ssiięę ww zziimm--
nnyymm ppiieekkaarrnniikkuu.. NNaalleeżżyy ppoocczzeekkaaćć aażż ppiieekkaarrnniikk
ccaałłkkoowwiicciiee oossttyyggnniiee pprrz
zeedd rroozzppoocczzęęcciieemm
nnaassttęęppnneeggoo ppiieecczzeenniiaa..
WWAAŻŻNNEE:: nniiee oottwwiieerraaćć ddrrzzwwiicczzeekk ww cczzaassiiee
tteejj ffaazzyy,, aabbyy nniiee zzaakkłłó
ócciićć oobblliicczzeeńń ii zzaappiissuu
ddaannyycchh..
- Piekarnik wydaje sygnał dźwiękowy i
wyłącza się po upływie czasu pieczenia i ru-
chomy symbol życzy “Smacznego”!
Pieczenie przy wykorzystaniu tej funkcji odby-
wa się w 2 etapach:
11..
Faza poszukiwania, w czasie której piekarnik
rozpoczyna nagrzewanie i określa idealny czas
pieczenia. Trwa ona od 5 do 40 minut w za-
leżności od dania.
22..
Druga faza pieczenia: piekarnik określił
niezbędny czas. Wyświetlony pozostały czas
pieczenia bierze pod uwagę czas pieczenia w
pierwszej fazie. Można teraz otworzyć drz-
wiczki piekarnika, aby, na przykład, polać piec-
zeń.
- Piekarnik wyłącza się po upływie czasu piec-
zenia a wyświetlacz pokazuje kiedy danie jest
już gotowe.
FFUUNNKKCCJJAA OOPPÓÓŹŹNNIIOONNEEGGOO SSTTAARRTTUU::
Aby opóźnić początek pieczenia,
- Wybrać funkcję zakończenie pieczenia i
zmienić godzinę zakończenia pieczenia.
UWAGA: Jeżeli użytkownik pragnie upiec kole-
jne danie przy użyciu “ICS”, musi odczekać, aż
piekarnik całkowicie ostygnie. Jednakże, piec-
zenie w funkcji “Ekspert” jest możliwe nawet w
gorącym piekarniku.
Kurczak
4
5
5
4
PL
20
PRZEPISY FUNKCJI “I.C.S.”
PP
iizzzzaa
• świeża pizza z pizzerii
• pizza z gotowego ciasta
• pizza domowa
• pizza zamrożona
• Świeże tarty
• Mrożone tarty
• Ryby w całości
(dorada, dorsz, pstrągi, makrele...)
• pieczeń rybna
• Pieczeń wołowa
(krwista)
• Umieścić pieczeń na ruszcie zestawu ruszt + naczy-
nie do zbierania tłuszczu.
MMoożżnnaa oobbrróócciićć ggoo jjaakk ttyyllkkoo cczzaass ttrrwwaanniiaa ppiieecczzeenniiaa
zzoossttaanniiee ookkrreeśślloonnyy..
SS
łłooddkkiiee
ttaarrttyy
RR
yybbyy
WW
oołłoowwiinnaa
((kkrrwwiissttaa,, śśrreeddnniioo
ddooppiieecczzoonnaa,,
ddoobbrrzzee
ddooppiieecczzoonnaa))
• Pieczeń wieprzowa
- karczek
- polędwiczka
PP
iieecczzeeńń
ww
iieepprrzzoowwaa
MM
aałłee
cc
iiaasstteecczzkkaa
JJ
aaggnniięęcciinnaa
((zzaarróóżżoowwiioonnaa,,
ddoobbrrzzee
ddooppiieecczzoonnaa))
• Udziec od 1kg do 2,500 kg
• Umieścić udziec na ruszcie zestawu ruszt + naczy-
nie do zbierania tłuszczu.
MMoożżnnaa oobbrróócciićć ggoo jjaakk ttyyllkkoo cczzaass ttrrwwaanniiaa ppiieecczzeenniiaa
zzoossttaanniiee ookkrreeśśl
loonnyy..
FF
aasszzeerroowwaannee
wwaarrzzyywwaa
• faszerowane pomidory, papryki
• lasagne (świeże lub mrożone)
• zapiekanki mięsne lub rybne...
SS
uufflleett
• kurczak od 1 kg do 1,700 kg
• młoda kaczka, perliczka...
KK
uurrcczzaakk
CC
iiaassttaa
• Ciasta: babka,
ciasto ucierane (na słodko lub słono)
• Gotowe ciasta z saszetek.
• Małe indywidualne ciasteczka: cookies, babeczki,
croissanty, bułeczki, nadziewane bułki,
croque-monsieur.
• włożyć do formy z prostymi, wysokimi brzegami o średni-
cy 21cm
SS
łłooddkkiiee
ttaarrttyy
• świeże quiche
• mrożone quiche
• gotowe dania mrożone
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33

Groupe Brandt DOP1190B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla