95
Filtry i utrzymanie
Wymontow anie i montaż m etalow ych
filtrów do tłuszczy:
Uwaga: żarówki halogenowe muszą być
wyłączone i wystudzone.
1. Nacisnąć uchwyty filtrów tłuszczowych
ku dołowi, obrócić i wyciągnąć filtry.
Filtr tłuszczowy:
W celu zatrzymania tłustych składników
pary powstałej przy gotowaniu, używa się
metalowychfiltrów do tłuszczy.
Ściany filtra zbudowane są z niepalnego
materiału.
Uwaga:
Z powodu ciągłego nasycenia osadzającymi
się tłuszczami, możliwość zapalenia się
wzrasta, a funkcjonowanie okapu może
zmniejszyć swą wydajność.
Ważne:
Regularnie czyszcząc matalowe filtry do
tłuszczy, zapobiega się niebezpieczeństwu
zapalenia się, które może być wywołane
nagromadzeniem się ciepła podczas
smażenia czy pieczenia.
W skaźnik nasycenia:
�
Kiedy filtry są nasycone zapala się
lam pka kontrolna
�
e viene emesso un
segnale acustico. Spegnendo la ventola si
disattiva anche il segnale acustico.
Non attendere oltre per lavare i filtri grassi.
Czyszczenie m etalow ych filtrów do
t łuszczy:
� Przy normalnym uzyciu (1 – 2 godziny na
dzień) metalowy filtr do tłuszczy powi-
nień być czyszczony 1 raz na miesiąc.
� Filtr może być umyty w zmywarce. Pod-
czas mycia może nieznacznie zmienić
się kolor filtra.
Ważne:
nie należy myć bardzo zabrudzonych
filtrów do tłuszczy razem z naczyniami.
� Przy myciu ręcznym, należy zmiękczyć
filtr do tłuszczy zanurzając go na kilka
godzin wcześniej we wrzącym roztworze
myjącym.
Nie należy używać środków korozyjnych,
kwaśnych, czy alkalicznych.
Następnie oczyścić szczotką, dokładnie
wypłukać czystą wodą i pozostawić do
ocieknięcia.
2. Oczyścić filtry tłuszczowe.
3. Na nowo zamontować filtry tłuszczowe.
4. Wyłączyć oznaczenie
�
.
� Nacisnąć 2 razy kolejno guzik 0.
Pojawia się sygnał akustyczny i ozna-
czenie
�
scompare.
Filtr na w ęgiel aktyw ny:
Aby wychwyciæ brzydkie zapachy podczas
funkcjonowania recyrkulacji powietrza.
Uwaga:
Z powodu ciągłego nasycenia osadzającymi
się tłuszczami, możliwość zapalenia się
wzrasta, a funkcjonowanie okapu m oże
zmniejszyć swą wydajność.
Ważne:
Dzieki odpowiednio szybkiej wymianie fil-
tra na węgiel aktywny, zapobiega się nie-
bezpieczeńst wu zapalenia się, do którego
może dojść przez nagromadzenie się ciepła
podczas smażenia czy pieczenia.
W skaźnik nasycenia:
C
Kiedy filtr na węgiel aktywny jest nasycony
zapala się lampka kontrolna C oraz pojawia
się sygnał akustyczny. Wyłączając wirnik,
wyłącza się również sygnał akustyczny.
Nie należy zwlekać z oczyszczeniem filtra
na węgiel aktywny.
95
Filtry i utrzymanie
W ymontow anie i m ontaż m et alow ych
filtrów do tłuszczy:
Uwaga: żarówki halogenowe muszą być
wyłączone i wystudzone.
1. Nacisnąć uchwyty filtrów tłuszczowych
ku dołowi, obrócić i wyciągnąć filtry.
Filtr tłuszczow y:
W celu zatrzymania t łustych składników
pary powstałej przy gotowaniu, używa się
metalowychfiltrów do tłuszczy.
Ściany filtra zbudowane są z niepalnego
materiału.
Uw aga:
Z powodu ciągłego nasycenia osadzającymi
się tłuszczami, możliwość zapalenia się
wzrasta, a funkcjonowanie okapu może
zmniejszyć swą wydajność.
Ważne:
Regularnie czyszcząc matalowe filtry do
tłuszczy, zapobiega się niebezpieczeństwu
zapalenia się, które może być wywołane
nagromadzeniem się ciepła podczas
smażenia czy pieczenia.
W skaźnik nasycenia:
�
Kiedy filtry są nasycone zapala się
lampka kontrolna
�
e viene emesso un
segnale acustico. Spegnendo la ventola si
disattiva anche il segnale acustico.
Non attendere oltre per lavare i filtri grassi.
Czyszczenie m etalow ych filtrów do
t łuszczy:
� Przy normalnym uzyciu (1 – 2 godziny na
dzień) metalowy filtr do tłuszczy powi-
nień być czyszczony 1 raz na miesiąc.
� Filtr może być umyty w zmywarce. Pod-
czas mycia m oże nieznacznie zmienić
się kolor filtra.
Ważne:
nie należy myć bardzo zabrudzonych
filtrów do tłuszczy razem z naczyniami.
� Przy myciu ręcznym, należy zmiękczyć
filtr do tłuszczy zanurzając go na kilka
godzin wcześniej we wrzącym roztworze
myjącym.
Nie należy używać środków korozyjnych,
kwaśnych, czy alkalicznych.
Następnie oczyścić szczotką, dokładnie
wypłukać czystą wodą i pozostawić do
ocieknięcia.
2. Oczyścić filtry tłuszczowe.
3. Na nowo zamontować filtry tłuszczowe.
4. Wyłączyć oznaczenie
�
.
� Nacisnąć 2 razy kolejno guzik 0.
Pojawia się sygnał akustyczny i ozna-
czenie
�
scompare.
Filtr na w ęgiel aktyw ny:
Aby wychwyciæ brzydkie zapachy podczas
funkcjonowania recyrkulacji powietrza.
Uw aga:
Z powodu ciągłego nasycenia osadzającymi
się tłuszczami, możliwość zapalenia się
wzrasta, a funkcjonowanie okapu może
zmniejszyć swą wydajność.
Ważne:
Dzieki odpowiednio szybkiej wymianie fil-
tra na węgiel aktywny, zapobiega się nie-
bezpieczeństwu zapalenia się, do którego
może dojść przez nagromadzenie się ciepła
podczas smażenia czy pieczenia.
W skaźnik nasycenia:
C
Kiedy filtr na węgiel aktywny jest nasycony
zapala się lampka kontrolna C oraz pojawia
się sygnał akustyczny. Wyłączając wirnik,
wyłącza się również sygnał akustyczny.
Nie należy zwlekać z oczyszczeniem filtra
na węgiel aktywny.