11
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
l Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za ewentualne szkody lub
pożary spowodowane przez urządzenie
wynikające z nieprzestrzegania zaleceń
podanych w niniejszej instrukcji.
l Okap nadkuchenny służy do usuwania
oparów kuchennych. Nie należy go uży-
wać do innych celów.
l Okap pracujący w trybie wyciągu nale-
ży podłączyć do odpowiedniego kanału
wentylacyjnego (nie podłączać do kana-
łów kominowych, dymowych lub spalino-
wych, będących w eksploatacji). Okap
wymaga zainstalowania przewodu od-
prowadzającego powietrze na zewnątrz.
Długość przewodu (najczęściej rura Ø
120 lub 150mm) nie powinna być dłuż-
sza niż 4-5 m. Przewód odprowadzający
powietrze jest również wymagany przy
okapach teleskopowych i meblowych w
trybie pochłaniacza.
l Okap pracujący w trybie pochłaniacza
wymaga zainstalowania ltra z węglem
aktywnym. W tym przypadku nie wymaga
się instalowania przewodu odprowadza-
jącego powietrze na zewnątrz, zaleca się
natomiast montaż kierownicy wydmuchu
powietrza (tylko okapy kominowe).
l Okap posiada niezależne oświetlenie
oraz wentylator wyciągowy z możliwo-
ścią ustawienia jednej z kilku prędkości
obrotowych.
l W zależności od wersji urządzenia, okap
jest przeznaczony do trwałego zamo-
cowania na pionowej ścianie ponad ku-
chenką gazową lub elektryczną (okapy
kominowe i uniwersalne); na sucie po-
nad kuchenką gazową lub elektryczną
(okapy wyspowe); na pionowej ścianie
w zabudowie meblowej ponad kuchenką
gazową lub elektryczną (okapy telesko-
powe i do zabudowy). Przed montażem
należy się upewnić czy konstrukcja ścia-
ny / sutu jest odpowiednia do utrzyma-
nia okapu. Niektóre modele okapów są
bardzo ciężkie.
l Wysokość montażu urządzenia nad płytą
elektryczną podana jest w karcie produktu
(specykacji technicznej urządzenia). Je-
żeli w instrukcjach instalowania urządzeń
gazowych podano większą odległość,
należy to uwzględnić (Rys. 1a/b/c).
l Pod okapem kuchennym nie wolno po-
zostawiać odkrytego płomienia, podczas
zdejmowania naczyń znad palnika, nale-
ży ustawić minimalny płomień. Zawsze
należy sprawdzać czy płomień nie wy-
kracza poza naczynie, gdyż powoduje to
niepożądane straty energii i niebezpiecz-
ną koncentrację ciepła.
l Potrawy przygotowywane na tłuszczach
powinny być stale nadzorowane, gdyż
przegrzany tłuszcz może się łatwo zapa-
lić.
l Przed każdą operacją czyszczenia, wy-
mianą ltra lub przed podjęciem prac na-
prawczych, należy wyjąć wtyczkę urzą-
dzenia z gniazdka.
l Filtr przeciw tłuszczowy do okapu ku-
chennego należy czyścić, co najmniej,
raz na 1 miesiąc, gdyż nasycony tłusz-
czem jest łatwopalny.
l Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu,
eksploatuje się inne urządzenia o zasila-
niu nieelektrycznym (np. piece na paliwa
ciekłe, grzejniki przepływowe, termy),
należy zadbać o wystarczającą wenty-
lację (dopływ powietrza). Bezpieczna
eksploatacja jest możliwa, gdy przy jed-
noczesnej pracy okapu i urządzeń spa-
lających, zależnych od powietrza w po-
mieszczeniu, w miejscu ustawienia tych
urządzeń panuje podciśnienie najwyżej
0,004 milibara (ten punkt nie obowiązuje,
gdy okap nadkuchenny jest użytkowany
jako pochłaniacz zapachów).
l Okap nie powinien służyć jako płaszczy-
zna podparcia dla osób znajdujących się
w kuchni.
l Okap powinien być często czyszczony
zarówno na zewnątrz jak i od wewnątrz
(PRZYNAJMNIEJ RAZ W MIESIĄCU,
z zachowaniem wskazówek dotyczą-
cych konserwacji podanych w niniejszej
instrukcji). Nieprzestrzeganie zasad
dotyczących czyszczenia okapu oraz
wymiany ltrów powoduje powstanie za-
grożenia pożarem.
l Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszko-
dzeniu, to powinien być wymieniony
w specjalistycznym zakładzie napraw-
czym.
l Należy zapewnić możliwość odłączenia
urządzenia od sieci elektrycznej, poprzez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wyłączni-
ka dwubiegunowego
l Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do
użytkowania przez osoby (w tym dzieci)
o ograniczonej zdolności zycznej, czu-
ciowej lub psychicznej, lub osoby o braku
doświadczenia lub znajomości sprzętu,
chyba że odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazaną przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo.
l Należy zwrócić szczególną uwagę, aby z
urządze nia nie korzystały po zo sta wio ne
bez opieki dzieci.
l Sprawdzić, czy napięcie podane na ta-
bliczce znamionowej odpowiada miej-
scowym parametrom zasilania.
l Przed montażem rozwinąć i wyprostować
przewód sieciowy.
l Uwaga! Materiały opakowaniowe (wo-
reczki polietylenowe, kawałki styropianu
itp.) należy w trakcie rozpakowywania
trzymać z dala od dzieci.
l UWAGA: przed podłączeniem okapu
do zasilania sieciowego należy zawsze
skontrolować czy kabel zasilania został
prawidłowo zainstalowany i NIE został
przygnieciony przez okap w trakcie czyn-
ności montażowych. Nie podłączać urzą-
dzenia do sieci elektrycznej przed ukoń-
czeniem montażu.
l Zabrania się użytkować okap bez za-
montowanych aluminiowych ltrów prze-
rciwtłuszczowych.
l Surowo zabrania się przygotowywania
pod okapem potraw z użyciem otwartego
ognia (ambirowanie).
l W zakresie koniecznych do zastosowa-
nia środków technicznych i bezpieczeń-
stwa dotyczących odprowadzania spalin
należy ściśle przestrzegać przepisów
wydanych przez kompetentne władze lo-
kalne.
l UWAGA! Niedokręcenie śrub oraz ele-
mentów mocujących zgodnie z niniej-
szymi instrukcjami może spowodować
zagrożenia zdrowia i życia.