- 15 -
Napełnianie zbiornika wodą podczas pracy urządzenia
Podczas procesu gotowania na parze należy co jakiś czas uzupełniać
zbiornik na wodę.
Dolewaj wody do zbiornika gdy tylko jej poziom w zbiorniku zbliży się
do pozycji ”MIN” na wlewie wody (Rys. 1, poz 9).
Zbyt mała ilość wody w zbiorniku będzie sygnalizowania akustycznie,
dodatkowo na wyświetlaczu pojawi się pulsujący symbol .
Po napełnieniu zbiornika odpowiednią ilością wody zniknie sygnał aku-
styczny oraz symbol z wyświetlacza.
Funkcja Autowyłączenia
Urządzenie wyłączy się automatycznie jeżeli jest ono podłączone do
zasilania i nie jest używane (znajduje się w stanie czuwania). Autowy-
łączenie nastąpi po ok. 1 minucie bezczynności, zostanie to zasygnali-
zowane akustycznie.
Autowyłączenie następuje również po zakończeniu procesu gotowania
wraz z funkcją podtrzymania ciepła.
Funkcja autowyłączenia aktywuje się również po wybraniu programu
pracy /zadeklarowaniu czasu pracy w momencie gdy nie zatwierdzisz
programu przyciskiem .
Aby wznowić pracę urządzenia naciśnij przycisk .
Przydatne informacje dotyczące gotowania na parze
• Potrawy, które znajdują się w wyższych partiach urządzenia wyma-
gają dłuższego czasu gotowania.
• Domyślne ustawienia czasu przy określonych programach jest tylko
czasem sugerowanym. Czas gotowania może być inny ze względu
na grubość żywności, wielkości przestrzeni w poszczególnych po-
jemnikach, świeżości produktów oraz indywidualnych upodobań.
• Pojedynczy pojemnik z pokrywą spowoduje, że żywność będzie
szybciej ugotowana niż wiele warstw pojemników.
• Jeżeli grubość poszczególnych składników różni się od siebie, zasto-
suj zasadę, by cieńsze składniki potrawy były umiejscowione wyżej.
• Żywność w pojemnikach umieszczaj w taki sposób, by para mogła
się swobodnie przemieszczać do wyższych pojemników.
• Podczas gotowania dużej ilości żywności w połowie cyklu gotowania
unieś ostrożnie pokrywę i wymieszaj żywność. Korzystaj z rękawicy
kuchennej i zachowaj szczególną ostrożność, para jest bardzo go-
rąca. Do mieszania używaj długiej łyżki, nie wkładaj rąk do wnętrza
pojemników.
• Nie dodawaj soli i przypraw do pojemników parowych oraz do zbior-
nika na wodę spowoduje to zakamienienie i trwale uszkodzi ele-
ment grzejny.
• Wywar znajdujący się w tacy ociekowej nadaje się idealnie do przy-
gotowania aromatycznych sosów.
• Nigdy nie gotuj na parze zamrożonego mięsa, drobiu i owoców mo-
rza. Przed gotowaniem na parze należy je całkowicie odmrozić.
• W razie konieczności uzupełnienia wody w zbiorniku używaj zawsze
zimnej wody.
• Misa dołączona do zestawu idealnie nadaje się do przygotowywania
warzyw, owoców, puddingu, zup itp.
• W różnych pojemnikach możesz umieścić inne potrawy, zwróć uwa-
gę na kapanie z górnych pojemników z powodu kondensacji pary
wodnej.
• Zawsze umieszczaj w dolnym pojemniku składniki potraw, które
wymagają dłuższego czasu przygotowania.