Kenwood AT647 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
English 2 - 5
Nederlands 6 - 9
Français 10 - 14
Deutsch 15 - 19
Italiano 20 - 23
Português 24 - 27
Español 28 - 32
Dansk 33 - 36
Svenska 37 - 40
Norsk 41 - 44
Suomi 45 - 48
Türkçe 49 - 52
Ïesky 53 - 56
Magyar 57 - 60
Polski 61 - 65
Русский 66 - 70
Ekkgmij 71 - 75
Slovenčina 76 - 79
Українська 80 - 84
´¸∂w
58 - 88
przed użyciem przystawki firmy
Kenwood
Przeczytaj uważnie poniższe
instrukcje i zachowaj je na wypadek
potrzeby skorzystania z nich
przyszłości.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania, w tym plastikowe
osłony ostrza z ostrza tnącego.
Należy zachować ostrożność,
ponieważ ostrza bardzo ostre.
Osłony należy wyrzucić, gdyż ich
funkcja polega tylko na
zabezpieczaniu ostrza podczas
produkcji i transportu.
bezpieczeństwo
Ostrza i tarcze tnące są bardzo
ostre – przy ich zdejmowaniu,
zakładaniu bądź czyszczeniu
należy zachować ostrożność.
Podczas obsługi i mycia chwytać
je wyłącznie za uchwyt i nie
dotykać krawędzi tnącej.
Ostrze tnące należy zawsze wyjąć
przed wylaniem zawartości z miski.
Nie wkładaj rąk ani sztućców do
miski, kiedy mikser jest podłączony
do prądu.
Nigdy nie wkładać palców do
podajnika. Zawsze używać
dostarczonego popychacza(czy).
Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę:
przed dołączeniem lub wyjęciem
jakiejś części
po użyciu
przed czyszczeniem
Nie zdejmować pokrywy z nasadki
zanim ostrze lub tarcza tnąca
całkowicie się nie zatrzyma.
Używając tarczy do krojenia/tarcia
lub tarczy do krojenia w słupki
julienne nie dopuszczać, by miska
zapełniła się po tarczę: miskę
należy regularnie opróżniać.
Nie dotykać części znajdujących się
w ruchu.
Nie wpychać składników do rury
podajnika na siłę może to
spowodować uszkodzenie nasadki.
Nie używać pokrywy do obsługi
urządzenia – służy do tego
wyłącznie regulator prędkości i
włącznik.
W przypadku pojawienia się zbyt
silnych drgań podczas korzystania
z tej nasadki należy zmniejszyć
prędkość lub wyłączyć mikser i
usunąć zawartość.
Nie używać uszkodzonej nasadki.
W razie awarii oddać ją do
sprawdzenia lub naprawy (zob.
ustęp pt. „serwis i punkty obsługi
klienta”).
Aby uzyskać dodatkowe informacje
dotyczące bezpieczeństwa
zapoznaj się z instrukcją obsługi.
Urządzenie spełnia wymogi
dyrektywy Wspólnoty Europejskiej
nr 2004/108/WE, dotyczącej
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz
rozporządzenia WE nr 1935/2004 z
dnia 27 października 2004 r.,
dotyczącego materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
ostrze tnące
Ostrze tnące służy do rozdrabniania
surowego i gotowanego mięsa,
gotowanych jajek, warzyw,
orzechów, pasztetów i gęstych
sosów, a także do przygotowywania
tartej bułki i tartych ciastek. Ostrze
można również stosować do
przygotowania kruchego ciasta i
kruszonki.
Nie należy rozdrabniać kostek lodu
ani innych twardych produktów
żywnościowych, takich jak
przyprawy, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia
nasadki.
Do mieszania gęstych składników
(np. ciasta na chleb) nie używać
ostrza – może to spowodować
uszkodzenie nasadki lub robota. Do
tego celu służy końcówka do
zagniatania ciasta, znajdująca się w
wyposażeniu robota.
61
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
Nie miksować składników płynnych,
ponieważ mogą one wyciekać
przez szczelinę wokół pokrywy. Do
tego celu przeznaczony jest
blender. Miksując zupy i podobne
potrawy, należy najpierw odcedzić
warzywa itp. (zachowując wywar),
zmiksować je i ponownie połączyć
z wywarem.
tarcze tnące
Tarcza krojąca/trąca służy do
krojenia lub tarcia owoców, warzyw
i sera, a tarcza do krojenia w słupki
julienne do krojenia warzyw (np.
ziemniaków) i owoców.
oznaczenia
popychacze: duży i mały
tuba podajnikowa
wieczko nasadki
uchwyt
ostrze tnące
miska nasadki
część łącząca
tarcze tnące
przed pierwszym użyciem
Umyć części (patrz nagłówek
„czyszczenie”).
korzystanie z ostrza
tnącego
1 Mikser umieścić na blacie
kuchennym, regulator prędkości
kierując do przodu.
2 Zdejmij klapę z napędu na średnią
prędkość .
3 Umieść część łączącą na
mechanizmie napędowym tak, żeby
trójkąt był odwrócony w twoim
kierunku, przekręć zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, się
domknie.
4 Miskę umieścić na części łączącej,
z uchwytem skierowanym do tyłu
miksera, a następnie przekręcić
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby
zablokować ją na miejscu.
5 Ostrza tnące umieścić w misce
nasadki. Przekręcić i w razie
konieczności nacisnąć, aby
wpasować je na miejsce. Z
ostrzami tnącymi należy
obchodzić się ostrożnie
bardzo ostre. Trzymać je należy
za uchwyt.
6 Pokrój składniki i umieść w misie,
upewniając się, że
rozprowadzone równomiernie.
7 Na misce zamocować pokrywę
umieścić rurę podajnika za
uchwytem, a następnie nacisnąć
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby
zablokować ją we właściwym
położeniu. Pokrywkę można
zamocować w czterech różnych
pozycjach.
Jeśli masz problemy z
dopasowaniem pokrywy, wyjmij
końcówkę i na krótko uruchom
mikser. Wstaw końcówkę
ponownie.
8 Założyć popychacze.
9 Włączyć urządzenie. Korzystając z
ostrzy tnących, używać prędkości
2-5 i rozdrabniać składniki do
momentu uzyskania żądanej
konsystencji.
10 Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
11 Zdjąć nasadkę z miksera,
przekręcając ją w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i unosząc. Rozmontować
nasadkę. (Aby zdjąć miskę z części
łączącej, chwycić podstawę części
łączącej, przekręcić miskę w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara i unieść .
W razie problemów ze zdjęciem
części łączącej z miski, ponownie
zamocować miskę z częścią
łączącą na mikserze. Przekręcać
złożone elementy w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara do momentu wyczucia
oporu, a następnie przekręcić
miskę dalej, aby odblokować ją z
części łączącej .)
62
wskazówki
Składniki należy pokroić przed
umieszczeniem w misce. Mięso,
chleb, warzywa i inne produkty
żywnościowe o podobnej
konsystencji należy pokroić w
kostkę o boku około 2 cm.
Herbatniki należy połamać na
kawałki i wrzucić do tuby podającej
podczas pracy miksera.
Aby zmiksować zupy, należy
odcedzić składniki i włożyć stałe
składniki do miski. Zmiksować, a
następnie dodać z powrotem do
składników płynnych.
Podczas przygotowywania ciasta
należy stosować stałe tłuszcze
pocięte w kostkę o boku 2 cm z
lodówki. Mieszać mąkę do
uzyskania kruszonki. Stopniowo
dodawać dostateczną ilość wody do
tuby podającej, aby uzyskać ciasto.
Po połączeniu się składników
natychmiast wyłączyć mikser.
Przy stosowaniu ostrza tnącego
należy uważać, aby nadmiernie nie
zmiksować składników.
Lepsze wyniki przy mieszaniu ciast
uzyskuje się, stosując ubijaczkę K
w misce do mieszania.
maksymalna pojemność
ciasto (waga mąki) 400g
mięso 500g
Nie przekraczać zaznaczonego na
misce maksymalnego poziomu
(„max”) składników.
użytkowanie tarcz
tnących
Poniższe tarcze załączone w
zestawie. Każda oznaczona jest
numerem, który ułatwia jej
rozpoznanie:
Tarcza nr 1 do rozcierania/tarcia
parmezanu oraz do tarcia
ziemniaków na pierogi.
Tarcza nr 2 do tarcia na drobne
wiórka. Przeznaczona do sera,
czekolady, orzechów i twardych
owoców lub warzyw.
Tarcza nr 3 do tarcia na grube
wiórka. Przeznaczona do sera i
twardych owoców lub warzyw.
Tarcza nr 4 do krojenia na
cienkie plastry. Przeznaczona do
sera i twardych owoców lub
warzyw.
Tarcza nr 5 do krojenia na grube
plastry. Przeznaczona do sera i
twardych owoców lub warzyw.
Tarcza nr 6 do krojenia w bardzo
cienkie słupki (tzw. julienne).
Umożliwia krojenie ziemniaków na
cienkie frytki oraz składników na
potrawy duszone, do sałatek oraz
do podawania z dipami (np.
marchewki, jabłek i gruszek).
1 Mikser umieścić na blacie
kuchennym, regulator prędkości
kierując do przodu.
2 Zdejmij klapę z napędu na średnią
prędkość .
3 Umieść część łączącą na
mechanizmie napędowym tak, żeby
trójkąt był odwrócony w twoim
kierunku, przekręć zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, się
domknie.
4 Miskę umieścić na części łączącej,
z uchwytem skierowanym do tyłu
miksera, a następnie przekręcić
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby
zablokować ją na miejscu.
5 Wybrać żądaną tarczę tnącą i
umieścić ją na napędzie części
łączącej – tarcza da się nałożyć na
napęd tylko w jeden sposób.
Oznaczona numerem strona tarczy
powinna być skierowana do góry.
Dotykając tarcz należy zachować
szczególną ostrożność
bardzo ostre. Trzymać je należy
za uchwyt.
6 Na misce zamocować pokrywę
umieścić rurę podajnika za
uchwytem, a następnie nacisnąć
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby
zablokować ją we właściwym
położeniu. Pokrywkę można
zamocować w czterech różnych
pozycjach.
Jeśli masz problemy z
dopasowaniem pokrywy, wyjmij
końcówkę i na krótko uruchom
mikser. Wstaw końcówkę
ponownie.
63
7 Wybrać tubę podającą, która ma
zostać użyta. Popychacz zawiera
mniejszą tubę podającą do
przetwarzania pojedynczych
produktów lub drobnoziarnistych
składników.
korzystanie z małej tuby
podającej
Najpierw umieścić duży popychacz
wewnątrz tuby podającej .
korzystanie z dużej tuby
podającej
Użyć jednocześnie obu
popychaczy .
8 Umieścić składniki w tubie
podającej.
9 Włączyć urządzenie i za pomocą
popychacza równomiernie
popychać składniki do rury
podajnika. Do rury podajnika nie
wolno wkładać palców. Przy
większości zastosowań tarcz do
krojenia na plastry, tarcia i krojenia
na słupki julienne, używać
prędkości 1 lub 2. Gdy konieczne
będzie użycie większej mocy,
zwiększyć prędkość do 3.
uwaga nie dopuścić, by miska
zapełniła się po tarczę tnącą:
miskę należy regularnie opróżniać.
Aby zmniejszyć ilość resztek
pozostałych na tarczy po
zakończeniu rozdrabniania, należy
kilkakrotnie wsunąć i wysunąć
popychacz z rury podajnika.
10 Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
11 Zdjąć nasadkę z miksera,
przekręcając ją w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i unosząc. Rozmontować
nasadkę. (Aby zdjąć miskę z części
łączącej, chwycić podstawę części
łączącej, przekręcić miskę w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara i unieść .
W razie problemów ze zdjęciem
części łączącej z miski, ponownie
zamocować miskę z częścią
łączącą na mikserze. Przekręcać
złożone elementy w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara do momentu wyczucia
oporu, a następnie przekręcić
miskę dalej, aby odblokować ją z
części łączącej .)
wskazówki
Używać świeżych składników.
Nie należy nadmiernie rozdrabniać
składników. Napełnić dużą tubę
podającą równomiernie prawie do
pełna. Zapobiegnie to
wydostawaniu się składników
bokiem podczas miksowania.
Można także użyć mniejszej rury
podajnika.
Używając tarczy do krojenia w
słupki julienne, składniki cienkie
należy umieszczać poziomo.
Podczas krojenia na plasterki lub
tarcia: składniki wkładane pionowo
będą krojone na krótsze kawałki niż
składniki wkładane poziomo.
Na tarczy tnącej lub w
przetworzonej żywności po użyciu
zawsze zostanie niewielka ilość
resztek składników.
czyszczenie
Przed zdjęciem przystawki zawsze
wyłączaj urządzenie i odłączaj je od
zasilania.
Przed myciem zdemontuj
przystawkę.
Nigdy nie zanurzaj części łączącej
w wodzie, wycieraj wilgotną ścierką.
Wszystkie pozostałe części umyć w
gorącej wodzie z dodatkiem płynu
do naczyń, a następnie dobrze
wysuszyć. Zachować ostrożność,
ponieważ ostrza i tarcze tnące są
bardzo ostre. Części te można
także myć w zmywarce do naczyń
(wyłącznie w górnym koszu). W
ZMYWARCE NIE WOLNO MYĆ
CZĘŚCI ŁĄCZĄCEJ.
64
serwis i punkty obsługi
klienta
Ze względów bezpieczeństwa
uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika firmy
KENWOOD lub upoważnionego
przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
Pomocy w zakresie:
użytkowania urządzenia lub
czynności serwisowych bądź
naprawczych
udziela punkt sprzedaży, w którym
zakupiono urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
UWAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNIE Z
WYMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
2002/96/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego
tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego wpływu
na środowisko naturalne i zdrowie
ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina
umieszczony na produkcie symbol
przekreślonego pojemnika na śmieci.
65
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93

Kenwood AT647 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi