OBI F00 OF KARTA PRODUKTU
PL
5019 610 01000/A
RUHUCZSKPLFIDKNOSEGRITPTESNL
GB
AT BEFRDE
Uwaga:
temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRAŻANIA
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
ARTYKUŁY Funkcja
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min).
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Chleb/pizza
2 200-225 40-50/15-18
Tosty
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka
3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Rostbef 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
1.
Panel sterowania
1.1.
Pokrętło przełącznika funkcji
1.2.
Zegar analogowy
1.3.
Pokrętło termostatu
1.4.
Czerwona kontrolka termostatu
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy grilla (regulowany)
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
Ruszt - Blacha do ciast - Tacka do ociekania - Panele
katalityczne
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu.
Kontrolka się wyłączy w momencie osiągnię cia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję
“0”
.
ZEGAR ANALOGOWY
Ten programator elektromechaniczny umożliwia:
1) Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby ustawić zegar, nacisnąć przycisk
(B)
i obrócić w kierunku przeciwnym do
wskazówek zegara.
2) Ustawienie czasu rozpoczęcia pieczenia z maksymalnym wyprzedzeniem 12 godzin
(na przykład NIE można o 7:00
rano zaprogramować rozpoczęcia pieczenia na godzinę 20:00 gdyż zaczęłoby się ono o godzinie 8:00.).
3) Zaprogramowanie czasu trwania pieczenia od minimalnie 5 minut do maksymalnie 180 minut.
a) PIECZENIE RĘCZNE
1) Obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2) Nacisnąć przycisk
(A)
o obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby trójkąt
(D)
znajdował się na godzinie
wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
Gdy osiągnięta zostanie prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona
kontrolka termostatu.
5) Ponieważ
w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie,
po zakończeniu pieczenia należy z powrotem ustawić pokrętło
termostaty oraz programatora w pozycji OFF (0 - •).
b) PIECZENIE RĘCZNE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1) Obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na cyferblacie
odpowiednio do tej godziny, o której pragnie się rozpocząć pieczenie
(np. na rysunku: 11.30).
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5) Ponieważ
w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie,
po zakończeniu pieczenia należy z powrotem ustawić pokrętło
termostaty oraz programatora w pozycji OFF (0 - •).
c) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA ORAZ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1) Obracać pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się
(C)
czas
długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na cyferblacie
odpowiednio do tej godziny, o której pragnie się rozpocząć pieczenie
(np. na rysunku: 11.30).
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(nie naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się
symbol .
6) Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
d) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANĄ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1) Obracać pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się
(C)
czas
długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na godzinie
wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
Po osiągnięciu właściwej pozycji, pokrętło zaskoczy.
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona
kontrolka termostatu.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(nie naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się
symbol .
6.
Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka