Polski
11
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Wskazówki
Korzystanie z blendera
• Przed użyciem narzędzi kuchennych
wewnątrz kielicha należy wyłączyć
blender. Składniki można mieszać przy
użyciu gumowej (silikonowej) szpatuły
jedynie gdy blender jest wyłączony.
Nienależy używać żadnych narzędzi,
wtym szpatuł gdy silnik blendera pracuje.
• W blenderze można miksować gorące
składniki, ale warto je schłodzić przed
miksowaniem.
• Aby otrzymać najlepsze rezultaty, podczas
miksowania gorących składników
ipłynów nienależy napełniać kielicha
do pełna. Należy założyć pokrywę, zdjąć
popychacz i zakryć kielich ręcznikiem.
Nienależy kłaść ręki na pokrywie blendera
podczas pracy z gorącymi składnikami.
• Blendera nie należy używać jako
urządzenia służącego do podgrzewania.
Magnetyczne sprzęgło
• Należy pamiętać o tym, że kielich
ipodstawa blendera wyposażone są
wmagnesy, które mogą przyciągać inne
elementy. Na przykład kielich postawiony
na blacie może przyciągać leżące
wpobliżu narzędzia kuchenne.
• Jeśli kielich nie jest umieszczony na
podstawie, może ona przyciągać
metalowe przedmioty. Blendera nie
będzie można włączyć, jeśli pokrywa
niezostanie prawidłowo założona.
• Przed każdorazowym użyciem należy
upewnić się, że na spodzie kielicha nie
znajdują się żadne małe przyciągnięte
przez magnes drobne przedmioty.
Miksowanie przy użyciu opcji
Zmienneprędkości
• Aby przygotować potrawy korzystając
z opcji Zmienne prędkości, należy
rozpocząć proces miksowania od niższej
prędkości, co pozwoli na dokładne
połączenie składników. Następnie należy
zwiększyć prędkość do pożądanego
poziomu. Wstępnie ustawione programy
sprawiają, że miksowanie jest prostsze
dzięki automatycznemu zmienianiu
prędkości.
• Ponieważ blender może pracować bez
nadzoru użytkownika, funkcja Zmienne
prędkości automatycznie wyłączy się po
około 2 minutach, aby produkty nie były
mieszane dłużej niż było to zamierzone.
Aby mieszać produkty dłużej, należy
zresetować blender do pozycji OFF/O
iwłączyć go ponownie.
Korzystanie z podajnika
• Aby dodać składniki podczas pracy
blendera, można wyjąć popychacz.
• Popychacz i tuleję należy umyć po każdym
użyciu blendera, nawet jeśli składniki nie
są dodawane przez podajnik.
• Aby składniki zostały dokładnie
przetworzone, należy dodać je na
początku cyklu, aby blender mógł
całkowicie je przetworzyć.
• Jeśli w przygotowywanym produkcie
mają znajdować się kawałki owoców
lubwarzyw, należy dodać te składniki
pod koniec cyklu.
• Jeśli popychacza nie można włożyć
dokońca, należy upewnić się, czy tuleja
znajduje się w prawidłowej pozycji. Jeśli
występuje problem, należy obracać
tuleję lub popychacz, aż znajdą się
wprawidłowej pozycji.
• Po każdorazowym użyciu należy wytrzeć
wnętrze tulei.
Kruszenie lodu
• Lód prosto z lodówki skruszy się łatwiej
do konsystencji śniegu niż częściowo
stopiony lód.
• Mniejsze kostki lodu są kruszone
isiekane szybciej niż te większe.
• Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, warto
kruszyć lód poprzez dodawanie go przez
podajnik do pracującego blendera.