Pryechowzwanie schłodonych produktów
Temperatura w komorze przechowywania winna być dostosowana do temperatury otoczenia przy
pomocy kontrolki temperatury, w przypadku chłodzenia żywności.
Początkowo ustawić kontrolkę temperatury w pozycji “3”, przy zbyt mocnym schłodzeniu
żywności, w przedziale “1 - 3” i w przdziale “3 - 5” przy niedostatecznym schłodzeniu
żywności w komorze przechowywania.
Produkty, które mogą wydzielać intensywne zapachy (ser, ryby, masło) powinny być izolowane
poprzez przechowywanie ich w zamkniętych pojemnikach.
Produkty, które mają być przeznaczone do schłodzenia, a mają wyższą temperaturę powinny być
uprzednio schłodzone do temperatury pokojowej.
Rozmrażanie chłodziarki
Parownik rozmraża się automatycznie podczas przestojów pracy kompresora. Woda, zbierająca się
przy procesie rozmrażania gromadzi się w pojemniku, zamontowanym nad kompresorem, i
wyparowuje. Aby uniknąć przykrego zapachu z chłodziarki, należy ją rozmrażać co najmniej raz w
miesiącu: umyć wodą i wytrzeć suchą ściereczką.
Zanim przystąpimy do rozmrażania sprzętu należy:
• Odłączyć go od działania prądu;
• Wyjąć produkty żywnościowe i odłożyć w chłodne miejsce;
• Pozostawić otwarte drzwi.
• Po wyczyszczeniu wnętrza, wywietrzyć chłodziarkę.
Po rozmrożeniu śniegu i lodu wymyć chłodziarkę ciepłą wodą , wytrzeć do sucha i przewietrzyć.
Nie należy używać do mycia płynów zawierających alkohol.
Lodówki aluminiowe oraz w kolorze metaliku należy czyścić przy pomocy miękkich
ściereczek, używając neutralnych lub nieagresywnych zawierających alkohol środków
czyszczących. Do czyszczenia tych lodówek nie wolno używać
proszków oraz kremów (np.
„CIF“ cream i in.).
68
Informujemy, że podczas pracy chłodziarki
emitowany jest szum naturalny, który nie jest
niesprawnością, mianowicie:
1. Szum, emitowany przez silnik elektryczny
włączonej sprężarki, który podczas startowania
sprężarki przez chwilę jest silniejszy.
2. Szum emitowany w skutku płynięcia agentu
chłodzącego w rurkach, przejawiający się
ciurkaniem, bulgotaniem, huczeniem.