PL - 139 -
WKŁADANIE ŻYWNOŚCIROZDZIAŁ .3
• Zamrażarka służy do przechowywania zamrożonej żywności przez długi czas i do
wytwarzania lodu.
• Nie należy umieszczać żywności przeznaczonej do zamrożenia obok żywności
zamrożonej.
• Żywność (mięso, mięso mielone, ryby itp.) należy zamrażać w porcjach odpowiednich
do jednorazowego spożycia.
• Nie należy umieszczać żywności świeżej ani ciepłych potraw obok mrożonek, ponieważ
mogą spowodować ich rozmrożenie.
• Przed zamrożeniem świeżej żywności (tzn. mięsa, ryb i mięsa mielonego) należy ją
podzielić na części odpowiednie do jednorazowego użycia.
• Przy przechowywaniu mrożonek należy starannie przestrzegać instrukcji podanych na
opakowaniu, a jeśli nie podano żadnych informacji, nie należy przechowywać żywności
przez więcej niż 3 miesiące od zakupu.
• Maksymalne obciążenie: aby umożliwić przechowywanie dużych ilości żywności w
zamrażarce i wykorzystać jej pełną pojemność netto, można wyjąć wysuwane szuady
(z wyjątkiem szuady dolnej). W ten sposób możliwe jest przechowywanie dużych
produktów bezpośrednio na półkach.
• Przy kupowaniu mrożonej żywności należy się upewnić, że została zamrożona w
odpowiedniej temperaturze oraz że opakowanie jest nienaruszone.
• Mrożoną żywność należy transportować w odpowiednich pojemnikach, aby zachować
jej jakość, i należy ją z powrotem wkładać do zamrażarki najszybciej, jak to możliwe.
• Jeśli opakowanie mrożonki zdradza objawy zawilgocenia i niezwykłego spęcznienia,
prawdopodobne jest, że opakowanie było uprzednio przechowywane w nieodpowiedniej
temperaturze i że jego zawartość się zepsuła.
• Czas przydatności do spożycia zależy od temperatury w pomieszczeniu, ustawienia
termostatu, częstotliwości otwierania drzwiczek, rodzaju żywności oraz czasu trwania jej
transportu ze sklepu do domu. Należy zawsze przestrzegać instrukcji wydrukowanych
na opakowaniu i nigdy nie przekraczać podanego czasu przydatności do spożycia.
• Aby zamrozić ok. 3 kg żywności w zamrażarce:
- Można umieścić żywność tak, by nie dotykała innych zamrożonych produktów, i
aktywować tryb „Fast Freezing” („Szybkie zamrażanie”). Żywność można położyć
obok innych zamrożonych produktów po ich zamrożeniu (nie wcześniej niż po 24
godzinach).
• Nie należy ponownie zamrażać mrożonych produktów po ich rozmrożeniu.
Niezastosowanie się do powyższego zalecenia może spowodować problemy
zdrowotne takie jak zatrucie pokarmowe.
• Nie umieszczać w zamrażarce gorącej żywności, która jeszcze nie ostygła. Może
to spowodować zepsucie się wcześniej zamrożonej żywności przechowywanej w
zamrażarce.
• W przypadku zakupu mrożonej żywności należy się upewnić, że została ona zamrożona
w odpowiednich warunkach i opakowane nie jest zniszczone.
• Należy przestrzegać instrukcji dotyczących warunków przechowywania podanych
na opakowaniu mrożonej żywności podczas przechowywania. Jeśli na żywności nie
podano odpowiednich informacji, żywność należy spożyć możliwie jak najprędzej.
• Jeśli opakowani mrożonej żywności jest wilgotne i nieprzyjemnie pachnie, oznacza