Zanussi ZOU231X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
electrolux
30
Dziękujemy za zakup produktu naszej firmy
Życzymy Państwu wiele satysfakcji z dokonanego wyboru. Wierzymy, ze dzięki
korzyściom płynącym z użytkowania tego sprzętu dołączą Państwo do stale
powiększającego się grona zadowolonych klientów, a podczas następnych
zakupów wybiorą Państwo również produkty z naszej oferty. Prosimy o uważne
zapoznanie się z instrukcja obsługi. Zalecamy przechowywanie jej przez cały
okres eksploatacji urządzenia oraz przekazanie podczas ewentualnej zmiany
właściciela.
electrolux
31
Ostrzeżenia i Ważne informacje bezpieczstwa ............................................... 32
Opis urządzenia .................................................................................................... 34
Pokrętła sterowania .............................................................................................. 35
Przed pierwszym użyciem piekarnika ................................................................. 38
Korzystanie z piekarnika ..................................................................................... 39
Tabele pieczenia ................................................................................................... 43
Konserwacja i czyszczenie .................................................................................. 45
Co zrobić, jeśli urządzenie nie działa prawidłowo ............................................... 49
Dane techniczne ................................................................................................... 50
Instrukcje dla instalatora ...................................................................................... 51
Instrukcje zabudowy ............................................................................................ 53
Gwarancja/Serwis ................................................................................................. 55
Gwarancja europejska .......................................................................................... 57
Wskazówki dot. bezpieczeństwa
Kolejność wykonywania czynności
Porady i wskazówki
Wskazówki dot. korzystania z niniejszej instrukcji
!
Spis treści
Urządzenie spełnia następujące normy europejskie:
- 2006/95 (dyrektywa niskonapięciowa);
- 89/336 (Dyrektywa dot. kompatybilności elektromagnetycznej
EMC);
- 93/68 (dyrektywa ogólna);
wraz ze zmianami.
PRODUCENT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 29847100 FORLÌ (Italy)
electrolux
32
Ostrzeżenia i ważne informacje bezpieczeństwa
Zawsze przechowywać niniejszą „Instrukcję obsługi” z urządzeniem. W razie
sprzedaży lub przekazania urządzenia innemu użytkownikowi bądź w razie
przeprowadzki i pozostawienia go na miejscu, należy pamiętać o przekazaniu
nowemu użytkownikowi niniejszej instrukcji, aby umożliwić mu zapoznanie
się funkcjonowaniem urządzenia i ewentualnymi ostrzeżeniami.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa
użytkownikowi i jego domownikom. Należy je uważnie przeczytać, przed
instalacją lub użyciem urządzenia.
Polski
Instalacja
Wszystkie czynności związane z
instalacją muszą być wykonywane
przez wykwalifikowaną osobę
zgodnie z obowiązującymi
przepisami i normami. Poniżej
podano opis poszczególnych
czynności, jakie należy wykonać
podczas instalacji urządzenia.
Instalację i podłączenie urządzenia
zlecić wykwalifikowanej osobie,
posiadającej odpowiednią wiedzę,
która wykona wszystkie czynności
zgodnie z przepisami.
Przeróbki domowej instalacji
zasilającej wymagane w celu
instalacji urządzenia mogą być
wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanych elektryków.
Eksploatacja
Piekarnik służy wyłącznie do
przygotowywania potraw; Nie
należy go używać do innych celów.
Podczas otwierania drzwi
piekarnika, w trakcie lub pod koniec
przygotowywania potrawy, należy
zawsze cofnąć się tak, aby para i
ciepłe powietrze mogły swobodnie
wydostać się na zewnątrz.
Zachować ostrożność podczas
obsługi kuchenki. Bardzo gorące
grzałki powodują nagrzanie się
półek oraz innych części
urządzenia.
Jeśli, z jakichkolwiek przyczyn, w
piekarniku przygotowuje się
potrawy w folii aluminiowej, nie
wolno dopuścić, aby bezpośrednio
stykała się ona z dnem piekarnika.
Czyszcząc piekarnik, należy
pamiętać o następujących
zasadach: nie wolno rozpryskiwać
żadnych środków na filtr tłuszczu
(jeśli jest zainstalowany), grzałki
ani czujnik termostatu.
Podczas pieczenia, czy grillowania,
okno piekarnika oraz inne jego
części mocno się nagrzewają.
Dzieci nie powinny przebywać w
pobliżu piekarnika. Jeśli urządzenia
elektryczne będą podłączane do
gniazdka obok piekarnika, należy
zapewnić, aby ich przewody nie
stykały się z gorącymi częściami
piekarnika ani nie zaczepiały o
drzwi piekarnika.
Wkładając i wyjmując naczynia z
piekarnika zawsze korzystać z
rękawic do pieczenia.
electrolux
33
Regularne czyszczenie zapobiega
pogorszeniu jakości powierzchni.
Przed rozpoczęciem czyszczenia
piekarnika, wyłączyć zasilanie lub
wyjąć wtyczkę piekarnika z
gniazdka.
Należy sprawdzić, czy piekarnik
jest „WYŁĄCZONY”, jeśli nie jest już
używany.
Piekarnik (nawet jeżeli jest on
podłączony do elektrycznej płyty
grzewczej) funkcjonuje przy
jedno-, dwu- lub trójfazowym
napięciu 230 V z przewodem zero.
Wielofazowe połączenie bez
przewodu zero (400 V) może
spowodować zniszczenie
piekarnika oraz płyty grzewczej.
Nie stosować ściernych środków
czyszczących ani metalowych
skrobaków o ostrych krawędziach.
Mogą one porysować powierzchnię
drzwi piekarnika, co może
spowodować pęknięcie szkła w tych
drzwiach.
Do czyszczenia urządzenia nie
należy stosować pary ani parowych
urządzeń czyszczących.
Zmiany lub modyfikacje parametrów
urządzenia stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Funkcja zabezpieczenia przed
dziećmi
Urządzenie jest przeznaczone do
obsługi przez osoby dorosłe.
Korzystanie z urządzenia przez dzieci
lub zabawa dzieci z urządzeniem są
niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do
pracującego piekarnika. Ponadto
należy pamiętać, że piekarnik po
wyłączeniu przez dłuższy czas nadal
pozostaje gorący.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez dzieci
ani inne osoby, których zdolności
fizyczne, sensoryczne lub mentalne,
bądź brak doświadczenia i wiedzy,
nie pozwalają na bezpieczne z niego
korzystanie bez nadzoru lub
przeszkolenia osoby
odpowiedzialnej.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny b
przeprowadzane przez dział
serwisowy producenta, z
wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
Nie próbować samodzielnej naprawy
urządzenia w razie awarii lub
uszkodzenia. Naprawy wykonywane
przez osoby niedoświadczone mogą
spowodować obrażenia ciała lub
uszkodzenie urządzenia.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że produktu tego
nie wolno traktować tak, jak innych
odpadów domowych. Należy oddać go
do właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego
wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie.
Nieprawidłowa utylizacja stwarza
zagrożenie dla środowiska naturalnego
oraz zdrowia. Aby uzyskać szczegółowe
dane dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta
lub sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
electrolux
34
Opis urządzenia
1. Panel sterowania
2. Pokrętło przedniego prawego pola
grzewczego
3. Pokrętło tylnego prawego pola
grzewczego
4. Pokrętło tylnego lewego pola
grzewczego
5. Pokrętło przedniego lewego pola
grzewczego
6. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7. Pokrętło termostatu piekarnika
8. Kontrolka pracy
9. Kontrolka termostatu piekarnika
10.Otwory wentylacyjne powietrza dla
wentylatora chłodzenia
11.Ruszt do grilla
12.Oświetlenie piekarnika
13.Wentylator piekarnika
14.Tabliczka znamionowa
Akcesoria piekarnika
Półka z zabezpieczeniem
przed przewróceniem
Blacha do ciast
1
12
11
14
10
13
234567
9
8
electrolux
35
Pokrętła sterowania
Pokrętło wyboru funkcji
piekarnika
0 Piekarnik wyłączony
Grill - włączenie całej grzałki grilla
Pieczenie konwekcyjne -
możliwość pieczenia mięsa i
innych potraw jednocześnie na
dowolnej tacy piekarnika bez
przenikania zapachów.
Pieczenie tradycyjne - działa
górna i dolna grzałka, co zapewnia
równy rozkład temperatury w
piekarniku
Oświetlenie piekarnika
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania włącza się, gdy
ustawione jest pokrętło wyboru funkcji
piekarnika.
Pokrętło termostatu
Obrócić pokrętło termostatu piekarnika
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aby wybrać
temperaturę pomiędzy 50°C a 250°C.
Kontrolka termostatu
Kontrolka termostatu włącza się w
momencie przekręcenia pokrętła
termostatu. Kontrola świeci się do
momentu osiągnięcia odpowiedniej
temperatury. Następnie cyklicznie zapala
się i gaśnie wskazując utrzymywanie
temperatury.
0
electrolux
36
Termostat bezpieczeństwa
W celu zapobieżenia nadmiernemu
przegrzaniu spowodowanemu
nieprawidłowym użyciem urządzenia lub
wadliwym komponentem, piekarnik został
wyposażony w termostat
bezpieczeństwa, który w razie potrzeby
wyłącza zasilanie. Piekarnik włącza się
ponownie automatycznie po obniżeniu
temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa włączy
się z powodu nieprawidłowej eksploatacji
urządzenia, wystarczy odczekać, aby
piekarnik ostygł; jeśli zaś termostat
włącza się z powodu wadliwego
komponentu, należy skontaktować się z
Serwisem.
Wentylator chłodzący
Piekarnik wyposażony jest w wentylator
chłodzący przedni panel, pokrętła i
uchwyt drzwiczek piekarnika. Wentylator
uruchamia się automatycznie po
włączeniu piekarnika. Ciepłe powietrze
jest wydmuchiwane przez otwór w
pobliżu drzwi piekarnika. Po zakończeniu
pieczenia wentylator wyłącza się, gdy
pokrętło sterowania obrócone zostanie
do pozycji WYŁĄCZONE
0.
electrolux
37
Pokrętła pól grzewczych
Pokrętła pół grzewczych znajdują się na
panelu sterowania piekarnika. Moc pól
grzewczych można ustawić za pomocą
pokrętła posiadającego 7 pozycji:
0 = Off (wyłączone)
1 = Minimalny
3 = Maksymalny
Pozycje pośrednie umożliwiają
zwiększenie mocy grzewczej.
Układ podwójnych pól grzewczych
(jeśli obecne)
Aby włączyć oba pola grzewcze
jednocześnie, należy przekręcić pokrętło
do pozycji maksymalnej (3), a następnie
w stronę symbolu „0”. Będzie słyszalne
kliknięcie. Oznacza to, że oba pola będą
pracowały jednocześnie.
Regulacji siły pola grzewczego dokonuje
się przez przekręcenie pokrętła w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
Należy uważnie nadzorować
pieczenie z użyciem oleju lub
tłuszczy, ponieważ artykuły te
mogą spowodować pożar w
razie przegrzania.
0
3
2
1
electrolux
38
Przed przystąpieniem do
eksploatacji piekarnika zdjąć
całe opakowanie oraz wszystkie
osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik
należy rozgrzać bez wkładania do
środka żadnych potraw.
W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne. Zapach powodują
pozostałości z procesu produkcyjnego.
Sprawdzić, czy pomieszczenie posiada
prawidłową wentylację.
1. Przekręcić pokrętło wyboru
funkcji piekarnika na
Gotowanie tradycyjne
.
2. Ustawić pokrętło termostatu
w położeniu 250.
4. Otworzyć okno w celu
zapewnienia odpowiedniej
wentylacji pomieszczenia.
5. Odczekać ok. 45 minut bez
wkładania potraw do
piekarnika.
Wyżej opisaną procedurę należy
powtórzyć przy włączonej funkcji „Grill”
przez około 5-10 minut.
Następnie odczekać, aż
piekarnik ostygnie. Zwilżyć
miękką ściereczkę ciepłą wodą
z dodatkiem łagodnego płynu do
mycia naczyń i wyczyścić
komorę piekarnika.
Przed pierwszym użyciem
dokładnie umyć akcesoria.
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Aby otworzyć drzwiczki
piekarnika, należy zawsze
chwytać za środkową część
uchwytu.
!
electrolux
39
W celu redukcji kondensacji, należy
zawsze rozgrzewać pusty piekarnik
przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po
każdym pieczeniu.
Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte. Podczas otwierania
drzwiczek należy stać w
bezpiecznej odległości. Nie
dopuszczać do swobodnego
opadania drzwi - podtrzymywać je,
dopóki nie będą całkowicie
otwarte.
W piekarniku znajdują się cztery
wsporniki na tace i jedna taca.
Poziom wsunięcia tacy liczy się
od dołu piekarnika zgodnie z
opisem na schemacie.
Półki należy wsuwać prawidłowo
i zgodnie z opisem na schemacie.
Naczyń do pieczenia nie należy
stawiać bezpośrednio na dnie
piekarnika.
Korzystanie z piekarnika
Kuchenka posiada unikalny system,
który powoduje naturalną cyrkulację
powietrza oraz stały obieg pary.
System ten umożliwia gotowanie na
parze oraz zapewnia delikatność potraw
w środku przy zachowaniu chrupkości
na zewnątrz. Dodatkowo, do minimum
ograniczony zostaje czas pieczenia oraz
zużycie energii. W czasie pieczenia
może powstawać para, która może się
wydostawać na zewnątrz po otwarciu
drzwiczek piekarnika. Jest to zjawisko
normalne.
Należy jednak odsunąć się od
piekarnika w momencie
otwierania jego drzwiczek w
czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub
ciepło mogły się swobodnie
wydostać.
Uwaga! - Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów ani
przykrywać żadnych części
piekarnika folia aluminiową. Może
to prowadzić do nadmiernego
wzrostu temperatury, co może
negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia i uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika. Naczynia,
naczynia żaroodporne oraz tace
aluminiowe należy ustawiać na
półkach zamocowanych w
prowadnicach. Gdy potrawa jest
gotowana, tworzy się para, jak w
czajniku. Gdy para wchodzi w
styczność ze szkłem na drzwiach
piekarnika, następuje
kondensacja i powstają krople
wody.
4
3
2
1
electrolux
40
Grillowanie
- Większość potraw można
umieszczać na ruszcie patelni do
grillowania, aby zapewnić
maksymalną cyrkulację powietrza
oraz zapewnić ściekanie tłuszczu i
soków. Takie potrawy jak ryby,
wątróbki i nerki można umieszczać
bezpośrednio na patelni do
grillowania, wg smaku.
- Potrawy powinny być całkowicie
wysuszone przed grillowaniem, aby
zminimalizować rozpryskiwanie.
Chude mięso i ryby lekko
nasmarować pędzelkiem
zamoczonym w oleju lub
roztopionym maśle, aby zapewnić ich
miękkość podczas pieczenia.
- Dodatki, np. pomidory i grzyby,
można umieścić pod rusztem
podczas grillowania mięs
- Do tostowania chleba zalecamy
korzystanie z najwyższej półki.
- Potrawy należy obracać podczas
pieczenia, wg potrzeby.
Pieczenie konwekcyjne
- Żywność pieczona jest przy użyciu
podgrzanego powietrza
rozprowadzanego równo wewnątrz
piekarnika za pomocą wentylatora
położonego na tylnej ścianie
piekarnika.
- W ten sposób ciepło dociera szybko
i równomiernie do wszystkich części
piekarnika, co oznacza, że można
jednocześnie piec różne rodzaje
potraw na różnych poziomach.
Pieczenie konwekcyjne zapewnia
szybką eliminację wilgoci, zaś
bardziej suche wnętrze piekarnika
uniemożliwia przenikanie różnych
smaków i aromatów z jednej potrawy
do drugiej.
- Możliwość pieczenia na różnych
półkach oznacza, że można
jednocześnie piec kilka różnych
potraw oraz do trzech blach ciastek i
mini pizz, do natychmiastowej
konsumpcji lub zamrożenia.
- W piekarniku można oczywiście piec
również tylko na jednej półce. W takim
przypadku, należy używać najniżej
położonych półek, w celu
łatwiejszego śledzenia przebiegu
pieczenia.
- Ponadto, piekarnik może być użyty
do przygotowywania przetworów
(sterylizacja), pieczenia owocó-w w
syropie oraz do suszenia grzybów
lub owoców.
Pieczenie tradycyjne
- Półka środkowa pozwala na
optymalne rozprowadzenie ciepła.
Aby zwiększyć przyrumienienie od
spodu, korzystać z niższej półki. Aby
zwiększyć przyrumienienie od góry,
korzystać z wyższej półki.
- Materiał blach/formy oraz ich
wykończenie mają wpływ na stopień
podpieczenia i zarumienienia
potrawy. Emalia, ciemne, ciężkie i
nieprzylepne naczynia zwiększają
przyrumienienie od spodu, natomiast
szklane naczynia do piekarnika,
błyszczące blachy z aluminium lub
polerowanej stali odbijają ciepło i
powodują mniejsze przyrumienienie
od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia
centralnie na półce, aby zapewnić
równomierne przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/
blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło
do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza
electrolux
41
piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
- Nie wkładać naczyń, blach ani form
bezpośrednio na spód piekarnika,
ponieważ nagrzewa się on bardzo
mocno i może dojść do uszkodzenia.
W tym ustawieniu ciepło dochodzi
zarówno z grzałki dolnej jak i górnej.
Pozwala to na pieczenie na jednym
poziomie i jest szczególnie polecane
do dań, które nie wymagają
szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone
mięsa, które wymagają dodatkowego
przyrumienienia od góry, również dobrze
pieką się w piekarniku tradycyjnym.
Obsługa piekarnika tradycyjnego
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na żądaną funkcję
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na
żądaną temperaturę.
Porady i wskazówki
- Półka środkowa pozwala na
optymalne rozprowadzenie ciepła.
Aby zwiększyć przyrumienienie od
spodu, korzystać z niższej półki. Aby
zwiększyć przyrumienienie od góry,
korzystać z wyższej półki.
- Materiał blach/formy oraz ich
wykończenie mają wpływ na stopień
podpieczenia i zarumienienia
potrawy. Emalia, ciemne, ciężkie i
nieprzylepne naczynia zwiększają
przyrumienienie od spodu, natomiast
szklane naczynia do piekarnika,
błyszczące blachy z aluminium lub
polerowanej stali odbijają ciepło i
powodują mniejsze przyrumienienie
od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia
centralnie na półce, aby zapewnić
równomierne przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/
blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło
do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza
piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
- Nie należy umieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się
ona i może spowodować
uszkodzenia.
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej
temperaturze (między 150 i 200 °C) i
dlatego konieczne jest wcześniejsze
rozgrzanie piekarnika przez ok. 10 min.
Drzwiczek piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w
formie lub w blasze przez 2/3 całego
wymaganego czasu pieczenia, a
następnie odpowiednio przybrane przed
całkowitym upieczeniem. Dalszy czas
pieczenie zależy od rodzaju przybrania
lub nadzienia. Ciasta biszkoptowe muszą
z trudem oddzielać się od łyżki. Czas
pieczenia byłby za bardzo wydłużony,
jeśli ciasto byłoby zbyt rzadkie.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zostawić jedną
półkę wolną między blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zamienić półki
blach, a także odwrócić blachy, po
upływie ok. 2/3 czasu pieczenia.
electrolux
42
Pieczenie:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg.
Mniejsze mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia. Ciemne mięso, które
musi być dobrze wypieczone z zewnątrz,
a średnio lub lekko wypieczone
wewnątrz, powinno być pieczone w
wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby
wymagają niższej temperatury (150°C-
175°C). Składniki sosów powinny być
dodawane do brytfanny na początku, jeśli
czas pieczenia jest krótki. W
przeciwnym razie należy dodać je w
ciągu ostatnich 30 minut.
Można przeprowadzić test łyżką, aby
sprawdzić, czy mięso się upiekło: jeśli
nie można go wgnieść, mięso jest
upieczone. Rostbefy i filety, które mają
pozostać różowe w środku, muszą być
pieczone w wyższej temperaturze przez
krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio
na półce piekarnika, na półkę poniżej
włożyć tacę na skapujący sos.
Pozostawić mięso, aby doszło przez
ostatnie 15 minut, tak, aby soki nie
wyciekły.
Aby zmniejszyć ilość dymu w
piekarniku, zaleca się dodanie niewielkiej
ilości wody do brytfanki. Aby zapobiec
tworzeniu się kondensacji, dodawać
wodę kilka razy. Przed podaniem,
przygotowane potrawy można
utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Uwaga!
Podczas pieczenia nie wolno
stawiać na spodzie piekarnika
żadnych przedmiotów ani
przykrywać żadnych części
piekarnika folia aluminiową.
Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu
temperatury, co może
uszkodzić emaliowaną powłokę
piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składników,
konsystencji produktu oraz ilości płynów
w poszczególnych daniach.
Zaleca się zapamiętanie wyników
doświadczeń z pieczeniem w piekarniku,
ponieważ późniejsze pieczenie potraw
w tych samych warunkach pozwoli
uzyskać podobne rezultaty.
W oparciu o własne doświadczenie
będzie można zmieniać wartości podane
w tabelach.
electrolux
43
Tabela pieczenia
Pieczenie tradycyjne -
Podane czasy nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez 10 minut.
CIASTA
Ciasta ubijane 2 170 2 (1 i 3)* 160 45-60
w foremce na ciasto
Kruche ciasto 2 170 2 (1 i 3)* 160 20-30
w foremce na ciasto
Sernik 1 175 2 165 60-80
w foremce na ciasto
Jabłecznik 1 170 2lew+pr. 160 90-120
w foremce na ciasto
Strudel 2 180 2 160 60-80
na tacy do pieczenia
Tarta z dżemem 2 190 2(1 i 3)* 180 40-45
w foremce na ciasto
Ciasto owocowe 2 170 2 150 60-70
w foremce na ciasto
Biszkopt 1 170 2(1 i 3)* 165 30-40
w foremce na ciasto
Keks 1 150 2 150 120-150
w foremce na ciasto
Ciasto ze śliwkami
1 175 2 160 50-60 w dużej formie
Małe ciasto 3 170 2 160 20-35
na tacy do pieczenia
Herbatniki 2 160 2(1 i 3)* 150 20-30
na tacy do pieczenia
Bezy 2 135 2(1 i 3)* 150 60-90
na tacy do pieczenia
Bułeczki 2 200 2 190 12~20
na tacy do pieczenia
Ciasta: ptysiowe 2 lub 3 210 2(1 i 3)* 170 25-35
na tacy do pieczenia
Tarty płaskie 2 180 2 170 45-70
w foremce na ciasto
CHLEB I PIZZA
Biy chleb 1 195 2 185 60-70
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45
w formie do chleba
Bułeczki 2 200 2(1 i 3)* 175 25-40
na tacy do pieczenia
Pizza 2 200 2 200 20-30
na tacy do pieczenia
TARTY
Zapiekanka
makaronowa 2 200 2 (1 i 3)* 175 40-50 w foremce
Zapiekanka
warzywna 2 200 2 (1 i 3)* 175 45-60 w foremce
Quiches 1 210 1 190 30-40 w blasze
Lasagne 2 200 2 200 25-35 w foremce
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 w foremce
MIĘSO
Wołowina 2 190 2 175 50-70 na ruszcie
Wieprzowina 2 180 2 175 100-130 na ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 na ruszcie
Rostbef
lekko wypieczony
2 210 2 200 50-60 na ruszcie
średnio wypieczony
2 210 2 200 60-70 na ruszcie
dobrze wypieczony
2 210 2 200 70-80 na ruszcie
Łopatka wieprzowa
2 180 2 170 120-150 ze skórą
Gicz wieprzowa 2 180 2 160 100-120 2 szt
Jagnięcina 2 190 2 175 110-130 gicz
Kurczak 2 190 2 200 70-85 cały
Indyk 2 180 2 160 210-240 cały
Kaczka 2 175 2 220 120-150 cała
Gęś 2 175 1 160 150-200 ca
Królik 2 190 2 175 60-80 w kawałkach
Zając 2 190 2 175 150-200 w kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90-120 w całości
Klopsy 2 180 2 170 og.150 w dużej formie
RYBY
Pstrąg/Leszcz morski
2 190 2(1 i 3)* 175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk/Łosoś 2 190 2(1 i 3)* 175 35-60 4-6 filety
TYP
POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie
konwekcyjne
temp. w
°C
temp.
w °C
Czas
pieczenia w
minutach
UWAGI
(*)
Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na poziomach
podanych w nawiasach.
4
3
2
1
4
3
2
1
electrolux
44
Steki (filety) 4 800 3 250 12~15 12~14
Befsztyki 4 600 3 250 10~12 6~8
Kiełbasy 8 / 3 250 12~15 10~12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12~16 12~14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebaby 4 / 3 250 10~15 10~12
Kurczak (pierś) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Podgrzanie 5’00'’
Ryby (filety) 4 400 3 250 12~14 10~12
Kanapki 4~6 / 3 250 5~7 /
Tosty 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Grillowanie
Podane czasy nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez 10 minut.
Podane wartości temperatur są jedynie orientacyjne. Temperatury można
dopasować do indywidualnych wymagań.
1-sza
strona
temp. w °CKawałki g.
Ilość
Czas pieczenia
w minutach
2-ga
strona
Grillowanie
TYP POTRAWY
4
3
2
1
electrolux
45
Przed rozpoczęciem
czyszczenia, należy wyłączyć
piekarnik i poczekać, aż
ostygnie.
Do czyszczenia urządzenia nie
należy stosować pary ani
parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem prac
konserwacyjnych lub czyszczenia,
należy odłączyć piekarnik od zasilania
elektrycznego.
Aby zapewnić trwałość urządzenia
konieczne jest regularne wykonywanie
następujących czynności
czyszczących:
- Wykonywać dopiero po ostygnięciu
piekarnika.
- Części emaliowane należy myć w
wodzie z dodatkiem mydła.
- Nie należy stosować środków
ściernych.
- Osuszyć części ze stali nierdzewnej
miękką ściereczką.
- W przypadku uporczywych plam,
można zastosować detergenty
niepowodująceścierania lub
dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali
nierdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i
nieprzepuszczalna. Gorące kwasy z
owoców (np. cytryny, gotowane śliwki,
itd.) pozostawiają trudne do usunięcia
plamy na powierzchniach
emaliowanych. Jednakże, takie plamy
na dobrze wypolerowanej powierzchni
emaliowej nie mają wpływu na pracę
piekarnika. Po każdym użyciu, należy
dokładnie przemyć piekarnik. To jest
Konserwacja i czyszczenie
najłatwiejszy sposób czyszczenia
zabrudzeń. Zapobiega on przypalaniu
zabrudzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków
czyszczących należy sprawdzić, czy
nadają się one do czyszczenia kuchenki
i czy są zalecane przez producenta.
NIE należy stosować środków
czyszczących zawierających
wybielacz, ponieważ mogą one
zmatowić powierzchnie. Nie należy
również stosować ściernych środków
czyszczących.
Czyszczenie zewnętrznych
powierzchni kuchenki
Należy regularnie przecierać panel
sterowania, drzwiczki piekarnika oraz
uszczelkę drzwiową stosując do tego
celu delikatną szmatkę zwilżoną ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu w płynie.
Aby nie uszkodzić lub osłabić szyby w
drzwiczkach piekarnika nie należy
stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek nie
nadających się do mycia rondli z
materiału zapobiegającemu
przyleganiu potraw
Stalowych myjek
Myjek do piekarników nasączonych
środkami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną
powierzchnię szyby piekarnika ciepłą
wodą z mydłem. W przypadku mocnego
zabrudzenia wewnętrznej powierzchni
electrolux
46
drzwiczek zaleca się stosowanie
środków czyszczących takich jak Hob
Brite. Nie stosować skrobaków do farb
do usuwania pozostałości potraw z
piekarnika.
NIE CZYŚCIĆ drzwi piekarnika,
gdy panele szklane są jeszcze
ciepłe. Niezastosowanie się do
tego zalecenia może
spowodować stłuczenie szyby.
Wyszczerbiona lub głęboko
zadrapana szyba ma mniejszą
wytrzymałość i, aby uniknąć
ryzyka rozbicia szyby, należy ją
wymienić. W przypadku
wątpliwości prosimy o kontakt z
lokalnym punktem serwisowym.
Komora piekarnika
Emaliowany spód komory piekarnika
najlepiej czyści się, gdy piekarnik jest
jeszcze ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik
przy pomocy miękkiej szmatki
zamoczonej w ciepłej wodzie z mydłem.
Okresowo należy wykonać bardziej
dokładne czyszczenie stosując do tego
celu markowym środek do czyszczenia.
Czyszczenie piekarnika
Przed czyszczeniem drzwiczek
piekarnika należy je zdemontować z
piekarnika.
Należy postępować w następujący
sposób:
1. całkowicie otworzyć drzwiczki
piekarnika;
2. odszukać zawiasy, na których
drzwiczki są zawieszone na
piekarniku (Rys. A);
3. odkręcić i obrócić małe dźwignie
znajdujące się na obu zawiasach
(Rys. B);
electrolux
47
4. drzwi należy trzymać po prawej lub
lewej stronie, a następnie powoli
obrócić w kierunku piekarnika do
położenie w połowie zamkniętego
(Rys. C);
5. delikatnie wyjąć drzwiczki (Rys. C);
6. położyć je na stabilnej podstawie;
Drzwiczki należy wyczyścić przy
pomocy delikatnej szmatki zwilżonej w
ciepłej wodzie z mydłem. Nie należy
korzystać ze ścieralnych środków
czyszczących. Po wyczyszczeniu, z
powrotem nałożyć drzwiczki piekarnika,
wykonując wyżej opisaną procedurę w
odwrotnej kolejności.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej
lub aluminium:
Zaleca się czyszczenie drzwiczek
piekarnika przy pomocy wilgotnej gąbki.
Po wyczyszczeniu, wytrzeć miękką
szmatką.
Nie należy używać myjek stalowych,
kwasów ani produktów ściernych,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnię piekarnika. Panel
sterowania należy myć stosując się do
tych samych zaleceń.
NIE CZYŚCIĆ drzwiczek
piekarnika, gdy panele szklane
są jeszcze ciepłe.
Niezastosowanie się do tego
zalecenia może spowodować
stłuczenie szyby.
Wyszczerbiona lub głęboko zadrapana
szyba ma mniejszą wytrzymałość i, aby
uniknąć ryzyka rozbicia szyby, należy
ją wymienić. W przypadku wątpliwości
prosimy o kontakt z lokalnym punktem
serwisowym.
Rys. A
Rys. B
Rys. C
electrolux
48
Wymiana oświetlenia
piekarnika
Odłączenie urządzenia
Jeśli to konieczne, wymienić żarówkę.
Żarówka musi mieć następujące
parametry:
- Moc: 15 W/25 W,
- Napięcie: 230 V (50 Hz),
- Żaroodporność do temperatury
300°C,
- Typ podłączenia: E14.
Żarówki można nabyć w lokalnym
punkcie serwisowym.
Wymiana spalonej żarówki:
1. Sprawdzić, czy piekarnik jest
odłączony od zasilania.
2. Wcisnąć szklaną oprawkę i obrócić
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
3. Wyjąć spaloną żarówkę i wymienić
ją na nową.
4. Z powrotem nałożyć szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
electrolux
49
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, przed skontaktowaniem się z lokalnym
punktem serwisowym Electrolux, należy wykonać następujące kontrole:
Co zrobić, jeśli urządzenie nie działa prawidłowo
ROZWIĄZANIE
"
Sprawdzić, czy wybrana została funkcja
pieczenia i temperatura
lub
"
Sprawdzić, czy urządzenie jest właściwie
podłączone, a wyłącznik urządzenia lub
wyłącznik główny piekarnika są
włączone.
"
Wybrać temperaturę pokrętłem
termostatu
lub
"
Za pomocą pokrętła wyboru funkcji
piekarnika wybrać pożądaną funkcję.
"
Wybrać temperaturę pokrętłem
termostatu
lub
"Sprawdzić żarówkę i, w razie potrzeby
wymienić (patrz „Czyszczenie
Piekarnika”)
"
Konieczne może być regulacja
temperatury
lub
"
Postępować zgodnie z zaleceniami
przedstawionymi w niniejszej instrukcji,
zwłaszcza częścią „Praktyczne
wskazówki”.
"
Gdy proces gotowania jest zakończony
nie pozostawiać naczyń w piekarniku na
dłużej niż 15-20 minut.
PROBLEM
#
Piekarnik się nie włącza.
#
Nie działa kontrolka
temperatury piekarnika.
#
Nie działa oświetlenie
piekarnika.
#
Dania pieką się za długo lub
za szybko.
#
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiadają para i
skropliny.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31

Zanussi ZOU231X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi