electrolux 15
Pieczenie konwencjonalne
- Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie od spodu, należy korzystać
z niższego poziomu. Aby zwiększyć
przyrumienienie od góry, należy korzystać z
wyższego poziomu.
- Materiał blach/formy oraz ich wykończenie
mają wpływ na stopień podpieczenia i
zarumienienia potrawy. Emalia, ciemne,
ciężkie i nieprzylepne naczynia zwiększają
przyrumienienie od spodu, natomiast
szklane naczynia żaroodporne, błyszczące
blachy z aluminium lub polerowanej stali
odbijają ciepło i powodują mniejsze
przyrumienienie od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne
przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika.
Ułatwi to czyszczenie.
- Nie wkładać naczyń, blach ani form
bezpośrednio na spód piekarnika, ponieważ
nagrzewa się on bardzo mocno i może dojść
do uszkodzenia. Podczas pieczenia
tradycyjnego ciepło dochodzi zarówno z
grzałki dolnej jak i górnej. Pozwala to na
pieczenie na jednym poziomie i jest
szczególnie polecane do dań, które
wymagają szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które wymagają ekstra przyrumienienia od góry,
również dobrze pieką się przy użyciu pieczenia
tradycyjnego.
Sposób uruchomienia pieczenia tradycyjnego
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez
uruchamiania grzałek powodując cyrkulację
powietrza w temperaturze pokojowej wewnątrz
piekarnika.
Sprawdzić, czy pokrętło termostatu jest na
pozycji "0".
Porady i wskazówki
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej
temperaturze (między 150 i 200°C) i dlatego
konieczne jest rozgrzanie piekarnika przez ok.
10 min.
Drzwiczek piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawionego
czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w
formie lub w blasze przez 2/3 całego
wymaganego czasu pieczenia, a następnie
odpowiednio przybrane przed całkowitym
upieczeniem. Dalszy czas pieczenia zależy od
rodzaju przybrania lub nadzienia. Ciasta
biszkoptowe muszą z trudem oddzielać się od
łyżki. Czas pieczenia byłby za bardzo
wydłużony, jeśli byłoby za bardzo wodniste.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, należy
zostawić jeden poziom wolny między blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, należy
zamienić zamienić blachy miejscami, a także
odwrócić blachy, po upływie ok. 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg. Mniejsze
kawałki mięsa mogą wyschnąć podczas
pieczenia. Ciemne mięso, które musi być dobrze
wypieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko
wypieczone wewnątrz, powinno być pieczone w
wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Białe mięso, drób i ryby, z drugiej strony,
wymagają niższej temperatury (150°C-175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia jest
krótki. W przeciwnym razie należy dodać je w
ciągu ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki aby sprawdzić, czy
mięso się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa
łyżką daje się wyczuć opór oznacza to że,
mięso jest upieczone. Rostbefy i filety, które
mają pozostać różowe w środku, muszą być
pieczone w wyższej temperaturze przez
krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy
włożyć ociekacz do tłuszczu.