Electrolux EOB53003X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi
Piekarnik do zabudowy
EOB 53003
2 electrolux
Ostrzeżenia i ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa ........................................3
Opis urządzenia ..............................................................................................................5
Pokrętła sterowania ........................................................................................................6
Przed pierwszym użyciem piekarnika ............................................................................8
Zegar elektryczny ............................................................................................................ 9
Korzystanie z piekarnika...............................................................................................13
Tabela pieczenia ...........................................................................................................17
Konserwacja i czyszczenie ...........................................................................................19
Co zrobić, jeśli urządzenie nie działa prawidłowo ......................................................24
Dane techniczne ...........................................................................................................25
Instrukcje dla instalatora ...............................................................................................26
Instrukcja zabudowy .....................................................................................................27
Gwarancja/Serwis .........................................................................................................28
Gwarancja europejska..................................................................................................29
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Kolejność wykonywania czynności
Porady i wskazówki
Wskazówki dotyczące korzystania z niniejszej instrukcji
)
Spis treści
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą stronę internetową
www.electrolux.com
Electrolux. Thinking of you.
electrolux 3
Ostrzeżenia i ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję obsługi należy zawsze przechowywać w pobliżu
urządzenia. W razie sprzedaży lub przekazania urządzenia innemu
użytkownikowi bądź w razie przeprowadzki i pozostawienia go na miejscu,
należy pamiętać o przekazaniu nowemu użytkownikowi niniejszej instrukcji,
aby umożliwić mu zapoznanie się z funkcjonowaniem urządzenia i
ewentualnymi ostrzeżeniami.
Ostrzeżenia zawarte w instrukcji mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa
użytkownikowi i jego domownikom. Należy je uważnie przeczytać przed
instalacją lub użyciem urządzenia.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonywane przez
wykwalifikowaną osobę zgodnie z
obowiązującymi przepisami i normami.
Poniżej podano opis poszczególnych
czynności, jakie należy wykonać podczas
instalowania urządzenia.
Instalację i podłączenie urządzenia zlecić
wykwalifikowanej osobie, posiadającej
odpowiednią wiedzę, która wykona
wszystkie czynności zgodnie z przepisami.
Przeróbki domowej instalacji zasilającej
wymagane w celu instalacji urządzenia
mogą być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanych elektryków.
Eksploatacja
Piekarnik służy wyłącznie do
przygotowywania potraw. Nie należy go
używać do innych celów.
Podczas otwierania drzwi
piekarnika, w trakcie lub pod
koniec przygotowywania potrawy,
należy zawsze cofnąć się tak, aby
para i gorące powietrze mogły
swobodnie wydostać się na
zewnątrz.
Zachować ostrożność podczas obsługi
kuchenki. Bardzo gorące grzałki powodują
nagrzewanie się rusztu, blach do pieczenia
oraz innych części urządzenia.
Jeśli, z jakichkolwiek przyczyn, w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminiowej,
nie wolno dopuścić, aby bezpośrednio
stykała się ona z dnem piekarnika.
Czyszcząc piekarnik, należy pamiętać o
następujących zasadach: nie wolno
rozpryskiwać żadnych środków na filtr
tłuszczu (jeśli jest zainstalowany), grzałki
ani czujnik termostatu.
Zmiany lub modyfikacje parametrów
urządzenia stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Podczas pieczenia czy grillowania, szyba w
drzwiach piekarnika oraz inne jego części
mocno się rozgrzewają. Dzieci nie powinny
znajdować się w pobliżu piekarnika. Jeśli
urządzenia elektryczne będą podłączane
do gniazdka obok piekarnika, należy
zapewnić, aby ich przewody nie stykały się
z gorącymi częściami piekarnika ani nie
zaczepiały o drzwi piekarnika.
Zawsze korzystać z rękawic do pieczenia
wkładając i wyjmując naczynia z piekarnika.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
wewnętrzne powierzchnie piekarnika w
dobrym stanie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia
piekarnika, wyłączyć zasilanie lub wyjąć
wtyczkę piekarnika z gniazdka.
Sprawdzić, czy piekarnik jest wyłączony
“WYŁ”, jeśli już zakończono pieczenie.
Piekarnik może być używany jako
urządzenie niezależne lub w połączeniu z
elektryczną płytą kuchenną, w zależności
od modelu, z zasilaniem jednofazowym 230
V.
Polski
4 electrolux
Do czyszczenia urządzenia nie należy
stosować pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Nie stosować ściernych środków
czyszczących ani metalowych skrobaków
o ostrych krawędziach. Mogą one
porysować powierzchnię szyby drzwi
piekarnika, co może spowodować jej
pęknięcie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie jest przeznaczone do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z
urządzenia przez dzieci lub zabawa dzieci z
urządzeniem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do
pracującego piekarnika. Należy pamiętać
również, że piekarnik pozostaje przez
dłuższy czas gorący jeszcze po
wyłączeniu.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez dzieci ani inne osoby,
których zdolności fizyczne, sensoryczne lub
mentalne, bądź brak doświadczenia i wiedzy,
nie pozwalają na bezpieczne z niego
korzystanie bez nadzoru lub przeszkolenia
osoby odpowiedzialnej.
Serwis
Wszystkie przeglądy lub naprawy należy
wykonywać w zakładach serwisowych
producenta lub zakładach autoryzowanych
przez producenta. Nalegać na stosowanie
wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Nie próbować samodzielnie naprawiać
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Naprawy wykonywane przez osoby
niedoświadczone mogą spowodować urazy
cielesne lub uszkodzenie urządzenia.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że produktu tego nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego
się złomowanym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego
wpływu złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie. Nieprawidłowa utylizacja
stwarza zagrożenie dla środowiska naturalnego
oraz zdrowia. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym
urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta
lub sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
electrolux 5
Opis urządzenia
1. Panel sterowania
2. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3. Zegar elektroniczny
4. Pokrętło termostatu
5. Kontrolka zasilania
6. Kontrolka termostatu
52
4
1
9
6
8
11
7
3
7. Wywietrzniki wentylatora chłodzenia
8. Ruszt do grilla
9. Oświetlenie piekarnika
10. Wentylator piekarnika
11. Tabliczka znamionowa
10
Akcesoria piekarnika
RusztBlacha do ciast Ociekacz do tłuszczu
6 electrolux
Pokrętła sterowania
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0
Piekarnik wyłączony
Rozmrażanie - pomaga w rozmrożeniu
zamrożonej żywności.
Pieczenie konwekcyjne - możliwość
pieczenia mięsa i innych potraw
jednocześnie na dowolnym poziomie
piekarnika bez przenikania zapachów
Pełny Grill - włączenie całej grzałki grilla.
Zalecane w przypadku dużych ilości.
Wewnętrzna grzałka grilla - może być
stosowana do grillowania potraw w
niewielkich ilościach
Dolna grzałka - ciepło emitowane jest
włącznie z dolnej części piekarnika
Górna grzałka - ciepło emitowane jest
wyłącznie z górnej części piekarnika
Pieczenie tradycyjne - działa górna i dolna
grzałka, co zapewnia równy rozkład
temperatury w piekarniku
Oświetlenie piekarnika - piekarnik
będzie oświetlony, lecz żadna
funkcja
pieczenia nie zostanie włączona.
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania włącza się, gdy zostanie
włączona jedna z funkcji piekarnika przy
pomocy pokrętła wyboru funkcji.
Pokrętło termostatu
Obrócić pokrętło termostatu piekarnika w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, aby wybrać temperaturę pomiędzy 50°C
a 250°C.
electrolux 7
Kontrolka termostatu
Kontrolka termostatu zapala się w
momencie przekręcenia pokrętła termostatu.
Kontrola świeci się do momentu osiągnięcia
odpowiedniej temperatury. Następnie cyklicznie
zapala się i gaśnie sygnalizując utrzymywanie
temperatury.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec przegrzaniu piekarnika
spowodowanemu nieprawidłowym użyciem
urządzenia lub wadliwym komponentem,
piekarnik został wyposażony w termostat
bezpieczeństwa, który w razie potrzeby
wyłącza zasilanie. Piekarnik włącza się
ponownie automatycznie po obniżeniu
temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa włączy się
z powodu nieprawidłowej eksploatacji
urządzenia, wystarczy odczekać, aby piekarnik
ostygł; jeśli zaś termostat włącza się z powodu
wadliwego komponentu, należy skontaktować
się z Serwisem.
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący służy do chłodzenia
piekarnika i panelu sterowania. Wentylator
włącza się automatycznie po kilku minutach
pieczenia. Ciepłe powietrze jest wydmuchiwane
przez otwór w pobliżu drzwi piekarnika. Gdy
piekarnik jest wyłączony, wentylator może
działać jeszcze przez jakiś czas, aby chłodzić
pokrętła sterowania. To całkowicie normalne.
Działanie wentylatora chłodzącego
zależy od tego, jak długo piekarnik
pracował oraz w jakiej temperaturze.
Może się on w ogóle nie włączyć przy
niskiej temperaturze lub wtedy, gdy
piekarnik pracował tylko przez krótki
czas.
8 electrolux
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Aby otworzyć drzwiczki piekarnika,
należy zawsze chwytać za
środkową część uchwytu.
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie
oraz wszystkie osłony, zarówno te
znajdujące się wewnątrz, jak i na
zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik należy
wygrzać bez wkładania do środka żadnych
potraw.
W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne. Zapach powodują pozostałości z
procesu produkcyjnego.
Sprawdzić, czy pomieszczenie posiada
prawidłową wentylację.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pieczenie konwekcyjne
.
2. Ustawić pokrętło termostatu w
położeniu 250.
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia
odpowiedniej wentylacji
pomieszczenia.
4. Odczekać ok. 45 minut bez
wkładania potraw do piekarnika.
Wyżej opisaną procedurę należy powtórzyć
przy funkcji “Pełny grill”
przez około 5-10
minut.
Następnie odczekać, aż piekarnik
ostygnie. Zwilżyć miękką ściereczkę
ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego
płynu do mycia naczyń i wyczyścić
komorę piekarnika.
Przed pierwszym użyciem dokładnie
umyć akcesoria.
)
electrolux 9
Zegar elektroniczny
4
5
123
6
7
8
1. Wcisnąć przycisk, aby wybrać funkcję
2. Przycisk do zmniejszania wartości “
3. Przycisk do podwyższania wartości “
4. Wyświetlacz
5. Kontrolka “Czas pieczenia”
6. Kontrolka “Koniec pieczenia”
7. Kontrolka “Minutnika”
8. Kontrolka “Godzina”
Piekarnik może być używany
wyłącznie po ustawieniu godziny.
Używanie piekarnika nie wymaga
jednak programowania funkcji
czasowych.
W przypadku przerwy w zasilaniu
wszystkie ustawienia (czas,
ustawienia programu lub program
w trakcie używania) zostaną
anulowane. Po przywróceniu
zasilania liczby na wyświetlaczu
będą migać, a zegar będzie
wymagał ponownego nastawienia.
Ustawianie godziny
Po włączeniu zasilania lub po zaniku prądu
w sieci, na wyświetlaczu pojawi się
i będzie
migać.
Ustawianie godziny:
1. Naciskać przycisk “ ” lub “ ”.
2. Po ustawieniu godziny, należy poczekać 5
sekund: kontrolka “Godzina”
zgaśnie, a
na wyświetlaczu pojawi się aktualny czas.
Urządzenie jest gotowe do pracy.
10 electrolux
Zmiana ustawień godziny:
1. Naciskać przycisk aż pojawi się
funkcja “Godzina”. Zacznie migać
odpowiednia kontrolka. Następnie
postępować jak opisano powyżej.
Godzinę można zmienić jedynie, gdy nie
ustawiono funkcji automatycznej (czas
pieczenia
lub koniec pieczenia ).
Funkcja “Czas pieczenia”
Funkcja ta umożliwia automatyczne
wyłącznie piekarnika po zakończeniu
zaprogramowanego czasu pieczenia. Włożyć
potrawę do piekarnika, wybrać funkcję
pieczenia i ustawić temperaturę pieczenia.
Naciskać przycisk
aż pojawi się funkcja
“Czas pieczenia”
. Zacznie migać
odpowiednia kontrolka. Następnie, wykonać
następujące czynności:
Ustawianie czasu pieczenia:
1. Naciskać przycisk “ “ lub “ “.
2. Po ustawieniu czasu pieczenia, należy
poczekać 5 sekund: kontrolka “Czas
pieczenia” zapali się, a na wyświetlaczu
ponownie pojawi się godzina.
3. Po upływie czasu pieczenia, piekarnik
automatycznie wyłączy się, słyszalny
będzie sygnał akustyczny, a kontrolka
zacznie migać. Ustawić pokrętło wyboru
funkcji piekarnika i pokrętło termostatu w
położenie zero.
Wyłączyć sygnał dźwiękowy wciskając
dowolny przycisk.
UWAGA: wyłączenie sygnału
dźwiękowego powoduje przejście piekarnika
w tryb ręczny. Brak ustawienia pokręteł
wyboru funkcji piekarnika i termostatu w
położeniu zero spowoduje ponowne
włączenie się piekarnika.
Kasowanie ustawionego czasu
pieczenia:
1. Naciskać przycisk aż pojawi się
funkcja “Czas pieczenia”
. Zacznie migać
odpowiednia kontrolka, a na wyświetlaczu
zostanie pokazany pozostały czas
pieczenia.
2. Naciskać przycisk “
“ aż na wyświetlaczu
pojawi się “0:00”. Po 5 sekundach, kontrolka
zgaśnie, a na wyświetlaczu ponownie pojawi
się godzina.
electrolux 11
Funkcja “Koniec pieczenia”
Funkcja ta pozwala na ustawienie
automatycznego wyłączenia piekarnika po
upłynięciu zaprogramowanego czasu
zakończenia pieczenia. Włożyć potrawę do
piekarnika, wybrać funkcję pieczenia i ustawić
temperaturę pieczenia. Naciskać przycisk
aż pojawi się wybrana zostanie funkcja
“Zakończenie pieczenia”
. Zacznie migać
odpowiednia kontrolka. Następnie, wykonać
następujące czynności:
Ustawianie czasu zakończenia
pieczenia:
1. Naciskać przycisk “ ” lub “ ”.
2. Po ustawieniu godziny, o której ma
zakończyć sie pieczenie, należy poczekać
5 sekund: zapali się kontrolka “Zakończenie
pieczenia”
zapali się, a na wyświetlaczu
ponownie pojawi się godzina.
3. Po upływie czasu pieczenia, piekarnik
automatycznie wyłączy się, słyszalny
będzie sygnał dźwiękowy, a kontrolka
zacznie migać. Ustawić pokrętło wyboru
funkcji piekarnika i pokrętło termostatu w
położenie zero.
Wyłączyć sygnał dźwiękowy wciskając
dowolny przycisk. UWAGA: wyłączenie
sygnału dźwiękowego powoduje przejście
piekarnika w tryb ręczny. Brak ustawienia
pokręteł wyboru funkcji piekarnika i
termostatu w położeniu zero spowoduje
ponowne włączenie się piekarnika.
Kasowanie ustawionego czasu
zakończenia pieczenia:
1. Naciskać przycisk aż pojawi się
wybrana zostanie funkcja “Zakończenie
pieczenia” . Zacznie migać odpowiednia
kontrolka, a na wyświetlaczu pojawi się
zaprogramowany czas zakończenia
pieczenia.
2. Naciskać przycisk “
” aż na wyświetlaczu
pojawi się aktualny czas. Zegar wyemituje
sygnał dźwiękowy, a kontrolka zgaśnie.
“Czas pieczenia” oraz
“Zakończenie pieczenia”
połączone
Funkcje “Czas pieczenia” i “Zakończenia
pieczenia” można stosować jednocześnie tak,
aby ustawić piekarnik, aby automatycznie
włączył i wyłączył się w późniejszym czasie.
1. W przypadku funkcji “Czas pieczenia”
12 electrolux
po wybraniu funkcji “Czas pieczenia” (czas
pieczenia należy ustawić jak to opisano w
odpowiednim rozdziale). Następnie nacisnąć
przycisk
: na wyświetlaczu pokazane
zostaną zaprogramowane ustawienia.
2. W przypadku funkcji “Zakończenie
pieczenia”
po wybraniu funkcji
“Zakończenie pieczenia” (czas zakończenia
pieczenia należy ustawić jak to opisano w
odpowiednim rozdziale).
Zapali się odpowiednia kontrolka, a na
wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Piekarnik będzie się włączał i wyłączał
zgodnie z ustawionymi programami.
Funkcja “Minutnik”
Po zakończeniu ustawionego okresu,
rozlegnie się sygnał minutnika, ale nie
spowoduje to wyłączenia trwającego w tym
czasie pieczenia.
Ustawianie minutnika:
1. Naciskać przycisk aż pojawi się
funkcja “Minutnik”. Zacznie migać
odpowiednia kontrolka.
2. Następnie nacisnąć przycisk “
” lub “
(maksymalnie: 2 godziny, 30 minut).
3. Po ustawieniu godziny, należy poczekać 5
sekund: zapali się kontrolka “Minutnik” .
4. Po zakończeniu ustawionego czasu,
kontrolka zacznie migać i rozlegnie się
sygnał akustyczny. Wyłączyć sygnał
dźwiękowy wciskając dowolny przycisk.
Kasowanie minutnika:
1. Naciskać przycisk aż pojawi się
funkcja “Minutnik”. Zacznie migać
odpowiednia kontrolka i na wyświetlaczu
pojawi się pozostały czas.
2. Naciskać przycisk “ ” aż na wyświetlaczu
pojawi się “0:00”. Po 5 sekundach, kontrolka
zgaśnie, a na wyświetlaczu ponownie pojawi
się godzina.
Wyłączanie wyświetlacza
1. Jednocześnie wcisnąć dwa przyciski
zegara i przytrzymać je przez ok. 5 sekund.
Wyświetlacz wyłączy się.
2. W celu ponownego włączenia wyświetlacza,
wystarczy wcisnąć dowolny przycisk.
Wyświetlacz można wyłączyć tylko
pod warunkiem, że nie zostały
ustawione żadne funkcje kuchenki.
electrolux 13
Korzystanie z piekarnika
Piekarrnik posiada unikalny system, który
powoduje naturalną cyrkulację powietrza oraz
stały obieg pary.
System ten umożliwia przygotowanie potraw
delikatnych wewnątrz a chrupkich z wierzchu,
mimo wilgotnego powietrza wewnątrz piekarnika.
Dodatkowo, do minimum ograniczony zostaje
czas pieczenia oraz zużycie energii. W czasie
pieczenia może powstawać para, która może
się wydostawać na zewnątrz po otwarciu
drzwiczek piekarnika. Jest to zjawisko
normalne.
Należy jednak odsunąć się od piekarnika
w momencie otwierania jego drzwiczek w
czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub ciepło
mogły się swobodnie wydostać.
Uwaga! - Podczas pieczenia nie wolno
stawiać na dnie piekarnika żadnych
przedmiotów ani przykrywać żadnych
części piekarnika folia aluminiową. Może
to prowadzić do nadmiernego wzrostu
temperatury, co może negatywnie
wpływać na wyniki pieczenia i uszkodzić
emaliowaną powłokę piekarnika.
Naczynia, naczynia żaroodporne oraz
tace aluminiowe należy ustawiać na
ruszcie zamocowanym w prowadnicach.
W czasie pieczenia potraw wydziela się
para wodna (podobnie jak podczas
gotowania wody w czajniku). Gdy para
wchodzi w styczność ze szkłem na
drzwiach piekarnika, następuje
kondensacja i powstają krople wody.
Aby ograniczyć zjawisko
kondensacji, należy zawsze
rozgrzewać pusty piekarnik przez
10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po
każdym pieczeniu.
Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte. Podczas otwierania
drzwiczek należy stać w bezpiecznej
odległości. Nie dopuszczać do
swobodnego opadania drzwi -
podtrzymywać je, dopóki nie będą
całkowicie otwarte.
W piekarniku znajdują się prowadnice z
czterema poziomami wsunięcia blach,
które liczy się od dołu piekarnika zgodnie
z opisem na rysunku.
Na wyposażeniu znajduje się jeden ruszt
i dwie blachy.
Akcesoria należy wsuwać prawidłowo i
zgodnie z opisem na rysunku.
14 electrolux
Pieczenie konwekcyjne
- Żywność pieczona jest przy użyciu
podgrzanego powietrza rozprowadzanego
równo wewnątrz piekarnika za pomocą
wentylatora położonego na tylnej ścianie
piekarnika.
- W ten sposób ciepło dociera szybko i
równomiernie do wszystkich części
piekarnika, co oznacza, że można jedno-
cześnie piec różne rodzaje potraw na
różnych poziomach. Pieczenie konwekcyjne
zapewnia szybką eliminację wilgoci, zaś
bardziej suche wnętrze piekarnika
uniemożliwia przenikanie różnych smaków i
aromatów z jednej potrawy do drugiej.
- Możliwość pieczenia na różnych poziomach
oznacza, że można jednocześnie piec kilka
różnych potraw oraz do trzech blach ciastek
i mini-pizz, do natychmiastowego zjedzenia
lub zamrożenia.
- W piekarniku można oczywiście piec tylko na
jednej półce. W takim przypadku, należy
używać najniżej położonych półek, w celu
łatwiejszego śledzenia przebiegu pieczenia.
- Ponadto, piekarnik może być użyty do
przygotowywania przetworów (sterylizacja),
pieczenia owoców w syropie oraz do
suszenia grzybów lub owoców.
Grillowanie -
- Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie z ociekaczem do
tłuszczu poniżej, aby zapewnić maksymalną
cyrkulację powietrza oraz zapewnić
ściekanie tłuszczu i soków. Takie potrawy
jak ryby, wątróbki i nerki można umieszczać
bezpośrednio na ociekaczu do tłuszczu, wg
smaku.
- Potrawy powinny być całkowicie wysuszone
przed grillowaniem, aby zminimalizować
rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby lekko
nasmarować pędzelkiem zamoczonym w
oleju lub roztopionym maśle, aby uniknąć
nadmiernego ich wysuszenia.
- Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas grillowania
mięs.
- Do tostowania chleba zalecamy korzystanie
z najwyższego poziomu.
- Potrawy należy obracać podczas pieczenia,
wg smaku.
Obsługa Pełnego Grilla
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na .
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
3. Wybrać odpowiednio do grubości potrawy
poziom umieszczenia rusztu oraz ociekacza
do tłuszczu. Aby zapewnić szybsze
pieczenie, umieścić potrawę bliżej grzałki,
aby zapewnić łagodniejsze pieczenie - dalej.
Rozgrzewać grill z pełną mocą przez kilka minut
przed włożeniem steków lub tostów. Ewentualnie
wyregulować ustawienie ciepła oraz półkę
podczas pieczenia.
Podczas pieczenia, wentylator chłodzenia i
kontrolka termostatu będą działać w taki sam
sposób, jak przy funkcji pieczenia
konwekcyjnego.
Obsługa Wewnętrznej Grzałki Grilla
Wewnętrzny grill zapewnia szybkie i
bezpośrednie ciepło w środkowej części rusztu
czy też ociekacza. Korzystając z wewnętrznej
grzałki grilla do przygotowywania małych ilości
potraw można zaoszczędzić energię.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
3. Wyregulować pozycję rusztu i patelni do
grillowania odpowiednio do grubości potrawy
oraz zgodnie z instrukcjami grillowania.
Grzałka grilla jest sterowana przez
termostat. Podczas pieczenia, grill włącza się i
wyłącza cyklicznie, aby zapobiec przegrzaniu.
Tylko górna grzałka
Funkcja ta jest odpowiednia do kończenia
pieczenia dań, np. lasagne, zapiekanka,
zapiekanka serowo-kalafiorowa, itp.
Tylko grzałka dolna
Funkcja ta jest szczególnie przydatna do
ciast do nadzień. Może być również
wykorzystywana do przyrumieniania rożków lub
tart.
Kontrolka termostatu świeci się do
momentu osiągnięcia odpowiedniej
temperatury. Następnie cyklicznie zapala
się i gaśnie sygnalizując utrzymywanie
temperatury.
electrolux 15
Pieczenie konwencjonalne
- Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie od spodu, należy korzystać
z niższego poziomu. Aby zwiększyć
przyrumienienie od góry, należy korzystać z
wyższego poziomu.
- Materiał blach/formy oraz ich wykończenie
mają wpływ na stopień podpieczenia i
zarumienienia potrawy. Emalia, ciemne,
ciężkie i nieprzylepne naczynia zwiększają
przyrumienienie od spodu, natomiast
szklane naczynia żaroodporne, błyszczące
blachy z aluminium lub polerowanej stali
odbijają ciepło i powodują mniejsze
przyrumienienie od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne
przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika.
Ułatwi to czyszczenie.
- Nie wkładać naczyń, blach ani form
bezpośrednio na spód piekarnika, ponieważ
nagrzewa się on bardzo mocno i może dojść
do uszkodzenia. Podczas pieczenia
tradycyjnego ciepło dochodzi zarówno z
grzałki dolnej jak i górnej. Pozwala to na
pieczenie na jednym poziomie i jest
szczególnie polecane do dań, które
wymagają szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które wymagają ekstra przyrumienienia od góry,
również dobrze pieką się przy użyciu pieczenia
tradycyjnego.
Sposób uruchomienia pieczenia tradycyjnego
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez
uruchamiania grzałek powodując cyrkulację
powietrza w temperaturze pokojowej wewnątrz
piekarnika.
Sprawdzić, czy pokrętło termostatu jest na
pozycji "0".
Porady i wskazówki
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej
temperaturze (między 150 i 200°C) i dlatego
konieczne jest rozgrzanie piekarnika przez ok.
10 min.
Drzwiczek piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawionego
czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w
formie lub w blasze przez 2/3 całego
wymaganego czasu pieczenia, a następnie
odpowiednio przybrane przed całkowitym
upieczeniem. Dalszy czas pieczenia zależy od
rodzaju przybrania lub nadzienia. Ciasta
biszkoptowe muszą z trudem oddzielać się od
łyżki. Czas pieczenia byłby za bardzo
wydłużony, jeśli byłoby za bardzo wodniste.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, należy
zostawić jeden poziom wolny między blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, należy
zamienić zamienić blachy miejscami, a także
odwrócić blachy, po upływie ok. 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg. Mniejsze
kawałki mięsa mogą wyschnąć podczas
pieczenia. Ciemne mięso, które musi być dobrze
wypieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko
wypieczone wewnątrz, powinno być pieczone w
wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Białe mięso, drób i ryby, z drugiej strony,
wymagają niższej temperatury (150°C-175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia jest
krótki. W przeciwnym razie należy dodać je w
ciągu ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki aby sprawdzić, czy
mięso się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa
łyżką daje się wyczuć opór oznacza to że,
mięso jest upieczone. Rostbefy i filety, które
mają pozostać różowe w środku, muszą być
pieczone w wyższej temperaturze przez
krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy
włożyć ociekacz do tłuszczu.
16 electrolux
Aby mięso było soczyste, po jego
upieczeniu, zaleca się odczekać przynajmniej
15 minut przed jego pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku,
zaleca się dodanie niewielkiej ilości wody do
brytfanki. Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
dodawać wodę kilka razy. Przed podaniem,
przygotowane potrawy można utrzymywać
ciepłe w piekarniku.
Uwaga!
Podczas pieczenia nie wolno
stawiać na spodzie piekarnika
żadnych przedmiotów ani
przykrywać żadnych części
piekarnika folia aluminiową.
Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu
temperatury, co może
uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składników,
konsystencji produktu oraz ilości płynów w
poszczególnych daniach.
Zaleca się zapamiętanie wyników
eksperymentów z pieczeniem w piekarniku,
ponieważ późniejsze pieczenie potraw w tych
samych warunkach pozwoli uzyskać podobne
rezultaty.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabelach.
electrolux 17
Tabela pieczenia
Pieczenie tradycyjne oraz konwekcyjne -
Podane czasy nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez 10 minut.
CIASTA
Ciasta ubijane 2 170 2 (1 i 3)* 160 45-60 w foremce na ciasto
Kruche ciasto 2 170 2 (1 i 3)* 160 20-30 w foremce na ciasto
Sernik 165 60 1 2 80 ~ 175 w foremce na ciasto
Jabłecznik 1 170 2lew+pr. 160 90-120 w foremce na ciasto
Strudel 2 180 2 160 60-80 w tacy do pieczenia
Tarta z dżemem 2 190 2(1 i 3)* 180 40-45 w foremce na ciasto
Ciasto owocowe 2 170 2 150 60-70 w foremce na ciasto
Biszkopt 1 170 2(1 i 3)* 165 30-40 w foremce na ciasto
Keks 1 150 2 150 120-150 w foremce na ciasto
Ciasto ze śliwkami 1 175 2 160 50-60 w dużej formie
Małe ciasto 3 170 2 160 20-35 w tacy do pieczenia
Herbatniki 2 160 2(1 i 3)* 150 20-30 w tacy do pieczenia
Bezy 2 135 2(1 i 3)* 150 60-90 w tacy do pieczenia
Bułeczki 2 200 2 190 12~20 w tacy do pieczenia
Ciasta: Choux 2 lub 3 210 2(1 i 3)* 170 25-35 w tacy do pieczenia
Tarty płaskie 2 180 2 170 45-70 w foremce na ciasto
CHLEB I PIZZA
Biały chleb 1 195 2 185 60-70
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45 w formie do chleba
Bułeczki 2 200 2(1 i 3)* 175 25-40 w tacy do pieczenia
Pizza 2 200 2 200 20-30 w tacy do pieczenia
ZAPIEKANKI
Zapiekanka makaronowa 2 200 2 (1 i 3)* 175 40 ~ 50 w foremce
Zapiekanka warzywna 2 200 2 (1 i 3)* 175 45 ~ 60 w foremce
Quiches 1 210 1 190 30-40 w blasze
Lasagne 2 200 2 200 25 ~ 35 w foremce
Cannelloni 2 200 2 200 25 ~ 35 w foremce
Mięso
Wołowina 2 190 2 175 50 ~ 70 na ruszcie
Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 na ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90 ~ 120 na ruszcie
Rostbef
lekko wypieczony 2 210 2 200 50-60 na ruszcie
średnio wypieczony 2 210 2 200 60-70 na ruszcie
dobrze wypieczony 2 210 2 200 70 ~ 80 na ruszcie
Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120-150 ze skórą
Gicz wieprzowa 2 180 2 160 100-120 2 szt.
Jagnięcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Gicz
Kurczak 2 190 2 200 70 ~ 85 cały
Indyk 2 180 2 160 210 ~ 240 cały
Kaczka 2 175 2 220 120 ~ 150 cała
Gęś 2 175 1 160 150 ~ 200 cała
Królik 2 190 2 175 60-80 w kawałkach
Zając 2 190 2 175 150-200 w kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90-120 w całości
Klopsy 2 180 2 170 og.150 w dużej formie
RYBY
Pstrąg/Leszcz morski 2 190 2(1 i 3)* 175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk/Łosoś 2 190 2(1 i 3)* 175 35-60 4-6 filety
TYP
POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie
konwekcyjne
temp °C
temp
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Czas
pieczenia w
minutach
UWAGI
(*)
Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw
na poziomach podanych w nawiasach.
18 electrolux
Grillowanie
-
Podane czasy nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez 10 minut.
Podane wartości temperatur są jedynie orientacyjne. Temperatury można
dopasować do indywidualnych wymagań.
1-sza strona
temp.°CKawałki g.
Ilość Czas pieczenia
w minutach
2-ga strona
Grillowanie
4
3
2
1
TYP POTRAWY
Steki (filety) 4 800 3 250 12~15 12~14
Befsztyki 4 600 3 250 10~12 6~8
Kiełbasy 8 / 3 250 12~15 10~12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12~16 12~14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebaby 4 / 3 250 10~15 10~12
Kurczak (pierś) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Wstępne rozgrzanie 5’00'’
Ryby (filety) 4 400 3 250 12~14 10~12
Kanapki 4~6 / 3 250 5~7 /
Tosty 4~6 / 3 250 2~4 2~3
electrolux 19
Przed rozpoczęciem czyszczenia,
należy wyłączyć piekarnik i
poczekać, aż ostygnie.
Do czyszczenia urządzenia nie
należy stosować pary ani parowych
urządzeń czyszczących.
WAŻNE: Przed rozpoczęciem prac
konserwacyjnych lub czyszczenia, należy
odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
Aby zapewnić trwałość urządzenia
konieczne jest regularne wykonywanie
następujących czynności czyszczących:
- Wykonywać dopiero po ostygnięciu
piekarnika.
- Części emaliowane należy myć w wodzie z
dodatkiem mydła.
- Nie należy stosować środków ściernych.
- Osuszyć części ze stali nierdzewnej miękką
ściereczką.
- W przypadku uporczywych plam, można
zastosować detergenty niepowodujące
ścierania lub dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali
nierdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i
nieprzepuszczalna. Gorące kwasy z owoców
(np. cytryny, gotowane śliwki, itd.) pozostawiają
trudne do usunięcia plamy na powierzchniach
emaliowanych. Jednakże, takie plamy na
dobrze wypolerowanej powierzchni emaliowej
nie mają wpływu na pracę piekarnika. Po
każdym użyciu, należy dokładnie przemyć
piekarnik. To jest najłatwiejszy sposób
czyszczenia zabrudzeń. Zapobiega on
przypalaniu zabrudzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków
czyszczących należy sprawdzić, czy nadają
się one do czyszczenia piekarnika i czy są
zalecane przez producenta.
NIE należy stosować środków
czyszczących zawierających wybielacz,
ponieważ mogą one zmatowić powierzchnie. Nie
należy również stosować ściernych środków
czyszczących.
Konserwacja i czyszczenie
Czyszczenie zewnętrznych powierzchni
kuchenki
Należy regularnie przecierać panel
sterowania, drzwiczki piekarnika oraz
uszczelkę drzwiową stosując do tego celu
delikatną szmatkę zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem detergentu w płynie.
Aby nie uszkodzić lub osłabić szyby w
drzwiczkach piekarnika nie należy stosować:
detergentów i wybielaczy
impregnowanych myjek nienadających się
do mycia rondli z materiału
zapobiegającemu przyleganiu potraw
myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
myjek do piekarników nasączonych
środkami chemicznymi lub aerozoli
zmywaczy rdzy
odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną
powierzchnię szyby piekarnika ciepłą wodą z
mydłem. W przypadku mocnego zabrudzenia
wewnętrznej powierzchni drzwiczek zaleca się
stosowanie środków czyszczących takich jak
Hob Brite. Nie stosować skrobaków do farb do
usuwania pozostałości potraw z piekarnika.
Komora piekarnika
Emaliowany spód komory piekarnika
najlepiej czyści się, gdy piekarnik jest jeszcze
ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik przy
pomocy miękkiej szmatki zamoczonej w ciepłej
wodzie z mydłem. Okresowo należy wykonać
bardziej dokładne czyszczenie stosując do tego
celu markowy środek do czyszczenia.
20 electrolux
Wymiana oświetlenia piekarnika
Odłączenie urządzenia
Jeśli to konieczne, wymienić żarówkę.
Żarówka musi mieć następujące parametry:
- Moc: 15 W/25 W,
- Napięcie: 230 V (50 Hz),
- Żaroodporność do temperatury 300°C,
- Typ gwintu: E14.
Żarówki można nabyć w lokalnym punkcie
serwisowym.
Wymiana spalonej żarówki:
1. Sprawdzić, czy piekarnik jest odłączony od
zasilania.
2. Wcisnąć szklaną oprawkę i obrócić w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
3. Wykręcić spaloną żarówkę i wymienić ją na
nową.
4. Z powrotem przykręcić szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
1
2
3
Prowadnice blach
W celu ułatwienia czyszczenia ścianek
bocznych można wyjąć prowadnice blach
po prawej i lewej stronie piekarnika.
Demontaż prowadnic
Najpierw należy wyciągnąć ze ściany
piekarnika przednią część prowadnicy, a
następnie odczepić ją z tyłu (1, 2).
Montaż prowadnic
W celu zamocowania prowadnic należy
najpierw umieścić zaczep w tylnym otworze
montażowym następnie przedni zaczep
umieścić w odpowiedniej pozycji z przodu i
wcisnąć całość na miejsce (3). Do
czyszczenia prowadnic należy używać
ciepłej wody z mydłem; uciążliwe
zabrudzenia usuwa się dobrze zwilżoną
myjką nasączoną mydłem. Następnie dobrze
wypłukać i wytrzeć miękką szmatką.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB53003X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi