electrolux
42
piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
- Nie wkładać naczyń, blach ani form
bezpośrednio na spód piekarnika,
ponieważ nagrzewa się on bardzo
mocno i może dojść do uszkodzenia.
W tym ustawieniu ciepło dochodzi
zarówno z grzałki dolnej jak i górnej.
Pozwala to na pieczenie na jednym
poziomie i jest szczególnie polecane
do dań, które nie wymagają
szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone
mięsa, które wymagają dodatkowego
przyrumienienia od góry, również dobrze
pieką się w piekarniku tradycyjnym.
Obsługa piekarnika tradycyjnego
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na żądaną funkcję
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na
żądaną temperaturę.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez
nagrzewania powodując cyrkulację
powietrza o temperaturze pokojowej
wewnątrz piekarnika.
Sprawdzić, czy pokrętło termostatu jest
wyłączone.
Porady i wskazówki
- Półka środkowa pozwala na
optymalne rozprowadzenie ciepła.
Aby zwiększyć przyrumienienie od
spodu, korzystać z niższej półki. Aby
zwiększyć przyrumienienie od góry,
korzystać z wyższej półki.
- Materiał blach/formy oraz ich
wykończenie mają wpływ na stopień
podpieczenia i zarumienienia
potrawy. Emalia, ciemne, ciężkie i
nieprzylepne naczynia zwiększają
przyrumienienie od spodu, natomiast
szklane naczynia do piekarnika,
błyszczące blachy z aluminium lub
polerowanej stali odbijają ciepło i
powodują mniejsze przyrumienienie
od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia
centralnie na półce, aby zapewnić
równomierne przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/
blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło
do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza
piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
- Nie należy umieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się
ona i może spowodować
uszkodzenia.
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej
temperaturze (między 150 i 200 °C) i
dlatego konieczne jest wcześniejsze
rozgrzanie piekarnika przez ok. 10 min.
Drzwiczek piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w
formie lub w blasze przez 2/3 całego
wymaganego czasu pieczenia, a
następnie odpowiednio przybrane przed
całkowitym upieczeniem. Dalszy czas
pieczenie zależy od rodzaju przybrania
lub nadzienia. Ciasta biszkoptowe muszą
z trudem oddzielać się od łyżki. Czas
pieczenia byłby za bardzo wydłużony,
jeśli ciasto byłoby zbyt rzadkie.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zostawić jedną