ilość energii, ponieważ piekarnik będzie już
rozgrzany.
Podczas przygotowywania jedzenia w piekarniku
powstaje duża ilość pary, która odprowadzana jest
przez komin na tylnej ścianie urządzenia. Para może
ulec skropleniu na drzwiach lub pokrywie urządzenia
(w zależności od modelu). Jest to normalne zjawisko,
które nie wpływa na pracę urządzenia. Po
zakończeniu gotowania należy wytrzeć skropliny za
pomocą ścierki.
Piekarnik można wyłączyć na ok. 10 min. przed
zakończeniem przyrządzania posiłku. W ten sposób
można zaoszczędzić trochę energii i wykorzystać
nagromadzone ciepło.
Zakończeniu pieczenia towarzyszy
zatrzymanie pracy wentylatora. Jeśli danie zostanie
pozostawione w piekarniku, wydostająca się z niego
para zacznie się zbierać na przednim panelu i
drzwiczkach piekarnika.
Poziomy prowadnic
SYSTEM PRZYRZĄDZANIA
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
We wszystkich trybach pracy oświetlenie piekarnika
włącza się automatycznie po wybraniu trybu pracy.
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta służy do możliwie jak najszybszego
rozgrzania piekarnika do żądanej temperatury. Tryb
ten nie jest przeznaczony do przyrządzania posiłków.
− Pokrętło funkcji piekarnika ustawić w pozycji
szybkiego podgrzewania.
− Ustawić żądaną temperaturę piekarnika przy
pomocy pokrętła regulacji temperatury.
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki umieszczone w dolnej i górnej ściance
piekarnika będą równomiernie emitować ciepło po
całym wnętrzu piekarnika. Ciasta i mięso można piec
wyłącznie na jednym poziomie.
Pieczenie mięsa
Używać garnków lub tacek pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Wypiek ciast
Używać tylko jednego poziomu i ciemnych tacek lub
blach. W blachach i tackach posiadających jasny
kolor ciasta będą słabiej przyrumienione, ponieważ
naczynia tego typu odbijają energię cieplną. Zawsze
stawiać blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę. Wcześniejsze
rozgrzanie piekarnika skróci czas pieczenia.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DUŻY GRILL, GRILL
Do grillowania żywności na dużym grillu
wykorzystywane są górna grzałka i grzałka grilla
znajdujące się w górnej ściance piekarnika.
Włączona jest wyłącznie grzałka grilla będąca
częścią większego zestawu do grillowania. (GRILL).
Rozgrzewać działającą na podczerwień grzałkę
(grilla) przez 5 minut.
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
grilla i dużego grilla wynosi 230°C.
Przez cały czas nadzorować proces pieczenia. Ze
względu na wysoką temperaturę mięso może szybko
przypalić się.
Na grzałce grilla piec można chrupiące kiełbaski o
niskiej zawartości tłuszczu, płaty mięsa i rybki (steki,
eskalopki, steki lub filety z łososia, itp.) lub tosty.
W przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie,
nasmarować go olejem, by zapobiec przywieraniu do
niego mięsa i włożyć ruszt w czwartą prowadnicę. W
pierwszą lub drugą prowadnicę wsunąć tackę
ociekową.
W przypadku grillowania na blasze, zadbać o to, by w
blasze znajdowała się wystarczająca ilość płynu
zapobiegająca przypalaniu. W czasie pieczenia
przewracać mięso na drugą stronę.
Po zakończeniu grillowania przeczyścić piekarnik,
akcesoria i naczynia.
W przypadku pieczenia pstrąga, poklepując rybę
wysuszyć ją do sucha papierowym ręcznikiem.
Doprawić ją od środka, posmarować olejem na
zewnątrz i położyć na ruszcie. W czasie grillowania
nie przewracać ryby na drugą stronę.
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika są zamknięte.
W czasie grillowania grzałka grilla, ruszt i inne
akcesoria piekarnika bardzo się nagrzewają.
Dlatego też używać rękawic kuchennych i
szczypców do mięsa.