Gorenje EIT5351XD Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi
SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WOLNOSTOJĄCEJ
KUCHENKI INDUKCYJNEJ
PL
EIT5355XPD
EIT5351XD
gorenje
www.gorenje.com
PL
CZ
1
Dziękujemy Państwu za Państwa zaufanie i
zakup naszego urządzenia.
Celem niniejszej szczegółowej instrukcji obsługi
jest ułatwienie korzystania z tego produktu.
Instrukcja powinna umożliwić możliwie jak
najszybsze zapoznanie s ze swoim nowym
urządzeniem.
Proszę upewnić się, że otrzymali Państwo
urządzenie w stanie nieuszkodzonym. W
przypadku stwierdzenia uszkodzenia w
transporcie proszę skontaktow się ze
sprzedawcą, gdzie nabyli Państwo urządzenie, lub
z regionalnym dystrybutorem, który je dostarczył.
Instrukcja jest także dostępna na naszej
stronie internetowej:
http://www.gorenje.com
Ważna informacja
Wskazówka, uwaga
GORENJE gospodinjski aparati, d.o.o.
Partizanska cesta 12
SI-3320 Velenje, SLOVENIA
info@gorenje.com
PL
CZ
2
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
DOKŁADNIE ZAPOZNAĆ SIĘ ZE WSKAZÓWKAMI I ZACHOWAĆ
JE DO PÓŹNIEJSZEGO WYKORZYSTANIA.
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku od lat 8
wzwyż oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub
umysłowej lub bez doświadczenia i przeszkolenia, o ile będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego
korzystania z urządzenia i uświadomią sobie one związane z tym
niebezpieczeństwa. Nie pozwalać na to, by urządzeniem bawiły się
dzieci. Dzieciom bez nadzoru nie wolno powierzać wykonywania
zadań z zakresu czyszczenia i konserwacji zastrzeżonej dla
użytkownika.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i niektóre z odsłoniętych jego części
mogą się w trakcie eksploatacji bardzo nagrzewać. Proszę uważać,
by nie dotknąć elementów grzejnych. Należy nie pozwalać zbliżać się
do urządzenia dzieciom w wieku poniżej 8 lat, chyba że pod stałym
nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Odsłonięte części urządzenia mogą się w czasie
eksploatacji bardzo nagrzewać. Należy nie pozwalać zbliżać się do
piekarnika małym dzieciom.
OSTRZEŻENIE: Zagrożenie pożarem: Nie przechowywać na
powierzchniach kuchenki żadnych przedmiotów.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie na kuchence bez nadzoru z
wykorzystaniem tłuszczu lub oleju może być niebezpieczne i wywołać
pożar. NIGDY nie próbować gasić pożaru wodą, lecz wyłączyć
urządzenie, a następnie nakryć płomień np. pokrywką lub kocem
przeciwpożarowym.
Używać wyłącznie czujnika temperatury zalecanego do użytku z tym
piekarnikiem.
PL
CZ
3
OSTROŻNIE: Proces gotowania i krótkotrwały proces gotowania
musi być nieustannie pod nadzorem.
OSTRZEŻENIE: W razie knięcia powierzchni wyłączyć
urządzenie, aby uniknąć możliwości porażenia prądem elektrycznym.
OSTROŻNIE: Możliwość przewrócenia się.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć
przewrócenia się urządzenia, konieczne
okazać się może zamontowanie elementów
stabilizujących. Patrz instrukcja montażu.
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do wymiany żarówki upewnić
się, że urządzenie zostało wyłączone z prądy, aby zapobiec
niebezpieczeństwu porażenia prądem elektrycznym.
Nie kłaść na strefach gotowania płyty indukcyjnej przedmiotów typu
noże, widelce, łyżki lub pokrywki, ponieważ mogłyby się one bardzo
się nagrzać.
Aby uniknąć przegrzania, urządzenia nie wolno montować za
ozdobnymi drzwiami.
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika lub ewentualnie
szkła zamocowanych na zawiasach pokryw kuchenki nie używać
silnych środków czyszczących o właściwościach ściernych lub
ostrych skrobaków metalowych, ponieważ mogłyby one porysować
powierzchnię, a w konsekwencji doprowadzić do rozbicia szkła.
PL
CZ
4
Nie używać do czyszczenia urządzenia odkurzaczy parowych lub
wysokociśnieniowych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
porażenia prądem elektrycznym.
Po użyciu danej strefy płyty indukcyjnej, zamiast polegać na czujniku
garnków wyłączyć strefę przy pomocy elementu służącego do jej
sterowania.
Urządzenie nie jest przeznaczone do tego, by było sterowane przy
pomocy zewnętrznych programatorów czasowych lub oddzielnego
układu zdalnego sterowania.
OSTRZEŻENIE: Używać wyłącznie osłon kuchenki
zaprojektowanych przez producenta urządzenia, wskazanych
przez producenta w instrukcji obugi lub wbudowanych w
urządzenie. Stosowanie nieodpowiednich oon grozi wypadkiem.
W razie uszkodzenia kabla zasilającego musi zostać on wymieniony
dla uniknięcia niebezpieczeństwa przez producenta, jego serwisanta
lub osoby o podobnych kwalifikacjach.
OSTROŻNIE: Niniejsze urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
przyrządzania żywności. Nie wolno go wykorzystywać do innych
celów, np. do ogrzewania pomieszczenia.
Urządzenie jest przeznaczone do tego by postawić je bezpośrednio
na podłodze, bez żadnych wsporników lub cokołów.
Nie instalować urządzenia w pobliżu silnych źródełciepła takich jak
piecyki na paliwo stałe, ponieważ wysokie temperatury panujące w
ich pobliżu mogłyby doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Podłączenia urządzenia do sieci elektrycznej może dokonać
wyłączenie autoryzowany serwisant lub fachowiec. Pusz
zaciskową (miejsce podłączenia kabla zasilającego) chronić pokrywą
puszki zaciskowej, patrz wyposażenie. Manipulowanie przy
urządzeniu lub jego nieprofesjonalna naprawa wiążą się z ryzykiem
odniesienia poważnych obrażeń ciała lub uszkodzenia produktu.
PL
CZ
5
Przytrzaśnięcie w drzwiczkach piekarnika kabli zasilających innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu tego urządzenia może
powodować uszkodzenie tych kabli, a to z kolei może doprowadzić
do powstania zwarcia. Dlatego też względem kabli zasilających
innych urządzeń należy zachować bezpieczny odstęp.
Nie wyklejać ścian piekarnika folią aluminiową i nie umieszczać na
dnie piekarnika blach lub innych naczyń. Folia aluminiowa
uniemożliwiałaby cyrkulację powietrza w piekarniku, utrudniałaby
pieczenie i zniszczyłaby emaliową powłokę.
Drzwiczki piekarnika bardzo się w trakcie eksploatacji nagrzewają.
Jako dodatkowe zabezpieczenie zamontowane jest trzecie szkło
obniżające temperaturę powierzchni zewnętrznej (tylko w niektórych
modelach).
Nadmierne obciążanie zawiasów drzwiczek piekarnika może
spowodować ich uszkodzenie. Nie kłaść ciężkich garnków na otwarte
drzwiczki piekarnika i nie opierać o otwarte drzwiczki piekarnika w
czasie jego czyszczenia w środku. Nigdy nie stawać na otwartych
drzwiczkach piekarnika, ani nie pozwalać dzieciom, by na nich
siadały.
Uważać, by otwory wentylacyjne nigdy nie były zakryte lub w
jakikolwiek inny sposób niedrożne.
UWAGA: Urządzenie posiada płytę grzewczą wykonaną ze szkła lub
ceramiki, w razie rozbicia:
wyłączyć elektryczne elementy grzewcze i odłączyć urządzenia od
zasilania;
nie dotykać powierzchni urządzenia;
nie używać urządzenia.
Urządzenie należy podłączyć kablem 5 x 1,5 mm
2
oznaczonym
symbolem H05VV-F5G1,5 lub lepszym. Kabel musi zostać
zainstalowany przez serwisanta lub oso o podobnych
kwalifikacjach.
PL
CZ
6
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji zgodnej z
obowiązującymi przepisami.
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji posiadającej
wbudowany mechanizm rozłączający. Stałą instalację należy
wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami.
PRZED PODŁĄCZENIEM URZĄDZENIA
Przed przystąpieniem do podłączenia urządzenia dokładnie zapoznać
się z instrukcją obsługi. Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszczeń
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego podłączenia lub
eksploatacji urządzenia.
7
SZUFLADA URZĄDZENIA
Nie przechowywać w szufladzie
piekarnika żadnych przedmiotów
łatwopalnych, wybuchowych, lotnych lub
wrażliwych na temperaturę (takich jak
papier, obrusy, reklamówki, środki
czyszczące lub detergenty i aerozole) ponieważ
mogłyby one się w czasie pracy piekarnika
zapalić i wywołać pożar.
WYPOSAŻENIE I AKCESORIA
PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
DRUCIANE PROWADNICE
Druciane prowadnice umożliwiają przyrządzanie
żywności na czterech (proszę zwrócić uwagę na to,
że poziomy/prowadnice liczy się od dołu do góry).
Prowadnica 3 i 4 służy do grillowania.
Eksploatacja urządzenia jest bezpieczna zarówno z
jak i bez prowadnic blach.
WYCIĄGANE PROWADNICE
TELESKOPOWE
Dla poziomu 2, 3 i 4 można zamontować wyciągane
prowadnice teleskopowe. Prowadnice mogą b
wyciągane całkowicie lub częściowo.
WYBRZUSZENIA
Piekarnik ma wytłoczone boczne rowki na czterech
poziomych do umieszczenia rusztu i blach do
pieczenia.
WYŁĄCZNIK W DRZWICZKACH
PIEKARNIKA
Jeśli w czasie przyrządzania żywności drzwiczki
piekarnika zostaną otwarte, wyłącznik wyłącza
podgrzewanie piekarnika i wentylator. Zamknięcie
drzwiczek powoduje ponowne włączenie grzałek.
WENTYLATOR CHŁODZĄCY
Urządzenie jest wyposażone w wentylator, który
chłodzi obudowę urządzenia i jego panel sterowania.
Wentylator chłodzący pracuje podczas pracy
piekarnika.
Urządzenie i niektóre z jego
nieosłoniętych części wskazują tendencję
do nagrzewania się w czasie
przyrządzania żywności. Stosować
rękawice do obsługi piekarników.
RUSZT
Ruszt posiada zatrzask zabezpieczający.
Dlatego tpodnieść ruszt z przodu nieznacznie do
góry przy jego wyciąganiu z piekarnika.
Ruszt lub blachę należy zawsze wsuwać w
wyżłobienie pomiędzy obydwoma metalowymi
profilami.
W przypadku wyciąganych prowadnic teleskopowych
najpierw wysunąć prowadnice pierwszego poziomu,
a następnie umieścić na nich ruszt lub blachę.
Następnie wsunąć je ręką całkowicie do środka.
Zamknąć drzwiczki piekarnika, gdy prowadnice
teleskopowe całkowicie schowają się w piekarniku.
Wyposażenie do pieczenia może w czasie
nagrzewania zmienić kształt, co nie wpływa na jego
funkcjonalność. Po ochłodzeniu powróci ono do stanu
pierwotnego.
JEDNOSTKA STERUJĄCA
(w zależności od modelu)
EIT5355XPD
EIT5351XD
1. pokrętło wyboru systemu przyrządzania żywności
2. pokrętło temperatury piekarnika
3. elektroniczny programator czasowy
PRZYCISKI PUSH PULL
(w zależności od modelu)
Delikatnie nacisnąć przycisk, aby wysunął się z
panelu do obsługi.
Przyciski można wcisnąć z powrotem do panelu
do obsługi tylko wtedy, kiedy w zerowej
pozycji.
8
ZASADY KORZYSTANIA
Z URZĄDZENIA
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA PO RAZ
PIERWSZY
Po odebraniu urządzenia usunąć z piekarnika
wszystkie elementy, w tym wyposażenie
transportowe.
Wszystkie akcesoria i przybory przeczyścić ciepłą
wodą i normalnym detergentem. Nie używać środków
czystości o właściwościach ściernych.
Jeśli powierzchnia yty została wykonana ze szkła
ceramicznego, należy przeczyścić wilgotną
szmatką z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
zmywania naczyń. Nie używać agresywnych środków
czyszczących, które np. ze względu na swoje
właściwości ścierne mogłyby pozostawiać po sobie
rysy, a także druciaków do zmywania naczyń lub
środków do usuwania plam.
Pierwszemu rozgrzewaniu się piekarnika
towarzyszyć będzie charakterystyczny zapach
nowego urządzenia. W czasie pierwszego
uruchomienia przewietrzyć dobrze pomieszczenie.
POWIERZCHNIA PŁYTY INDUKCYJNEJ
(w zależności od modelu)
POWIERZCHNIA PŁYTY ZE SZKŁA
CERAMICZNEGO
Płyta jest odporna na zmiany temperatury.
Płyta szkłoceramiczna jest bardzo mocna, ale nie
jest nierozbijalna. Jeżeli na ytę spadnie
przedmiot krawędzią, płyta może pęknąć.
Uszkodzenie będzie widoczne natychmiast lub po
krótkiej chwili. Uszkodzoną kuchenkę natychmiast
odłączyć od sieci elektrycznej i nie używać jej.
Wykorzystywanie płyty wykonanej ze szkła
ceramicznego do przechowywania przedmiotów
może doprowadzić do jej porysowania lub
uszkodzenia.
Powierzchnia płyty jest całkowicie płaska i gładka i
nie posiada żadnych krawędzi, w których mógłby
gromadzić się brud.
Sprawdzać, czy strefa gotowania i spód naczynia
są czyste i suche. Poprawi to przewodzenie ciepła
i zapobiegnie uszkodzeniu yty grzejnej. Nie
stawiać na płycie grzejnej pustych naczyń.
ZASADA DZIAŁANIA INDUKCYJNEJ
STREFY GOTOWANIA
1. Pole magnetyczne
2. Cewki indukcyjne
Płyta grzejna jest wyposażona w indukcyjne strefy
gotowania charakteryzujące się dużą wydajnością.
Energia cieplna jest wytwarzana tam, gdzie jest
ona potrzebna najbardziej, tj. bezpośrednio pod
spodem garnka. Zapobiega to utracie ciepła przy
przechodzeniu przez powierzchnię ze szkła
ceramicznego.
Zużycie prądu jest zdecydowanie niższe niż w
przypadku konwencjonalnych stref gotowania
podgrzewanych przy pomocy grzałek.
Strefa gotowania wykonana ze szkła
ceramicznego nie jest podgrzewana
bezpośrednio, lecz jedynie pośrednio przez
energię cieplną odbijającą się od garnka. Po
wyłączeniu strefy gotowania obecność tej energii
jest sygnalizowana jako „ciepło resztkowe”.
W przypadku indukcyjnych stref gotowania, za
podgrzewanie odpowiada cewka indukcyjna
zamontowana pod wykonaną ze szkła
ceramicznego powierzchnią. Cewka wywołuje
pole magnetyczne, które w dnie garnka
ferromagnetycznego (tzn. garnka, do których
będzie przywierał magnes) wytwarza prądy
wirowe, które z kolei podgrzewają garnek.
9
W przypadku rozsypania się na
rozgrzaną płytę ze szkła ceramicznego
cukru lub pożywienia o dużej jego
zawartości bezzwłocznie wytrzeć płytę
lub usunąć cukier przy użyciu skrobaka,
nawet jeśli strefa gotowania będzie
jeszcze wciąż gorąca. Zapobiegnie to
uszkodzeniu wykonanej ze szkła
ceramicznego powierzchni.
Do czyszczenia rozgrzanej yty ze szkła
ceramicznego nie ywać detergentów lub innych
środków czyszczących, ponieważ mogłoby to
uszkodzić jej powierzchnię.
NACZYNIA DO GOTOWANIA
INDUKCYJNEGO
NACZYNIA PRZEZNACZONE DO PŁYT
INDUKCYJNYCH
Indukcja będzie działać prawidłowo, jeśli używane
będą odpowiednie naczynia kuchenne.
Pamiętać o tym, że garnek lub rondel powinien
znajdować się w środku strefy gotowania.
Do odpowiednich naczyń kuchennych należą
naczynia kuchenne wykonane ze stali, stalowe
garnki pokryte emalią i garnki żeliwne.
Nieodpowiednie wykonane ze stopów
stalowych naczynia z miedzianym lub
aluminiowym dnem oraz naczynia szklane.
Test namagnesowania: Przy pomocy niewielkiego
magnetu sprawdzić, czy spód garnka lub rondla
wykazuje właściwości ferromagnetyczne. Jeśli
magnes jest przyciągany do spodu garnka, to
nadaje się do gotowania na kuchence indukcyjnej.
W przypadku korzystania z szybkowaru pilnować,
kiedy osiągnięte zostanie odpowiednie ciśnienie.
Najpierw ustawić moc strefy gotowania na
maksimum, a następnie zgodnie z instrukcją
producenta szybkowaru użyć odpowiedniego
czujnika, by w odpowiednim czasie zmniejszyć
moc strefy gotowania.
Postawienie w strefie gotowania pustego garnka
może spowodować jej uszkodzenie.
W przypadku korzystania ze specjalnych nacz
kuchennych przestrzegać instrukcji producenta.
Stosować wyłącznie naczynia z płaskim dnem!
Wklęsłe lub wypukłe dno może zakłócić pracę
mechanizmu zabezpieczającego przed
przegrzaniem, przez co yta do gotowania może
rozgrzać się nadmiernie. Mogłoby to skutkować
popękaniem szklanej powierzchni i stopieniem się
spodu garnka. Uszkodzenie powstałe w wyniku
stosowania nieodpowiednich naczyń kuchennych
lub nadmiernego rozgrzania się pustych,
wyschniętych garnków lub rondli (bez żadnej
zawartości) powoduje unieważnienie gwarancji.
Stosować wyłącznie naczyń przeznaczonych
do indukcyjnego gotowania na kuchenkach
elektrycznych i indukcyjnych, które posiadają:
grube dno (co najmniej 2,25 mm)
płaskie dno.
Strefa
gotowania
Minimalna średnica denka
garnka
Ø 160 mm
Ø 110 mm
Ø 200 mm
Ø 145 mm
UWAGA!
W przypadku korzystania z wbudowanych
kuchenek indukcyjnych nie wkład pomiędzy
spód naczynia a powierzchnię płyty ze szkła
ceramicznego żadnych dodatkowych elementów
wyposażenia (np. tak zwanych pierścieni
redukcyjnych lub podstawek indukcyjnych
umożliwiających korzystanie z nacz bez
namagnesowanego dna). Stosowanie tego typu
akcesoriów może spowodować uszkodzenie
urządzenia i wiąże się z dużym ryzykiem
poparzenia.
ROZPOZNAWANIE GARNKÓW
10
Jeśli garnek będzie o wiele mniejszy niż strefa
gotowania, to istnieje prawdopodobieństwo, że nie
zostanie on rozpoznany przez strefę gotowania.
Po włączeniu strefy gotowania, na wyświetlaczu
mocy pojawi się symbol „u”. Jeśli w ciągu kolejnych
dziesięciu minut w indukcyjnej strefie gotowania
postawiony zostanie garnek, zostanie to
rozpoznane przez płytę, która włączy się z
wybraną mocą. Gdy tylko garnek zostanie zdjęty
ze strefy gotowania, zasilanie elektryczne zostanie
odłączone.
Jeśli w strefie gotowania ustawiony zostanie
mniejszy garnek lub rondel i zostanie on
rozpoznany, płyta zastosuje wyłącznie taką moc,
jaka zostanie uznana za niezbędną biorąc pod
uwagę wielkość garnka.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
ENERGOOSZCZĘDNOŚCI
Przy zakupie naczyń należy zwracać uwagę na to,
że średnica podana na garnku dotyczy zazwyczaj
górnej krawędzi pokrywki, która jest zazwyczaj
większa od średnicy dna garnka.
Jeśli przyrządzenie potrawy jest długotrwałe,
należy użyć szybkowaru. Zawsze upewnić się, że
w szybkowarze jest wystarczająca ilość ynu.
Jeśli na płycie grzejnej postawiony zostanie pusty
szybkowar, to może się on przegrzać, co z kolei
może doprowadzić do uszkodzenia zarówno
garnka jak i strefy gotowania.
Gdy tylko to możliwe, przykrywać garnek lub
rondel odpowiedniej wielkości pokrywką.
Stosować naczynia dostosowane do ilości
przyrządzanej żywności. Gotowanie w dużym,
częściowo wypełnionym garnku wiąże się ze
znacznie większym zużyciem energii.
ZASADY KORZYSTANIA Z PŁYTY
INDUKCYJNEJ
A Czujnik włączenia/wyłączenia kuchenki
B Wskaźnik poziomu mocy/ciepła resztkowego
B1 Separator dziesiętny sygnalizuje włączenie
funkcji czasomierza
C Czujniki wyboru strefy gotowania
E Czujnik (-) i (+)
H Wyświetlacz zegara
REGULACJA MOCY
Można ustawić jeden z dziesięciu poziomów mocy
strefy gotowania.
W tabeli podane zostało przykładowe zastosowanie
dla każdego poziomu.
Ustawienia
mocy
Przeznaczenie
0
Kuchenka wyłączona,
wykorzystanie ciepła resztkowego.
1-2
Podtrzymywanie ciepłych posiłków,
gotowanie małych ilości na wolnym
ogniu (ustawienie minimalne).
3
Gotowanie na wolnym ogniu
(kontynuacja gotowania po
początkowym zwiększeniu mocy).
4-5
Powolne gotowanie (kontynuacja
gotowania) dużych ilości, pieczenie
dużych kawałków.
6
Pieczenie, przyrumienianie.
7-8
Pieczenie.
9
Gotowanie dużych ilości,
obsmażanie/przyrumienianie.
P
Doładowanie mocy na początku
gotowania, także gotowanie bardzo
dużych ilości żywności.
STEROWANIE KUCHENKĄ
Po podłączeniu kuchenki ze szkła ceramicznego
do prądu, na wyświetlaczu na krótko zapalą się
wszystkie symbole. Kuchenka jest gotowa do
pracy.
Kuchenka jest wyposażona w elektroniczne
czujniki, które włącza się poprzez przytrzymanie
palca przez co najmniej jedną sekundę w
wyznaczonym obszarach.
Każdorazowe włączenie czujnika jest
potwierdzane sygnałem dźwiękowym.
Nie kłaść w obszarze czujnika żadnych
przedmiotów. Pilnować, by obszar czujnika b
zawsze czysty.
WŁĄCZENIE KUCHENKI
Nacisnąć czujnik włączenia/wyłączenia (A) i
przytrzymać go przez co najmniej jedną sekundę. Z
chwilą włączenia kuchenki na wszystkich
wskaźnikach poziomu mocy (B) pojawi się symbol ”0”
i zaczną migać separatory dziesiętne (B1).
Kolejne ustawienie musi nastąpić w ciągu 10
sekund, ponieważ w przeciwnym razie kuchenka
wyłączy się.
11
WŁĄCZANIE STEF GOTOWANIA
Po włączeniu kuchenki przy użyciu przycisku
włączenia/wyłączenia (A), w ciągu 10 kolejnych
sekund włączyć można żądaną strefę gotowania.
Po dotknięciu czujnika żądanej strefy gotowania
(C) symbol ”0” na danym wyświetlaczu poziomu
mocy zostanie mocniej podświetlony.
Naciskając przycisk ”+” (E) i ”–” (E) ustawić poziom
mocy (1-9-P). Jeśli najpierw dotknięty zostanie
przycisk ”–” to ustawiony zostanie poziom mocy 9.
Ciągłe naciskanie czujnika ”+” lub - (E)
powoduje automatyczne zwiększenie lub
zmniejszenie poziomu mocy. Innym sposobem
stopniowego zmieniania mocy jest dotykanie
odpowiednich czujników jeden po drugim.
WYŁĄCZANIE STREF GOTOWANIA
Najpierw wybrać strefę gotowania, która ma zostać
wyłączona.
Dotknąć czujnika ”–” (E), aby ustawić poziom mocy
”0”. Jeśli poziom mocy dla wszystkich stref
gotowania zostanie ustawiony na ”0”, płyta
wyłączy się po upływie 20 sekund.
WYŁĄCZANIE KUCHENKI
Kuchenkę można w dowolnym momencie
wyłącz dotykając czujnika włączenia lub
wyłączenia (A). Wyłączone zostaną wszystkie
ustawienia z wyjątkiem minutnika (patrz rozdział
„Czasomierz”).
WŁĄCZANIE BLOKADY JEDNOSTKI
STERUJĄCEJ/BLOKADY PRZED DZIEĆMI
Włączając blokadę jednostki sterującej można
zapobiec działaniu lub korzystaniu ze stref
gotowania. W ten sposób kontrola jednostki
sterującej pełni również funkcję blokady przed
dziećmi.
WŁĄCZANIE BLOKADY PRZED DZIEĆMI
Kuchenka musi być wyłączona.
Nacisnąć czujnik (A), aby ączyć kuchenkę. Na
wszystkich wyświetlaczach pojawi się symbol ʺ 0ʺ.
Równocześnie nacisnąć czujnik (C) tylnej lewej
strefy gotowania i czujnik ʺ–ʺ (E), a następnie
przytrzymać je przez ok. 3 sekundy. Po sygnale
dźwiękowym na kilka sekund na wszystkich
wyświetlaczach pojawi się symbol ʺLʺ.
Blokada przed dziećmi jest teraz włączona.
WYŁĄCZANIE PRZED DZIEĆMI
Nacisnąć czujnik (A), aby włączyć kuchenkę. Na
wszystkich wyświetlaczach pojawi się symbol ”L”.
Równocześnie nacisnąć czujnik (C) tylnej lewej strefy
gotowania i czujnik ”–ʺ (E), a następnie przytrzymać
je przez ok. 3 sekundy. Na wszystkich
wyświetlaczach pojawi się ustawienie ”0”. Blokada
przed dziećmi jest teraz wyłączona.
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO
Płyta ze szkła ceramicznego jest wnież
wyposażona we wskaźnik ciepła resztkowego ”H”.
Strefy gotowania nie podgrzewane bezpośrednio,
lecz za pośrednictwem ciepła odbijającego się z
powrotem od dania. Jeśli po wyłączeniu strefy
gotowania nadal pali się symbol ”H”, pozostałe ciepło
można wykorzystać do podgrzania lub stopienia
żywności.
Nawet po zniknięciu symbolu ”H” strefa gotowania
może b jeszcze gorąca. Uważać, by się nie
poparzyć!
DOŁADOWANIE MOCY
Aby przyśpieszyć gotowanie, dla strefy gotowania
włączona może zostać funkcja doładowania mocy.
Pozwala ona na szybkie podgrzanie dużych ilości
żywności z wykorzystaniem dodatkowej mocy.
W strefie gotowania wyposażonej w funkcję
dodatkowa moc jest włączana na 5 minut, a
następnie strefa przełącza się na 9.
12
WŁĄCZANIE DOŁADOWANIA MOCY
POWER BOOST
Aby wybrać strefę gotowania, nacisnąć odpowiedni
czujnik (C). Przy użyciu czujnika ”–” lub ”+” (E)
wybrać poziom mocy 9, a następnie natychmiast
nacisnąć ”+”.
Na wyświetlaczu poziomu mocy pojawi się symbol
”P”.
WYŁĄCZANIE DOŁADOWANIA MOCY
Nacisnąć czujnik wybranej strefy gotowania (C), a
następnie natychmiast nacisnąć czujnik ”–” (E).
Symbol ”P” zniknie, a strefa gotowania przełączy się
na poziom mocy 9.
OGRANICZENIE CZASU DZIAŁANIA
Wyłącznik bezpieczeństwa.
Ustawienia
mocy
Upływ czasu przed
wyłączeniem
bezpieczeństwa
1
8
2
6
3
5
4
5
5
4
6
1,5
7
1,5
8
1,5
9
1,5
P
5 minut
Maksymalny czas ciągłego działania danej strefy
gotowania jest ograniczony i pokazany w powyższej
tabeli. Jeśli strefę gotowania wyłączy mechanizm
zabezpieczający, to w przypadku, gdy pozostanie
jeszcze jakieś ciepło, na wyświetlaczu wskaźnika
widoczny będzie symbol ”0” lub ”H”.
Przykład: Ustawić poziom gotowania na poziom 6 i
pozostawić ją, by popracowała przez chwilę. Jeśli
ustawienie strefy gotowania nie zostanie zmienione,
mechanizm zabezpieczający wyłączy strefę po
upływie półtorej godziny.
ZABEZPIECZENIE PRZED
PRZEGRZANIEM SIĘ
Kuchenka jest wyposażona w wentylator, który w
czasie gotowania chłodzi elementy elektroniczne.
Po zakończeniu procesu przyrządzania żywności
wentylator może jeszcze pracować przez chwilę.
Płyta indukcyjna jest wyposażona także we
wbudowane zabezpieczenie przed przegrzaniem
się, które chroni części elektroniczne przed
uszkodzeniem. Zabezpieczenie działa na kilku
poziomach. Przy znacznym wzroście temperatury
strefy gotowania automatycznie zmniejsza moc
grzania. Jeśli to nie wystarcza, moc aktualnie
podgrzewanych stref gotowania zostaje
zmniejszona jeszcze bardziej i wyłączona
całkowicie. Na wyświetlaczu widoczny będzie w
takim przypadku symbol „E2”. Gdy kuchenka
ostygnie, znowu dostępna jest cała jej moc.
CZASOMIERZ
Wybrać czasomierz naciskając równocześnie
czujnik ”–” i ”+” (E). Ustawienia czasomierza
pokazywane na dwóch górnych wyświetlaczach
(H), podczas gdy dwa dolne wyświetlacze
wówczas wyłączone.
Ustawienie czasu jest pokazywane wyłącznie
przez 10 sekund. Następnie wyświetlacz powraca
do pokazywania poziomu mocy.
DO WYBORU SĄ 2 TRYBY PRACY
a) Czasomierz wyłączenia funkcja czasomierza
jest powiązana z wybraną strefą gotowania. Po
upływie czasu strefa gotowania wyłącza się
automatycznie.
b) Minutnik czasomierz posiada wyłącznie funkcję
ostrzegawczą/alarmową. Gdy zegar skończy
odliczanie, emitowany jest wyłącznie sygnał
akustyczny.
Uruchamianie i ustawianie czasomierza
Wybrać czasomierz poprzez równoczesne
naciśnięcie czujnika ”–” i ”+” (E).
Jeśli w związku z uprzednim wyborem strefy
gotowania odpowiedni wyświetlacz jest silniej
podświetlony, to czasomierz zostanie ustawiony
dla tej strefy gotowania. Stojący obok poziomu
mocy separator dziesiętny wskazuje, że
czasomierz został włączony.
Czasomierz (minutnik) można również ustawić,
gdy nie została wybrana żadna strefa gotowania, a
użytkownik chce zostać powiadomiony o czymś
innym niż proces gotowania. Włączenie
czasomierza (lub minutnika) będą sygnalizować
13
dwa migające separatory dziesiętne obok
wyświetlacza.
Ustawić czas gotowania naciskając czujnik ”–” lub ”+”
(E) (naciśnięcie w pierwszej kolejności ”–” spowoduje
ustawienie czasomierza na 30 minut, natomiast
naciskanie i przytrzymywanie czujnika spowoduje
zwiększanie się ustawienia na wyświetlaczu).
Można ustawić wartość od 01 do 99 minut.
Czasomierz wyłączenia można ustawić dla każdej
strefy gotowania.
Aby sprawdzić pozostały czas, wybrać odpowiednią
strefę gotowania i włączyć funkcję czasomierza.
Ustawienie można zmienić naciskając czujnik ”–” lub
”+” (E) (aby wybrać jedno z aktywnych ustawień,
naciskać równocześnie i sekwencyjnie czujnik ”–i ”+”
(E)).
Po upływie czasu na wyświetlaczu zacznie migać
”00”. Ponadto na czasomierzu wyłączenia migać
będzie odpowiedni separator dziesiętny. ychać
będzie krótki sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny
przycisk, aby potwierdzić i zatrzymać sygnał
dźwiękowy. Po upływie 2 minut sygnał dźwiękowy
skończy się automatycznie.
ŁĄCZENIE STREF GRZEJNYCH
(w zależności od modelu)
W niektórych modelach możliwe jest połączenie ze
sobą obu lewych stref grzejnych, tak by utworzyć
jedną większą strefę grzejną, na której można
postawić dużą, owalną brytfankę. Musi być ona na
tyle duża, by zakrywać środki obu stref grzejnych.
Maksymalne wymiary pieczeni: 40 cm x 25 cm.
Zalecamy stosowanie brytfanki z grubszym dnem.
W czasie przyrządzania żywności brytfanka jest
podgrzewana. Proszę uważać, by się nie
poparzyć.
Przy stawianiu brytfanki na płycie grzejnej uważać,
by nie przykryć nią panelu sterowania.
WŁĄCZANIE POŁĄCZONYCH STREF
Włączyć płytę grzejną naciskając przycisk
OFF/ON (A).
Jednocześnie nacisnąć czujniki obu stref
grzejnych po lewej stronie yty (C). Na
wyświetlaczu pojawi się symbol dotyczący lewej
tylnej strefy wskazujący na to, że obe strefy
grzejne zostały ze sobą połączone
(zmostkowane).
Ustawić dla połączonej strefy grzejnej żądaną
moc.
W przypadku późniejszej zmiany poziomu mocy
najpierw należy nacisnąć czujnik dla przedniej
lewej strefy grzejnej.
Gdy dwie strefy grzejne ze sobą
połączone, nie ma możliwości zwiększenia mocy przy
pomocy funkcji doładowania mocy. Maksymalnie
dostępny jest poziom mocy 9.
WYŁĄCZANIE POŁĄCZONYCH STREF
Jednocześnie nacisnąć czujniki obu stref
grzejnych po lewej stronie płyty. Symbol zniknie
i płyta wyłączy się.
Obie strefy grzejne będą działać teraz niezależnie
od siebie.
FUNKCJE BEZPIECZEŃSTWA I
WYŚWIETLACZ BŁĘDÓW
Kuchenka jest wyposażona w czujniki
zabezpieczające przed przegrzaniem się. Jeśli
temperatura za bardzo wzrośnie, poszczególne strefy
gotowania lub nawet cała kuchenka może zostać na
pewien czas automatycznie wyłączona.
Błąd, ewentualna przyczyna, rozwiązanie
Ciągły sygnał dźwiękowy i miganie na
wyświetlaczu kodu Er03.
Powierzchnia czujnika zalana wodą lub czujniki
zasłonięte pozostawionymi na nich przedmiotami.
Wytrzeć powierzchnię czujnika.
Migający kod E/2
Strefa gotowania przegrzała się. Odczekać
ostygnie.
Migający kod E/3
Nieprawidłowe naczynie nie posiadające
właściwości ferromagnetycznych. Użyć innego
garnka lub rondla.
W przypadku awarii lub nieznikania
usterki/wskazania błędu, wyłączyć kuchen na
kilka minut z prądu (wyłączyć bezpiecznik lub
wyłączyć główny wyłącznik). Następnie ponownie
podłączyć do prądu i włączyć główny
wyłącznik.
Jeśli problemy nie będą ustępować, proszę
skontaktować się z serwisantem.
14
HAŁAS I DŹWIĘKI W CZASIE GOTOWANIA
NA PŁYCIE INDUKCYJNEJ
Hałasy i
dźwięki
Przyczyna
Dźwięki
wywoływane
przez indukcję.
Technologia indukcyjna
wykorzystuje właściwości
niektórych metali w
warunkach oddziaływania
elektromagnetycznego.
Wywołuje ona tak zwane
prądy wirowe, które
zmuszają cząsteczki do
oscylacji. Oscylacje (drgania)
te przekształcane w
energię cieplną. W
zależności od rodzaju
metalu, towarzyszyć temu
mogą ciche odgłosy.
Rozwiązanie: Jest to normalne zjawisko nie
będące wynikiem żadnej usterki.
Brzęczenie
przypominające
pracę
transformatora.
Pojawiają się przy gotowaniu
z dużą mocą. Jest to
spowodowane przepływem
dużej energii pomiędzy strefą
gotowania a garnkiem lub
rondlem.
Rozwiązanie: Hałas zniknie lub zmniejszy się,
gdy zmniejszy się poziom mocy.
Drgania i trzaski
naczyń.
Hałas ten pojawia się w
przypadku naczyń (garnków
lub rondli) wykonanych z
różnych materiałów.
Rozwiązanie: Jest on spowodowany drganiami
wzdłuż przylegających do siebie powierzchni
różnych warstw materiałów. Hałas ten jest
uzależniony od rodzaju naczyń. Może się
zmieniać w zależności od ilości i rodzaju
przyrządzanej żywności.
Odgłos
wentylatora.
Prawidłowa eksploatacja
elektronicznych elementów
indukcyjnych wymaga
sterowania temperaturą.
Stąd t płyta grzejna jest
wyposażona w wentylator,
który pracuje z żnymi
prędkościami, w zależności
od postrzeganej temperatury.
Rozwiązanie: Jeśli temperatura jest zbyt
wysoka, to wentylator może pracować, nawet gdy
płyta grzejna została wyłączona.
ELEKTRONICZNY PROGRAMATOR
CZASOWY
Interfejs użytkownika
1. Wyświetlacz funkcji czasomierza
2. Wskaźnik zasilania
3. Wskaźnik temperatury
4. Przycisk ”Mniej”
5. Przycisk czasomierza/nastawienie programu
6. Przycisk ”Więcej”
Ustawianie aktualnego czasu
Przy podłączaniu urządzenia do sieci elektrycznej po
raz pierwszy wyświetlacz zapala się. Po upływie 3
sekund na wyświetlaczu zaczyna migać symbol
zegara i „12:00”.
Wartości czasu można ustawić naciskając ikony do
tyłuʺ i ʺdo przoduʺ . Po upływie 10 sekund
wyświetlacz automatycznie potwierdza ustawienia i
urządzenie jest gotowe do użytku.
Aktualny czas można nastawić:
po pierwszym podłączeniu urządzenia do sieci,
w trybie gotowości (standby), dwukrotnie
naciskając przycisk czasu,
po przerwie w dopływie prądu elektrycznego.
Ustawianie czasu przygotowywania
Przy pomocy pokrętła funkcji piekarnika” wybrać
funkcję piekarnika i ustawić temperaturę.
Nacisnąć przycisk ”czasu” , aby wybrać funkcję
„czasu przygotowywania” .
Na wyświetlaczu zapala się piktogram dla ”czasu
przygotowywania” .
Nacisnąć przycisk ”mniej” lub ”więcej” , aby
ustawić czas przygotowywania.
Nastawienie automatycznie potwierdzi się po 10
sekundach.
15
Nastawienie można też potwierdzić naciskając
przycisk ʺnastawienie programu“ .
Wyświetlany jest upływający czas przygotowywania.
Po włączeniu piekarnika “przełącznikiem
funkcji piekarnika ” elektroniczny timer automatycznie
po 3 sekundach zaoferuje możliwość nastawienia
czasu pieczenia. Wyświetlacz miga i świeci symbol
ʺczas pieczeniaʺ . Jeżeli nie zostanie nastawiony
czas, po 5 sekundach timer przełączy się do trybu
gotowości i pieczenie nie będzie sterowane timerem.
Na wyświetlaczu pojawi się aktualny czas.
Po upływie nastawionego czasu pieczenia zabrzmi
sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się. Wyłączyć
piekarnik “przełącznikiem funkcji piekarnika ”. W celu
przerwania sygnału dźwiękowego nacisnąć dowolny
przycisk timera.
W razie niewyłączenia piekarnika i przerwania
sygnału dźwiękowego naciśnięciem dowolnego
przycisku piekarnik ponownie włączy się i pieczenie
będzie trwać dalej.
Ustawianie czasu przygotowywania i czasu
zakończenia
Przy pomocy pokrętła funkcji piekarnika” wybrać
funkcję piekarnika i ustawić temperaturę.
Nacisnąć przycisk ”czasu” , aby wybrać funkcję
„czasu przygotowywania” .
Na wyświetlaczu zapala się piktogram dla ”czasu
przygotowywania” .
Nacisnąć przycisk ”mniej” lub ”więcej” , aby
ustawić czas przygotowywania.
Nacisnąć przycisk ”programatora czasowego” ,
aby zapamiętać ustawiony czas.
Teraz nacisnąć dwukrotnie przycisk ʺnastawienie
programu“ .
Na wyświetlaczu pojawia się piktogram ”czasu
zakończenia” .
Nacisnąć przycisk ”mniej” lub ”więcej” , aby
ustawić czas zakończenia.
Nastawienie automatycznie potwierdzi się po 10
sekundach.
Nastawienie można też potwierdzić naciskając
przycisk ʺnastawienie programu“ .
Piekarnik zacznie pracować przed nastawionym
ʺczasem dokończenia“ według żądanego ʺczasu
pieczeniaʺ , dopóki piekarnik nie osiągnie
nastawionego ʺczasu dokończenia“ , piekarnik
wyłączy się.
Przykład: Nastawiony czas pieczenia wynosi 30
min., czas dokończenia jest o godzinie 12:00.
Piekarnik zacznie pracować o godzinie 11:30 a na
wyświetlaczu pojawi się pozostały czas pieczenia. O
godz. 12:00 piekarnik wyłączy się.
Po upływie nastawionego czasu pieczenia zabrzmi
sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się. Wyłączyć
piekarnik “przełącznikiem funkcji piekarnika ”. W celu
przerwania sygnału dźwiękowego nacisnąć dowolny
przycisk timera.
Funkcja „Alarm programatora czasowego”
Funkcja alarmu programatora czasowego” może b
używana niezależnie od piekarnika.
Najwyższe możliwe ustawienie to 23 godziny i 59
minut.
Ostatnia minuta odliczanego czasu jest wyświetlana
w sekundach.
Po upływie nastawionego czasu zabrzmi sygnał
dźwiękowy. W celu przerwania sygnału dźwiękowego
nacisnąć dowolny przycisk timera.
Timer przełączy się do trybu gotowości i na
wyświetlaczu pojawi się aktualny czas.
Wszystkie funkcje programatora czasowego można
anulować ustawiając czas na ”0”.
Jeśli urządzenie było nieaktywne przez kilka minut, to
przejdzie w tryb czuwania. Pojawia się aktualna
godzina i zapala się wybrana funkcja programatora
czasowego.
DODATKOWE FUNKCJE
Blokada przed dziećmi
Z pomocą zamka dziecięcego można zablokować
włączenie piekarnika lub zablokować obsługę timera
w trakcie pieczenia z nastawionym programem, i w
ten sposób zapobiec niepożądanemu ywaniu
piekarnika.
Zamek dziecięcy uaktywnia się naciskając przycisk
“nastawienie programu“ przez czas 5 sekund.
Na wyświetlaczu przez 5 sekund wyświetlany będzie
napis „Loc”.
16
Wskazuje on na to, że wszystkie funkcje
zablokowane.
Aby wyłączyć blokadę przed dziećmi, ponownie
nacisnąć przycisk i przytrzymać go przez kilka
sekund w pozycji wciśniętej.
Gdy tylko blokada przed dziećmi zostanie
włączona i nie zostanie ustawiona żadna funkcja
programatora czasowego (wyświetlany będzie tylko
zegar), piekarnik przestanie działać. Jeśli blokada
przed dziećmi zostanie włączona po ustawieniu
jakiejkolwiek funkcji programatora czasowego,
piekarnik będzie działał, ale ustawień nie będzie
można zmienić.
Po włączeniu blokady przed dziećmi nie można
zmienić żadnych funkcji piekarnika lub funkcji
dodatkowych. Proces przyrządzania żywności można
zakończyć wyłącznie poprzez przekręcenie pokrętła
„funkcji piekarnika” na „0”. Blokada przed dziećmi
pozostaje włączona, nawet jeśli piekarnik zostanie
wyłączony. Zanim będzie można wybr nowy
program, blokada przed dziećmi musi zostać
wyłączona.
Sygnał dźwiękowy
Jeśli nie została włączona żadna funkcja
programatora czasowego, ustawić można głośność
sygnału dźwiękowego. Urządzenie jest w trybie
gotowości i jest wyświetlany tylko aktualny czas.
Nacisnąć i przytrzymać w pozycji wciśniętej przez 5
sekund przycisk ”mniej” .
Na wyświetlaczu pojawi się symbol Voll”, a za nim
kilka całkowicie podświetlonych kresek.
Nacisnąć przycisk ”mniej” lub ”więcej” , aby
wybrać jeden z trzech poziomów głośności (jeden,
dwie lub trzy kreski) lub brak dźwięku (Off).
Nastawienie automatycznie potwierdzi się po 5
sekundach i zostanie wyświetlona aktualny czas.
Nastawienie można też potwierdzić naciskając
przycisk ʺnastawienie programu“ .
Zmniejszanie kontrastu wyświetlacza
Wcisnąć i przytrzymać przez 5 sekund przycisk
ʺwięcej” .
Na wyświetlaczu pojawi sie ʺBri”, za nim kilka
całkowicie podświetlonych kresek.
Nacisnąć przycisk ʺmniej” lub ʺwięcej” , aby
ustawić poziom przyciemnienia (jeden, dwie lub trzy
kreski).
Nastawienie automatycznie potwierdzi się po 5
sekundach i zostanie wyświetlona aktualny czas.
Nastawienie można też potwierdzić naciskając
przycisk ʺnastawienie programu“ .
Wskaźnik zasilania
Kontrolka włączonego piekarnika świeci, kiedy jest
wybrana funkcja piekarnika przełącznikiem
“przełącznik funkcji piekarnika“.
Wskaźnik temperatury
Kontrolka zaświeci w chwili, kiedy piekarnik jest
nagrzany na nastawioną temperaturę i świeci do
wyłączenia piekarnika lub ukończenia czasu
pieczenia.
Wskazywanie błędów
W razie wystąpienia błędu na wyświetlaczu widoczny
jest tekst ”ERR” i numer błędu. Proszę poinformować
o tym dział serwisu.
PIEKARNIK
WYBÓR SYSTEMU PRZYRZĄDZANIA
Piekarnik obuguje się pokrętłem “przełącznik funkcji
piekarnika“ do nastawiania funkcji, oraz pokrętłem
“nastawienie temperatury“ do nastawiania
temperatury.
Obracając pokrętłem (w lewo i w prawo) wybrać
system przyrządzania (patrz tabela programów).
Ustawienia można zmieniać także w czasie
pracy
.
17
NASTAWIENIE TEMPERATURY
PIEKARNIKA
Nastawienie temperatury można zmieniać obracając
pokrętłem termostatu w prawo w zakresie 50 - 275°C.
Obracając w lewo obniża się temperaturę.
W razie przekręcenia pozycji zerowej siłą
dojdzie do uszkodzenia termostatu!
WYŁĄCZANIE PIEKARNIKA
POKRĘTŁO SELEKTORA SYSTEMU
PRZYRZĄDZANIA ustawić w pozycji „0".
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
50-275
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta uży do możliwie jak
najszybszego rozgrzania piekarnika
do żądanej temperatury. Nie jest
ona przeznaczona do
przyrządzania żywności. Proces
podgrzewania kończy się z chwilą,
gdy piekarnik rozgrzeje się do
żądanej temperatury.
200
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki w dolnej i górnej ściance
piekarnika wytwarzają energię
cieplną, która rozchodzi się
równomiernie po całym wnętrzu
piekarnika. Ciast i mięs nie można
piec z użyciem tylko jednej grzałki.
230
GRILL
Włączona jest wyłącznie grzałka
grilla będąca częścią większego
zestawu do grillowania. Systemu
tego używa się do grillowania małej
ilości jednostronnych kanapek lub
kiełbasek do piwa oraz do
przyrządzania tostów.
230
DUŻY GRILL
Włączona jest górna grzałka i
grzałka grilla. Energię cieplną
emituje bezpośrednio grzałka grilla
zainstalowana w górnej ściance
piekarnika. Dla zwiększenia efektu
podgrzewania włącza się także
górna grzałka. Kombinacja ta służy
do grillowania niewielkiej ilości
jednostronnych kanapek, mięsa i
kiełbasek do piwa oraz do
przyrządzania tostów.
170
GRILL Z WENTYLATOREM
Włączona jest grzałka grilla i
wentylator. Kombinacja ta służy do
grillowania mięsa oraz do
jednostronnego pieczenia
większych kawałków mięsa lub
drobiu. Nadaje się także do
przyrządzania dań au gratin i
przyrumieniania na chrupiącą
skórkę.
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
200
GORĄCE POWIETRZE I
GRZAŁKA W DOLNEJ ŚCIANCE
Włączona jest dolna grzałka,
okrągła grzałka i wentylator
gorącego powietrza. Program
służy do pieczenia pizzy,
wilgotnych ciast, keksów, ciasta
drożdżowego i kruchego.
180
GORĄCE POWIETRZE
Włączona jest okrągła grzałka i
wentylator. Zamontowany w tylnej
ściance piekarnika wentylator
zapewnia ciągły obieg gorącego
powietrza wokół pieczeni lub
ciasta. Program ten służy do
pieczenia mięsa i ciast na kilku
poziomach równocześnie.
180
GRZAŁKA W DOLNEJ ŚCIANCE I
WENTYLATOR
Program służy do pieczenia
niewysokich ciast drożdżowych
oraz konserwowania owoców i
warzyw.
60
PODGRZEWACZ TALERZY
Program ten służy do
podgrzewania elementów zastawy
(talerzy, filiżanek) przed podaniem
w nich żywności, tak by utrzymać
jej ciepłotę przez dłuższy czas.
180
POWOLNE PIECZENIE *
Funkcja umożliwia delikatne,
powolne i wnomierne
pieczenie, dlatego jedzenie
pozostaje miękkie i soczyste.
Zaleca się do pieczenia mięsa,
ryb i ciast na jednym poziomie.
-
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza odbywa się bez
włączania grzałek. Włączony
zostaje wyłącznie wentylator.
Program uży do powolnego
rozmrażania zmrożonej żywności.
70
AQUA CLEAN
Energię cieplną emituje wyłącznie
grzałka znajdująca się w dolnej
ściance piekarnika. Program ten
służy do usuwania z piekarnika
zanieczyszczeń i resztek żywności.
Czas trwania programu: 30 minut.
* Z funkcji tej korzysta się do określania klasy
efektywności energetycznej zgodnie z normą EN
60350-1.
Ważne ostrzeżenia
Używać ciemnych, czarnych silikonowych lub
emaliowych blach, ponieważ charakteryzują się one
wyjątkowo dobrą przewodnością cieplną.
Podgrzewanie pustego piekarnika wiąże się ze
zużyciem dużej ilości energii. Pieczenie kilku
rodzajów ciast po kolei pozwoli zaoszczędzić dużą
18
ilość energii, ponieważ piekarnik będzie już
rozgrzany.
Podczas przygotowywania jedzenia w piekarniku
powstaje duża ilość pary, która odprowadzana jest
przez komin na tylnej ścianie urządzenia. Para może
ulec skropleniu na drzwiach lub pokrywie urządzenia
(w zależności od modelu). Jest to normalne zjawisko,
które nie wpływa na pracę urządzenia. Po
zakończeniu gotowania należy wytrzeć skropliny za
pomocą ścierki.
Piekarnik można wyłączyć na ok. 10 min. przed
zakończeniem przyrządzania posiłku. W ten sposób
można zaoszczędzić trochę energii i wykorzystać
nagromadzone ciepło.
Zakończeniu pieczenia towarzyszy
zatrzymanie pracy wentylatora. Jeśli danie zostanie
pozostawione w piekarniku, wydostająca się z niego
para zacznie się zbierać na przednim panelu i
drzwiczkach piekarnika.
Poziomy prowadnic
SYSTEM PRZYRZĄDZANIA
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
We wszystkich trybach pracy oświetlenie piekarnika
włącza się automatycznie po wybraniu trybu pracy.
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta służy do możliwie jak najszybszego
rozgrzania piekarnika do żądanej temperatury. Tryb
ten nie jest przeznaczony do przyrządzania posiłków.
Pokrętło funkcji piekarnika ustawić w pozycji
szybkiego podgrzewania.
Ustawić żądaną temperaturę piekarnika przy
pomocy pokrętła regulacji temperatury.
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki umieszczone w dolnej i górnej ściance
piekarnika będą równomiernie emitować ciepło po
całym wnętrzu piekarnika. Ciasta i mięso można piec
wyłącznie na jednym poziomie.
Pieczenie mięsa
Używać garnków lub tacek pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Wypiek ciast
Używać tylko jednego poziomu i ciemnych tacek lub
blach. W blachach i tackach posiadających jasny
kolor ciasta będą słabiej przyrumienione, ponieważ
naczynia tego typu odbijają energię cieplną. Zawsze
stawiać blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę. Wcześniejsze
rozgrzanie piekarnika skróci czas pieczenia.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DUŻY GRILL, GRILL
Do grillowania żywności na dużym grillu
wykorzystywane górna grzałka i grzałka grilla
znajdujące się w górnej ściance piekarnika.
Włączona jest wyłącznie grzałka grilla będąca
częścią większego zestawu do grillowania. (GRILL).
Rozgrzewać działającą na podczerwień grzałkę
(grilla) przez 5 minut.
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
grilla i dużego grilla wynosi 230°C.
Przez cały czas nadzorować proces pieczenia. Ze
względu na wysoką temperaturę mięso może szybko
przypalić się.
Na grzałce grilla piec można chrupiące kiełbaski o
niskiej zawartości tłuszczu, płaty mięsa i rybki (steki,
eskalopki, steki lub filety z łososia, itp.) lub tosty.
W przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie,
nasmarować go olejem, by zapobiec przywieraniu do
niego mięsa i włożyć ruszt w czwartą prowadnicę. W
pierwszą lub drugą prowadnicę wsunąć tackę
ociekową.
W przypadku grillowania na blasze, zadbać o to, by w
blasze znajdowała się wystarczająca ilość płynu
zapobiegająca przypalaniu. W czasie pieczenia
przewracać mięso na drugą stronę.
Po zakończeniu grillowania przeczyścić piekarnik,
akcesoria i naczynia.
W przypadku pieczenia pstrąga, poklepując rybę
wysuszyć do sucha papierowym ręcznikiem.
Doprawić od środka, posmarować olejem na
zewnątrz i położyć na ruszcie. W czasie grillowania
nie przewracać ryby na drugą stronę.
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika są zamknięte.
W czasie grillowania grzałka grilla, ruszt i inne
akcesoria piekarnika bardzo się nagrzewają.
Dlatego też ywać rękawic kuchennych i
szczypców do mięsa.
19
Pieczenie na obrotowym rożnie (w zależności od
modelu)
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
obrotowego rożna wynosi 230°C.
Umieścić wspornik rożna w trzeciej prowadnicy od
dołu, a do dolnej (pierwszej) prowadnicy włożyć
płaską blachę, która posłuży za tackę ociekową.
Nabić mięso na rożen i dokręcić śruby.
Uchwyt rożna umieścić na przednim wsporniku
rożna, a końcówkę włożyć w otwór po prawej stronie
tylnej ścianki piekarnika (otwór jest zabezpieczony
obrotową pokrywą).
Odkręcić uchwyt rożna i zamknąć drzwiczki
piekarnika.
Włączyć piekarnik i wybrać DUŻY GRIL.
Nie używać grilla w pozycji 4.
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika są zamknięte.
GRILL Z WENTYLATOREM
W tym trybie grzałka grilla i wentylator działają
równocześnie. Program przeznaczony do grillowania
mięsa, ryb i warzyw (Patrz opisy i wskazówki
dotyczące grillowania).
GORĄCE POWIETRZE I DOLNA GRZAŁKA
Włączone dolna grzałka, okrągła grzałka i
wentylator gorącego powietrza. Program
przeznaczony do pieczenia pizzy, jabłeczników i
keksów (patrz opisy i wskazówki dotyczące górnej i
dolnej grzałki).
GORĄCE POWIETRZE
Włączone okrągła grzałka i wentylator.
Zamontowany w tylnej ścianki piekarnika wentylator
zapewnia ciągły obieg gorącego powietrza wokół
pieczeni lub wypieku.
Pieczenie mięsa
Używać garnków i blach pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Aby zapobiec przypalaniu się mięsa, zapewnić w
czasie pieczenia wystarczającą ilość płynu. W czasie
pieczenia przewracać mięso na drugą stronę.
Pieczeń będzie bardziej soczysta, jeśli zostanie
przykryta.
Wypiek ciast
Zaleca się wstępne rozgrzanie pieca.
Herbatniki i ciastka można piec na ytkich blachach
na kilku poziomach (na poziomie i 3) równocześnie.
Proszę zwrócić uwagę na to, że czas pieczenia może
się różnić, nawet przy zastosowaniu tych samych
blach. Herbatniki na górnej blasze mogą upiec się
szybciej niż herbatniki na dolnej blasze.
Zawsze kłaść blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę.
Dla zapewnienia równomiernego przyrumienienia
dopilnować, by herbatniki były tej samej grubości.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DOLNA GRZAŁKA I WENTYLATOR
Program służy do pieczenia niewysokich ciast
drożdżowych oraz konserwowania owoców i warzyw.
Używać drugiej prowadnicy od dołu i raczej płytkiej
blachy, aby umożliwić obieg gorącego powietrza nad
przyrządzanym daniem.
Konserwowanie
Przygotować przeznaczoną do konserwowania
żywność i słoiki w ten sam sposób co zwykle. ywać
słoików z gumowym pierścieniem uszczelniającym i
szklanym wieczkiem. Nie używać słoików z
gwintowanymi lub metalowymi pokrywkami lub
metalowymi blaszkami. Dopilnować, by oiki miały
ten sam rozmiar i samą zawartość oraz były
szczelnie zamknięte.
Nalać do głębokiej blachy 1 litr gorącej wody (o
temperaturze ok. 70°C) i umieścić w blasze 6
jednolitrowych słoików. Wsunąć blachę w drugą
prowadnicę piekarnika.
Obserwować żywność w czasie konserwowania,
gotując , dopóki płyn w słoikach nie zacznie
gotować się (w pierwszym słoiku nie pojawią się
pęcherzyki).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Gorenje EIT5351XD Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi