Electrolux EKC60110X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKC60110
Instrukcja obsługi
Kuchnia elektryczna
2
Witamy w świecie Electrolux
Wybrali Państwo najwyższej klasy urządzenie
Electrolux. Mamy nadzieję, że dostarczy Wam
ono dużo radości i przyjemności. Ambicją
firmy Electrolux jest oferowanie szerokiej
gamy wysokiej jakości produktów, dzięki
którym życie staje się coraz bardziej wygodne.
Przykładowe urządzenia zostały
przedstawione na okładce tej instrukcji. Teraz
czas na zapoznanie się z treścią niniejszych
instrukcji, aby można było spokojnie
rozpocząć korzystanie z nowego urządzenia i
długo cieszyć się możliwościami, jakie ono
zapewnia. Obiecujemy, że dzięki niemu
Państwa życie stanie się nieco łatwiejsze.
Powodzenia!
3
Spis treści
Bezpieczeństwo ..............................................4
Instalacja .........................................................6
Zmiana wysokości cokołu.....................6
Poziomowanie .....................................7
Zabezpieczenie przed
przewróceniem ....................................8
Podłączenie do zasilania
elektrycznego........................................9
Funkcje bezpieczeństwa ..............................10
Blokada funkcji ...................................10
Wentylator chłodzący .........................10
Blokada drzwi ....................................11
Opis urządzenia ............................................12
Kuchenka ...........................................12
Piekarnik ............................................12
Przed pierwszym użyciem.............................13
Wygrzanie piekarnika ........................13
Używanie płyty ze szkła ceramicznego ........15
Pola grzewcze ...................................16
Korzystanie z piekarnika ..............................19
Funkcje piekarnika .............................19
Minutnik oraz
termometr do pieczenia .....................20
Praktyczna obsługa ...........................24
Czyszczenie i konserwacja ..........................26
Czyszczenie kuchenki .......................26
Czyszczenie płyty ze szkła
ceramicznego ....................................27
Czyszczenie piekarnika ......................29
Dane techniczne ...........................................33
Gwarancja europejska .......................34
Praktyczne rady i wskazówki ........................36
Problemy i rozwiązania ................................38
Utylizacja .......................................................39
4
Bezpieczeństwo
Niniejsze informacje mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa. Należy uważnie się z nimi
zapoznać w całości przed przystąpieniem do instalacji i eksploatacji urządzenia. Kuchenka
jest przeznaczona do pracy w domu. Prosimy o Państwa komentarze oraz ewentualne
pytania dotyczące kuchenki i jej obsługi. Nasz adres i numer telefonu podano w rozdziale
“Serwis”.
Tekst oznaczony TRÓJKĄTEM OSTRZEGAWCZYM dotyczy
bezpieczeństwa. PROSZĘ SIĘ Z NIM BARDZO UWAŻNIE ZAPOZNAĆ, aby
nie spowodować żadnych obrażeń czy urazów u siebie, osób trzecich, a także
aby nie uszkodzić kuchenki.
Rozpakowanie
Sprawdzić, czy kuchenka nie jest
uszkodzona oraz czy jest w dobrym stanie.
Uszkodzenia transportowe należy
bezzwłocznie zgłaszać sprzedawcy.
Opakowanie nadaje się do recyklingu.
Aby uzyskać informacje na temat utylizacji,
należy skontaktować się z odpowiednimi
władzami lokalnymi.
Należy pamiętać o wyjęciu materiałów
z opakowania z wnętrza piekarnika przed
rozpoczęciem jego użytkowania.
Instalacja
Wszelkie prace przy kuchence powinny być
wykonywane przez
WYKWALIFIKOWANEGO
TECHNIKA. Prace wykonywane przez osoby
niewykwalifikowane mogą spowodować
gorsze wyniki pracy kuchenki, a także mogą
doprowadzić do obrażeń cielesnych lub
uszkodzenia mienia.
Kuchenki z wtyczką: Sprawdzić, czy
wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazdka.
Kuchenka jest ciężka. Krawędzie oraz
rogi, z którymi normalnie nie ma
styczności, mogą być ostre. Podczas
przenoszenia kuchenki należy stosować
rękawice.
NALEŻY ZAłOŻYĆ ZABEZPIECZENIA
PRZED PRZEWRÓCENIEM SIĘ,
aby
kuchenka stała stabilnie nawet podczas
niestandardowego obciążenia.
UWAGA! Nie umieszczać kuchenki na
dodatkowym cokole, ani na żadnych innych
przedmiotach, dzięki którym byłaby ona
wyżej. Może to zwiększyć ryzyko
przewrócenia się kuchenki!
Bezpieczeństwo dzieci
Dzieci są z natury ciekawe i interesują się
wszystkim, co je otacza, nawet kuchenkami.
W interesie ich bezpieczeństwa, pragniemy
przypomnieć kilka zasad, o jakich należy
pamiętać mając w domu dzieci lub podczas
odwiedzin dzieci:
Po bokach kuchenki należy zapewnić
wolny blat/przestrzeń o szerokości co
najmniej 40 cm z każdej strony.
Jeśli kuchenka jest wyposażona w
PłYTĘ ZABEZPIECZAJĄCĄ PRZED
DZIEĆMI
, należy ją założyć. BLOKADA
DRZWI
musi działać prawidłowo.
Nie wolno pozwalać dzieciom na
używanie skrobaka.
Można pozwolić dzieciom pomagać
sobie przy kuchni, lecz należy je pouczyć,
że naczynia, patelnie, płyty i piekarniki
bardzo się nagrzewają i są gorące przez
dłuższy czas, nawet po wyłączeniu
kuchenki.
DOTKNIĘCIE MOŻE
SPOWODOWAĆ OPARZENIA
.
5
Eksploatacja
Nie wolno korzystać z pękniętej płyty ze szkła
ceramicznego. Płyny rozlane podczas
gotowania lub czyszczenia mogą przedostać
się do części elektrycznych pod napięciem.
Należy odłączyć kuchenkę od zasilania
elektrycznego i skontaktować się z serwisem
technicznym.
Na płytę ze szkła ceramicznego nie należy
nigdy stawiać naczyń z plastiku, folii
aluminiowej ani podobnych materiałów. W
razie przypadkowego włączenia pola
grzewczego materiał na płycie może się spalić
lub stopić.
Nigdy nie zostawiać frytownicy do
smażenia na głębokim oleju, ani innych
naczyń, w których topi się tłuszcz, parafina
lub inne łatwopalne materiały, bez nadzoru. W
razie pożaru, wyłączyć pokrętła kuchenki oraz
wentylator wyciągowy.
POŻAR UGASIĆ
POKRYWKĄ DO NACZYŃ
, nie stosować
wody.
Nie stawać na płycie ze szkła
ceramicznego.
Sprawdzać, czy kuchenka jest wyłączona,
jeśli się z niej nie korzysta, oraz czy pokrętła
ustawiono na zero.
Ostrzeżenie! W piekarniku nie wolno
stosować alkoholu oraz podobnych substancji
mogących wytwarzać wybuchowe opary, ani
żadnych innych substancji łatwopalnych i
wybuchowych.
Z płytą ze szkła ceramicznego należy
obchodzić się z maksymalną ostrożnością.
Np. polewanie przygotowywanych potraw
brandy lub innym alkoholem podczas
sporządzania dań "flambe" może
doprowadzić do zapalenia się resztek tłuszczu
w wentylatorze oraz poważnego pożaru.
Płomienie i resztki palącego się tłuszczu mogą
spowodować obrażenia cielesne.
Nie przechowywać środków chemicznych
ani czyszczących w szufladzie kuchenki.
Czyszczenie
Utrzymywać płytę ze szkła ceramicznego
oraz piekarnik w czystości. Tłuszcz oraz
resztki potraw mogą się przypalać i
spowodować powstanie dużej ilości dymu
tworząc, w najgorszym przypadku,
zagrożenie pożarowe.
Bezpośrednio po użyciu, gdy piekarnik
jest nadal gorący, oczyścić płytę skrobakiem,
aby usunąć cukier i resztki potraw z
zawartością cukru, np. marmoladę, a także
wszelkie roztopione fragmenty folii
plastikowej czy aluminiowej. Zapobiegnie to
uszkodzeniu płyty ze szkła ceramicznego.
Zachować ostrożność! Skrobak jest bardzo
ostry.
Konserwacja i serwis
Przed wymianą żarówki piekarnika należy
ustawić wszystkie pokrętła na zero. Przed
zmianą żarówki należy sprawdzić, czy
kuchenka jest całkowicie odłączona od
zasilania. W przypadku kuchenek z
przewodem z wtyczką, wyjąć wtyczkę z
gniazdka. W przypadku innych kuchenek,
wyłączyć wyłącznik wielobiegunowy.
Serwis oraz naprawy należy zlecać w
autoryzowanych punktach serwisowych.
Stosować wyłącznie oryginalne części
zamienne.
Utylizacja i recykling
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
6
Instalacja
Wszelkie prace przy kuchence
powinny być wykonywane przez
AUTORYZOWANEGO SPECJALISTĘ.
Kuchenka jest ciężka. Krawędzie
oraz narożniki, z którymi normalnie
nie ma styczności, mogą być ostre.
P
ODCZAS przenoszenia kuchenki
należy stosować rękawice.
W momencie dostawy, blat kuchenki jest na
wysokości 900 mm. Kuchenka posiada
teleskopowy cokół. Można zmienić wysokość
kuchenki w taki sposób, że blat będzie na
poziomie od 848 mm do 933 mm.
Podczas instalowania kuchenki należy
uważać, aby nie zablokować wylotów
wentylacyjnych (z tyłu kuchenki oraz u
góry, za pokrywą). Kuchenki nie można
ustawiać pod ścianą z ukosem ani w
podobnych miejscach.
Z obu stron kuchenki należy zapewnić
wolną przestrzeń (patrz “Bezpieczeństwo”).
Sprawdzić, czy przewód zasilający nie
został przygnieciony podczas przesuwania
kuchenki.
7
Zmiana wysokości cokołu
Przed rozpoczęciem regulacji wysokości,
należy zapoznać się z następującymi
wskazówkami.
1 Delikatnie położyć kuchenkę (patrz
rysunek). Można, na przykład,
zastosować styropian z opakowania jako
zabezpieczenie między kuchenką a
podłogą. Należy pamiętać o tym, aby
zabezpieczyć tylne dolne narożniki
kuchenki w taki sposób, aby nie
uszkodziły podłogi.
2 Odkręcić śruby A (4 ŚRUBY, PATRZ
RYSUNEK). Lekko wyjąć wewnętrzną
podstawę, jeśli zmieniona ma być tylko
wysokość. Pociągnąć wsporniki, na
których zamocowane sąłka i nóżki.
U
WAGA! Zachować ostrożność! Od spodu
w kuchence są ostre krawędzie.
3 Przykręcić śruby A w jednym z otworów
tak, aby blat znajdował się na wybranej
przez nas wysokości w zakresie od 850 do
920 mm (33.4" do 36.2"). Odległości
między poszczególnymi otworami
wynoszą od 7 do 14 mm (0.3 i 0.5”).
(
PATRZ RYSUNEK A).
4 Podnieść kuchenkę i podłączyć ją do
zasilania elektrycznego. Umieścić
kuchenkę na jej miejscu i, przed
zamontowaniem zabezpieczeń,
sprawdzić, czy jest ona wypoziomowana.
Poziomowanie
Kuchenka musi być wypoziomowana tak, aby,
np., tłuszcz równomiernie rozprowadzał się po
patelni. Umieścić poziomicę lub patelnię
wypełnioną wodą na płycie ze szkła
ceramicznego, aby sprawdzić, czy kuchenka jest
wypoziomowana.
W razie potrzeby można dokonać regulacji kół
lub nóżek kuchenki (z przodu cokołu) w zakresie do
15 mm (0.6"). Przy pomocy śrubokrętu
wyregulować tylne kółka, a przednie nóżki
kluczem.
A
A
A
A
A
14
7
7
14
14
14
920
850
8
Zabezpieczenie przed przewróceniem się
Należy założyć zabezpieczenia przed
przewróceniem się, aby kuchenka stała
stabilnie nawet podczas
niestandardowego obciążenia.
Zabezpieczenie przed
przewróceniem się działa jedynie,
jeśli kuchenka stoi na swoim miejscu.
MONTAż ZABEZPIECZENIA PRZED
PRZEWRÓCENIEM SIĘ KUCHENKI:
1 Przed zamontowaniem zabezpieczenia
przed przewróceniem należy sprawdzić,
czy wysokość kuchenki została już
prawidłowo ustawiona oraz czy kuchenka
jest wypoziomowana (patrz strona
7).
2 Na ścianie zaznaczyć linię od krawędzi
płyty ze szkła ceramicznego do podłogi
(PATRZ RYSUNEK).
3 Zabezpieczenie przed przewróceniem się
kuchenki należy zamontować z lewej
strony. Zabezpieczenie przed
przewróceniem się należy zamocować
590
mm od krawędzi płyty ze szkła
ceramicznego oraz 65 mm od ściany/
kredensu. Należy je solidnie przykręcić do
stabilnego materiału lub do odpowiedniego
wzmocnienia.
Sprawdzić, czy powierzchnia za
kuchenką jest wypoziomowana. Jeśli za
krawędzią płyty ze szkła ceramicznego
znajdują się kafelki lub płyta
należy
zapewnić odstęp o takich samych
wymiarach między osłoną przed
przewróceniem się a ścianą. Ma to na celu
prawidłowe zamocowanie zabezpieczenia
przed przewróceniem się do kuchenki
oraz jego prawidłowe działanie.
Sprawdzić, czy zabezpieczenie przed
przewróceniem się wchodzi na co
najmniej 20 mm do otworu z tyłu
kuchenki, gdy ta znajduje się na swoim
miejscu (patrz rysunek).
UWAGA! Jeśli przestrzeń między blatami
kredensu jest większa niż szerokość kuchenki,
należy dokonać regulacji wymiarów bocznych,
aby wyśrodkować kuchenkę.
590 mm
min 20 mm
x
65
mm
590 mm
9
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Wszelkie prace przy kuchence
powinny być wykonywane przez
WYKWALIFIKOWANEGO
TECHNIKA. Prace wykonywane
przez osoby niewykwalifikowane
mogą spowodować gorsze wyniki
pracy kuchenki, a także mogą
doprowadzić do obrażeń cielesnych
lub uszkodzenia mienia.
W instalacji elektrycznej należy przewidzieć
wyłącznik całkowicie odłączający urządzenie
od zasilania, zapewniający minimalne
rozwarcie styków 3
mm.
Jest to związane ze względami
bezpieczeństwa.
Wartości znamionowe napięcia podano na
tabliczce znamionowej. Schemat połączeń
elektrycznych znajduje się z tyłu kuchenki.
10
Funkcje bezpieczeństwa
Blokada funkcji
Blokada funkcji jest wybudowana w jedno z pokręteł kuchenki.
UWAGA! Zasilanie elektryczne kuchenki nie zostało wyłączone.
SPOSÓB BLOKADY KUCHENKI
(PATRZ RYSUNEK):
Obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara i ustawić na pozycji
.
Wtedy pokrętło wyskakuje na ok. 2 mm (0.04”).
W tej pozycji ani pola grzewcze, ani
piekarnik nie pracują.
ODBLOKOWANIE KUCHENKI:
Wcisnąć pokrętło, obrócić je zgodnie
kierunkiem ruchu wskazówek zegara i ustawić
na żądanej pozycji.
Wentylator chłodzący
Kuchenka jest wyposażona w wentylator
chłodzący. Zadaniem wentylatora jest
chłodzenie urządzenia.
Wentylator włącza się automatycznie, gdy
pracuje piekarnik. Kiedy wszystkie pokrętła
ustawione są na zero, wentylator zatrzymuje
się automatycznie.
11
Blokada drzwi
Blokada drzwi uniemożliwia dzieciom
otwarcie drzwi. Po dostarczeniu kuchenki
blokada jest włączona, lecz można ją w razie
potrzeby wyłączyć.
OTWARCIE DRZWI
Przesunąć blokadę w prawo, aby otworzyć
drzwi.
WYłĄCZANIE BLOKADY
Sprawdzić, czy piekarnik nie jest gorący!
Przesunąć blokadę w prawo, wcisnąć
i przesunąć lekko dalej w prawo, a
następnie podnieść lewą krawędź
przycisku.
WłĄCZANIE BLOKADY
Przesunąć blokadę w prawo i w dół.
12
Opis urządzenia
Kuchenka
1Płyta z polami grzewczymi
2 Panel
3Piekarnik
4 Szuflada
5Cokół
Piekarnik
1 Górna grzałka
2Grzałka
3Oświetlenie piekarnika, 40W
4 Gniazdo sondy do mięsa
5 Dolna grzałka
6 Prowadnice półek piekarnika,
wyjmowane
7 Pozycje półki
1
2
3
4
5
1
3
7
6
5
2
4
13
Przed pierwszym użyciem
Wygrzać piekarnik
Dzieci należy nadzorować!
Kuchenka bardzo się nagrzewa. Należy
pamiętać o wyjęciu materiałów z
opakowania z wnętrza piekarnika.
Piekarnik należy wygrzać przed pierwszym
użyciem. Zapewnić dobrą wentylację włączając
wentylator wyciągowy lub otwierając okno.
W tym celu:
1 Otworzyć drzwi piekarnika i wyjąć
wszystkie akcesoria z komory
piekarnika.
2Zamknąć drzwi piekarnika. Włączyć
piekarnik z funkcją górnej/dolnej
grzałki
. Ustawić pokrętło
temperatury na 200
o
C.
3 Pozostawić piekarnik w tym
ustawieniu na około jedną godzinę.
4 Zmienić na funkcję grill. Ustawić
pokrętło funkcji na Max Grill .
5 Pozostawić piekarnik w tym
ustawieniu na około 30 minut.
6 Ustawić pokrętło funkcyjne na 0 i
wyłączyć pokrętło temperatury.
7 Następnie zostawić drzwi piekarnika
otwarte na około dwie godziny i
wywietrzyć kuchnię.
8 Umyć piekarnik, drzwi oraz stałe
prowadnice piekarnika w gorącej
wodzie z dodatkiem płynu do mycia
naczyń. Następnie osuszyć piekarnik
Przy pierwszym użyciu piekarnika czuć będzie
lekki zapach. Nie będzie to miało żadnego
wpływu na smak potrawy i nie jest
niebezpieczne dla zdrowia.
Czyszczenie akcesoriów
Umyćłki, blachy do pieczenia, itp. w
gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia
naczyń. Przepłukać i osuszyć.
14
Korzystanie z rusztu piekarnika
Ruszt w piekarniku posiada znak na górnej
powierzchni. Znak ten wskazuje, która strona
musi być z przodu (przy drzwiach piekarnika)
podczas pieczenia. Sprawdzać, czy potrawy
umieszczone na ruszcie piekarnika znajdują się
za znakiem. Jeśli nie, istnieje ryzyko że nie
będą właściwie wypieczone z przodu. Ruszt
można umieścić na półce do pieczenia.
Maksymalny ciężar potrawy, jaką można
grillować, to 10 kg.
15
Używanie płyty ze szkła ceramicznego
Płyta ze szkła ceramicznego posiada cztery
pola grzewcze. Po włączeniu pola zapala się
ono i świeci przez czas odpowiedni do mocy
ustawionej pokrętłem. Aby zapobiec
przegrzaniu, co jakiś czas pole wyłącza się,
nawet jeśli ustawiono najwyższą moc grzania.
Jeśli kuchenka ma zasilanie 230, nie
można korzystać z lewego tylnego pola
grzewczego jednocześnie z funkcją
piekarnika Szybkie Uruchomienie lub Max
Grill. Kuchenka jest wyposażona w
zabezpieczenie przed przeciążeniem
zasilania elektrycznego.
Wskaźnik ostrzeżenia przed gorącem
posiada cztery kontrolki, po jednej dla każdego
pola grzewczego. Kontrolka włącza się, jeśli
temperatura pola jest wyższa niż ok. 55°C i
świeci się nawet po wyłączeniu kuchenki.
Szkło płyty ceramicznej toleruje ciepło, zimno,
szoki temperaturowe, lecz jest wrażliwe na
uderzenia. Płyta może się stłuc nawet, jeśli
spadnie na nią pojemnik z przyprawami lub
młynek do pieprzu. Nie stawać na płycie ze
szkła ceramicznego.
16
Nie wolno stosować pękniętej płyty
ceramicznej ani piekarnika z pękniętym
szkłem timera.
Bezpośrednio po użyciu (gdy płyta ze
szkła ceramicznego jest jeszcze gorąca)
oczyścić skrobakiem powierzchnię
usuwając cukier oraz resztki
zawierające cukier, np. marmoladę, a
także wszelkie roztopione fragmenty
folii plastikowej czy aluminiowej.
Zapobiegnie to uszkodzeniu płyty.
Nigdy nie zostawiać frytownicy do
smażenia na głębokim oleju, ani innych
naczyń, w których topi się tłuszcz,
parafina lub inne łatwopalne materiały,
bez nadzoru. W razie pożaru, wyłączyć
pokrętła kuchenki oraz wentylator
wyciągowy. P
OżAR UGASIĆ POKRYWKĄ
DO NACZYŃ, nie stosować wody.
Sprawdzić, czy na naczyniach
kuchennych nie ma piasku, cukru lub soli.
Piasek powoduje porysowanie płyty ze
szkła ceramicznego, a roztopiony cukier
lub sól mogą ją uszkodzić. Zawsze
wysuszyć naczynia i patelnie przed
umieszczeniem ich na płycie ze szkła
ceramicznego. Kolorowy dekor na płycie
ze szkła ceramicznego może się zużyć i
zdrapać się w miarę używania.
Pola grzewcze
Pokrętła pół grzewczych mają skalę od 0 do
12, gdzie 12 to najwyższa wartość grzania.
Pokrętła można obracać zarówno w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara jak i w
przeciwnym.
SPOSÓB KORZYSTANIA Z PłYTY ZE SZKłA CERAMICZNEGO
1 Ustawić pokrętło wybranego pola
grzewczego na żądanej pozycji.
2 Po zakończeniu korzystania z płyty
wyzerować pokrętło.
Jednakże, zaleca się jak zwykle
przeprowadzenie samodzielnych prób, aby
ustalić optymalne indywidualne ustawienia pól
17
grzewczych dla Państwa oraz dla Waszych
naczyń i patelni, odpowiednio do
przygotowywanych potraw. Poniżej kilka rad
dotyczących prawidłowego ustawienia mocy
grzewczej:
Dobór naczyń/patelni
Kuchenka z płytą ze szkła ceramicznego
oznacza większe wymagania w odniesieniu do
naczyń i patelni niż zwykła kuchenka
elektryczna. Należy pamiętać o następujących
wskazówkach:
Sprawdzić dno naczynia. Naczynia z
wypukłym dnem obracają się płycie ze
szkła ceramicznego i mają słaby kontakt z
polem grzewczym.
• Aluminium jest dobrym
przewodnikiem ciepła, lecz może
pozostawiać srebrne plamy na płycie.
Naczynia ze szkła lub emaliowane z
szorstkimi wzorami mogą powodować
większe zużycie płyty, jeśli będą po
niej przesuwane, niż naczynia i
patelnie z innych materiałów.
Aby zaoszczędzić czas i energię, dno naczynia
lub patelni
•musi całkowicie pokrywać pole
grzewcze. Jeśli dno jest zbyt małe,
ewentualne rozlane lub rozsypane
resztki potraw mogą bardzo łatwo
przywrzeć do płyty.
musi być gładkie lub z delikatnym
wzorem.
musi być całkowicie płaskie. Jeśli dno
jest wklęsłe lub wypukłe, czas
rozgrzewania jest dłuższy.
Kupując nowe naczynia należy pamiętać, że
najlepsze są naczynia ze stali nierdzewnej ze
spodem typu sandwicz, tj. spodem wykonanym z
warstw z różnych metali. Niektóre naczynia mają
wklęsłe dno gdy są zimne, lecz, po rozgrzaniu,
dna stają się płaskie.
18
Oszczędzaj energię!
•Jeśli stosuje się przykrywki,
zapotrzebowanie na energię spada o
połowę (w porównaniu z gotowaniem
bez przykrywki).
Stosowanie naczyń o płaskim dnie daje
oszczędność 25 % (w porównaniu z
gotowaniem w naczyniach
z nierównym dnem).
Sprawdzić, czy płyta ze szkła
ceramicznego jest czysta i sucha. Brud
oraz płynu zakłócają przekazywanie
ciepła między naczyniem a polem
grzewczym.
•Wyłączyć pole grzewcza i pozwolić,
aby gotowanie zakończyło się z
wykorzystaniem ciepła resztkowego.
Gotowanie na parze i gotowanie
ciśnieniowe pozwalają również na
oszczędzanie energii.
19
Obsługa piekarnika
Na drzwiach piekarnika osiadają para i skropliny. Skropliny pochodzą z gotowanej potrawy
i nie mają wpływu na bezpieczeństwo czy pracę piekarnika.
Piekarnik jest wyposażony w wyjmowane prowadnice na półki z pięcioma poziomami.
Funkcje piekarnika
Żółta kontrolka funkcji piekarnika zapala się
na panelu sterowania podczas rozgrzewania i
gaśnie po osiągnięciu ustawionej temperatury
(zapala się i gaśnie wtedy, gdy włącza się i
wyłącza termostat). Aby wybrać funkcję
piekarnika, ustawić pokrętło funkcji na symbol
żądanej funkcji (patrz poniżej).
PIEKARNIK POSIADA NASTĘPUJĄCE FUNKCJE:
Grzałka górna/dolna
Górna grzałka i dolna grzałka
Szybkie Uruchomienie (przygotowywanie zapiekanek)
Grzałka grilla i grzałka dolna
Max Grill
Grzałka grilla oraz górna grzałka
Dolna grzałka
Dolna grzałka
Oświetlenie piekarnika
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Electrolux EKC60110X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi