Tefal MB811538 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
127
(gruszki, awokado, gotowane buraki).
Montaż akcesorium do krojenia w kostki:
Umieścić nasadkę do krojenia w kostkę w otworze z przodu komory (D), nasadka musi być
prawidłowo włożona do samego końca napędu (rys. 3).
Następnie nałoż pierścień do krojenia w kostki z otwartym zawiasem bezpieczeństwa,
wyśrodkowując zawias bezpieczeństwa w stosunku do komina komory nasadek (rys. 9).
Sprawdzić, czy pierścień do krojenia w kostkę jest prawidłowo zablokowany w komorze nasa-
dek.
Zablokować zawias bezpieczeństwa w komorze nasadek (rys.10).
Pokroić produkty w kostkę, wprowadzając je przez komin komory nasadek.
Wyjąć akcesorium do krojenia w kostkę, pociągając za języczek znajdujący się u góry zawiasu
bezpieczeństwa (rys.11).
Porada: w celu łatwiejszego odblokowania zawiasu bezpieczeństwa E5b, jednocześnie
unieść języczek palcem do góry i pociągnąć do przodu (rys.11).
CZĘSTE PYTANIA
Pytania Odpowiedzi
„Nasadka nie trzyma się dobrze na
swoim miejscu w komorze, nie
słychać dźwięku click.
„Nie można ściągnąć akcesorium
po skończonym użyciu.
„Komora nasadek ciężko się
zakłada i zdejmuje, czy to nor-
malne?”.
Należy upewnić się, że nasadka jest dobrze dociśnięta
do końca (rys.3). Następnie uruchomić urządzenie
przed włożeniem produktu żywnościowego, zapewnia
to poprawne ułożenie nasadki (rys.4).
W celu usuncia nasadki po skończonymyciu
naly odblokować (rys.6), a następnie zablokować
ponownie komin (rys. 7), a nasadka wypadnie sa-
moistnie (rys.8).
Tak, dzieje się tak w przypadku nowych urządzeń. Wraz
z kolejnymi yciami zakładanie i zdejmowanie ko-
mina staje się coraz łatwiejsze.
PL
126
Umyć wszystkie akcesoria (nasadki, komorę na nasadki oraz popychacz) w wodzie z dodatkiem
środka myjącego. Wypłukać je i starannie wytrzeć.
Wybrać nasadkę dostosowaną do wybranego zastosowania.
Założyć komorę nasadek (D) na bloku silnika (A), przekręcając o ¼ w lewo (rys. 1 i 2).
Umieścić wybraną nasadkę w otworze z przodu komory (D), nasadka musi być prawidłowo
włożona do samego końca napędu (rys. 3).
Podłączyć urządzenie.
Wybrać odpowiednią prędkość (wolną lub turbo), a następnie nacisnąć przycisk start/stop
(rys. 4).
Produkty należy wkładać w komin komory (D) i dociskać za pomocą popychacza (C) (rys.5).
PORADA: Nie ma konieczności mocnego dociskania popychacza w celu otrzymania do-
brego rezultatu szatkowania, takie działanie wręcz spowalnia pracę silnika, należy tylko
pilnować stałego utrzymania kontaktu składników spożywczych z nasadką.
Aby zmienić nasadkę, należy obrócić komorę (D) o ¼ obrotu w prawo (rys. 6), a następnie po-
nownie ustawić ją w pozycji pionowej (rys. 7). Usunąć nasadkę (rys. 8).
ZALECENIA UŻYTKOWANIA
Wolna prędkość zalecana jest również w przypadku produktów miękkich lub delikatnych
1. OPIS URZĄDZENIA
A - Silnik
B - Przycisk start/stop i regulator prędkości
C - Popychacz
D - Komora nasadek / komin
E - Nasadki
E1 - Nasadka do tarcia na grubo (czer-
wona)
E2 - Nasadka do tarcia na drobno (me-
talowa z pomarańczową obwódką)
E3 - Akcesorium do tarcia (żółta)
E4 - Nasadka do krojenia na cienkie
plastry (metalowa z jasnozieloną
obwódką)
E5a - Nasadka do krojenia w kostki
(ciemnozielona)
E5b - Akcesorium do krojenia w kostki
(ciemnozielona/biała)
F - Akcesorium do przechowywania
2. PRZED PIERWSZYM YCIEM
UWAGA: Ostrza nasadek wyjątkowo ostre, należy zachować ostrożność w
obchodzeniu się z nasadkami i chwytać je zawsze za element plastikowy.
3. UŻYWANIE
UWAGA: Przed uruchomieniem urządzenia należy s upewnić, że nasadka jest
prawidłowo zamocowana na napędzie (rys. 3) następnie nacisnąć najpierw przycisk
start/stop przed wprowadzeniem produktów do komina (rys. 4).
2506368_NoticeFreshmaxReib_Moulinex_Mise en page 1 25/11/13 17:03 Page126
129
PRZEPISY
NASADKI PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKI ZALECENIA
Nasadka
czerwona
do tarcia
GRUBEGO
(E1)
Zapiekanka
Gratin du soleil
(dla 6 osób)
- 6 małych cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 filiżanka
ugotowanego
ryżu
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 150 g sera
Gruyère
- masło
Zetrzeć cukinie i ziemniaki za
pomocą nasadki do tarcia na
grubo(E1). Pokroić cebulę używając
nasadki do krojenia w plastry (E4).
Podsmażyć wszystkie warzywa na
maśle. W naczyniu żaroodpornym
ułożyć na przemian warstwę
warzyw, warstwę ryżu i drugą
warstwę warzyw. Dodać mleko
dokładnie wymieszane z jajkiem,
dodać sól i pieprz.
Posypać startym serem gruyère i
kawałkami masła.
Piec w temperaturze 180°C.
Nasadka
metalowa z
pomarańcz
ową
obwódką
do tarcia
DROBNEGO
(E2)
Coleslaw
(dla 4 osób)
- ¼ białej kapusty -
2 marchewki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki płynnej
śmietany
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
miałkiego
Pokroić białą kapustę w plastry za
pomocą nasadki do krojenia w
plastry (E4) oraz zetrzeć marchewki
za pomocą nasadki do tarcia na
drobno(E2). Wymieszać je w
salaterce. Przygotować sos,
mieszając majonez, śmietanę, olej,
ocet oraz cukier.
Polać starte warzywa sosem,
wymieszać i pozostawić na 1
godzinę w lodówce.
Akcesorium
do tarcia
(E3)
(żółta)
Szwajcarskie
placki
ziemniaczane
rösti
– 1,5 kg
ziemniaków
– 2 jajka
– 50 g płatków
owsianych
– 50 - 100 g mąki
(jeśli ziemniaki
są bardzo
wodniste)
– olej
– sól
Obrać ziemniaki, pokroić je na
kawałki i zetrzeć za pomocą
specjalnego stożka do tarcia (E3).
Następnie ubić jajka jak na omlet,
dodać je do mieszaniny, wraz z
solą, płatkami owsianymi i mąką,
jeśli jest konieczna. Nalać oleju na
dno patelni i podgrzać. Formować
łyżką małe porcje masy i
rozpłaszczać je na patelni. Smażyć
na złoto po obu stronach.
128
Używać nasadki dostosowanej do danego typu produktu:
Rady pozwalające osiągnąć dobre efekty:
Aby osiągnąć zadowalające rezultaty i uniknąć nagromadzania się produktów w komorze, stoso-
wane składniki muszą być jędrne. Nie stosować urządzenia do ścierania lub cięcia w plastry zbyt
twardych produktów takich jak cukier lub kawałki mięsa.
W celu łatwiejszego wprowadzania produktów do komina komory należy je pociąć na kawałki.
Nasadka
do tarcia
na grubo
E1
(czer-
wona)
Nasadka do
tarcia na
drobno E2
(metalowa z
pomarańczową
obwódką)
Akceso-
rium do
tarcia
E3 (żółta)
Nasadka do
krojenia w
plastry E4
(metalowa z
jasnozieloną
obwódką)
Nasadka do
krojenia w
kostkę
E5a/E5b
(ciemnozielona)
Marchew
(tylko produkt surowy)
Cukinia
(tylko produkt surowy)
Ziemniaki
(tylko produkt surowy)
Ogórek
(tylko produkt surowy)
Papryka
Cebula
(tylko produkt surowy)
Buraki
(tylko produkt surowy)
Seler
(tylko produkt surowy)
Czarna
rzodkiew
(tylko produkt surowy)
Kapusta
(biała/
czerwona)
Jabłka
(tylko produkt surowy)
Parmezan
Gruyère
(tylko produkt surowy)
Czekolada
Suchy
chleb/
suchary
Orzechy
laskowe/
orzechy
włoskie/
migdały
Orzech
kokosowy
2506368_NoticeFreshmaxReib_Moulinex_Mise en page 1 25/11/13 17:03 Page128
131
• Przy manipulowaniu ostrymi częściami należy zachować szczególną ostrożność.
• W razie zabarwienia części plastikowych wyposażenia przez produkty spożywcze takie jak mar-
chew, należy wytrzeć je ściereczką nasączoną olejem jadalnym. Następnie należy je umyć jak
zwykle.
Wszystkie nasadki (E1, E2, E3, E4, E5a), akcesorium do krojenia w kostkę (E5b) mogą być prze-
chowywane w urządzeniu.
Nałożyć wszystkie 5 nasadek jedna na drugą (rys. 12) i włożyć je w przedni otwór komory (D).
Akcesorium do przechowywania (F) zaciskana jest na otworze z przodu komory (D) (rys. 14).
Akcesorium do krojenia w kostki (E5b) zaciskana jest na przystawce do przechowywania (F)
(rys. 15).
Przechowywanie przewodu: schować przewód w miejscu do tego przeznaczonym (CORD STO-
RAGE) (rys. 16).
5. PRZECHOWYWANIE
130
• Przed czyszczeniem silnika (A) należy zawsze odłączać urządzenie z sieci.
Nie zanurzać silnika i nie wkładać go pod wodę. Silnik należy czyścić za pomocą wilgotnej ście-
reczki. Dokładnie wysuszyć.
Komorę (D), popychacz (C), nasadki (E1, E2, E3, E4, E5a), akcesorium do krojenia w kostkę
(E5b) oraz akcesorium do przechowywania (F) można myć w zmywarce w górnym koszu na
programie "EKO" lub "SŁABO ZABRUDZONE NACZYNIA.
W razie problemów z doczyszczeniem akcesorium do krojenia w kostkę zalecamy użycie szczo-
teczki.
NASADKI PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKI ZALECENIA
Nasadka
metalowa
z obwódką
jasnozielon
ą do
krojenia w
PLASTRY
Sałatka grecka
(dla 4 osób
- 1 ogórek
- 2 duże pomidory
- 1 papryka
czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 biała cebula
średniej wielkości
- 200 g sera feta
- 50 g czarnych
oliwek (według
uznania)
- 4 łyżki oleju
- 1 cytryna
- 30 g świeżych
ziół (do wyboru:
bazylia,
pietruszka, mięta,
kolendra)
Pociąć ogórek na cienkie plasterki,
używając nasadki do krojenia w
plastry(E4). Rozciąć paprykę na 2
części, usunąć gniazda nasienne
wraz z luźnymi nasionami. Pokroić
paprykę i cebulę na cienkie plastry.
Pokroić pomidory i ser feta na małe
kostki. Wymieszać wszystkie te
składniki w salaterce i dodać oliwki.
Przygotować sos, mieszając olej z
sokiem z cytryny. Delikatnie
wymieszać i posypać sałatkę
skrojonymi, świeżymi ziołami.
Nasadka/
Akcesorium
ciemnoziel
ona/e do
krojenia w
KOSTKĘ
(E5a/E5b)
Sałatka z
warzyw
- 400 g
Czerwonych
buraków
- 300 g marchewki
- 400 g
Ziemniaków
- 200 g ogórków
- 150 g cebuli
- 100 g zielonego
groszki
- sól
- 2 łyżki stołowe
oleju
Pokroić ziemniaki, buraki,
marchew, cebulę oraz
ogórki w kostkę za pomocą nasadki
do krojenia w kostkę (E5a/E5b).
Ugotować na parze ziemniaki,
buraki i marchew pokrojone w
kostkę.
Wymieszać wszystko i dorzucić
groszek, cebulę i ogórki.
Doprawić solą i olejem.
Pozostawić na 1 godzinę w
lodówce.
4. CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
2506368_NoticeFreshmaxReib_Moulinex_Mise en page 1 25/11/13 17:03 Page130
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69

Tefal MB811538 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi