Electrolux EKK601304W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Kuchnia gazowo-elektryczna
EKK601304
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 4
Akcesoria 5
Wskazówki dla użytkownika 5
Przed pierwszym użyciem 8
Przydatne rady i wskazówki 9
Konserwacja i czyszczenie 15
Co zrobić, gdy… 18
Dane techniczne 19
Instalacja 20
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ważne! Przed instalacją i przystąpieniem do
użytkowania urządzenia NALEŻY uważnie
zapoznać się z niniejszymi wskazówkami. W
przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z
naszym Działem Obsługi Klienta.
Instalacja
Instalację należy wykonać zgodnie z wy-
maganiami lokalnych przepisów i powinna
ona zostać przeprowadzona wyłącznie
przez uprawnionego i wykwalifikowanego
montera.
Przeróbki domowej instalacji zasilającej
wymagane w celu instalacji urządzenia
mogą być wykonywane wyłącznie przez
osoby do tego upoważnione.
Sprawdzić, czy urządzenie nie zostało
uszkodzone w czasie transportu. Zabrania
się podłączania uszkodzonego urządzenia
do źródeł zasilania. W przypadku uszko-
dzenia urządzenia należy skontaktować
się z dostawcą.
Wszelkie zmiany lub próby modyfikacji pa-
rametrów urządzenia stwarzają
zagroże-
nie dla użytkownika.
•Urządzenia nie należy instalować w pobli-
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
•Urządzenie jest ciężkie. Podczas przesu-
wania urządzenia należy zachować os-
trożność.
•Urządzenie nie nadaje się do posadowie-
nia na cokole.
•Przed przystąpieniem do użytkowania na-
leży usunąć wszystkie elementy opakowa-
nia.
Niektóre elementy urządzenia zostały za-
bezpieczone antywstrząsową folią plasti-
kową. Przed rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia, należy koniecznie usunąć tę
folię oraz wytrzeć zabezpieczone nią częś-
ci miękką szmatką zamoczoną w ciep
łej
wodzie z dodatkiem płynu do mycia na-
czyń.
•Należy sprawdzić, czy typ gazu i napięcie
zasilania w sieci są zgodne z parametrami
podanymi na tabliczce znamionowej znaj-
dującej się w pobliżu króćca przyłączenio-
wego gazu.
Bezpieczeństwo dzieci
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
•Urządzenie mogą obsługiwać wyłącznie
osoby dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu urządzenia.
•Urz
ądzenie nagrzewa się w trakcie eks-
ploatacji. Należy uważać, aby dzieci nie
zbliżały się do urządzenia, gdy jest ono go-
rące.
Dzieci mogą również doznać obrażeń w
wyniku ściągnięcia patelni lub garnków
stojących na urządzeniu.
2 electrolux
Zalecenia dotyczące eksploatacji
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego. Nie zostało ono za-
projektowane do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Wokół urządzenia należy zapewnić odpo-
wiednią wentylację. Niedostateczny do-
pływ świeżego powietrza może prowadzić
do niedoboru tlenu.
•Urządzenie nie jest podłączone do insta-
lacji wyciągu gazów. Należy je zainstalo-
wać i podłączyć zgodnie z obowiązujący-
mi przepisami. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące wenty-
lacji.
W trakcie pracy urządzenie powoduje
wzrost temperatury i wilgotności w pomie-
szczeniu, w którym zostało zainstalowane.
Należy zapewnić stały dostęp świeżego
powietrza do pomieszczenia. W tym celu
należy utrzymywać
przewody wentylacyj-
ne w odpowiednim stanie lub zainstalować
okap podłączony do przewodu wentyla-
cyjnego.
•W razie długotrwałej eksploatacji urządze-
nia należy poprawić wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie obrotów
wentylatora.
•Jeśli urządzenie posiada pokrywę, służy
ona do zabezpieczenia jego powierzchni
przed osiadaniem kurzu (jeśli pokrywa jest
zamknięta) lub do zabezpieczenia przed
pryskającym tłuszczem (jeśli pokrywa jest
otwarta). Nie należy używać jej do in-
nych celów .
•Pokrywę należy zawsze umyć przed za-
mknięciem.
•Przed zamknięciem pokrywy należy za-
wsze zaczekać, aż palniki ostygną.
Zabrania się korzystania z urządzenia, jeśli
ma ono kontakt z wodą. Zabrania się ob-
sługi urządzenia mokrymi rękoma.
•Je
śli urządzenie nie jest używane, pokrętła
powinny być ustawione w położeniu WY-
ŁĄCZONE.
Podczas eksploatacji urządzenie rozgrze-
wa się do wysokiej temperatury. Należy
zachować ostrożność i nie dotykać grza-
łek znajdujących się wewnątrz piekarnika.
Podczas otwierania drzwi piekarnika nale-
ży zawsze cofnąć się tak , aby pa ra i gorące
powietrze mogły swobodnie wydostać się
na zewnątrz.
•Używając innych urządzeń elektrycznych,
należy uważać, aby przewód zasilający nie
stykał się z gorącymi elementami tego
urządzenia.
Na palnikach nie należy stawiać niestabil-
nych lub odkształconych naczyń, ponie-
wa
ż mogą one przewrócić się prowadząc
do rozlania płynu i spowodować obrażenia
ciała.
Aby ułatwić zapłon, palniki należy za-
palić przed postawieniem naczyń na
rusztach . Po rozpaleniu sprawdzić, czy
palniki palą się prawidłowo.
•Przed zdjęciem naczynia należy zawsze
zmniejszyć lub zgasić płomień.
•Urządzenia nie wolno pozostawiać bez
nadzoru podczas przyrządzania potraw z
użyciem oleju i tłuszczu.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
W piekarniku ani na palnikach nie należy
nigdy uż
ywać plastikowych naczyń. Za-
brania się wykładania jakiejkolwiek części
piekarnika folią aluminiową.
•Należy pamiętać, aby nigdy nie zastawiać
kratki wentylacyjnej piekarnika znajdującej
się w środku w tylnej części płyty tak, aby
umożliwić prawidłową wentylację komory
piekarnika.
•Nad urządzeniem nie należy przechowy-
wać produktów żywnościowych o krótkiej
trwałości, elementów wykonanych z plas-
tiku oraz produktów w aerozolu.
•Jeśli piekarnik będzie przez dłuższy czas
nagrzany do wysokiej temperatury, szufla-
da może stać się gorąca. Z tego powodu,
w szufladzie nie należy przechowywać łat-
wopalnych materiałów np. rękawic ku-
chennych, ręczników papierowych lub far-
tuchów z tworzyw sztucznych.
•Wyposażenie piekarnika np. blachy do
pieczenia również osiągają wysoką tem-
peraturę, dlatego należy zachować ostroż-
ność podczas ich wyjmowania z szuflady
w czasie, gdy piekarnik jest używany lub
wciąż gorący.
W szufladzie pod piekarnikiem można
umieścić jedynie żaroodporne naczynia.
Nie należy do niej wkładać żadnych
palnych materiałów .
electrolux 3
Do czyszczenia urządzenia nie wolno sto-
sować parowych lub wysokociśnienio-
wych parowych urządzeń czyszczących.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekar-
nika nie należy stosować ściernych środ-
ków czyszczących ani ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogą one poryso-
wać jej powierzchnię, co może być przy-
czyną pęknięcia szkła.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane lub serwi-
sowane wyłącznie przez autoryzowanego
serwisanta. Do napraw należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
Informacje dotyczące ochrony
środowiska
Po zainstalowaniu urządzenia należy po-
zbyć się opakowania zgodnie z zasadami
bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
Przy utylizacji starego urządzenia, należy
odciąć kabel zasilający tak, aby nie można
było go ponownie uruchomić.
Symbol
na produkcie lub na opakowa-
niu oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów z gos-
podarstwa domowego. Należy oddać go
do właściwego punktu zbiórki surowców
wtórnych zajmującego się recyklingiem
sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wpływu zło-
mowanych produktów na środowisko na-
turalne oraz zdrowie człowieka, który ina-
czej mógłby być wynikiem nieprawidłowe-
go obchodzenia się z produktem. W celu
uzyskania szczegółowych informacji doty-
czących możliwości recyklingu niniejszego
produktu, należy skontaktować się z lokal-
nym urzędem miasta, służbami oczy-
szczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Ważne! Instrukcję obsługi należy zachować
na przyszłość i przekazać ją ewentualnemu
nowemu użytkownikowi.
Ważne! Niniejsza instrukcja obowiązuje
wyłącznie w krajach, których symbole
podano na okładce.
Opis urządzenia
Panel sterowania
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Pokrętło tylnego lewego palnika (palnik
średni)
2 Pokrętło przedniego lewego palnika (pal-
nik duży)
3 Pokrętło przedniego prawego palnika
(palnik mały)
4 Pokrętło tylnego prawego palnika (palnik
średni)
5 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6 Pokrętło termostatu piekarnika
7 Pokrętło minutnika
8 Lampka kontrolna termostatu piekarnika
4 electrolux
Komora piekarnika
2 31
4
1 Wentylator piekarnika
2 Grzałka grilla
3 Oświetlenie piekarnika
4 Akcesoria piekarnika
Akcesoria
Ociekacz do tłuszczu
Służy do zbierania soków podczas piecze-
nia. Jeśli ociekacz do tłuszczu nie jest uży-
wany, należy go wyjąć z piekarnika
Ruszt piekarnika
Jeden lub dwa (w zależności od modelu).
Wszystkie akcesoria można przechowywać
w szufladzie znajdującej się pod komorą pie-
karnika.
Ostrzeżenie! W czasie pieczenia
szuflada może nagrzewać się do
wysokiej temperatury.
Wskazówki dla użytkownika
Pokrętła do sterowania płytą gazową
Pokrętła do sterowania pracą płyty gazowej
znajdują się na panelu sterowania. Pokrętła
regulacyjne można obracać w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara do
symbolu małego płomienia i w drugą stronę
- do symbolu większego płomienia.
electrolux 5
Brak dopływu gazu
Maksymalny dopływ gazu
Minimalny dopływ gazu
Zapalanie palników
Aby zapalić palnik, przed postawieniem na
nim naczynia należy:
1. całkowicie wcisnąć wybrane pokrętło i,
obracając w kierunku przeciwnym do ru-
chu wskazówek zegara, ustawić je w
maksymalne położenie oznaczone
2. przytrzymać pokrętło wciśnięte przez ok.
5 sekund. Czas ten jest konieczny, aby
rozgrzała się termopara oraz aby zostało
otwarte urządzenie zabezpieczające. W
przeciwnym wypadku, dopływ gazu zos-
tanie przerwany.
3. po zapaleniu odpowiednio wyregulować
płomień
Jeżeli po kilku próbach wciąż nie daje się za-
palić palnika, należy sprawdzić, czy pokryw-
ka palnika i korona są prawidłowo nałożone
(rysunek poniżej, części 1 i 2).
1
2
3
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Iskrownik
W celu przerwania dopływu gazu, pokrętło
należy obrócić w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara w położenie
.
Ostrzeżenie! Nie należy trzymać
pokrętła regulacyjnego wciśniętego
przez dłużej niż 15 sekund. Jeśli palnik
nie zapali się w czasie 15 sekund, należy
zwolnić pokrętło, obrócić je do położenia
wyłączonego i odczekać co najmniej 1
minutę przed próbą ponownego
zapalenia palnika.
Ostrzeżenie! Ryzyko pożaru!
Nadmiernie rozgrzane oleje lub tłuszcze
mogą bardzo łatwo ulec zapaleniu.
Ręczne zapalanie gazu
W przypadku ręcznego zapalania palników
(w razie awarii zasilania) źródło ognia należy
trzymać blisko palnika. Gaz należy odkręcić
dopiero po zbliżeniu ognia do palnika.
Pokrywa płyty
Pokrywa służy do zabezpieczenia powierz-
chni płyty przed osiadaniem kurzu (jeśli po-
krywa jest zamknięta) lub do zabezpieczenia
przed pryskającym olejem lub tłuszczem (jeśli
pokrywa jest otwarta). Nie należy używać jej
do innych celów.
Przed otwarciem pokrywy należy zawsze
wytrzeć rozlane na niej płyny.
Przed otwarciem lub zdjęciem pokrywy na-
leży zawsze usunąć resztki znajdujących się
na niej potraw.
Ostrzeżenie! Szklana pokrywa może
pęknąć pod wpływem wysokiej
temperatury. Przed zamknięciem
pokrywy należy wyłączyć wszystkie
palniki.
Należy stosować wyłącznie garnki i pa-
telnie z płaskim dnem.
Ostrzeżenie! Stosowanie naczyń,
których średnica jest mniejsza od
zalecanej powoduje, że płomień
wychodzi poza ich dno, co prowadzi do
nadmiernego nagrzewania się
uchwytów.
Po zagotowaniu płynu należy szybko
zmniejszyć płomień tak, aby tylko utrzy-
mać stan gotowania.
6 electrolux
Ważne! Naczynia ze stali nierdzewnej mogą
matowieć pod wpływem nadmiernego
ogrzewania. Dlatego, w przypadku długiego
gotowania, nie zaleca się stosowania naczyń
ceramicznych lub żeliwnych. Nie należy
również stosować folii aluminiowej do
zabezpieczenia wierzchniej części potrawy.
Ostrzeżenie! Naczynia nie mogą
nachodzić na strefę, w której znajdują
się elementy sterowania.
Funkcje piekarnika
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika umożliwia
ustawienie żądanej funkcji.
Aby wybrać funkcję piekarnika, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji zgodnie z ruchem
wskazówek zegara i ustawić je na symbolu
żądanej funkcji.
Funkcja Opis
Piekarnik wyłączony
Pieczenie tradycyjne
Działa górna i dolna grzałka, co zapewnia równomierny rozkład
temperatury w piekarniku
Termoobieg
Możliwość opiekania lub jednoczesnego opiekania i pieczenia na
żnych poziomach piekarnika bez przenikania zapachów.
Grill
Możliwość zastosowania do grillowania małych ilości potraw
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Zalecane w przypadku dużych ilości
Pizza
Dolna grzałka oraz grzałka grilla są włączone, a wentylator zapew-
nia cyrkulację powietrza w celu efektywnego upieczenia dodatków
na wierzchu pizzy, nadzienia pasztecików lub babeczek
Dolna grzałka
Ciepło pochodzi tylko z dolnej grzałki piekarnika
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika zgod-
nie z ruchem wskazówek zegara pozwala na
ustawienie temperatury pieczenia w zakresie
od 50
°
C do temperatury maksymalnej (230
°
C).
electrolux 7
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka termostatu zapala się w momencie
przekręcenia pokrętła termostatu. Lampka
pali się do momentu osiągnięcia odpowied-
niej temperatury. Następnie cyklicznie zapala
się i gaśnie, sygnalizując utrzymywanie tem-
peratury.
Termostat bezpieczeństwa
Piekarnik posiada termostat bezpieczeń-
stwa. W przypadku awarii termostatu głów-
nego oraz następującego w związku z nim
przegrzania urządzenia, urządzenie zabez-
pieczające odetnie zasilanie piekarnika. W
takim przypadku należy skontaktować się z
lokalnym punktem serwisowym. Pod żad-
nym pozorem nie należy próbować napra-
wiać urządzenia we własnym zakresie.
Minutnik
Sygnał minutnika informuje o zakończeniu
ustawionego czasu. Maksymalny czas odli-
czania wynosi 120 minut.
Ustawianie minutnika:
1. Za pomocą pokrętła wyboru funkcji pie-
karnika wybrać żądaną funkcję pieczenia
2. Obrócić pokrętło minutnika w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
aż do oznaczenia symbolizującego 120
minut, a następnie cofnąć na żądany
czas.
3. Po upływie ustawionego czasu rozlegnie
się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy
się automatycznie. Ustawić pokrętło mi-
nutnika w położeniu
, a pokrętło wy-
boru funkcji piekarnika i pokrętło termos-
tatu w położeniu WYŁ.
Aby piec bez ustawiania czasu, pokrętło
minutnika należy ustawić w położeniu
.
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
eksploatacji urządzenia należy zdjąć
wszystkie elementy opakowania,
zarówno te znajdujące się wewnątrz, jak
i na zewnątrz urządzenia, łącznie z
naklejkami reklamowymi i folią
zabezpieczającą.
Przed pierwszym pieczeniem należy do-
kładnie umyć akcesoria piekarnika.
Przed pierwszym użyciem piekarnik należy
rozgrzać bez wkładania do niego żadnych
potraw. W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko nor-
malne.
Rozgrzewanie pustego piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na pieczenie tradycyjne
2. Za pomocą pokrętła termostatu wybrać
maksymalną temperaturę.
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia od-
powiedniej wentylacji pomieszczenia.
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania
potraw do piekarnika.
8 electrolux
Procedurę tę należy powtórzyć przy funkcji
duży grill oraz termoobieg przez około
5-10 minut.
Po wykonaniu tej operacji należy odcze-
kać aż piekarnik ostygnie, a następnie
wytrzeć komorę piekarnika miękką
szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
dodatkiem niewielkiej ilości łagodnego
płynu do naczyń.
Przydatne rady i wskazówki
Korzystanie z płyty gazowej
Rozpocząć gotowanie od ustawienia dużego
płomienia. W tym celu, pokrętło należy usta-
wić w położeniu oznaczonym symbolem
.
Następnie wyregulować płomień według po-
trzeby.
Zewnętrzny stożek płomienia ma dużo wy-
ższą temperaturę, niż stożek wewnętrzny
(jądro płomienia). W związku z tym, płomień
powinien dotykać dna naczynia. Gotowanie
na nadmiernie wysokim płomieniu oznacza
marnotrawstwo gazu.
W odróżnieniu od elektrycznych płyt kuchen-
nych, palniki gazowe nie wymagają stoso-
wania naczyń o płaskim dnie: płomienie do-
tykają dna naczynia i ogrzewają całą jego po-
wierzchnię.
Palniki gazowe nie wymagają stosowa-
nia żadnych specjalnych naczyń. Jed-
nak naczynia o cienkich ściankach prze-
kazują ciepło potrawom szybciej niż te,
o grubych ściankach.
Ponieważ ciepło nie rozprzestrzenia się rów-
nomiernie po dnie naczynia, potrawy mogą
zostać tylko częściowo podgrzane. Dlatego
też, zaleca się częste mieszanie potraw.
Ze względu na lepsze wyrównanie tempera-
tury, naczynia o grubym dnie zapobiegają
miejscowemu przegrzaniu potrawy.
Należy unikać stosowania bardzo małych na-
czyń. Szerokie i płytkie naczynia umożliwiają
szybsze podgrzanie potrawy są więc bardziej
odpowiednie, niż naczynia głębokie i z wąs-
kim dnem. Stawianie naczyń z wąskim dnem
na szerokich palnikach nie powoduje przy-
spieszenia gotowania. Prowadzi to tylko do
nadmiernego zużycia gazu. W celu zapew-
nienia optymalnych rezultatów, małe naczy-
nia należy stawiać na małych palnikach, a
duże - na dużych.
Aby zmniejszyć zużycie gazu, należy pa-
miętać o przykrywaniu naczyń.
Ceramika
Należy pamiętać o tym, że naczynia o
szerszych dnach pozwalają na szybsze
gotowanie potraw, niż te, które posia-
dają dno o mniejszej średnicy.
Naczynia należy zawsze dobierać odpo-
wiednio do typu przygotowywanej po-
trawy.
Należy zwrócić szczególną uwagę, aby
naczynia do gotowania płynów nie były
zbyt małe, ponieważ może to prowadzić
do przelewania się.
Warto również pamiętać, że użycie zbyt du-
żych naczyń wydłuża czas gotowania. Tłusz-
cze i sok mogą przywrzeć do dna naczynia i
łatwo przypalić się.
Do pieczenia ciast najlepiej jest stosować za-
mknięte foremki. Otwierana foremka może
powodować wyciekanie soków i cukru, które
w konsekwencji będą się przypalać na dnie
piekarnika i są bardzo trudne do usunięcia.
Ostrzeżenie! Do piekarnika nie należy
wkładać naczyń z plastikowymi
uchwytami, ponieważ nie są one
żaroodporne.
Aby maksymalnie wykorzystać używany pal-
nik, a tym samym ograniczyć zużycie gazu,
należy stosować garnki, których średnica
odpowiada wielkości palnika.
Zaleca się również przykrycie naczyń z pły-
nem do zagotowania a, bezpośrednio po za-
gotowaniu, zmniejszenie płomienia tak, aby
tylko podtrzymać temperaturę wrzenia.
electrolux 9
Korzystanie z piekarnika
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte. Podczas otwierania drzwi
należy stać w bezpiecznej odległości.
Nie dopuszczać do swobodnego
opadania drzwi - podtrzymywać je,
dopóki nie zostaną całkowicie otwarte.
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy
zawsze chwytać za środkową część
uchwytu.
Piekarnik posiada cztery poziomy do umie-
szczania potraw. Poziomy te liczy się od dołu
piekarnika zgodnie z opisem na rysunku po-
niżej.
Ostrzeżenie! Naczyń nie należy
stawiać bezpośrednio na dnie
piekarnika.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia lub
grillowania w piekarniku należy otworzyć
pokrywę, aby zapobiec przegrzaniu.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów i naczyń ani
przykrywać żadnych części piekarnika
folia aluminiową. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co
może negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia oraz spowodować
uszkodzenie emaliowanej powłoki
piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe
należy zawsze ustawiać na ruszcie.
Kondensacja i para
Piekarnik posiada unikalny system, który po-
woduje naturalną cyrkulację powietrza oraz
stały obieg pary. System ten, dzięki obec-
ności pary, umożliwia przygotowanie potraw
delikatnych wewnątrz oraz chrupkich z
wierzchu. Dodatkowo, do minimum ograni-
czony zostaje czas pieczenia oraz zużycie
energii. W czasie pieczenia może powsta-
wać para, która może się wydostawać na
zewnątrz po otwarciu drzwi piekarnika. Jest
to zjawisko normalne.
Ostrzeżenie! Należy odsunąć się od
piekarnika w momencie otwierania drzwi
w czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub gorące
powietrze mogły się swobodnie
wydostać.
W czasie pieczenia potraw wydziela się
para wodna (podobnie jak podczas go-
towania wody w czajniku). W momencie
kontaktu pary z szybą w drzwiach pie-
karnika ulega ona kondensacji i powsta-
ją kropelki wody.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji, należy
dobrze rozgrzać piekarnik przed włożeniem
do niego potraw. Zatem przed przystąpie-
niem do jakiegokolwiek pieczenia należy
krótko wstępnie rozgrzewać piekarnik (ok.
10 minut). Zaleca się wytarcie do sucha skro-
plin po każdym użyciu piekarnika.
Naczynia kuchenne
•Można stosować dowolne naczynia prze-
znaczone do pieczenia w piekarniku i od-
porne na temperaturę do 230
°
C.
10 electrolux
Blachy do pieczenia, naczynia, itp. należy
wkładać w taki sposób, aby nie stykały się
one z kratką zabezpieczająca wentylatora
z tyłu piekarnika. Nie należy ich również
stawiać na dnie piekarnika.
•Nie należy stosować blach do pieczenia o
wymiarach powyżej 30-35 cm (12-14 cali)
ponieważ ograniczają one cyrkulację ciep-
ła i mogą negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia.
Dobór naczyń a rezultaty pieczenia
Naczynia i formy do pieczenia różnią się gru-
bością, przewodzeniem ciepła, barwą, itd.
co ma wpływ na sposób przekazywania
ciepła do potraw.
A : Jasne naczynia aluminiowe, ceramiczne,
szklane oraz błyszczące jasne blaszki ogra-
niczają przenikanie ciepła i tym samym
zmniejszają zarumienienie spodu potraw.
B : Naczynia emaliowane z żeliwa, anodyzo-
wanego aluminium, aluminium z wnętrzem
zabezpieczonym przed przywieraniem a z
zewnętrznym wyko
ńczeniem w ciemnym ko-
lorze oraz ciężkie naczynia powodują zwięk-
szenie efektu pieczenia jak i zarumienienia
spodu potraw.
Smażenie ryb i mięsa
Mięso można układać w naczyniach żarood-
pornych lub bezpośrednio na ruszcie piekar-
nika. W takim przypadku należy pamiętać o
wsunięciu ociekacza do tłuszczu na pierwszy
poziom licząc od dołu. Do ociekacza należy
wcześniej wlać trochę wody. Ociekacz za-
pobiega kapaniu tłuszczu na dno piekarnika.
Białe mięso, drób i ryby smaży się w średniej
temperaturze (między 150
°
C i 175
°
C).
Smażąc czerwone mięso (lekko przyrumie-
nione na zewnątrz i delikatniej usmażone w
środku), należy ustawić wyższą temperaturę
(między 200
°
C i 230
°
C) i piec nieco krócej.
Pieczenie ciast
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (między 150
°
C i 200
°
C).
Przed rozpoczęciem pieczenia ciast zaleca
się krótko wstępnie rozgrzewać piekarnik
(ok. 10 minut). Podczas pieczenia nie należy
otwierać drzwi piekarnika, a stan ciasta naj-
lepiej jest kontrolować przez szybkę piekar-
nika.
Grillowanie
Przed grillowaniem mięsa lub ryb należy je
lekko natrzeć olejem i układać bezpośrednio
na ruszcie.
Jeśli uruchomiono funkcję grillowania, ciepło
emitowane jest tylko przez górną grzałkę.
Dlatego, poziom umieszczenia potrawy na-
leży dobrać biorąc pod uwagę grubość sztu-
ki mięsa lub ryby.
Należy zawsze pamiętać o wsunięciu ocie-
kacza do tłuszczu na dolny poziom. Do ocie-
kacza należy wcześniej wlać wody.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składników, kon-
systencji oraz ilości produktu. Zaleca się za-
pamiętanie wyników pieczenia w piekarniku,
ponieważ
pieczenie w tych samych warun-
kach pozwoli oczywiście uzyskać podobne
rezultaty.
Zdobycie doświadczenia pozwoli na odpo-
wiednie zmienianie wartości podanych w ta-
belach.
Tabela pieczenia - Pieczenie tradycyjne
i z termoobiegiem
Widoczne w tabelach temperatury podano
tylko w celach pomocniczych. W zależności
od indywidualnych preferencji, podane tu
temperatury mogą zostać zmniejszone lub
zwiększone.
Dokładne czasy i ustawienia wymagają zdo-
bycia doświadczenia w korzystaniu z piekar-
nika.
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania piekar-
nika. Przed przystąpieniem do jakiego-
kolwiek pieczenia należy krótko wstęp-
nie rozgrzewać piekarnik (ok. 10 minut).
electrolux 11
Waga (gr.)
Potrawa Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
Temp.
°
C
Poziom
Temp
.
°
C
Ciasta ubijane 2 170 2 160 45 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Kruche ciasto 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 20 ~ 30 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Sernik 1 160 2 150 60 ~ 80 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto z jabłka-
mi
1 180
2 (1 i 3)
1)
170 40 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80 Na blaszce do
pieczenia cias-
ta na ruszcie
Tarta z dżemem 2 175
2 (1 i 3)
1)
160 30 ~ 40 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto z owoca-
mi
1 175 1 160 45 ~ 60 W foremce do
ciasta
Biszkopt 1 175 2 160 30 ~ 40 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Keks 1 170 1 160 40 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto ze śliw-
kami
1 170 1 160 50 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Małe ciasta 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 25 ~ 35 Na blasze do
pieczenia
Biszkopty 3 190 3 170 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
Bezy 2 100 2 100 90 ~ 120 Na blasze do
pieczenia
Bułeczki 2 190 2 180 12 ~ 20 Na blasze do
pieczenia
Ciasto: Ptyś 2 200
2 (1 i 3)
1)
190 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
1000 Biały chleb 1 190 2 180 40 ~ 60 2 sztuki na bla-
sze do piecze-
nia
500 Chleb żytni 1 190 1 180 30 ~ 45 W formie chle-
bowej na rusz-
cie
12 electrolux
Waga (gr.)
Potrawa Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
Temp.
°
C
Poziom
Temp
.
°
C
500 Bułki 2 200 2 175 20 ~ 35 6-8 bułek na
blasze do pie-
czenia
250 Pizza 1 200
2 (1 i 3)
1)
190 15 ~ 30 Na blasze do
pieczenia na
ruszcie
Zapiekanka ma-
karonowa
2 200
2 (1 i 3)
1)
175 40 ~ 50 W foremce na
ruszcie
Tarta warzywna 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 45 ~ 60 W foremce na
ruszcie
Quiche 1 200
2 (1 i 3)
1)
180 35 ~ 45 W foremce na
ruszcie
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 65 W foremce na
ruszcie
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 W foremce na
ruszcie
1000 Wołowina 2 190 2 175 50 ~ 70 Na ruszcie i na
ociekaczu
1200 Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 Na ruszcie i na
ociekaczu
1000 Cielęcina 2 190 2 175 90 ~ 120 Na ruszcie i na
ociekaczu
1500 Rostbef (krwis-
ty)
2 210 2 200 50 ~ 60 Na ruszcie i na
ociekaczu
1500 Rostbef (średnio
wypieczony)
2 210 2 200 60 ~ 70 Na ruszcie i na
ociekaczu
1500 Rostbef (dobrze
wypieczony)
2 210 2 200 70 ~ 80 Na ruszcie i na
ociekaczu
2000 Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120 ~ 150 Ze skórą - na
ociekaczu
1200 Gicz wieprzowa 2 180 2 160 100 ~ 120 2 sztuki - na
ociekaczu
1200 Jagnięcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Udziec - na
ociekaczu
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 ~ 80 W całości - na
ociekaczu
4000 Indyk 2 180 2 160 210 ~ 240 W całości - na
ociekaczu
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 ~ 150 W całości - na
ociekaczu
3000 Gęś 2 175 2 160 150 ~ 200 W całości - na
ociekaczu
1200 Królik 2 190 2 175 60 ~ 80 W kawałkach
electrolux 13
Waga (gr.)
Potrawa Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
Temp.
°
C
Poziom
Temp
.
°
C
1500 Zając 2 190 2 175 150 ~ 200 W kawałkach
800 Bażant 2 190 2 175 90 ~ 120 W całości
1200 Pstrąg/Dorada 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuńczyk/Łosoś 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 25 ~ 35 4-6 filetów
1) W razie potrzeby równoczesnego przygotowania więcej niż jednej potrawy, zaleca się umieszczenie
potraw na poziomach podanych w nawiasach. Poziomy liczy się od dołu piekarnika.
W razie potrzeby równoczesnego przygotowania więcej niż jednej potrawy, zaleca się w ciągu
ostatnich 5-10 minut zmienić poziomy ich umieszczenia, aby uzyskać bardziej równomierny
kolor potraw.
Tabela pieczenia - Grillowanie
Podane czasy pieczenia nie obejmują czasu wstępnego nagrzewania piekarnika.
Przed przystąpieniem do jakiegokolwiek pieczenia należy krótko wstępnie rozgrzewać
piekarnik (ok. 10 minut).
Potrawa Ilość
Poziom
Temp.
°
C
Czas pieczenia (minuty)
Kawałki Waga (gr.) Górna
część
Dolna
część
Steki 4 800 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Befsztyki 4 600 3 maks. 10 ~ 12 6 ~ 8
Kiełbaski 8 - 3 maks. 12 ~ 15 10 ~ 12
Kotlety wie-
przowe
4 600 3 maks. 12 ~ 16 12 ~ 14
Kurczak
(przecięty na
dwa kawał-
ki)
2 1000 3 maks. 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 - 3 maks. 10 ~ 15 10 ~ 12
Kurczak
(pierś)
4 400 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Kurczak
(pierś)
6 600 3 maks. 10 ~ 15 8 ~ 10
Ryby (filety) 4 400 3 maks. 12 ~ 14 10 ~ 12
Kanapki 4 - 6 - 3 maks. 5 ~ 7 -
Tosty 4 - 6 - 3 maks. 5 ~ 7 2 ~ 3
Tabela pieczenia - Pizza
Waga (gr.) Potrawa
Poziom
Temp.
°
C
Czas piecze-
nia
minuty
Uwagi
700 Pizza, duża 1 200 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
14 electrolux
Waga (gr.) Potrawa
Poziom
Temp.
°
C
Czas piecze-
nia
minuty
Uwagi
500 Pizza, mała 1 200 10 ~ 20 W foremce na
ruszcie
500 Placek 1 200 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
Widoczne w tabelach temperatury podano tylko w celach pomocniczych. W zależności
od indywidualnych preferencji, podane temperatury mogą zostać zwiększone lub zmniej-
szone.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
konserwacji lub czyszczenia należy
ODŁĄCZYĆ urządzenie od zasilania. Do
czyszczenia urządzenia nie wolno
stosować parowych lub
wysokociśnieniowych parowych
urządzeń czyszczących.
Czyszczenie powierzchni płyty
Powierzchnię płyty kuchennej najlepiej jest
czyścić gdy wciąż jest ciepła. Rozlane resztki
potraw łatwiej jest wtedy usuwać, niż gdy
płyta ostygnie.
Powierzchnię płyty należy regularnie czyścić
miękką i dobrze wykręconą szmatką uprzed-
nio zamoczoną w ciepłej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń. Należy unikać sto-
sowania następujących środków:
detergentów i wybielaczy;
impregnowanych myjek nienadających się
do mycia garnków wyłożonych powłoką
zapobiegającą przywieraniu potraw;
stalowych myjek;
odplamiaczy do czyszczenia wanien/umy-
walek.
W przypadku mocnego zabrudzenia płyty
zaleca się stosowanie środków czyszczą-
cych, takich jak Hob Brite lub Bar Keepers
Friend.
Ruszty palników
Ruszty palników można myć w zmywarce. W
przypadku ich ręcznego mycia należy uwa-
żać, ponieważ po procesie emaliowania po-
zostają czasami ostre krawędzie. W razie po-
trzeby, trudne do usunięcia plamy należy
usunąć używając pasty do czyszczenia.
Palniki
Pokrywki i korony palników można wyjąć w
celu umycia.
Pokrywki i korony palników należy myć go-
rącą wodą z mydłem, a mocne zabrudzenia
- delikatną pastą do czyszczenia. W przy-
padku szczególnie trudnych do usunięcia
plam można ostrożnie uży
ć stalowej myjki
zwilżonej wodą z mydłem.
Po wyczyszczeniu wytrzeć do suchą miękką
szmatką.
Elektroda zapłonowa
Do zapłonu elektrycznego służy ceramiczna
"elektroda" z elektrodą metalową umie-
szczoną w środku. Opisane elementy należy
utrzymywać w czystości tak, aby nie utrud-
niać zapłonu oraz sprawdzić, czy otwory w
koronie palnika nie są zatkane.
Czyszczenie piekarnika
Ostrzeżenie! Piekarnik należy zawsze
utrzymywać w czystości. Osad tłuszczu
lub resztek potraw może stać się
przyczyną pożaru (szczególnie w
ociekaczu do tłuszczu).
Komorę piekarnika należy dokładnie oczyś-
cić po każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciep-
ła. Dzięki temu, łatwo jest usunąć pozosta-
łości tłuszczu lub innych produktów np. soku
z owoców, drobiny cukru lub tłuszczu.
Do czyszczenia można użyć ciepłej wody z
płynem czyszczącym lub odpowiedniego
spray'u do czyszczenia piekarników.
electrolux 15
Ostrzeżenie! Nie należy bezpośrednio
pryskać spray'em na matowe elementy
stalowe ponieważ może to
spowodować ich uszkodzenie. Podczas
czyszczenia należy zawsze stosować
się do zaleceń producenta.
Akcesoria piekarnika należy czyścić przy
użyciu ciepłej wody z dodatkiem detergentu.
Ewentualne twarde i przypieczone resztki
potraw można usunąć przy użyciu delikatnie
ściernego proszku czyszczącego.
Ostrzeżenie! Zabrania się wykładania
jakiejkolwiek części piekarnika folią
aluminiową. Prowadzi to do
gromadzenia się ciepła, co może
pogorszyć wyniki pieczenia oraz
spowodować uszkodzenie emaliowanej
powłoki.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy również stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie wolno stosować pary ani
urządzeń parowych.
Czyszczenie zewnętrznych powierzchni
urządzenia
Ostrzeżenie! Należy regularnie
przecierać panel sterowania, drzwi
piekarnika oraz uszczelkę drzwi,
wykręconą delikatną szmatką zwilżoną
wcześniej w ciepłej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń.
Aby nie uszkodzić lub osłabić szyby w
drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw
Stalowych myjek
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem. W przypadku
mocnego zabrudzenia wewnętrznej szyby
drzwi zaleca się stosowanie środków czy-
szczą
cych, takich jak Hob Brite lub Bar Kee-
pers Friend.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Przed czyszczeniem drzwi piekarnika
należy je zdemontować.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
tej czynności należy sprawdzić, czy
piekarnik ostygł oraz czy jest odłączony
od zasilania elektrycznego.
Należy postępować w następujący sposób:
1. całkowicie otworzyć drzwi piekarnika
2. odnaleźć zawiasy, na których zawieszo-
ne są drzwi
3. odblokować i obrócić małe dźwignie
znajdujące się na obu zawiasach
4. drzwi należy chwycić obiema rękami po
bokach, a następnie powoli obrócić w
16 electrolux
kierunku piekarnika do położenia w poło-
wie zamkniętego
5. delikatnie wyciągnąć drzwi z miejsca za-
mocowania
6. położyć je na stabilnej równej powierzch-
ni.
Ważne! Szybę drzwi piekarnika należy
czyścić delikatną szmatką zwilżoną w ciepłej
wodzie z mydłem. Nie należy korzystać ze
ściernych środków czyszczących.
Po wyczyszczeniu z powrotem założyć drzwi
piekarnika, wykonując wyżej opisane czyn-
ności w odwrotnej kolejności.
Ostrzeżenie! Nie czyścić drzwi
piekarnika, gdy szyby są jeszcze ciepłe.
Niezastosowanie się do tego zalecenia
może spowodować pęknięcie szyby.
Wyszczerbiona lub głęboko zadrapana
szyba ma mniejszą wytrzymałość i, aby
uniknąć ryzyka pęknięcia szyby, należy
ją wymienić. W przypadku wątpliwości
prosimy o kontakt z lokalnym punktem
serwisowym.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej
lub aluminium
Drzwi piekarnika zaleca się czyścić wilgotną
gąbką, a następnie wytrzeć do sucha miękką
szmatką.
Nie należy używać myjek stalowych, kwasów
ani produktów ściernych, ponieważ mogą
one uszkodzić powierzchnię piekarnika.
Panel sterowania piekarnika należy my
ć sto-
sując się do tych samych zaleceń.
Prawidłową pracę piekarnika zapewnia usz-
czelka umieszczona wokół krawędzi komory
piekarnika.
Należy okresowo sprawdzać stan tej usz-
czelki. Jeśli to konieczne, umyć uszczelkę
bez stosowania produktów ściernych.
Jeśli uszczelka wygląda na uszkodzoną, na-
leży skontaktować się z punktem serwiso-
wym. Nie należy używać niesprawnego urzą-
dzenia.
Akcesoria piekarnika
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
tej czynności należy sprawdzić, czy
piekarnik ostygł oraz czy jest odłączony
od zasilania elektrycznego.
W celu umycia akcesoriów piekarnika należy
najpierw namoczyć je w ciepłej wodzie z
mydłem, a do trudnych zabrudzeń użyć myjki
nasączonej mydłem. Następnie należy do-
brze je wypłukać i wytrzeć do sucha miękką
szmatką.
Czyszczenie pokrywy
Szklaną pokrywę można zdjąć dla dokład-
niejszego umycia.
Pokrywę szklaną należy myć ciepłą wodą.
Nie używać do tego celu szorstkich szmatek
lub substancji ścierających.
Po wyczyszczeniu ostrożnie zmontować po-
krywę na zawiasach.
Wyważanie pokrywy
Urządzenia z pokrywami szklanymi są wypo-
sażone w specjalne wyważone sprężyny za-
mocowane w zawiasach z tyłu urządzenia.
Ułatwiają one płynne zamykanie pokrywy.
electrolux 17
Do regulacji zamknięcia pokrywy można
użyć śrubokręta. Siłę potrzebną do otwarcia/
zamknięcia pokrywy można zwiększyć obra-
cając w tym celu śrubę regulacyjną 2 lub 3
razy jak pokazano na rysunku.
Kontrole różne
Zaleca się okresowe sprawdzanie stanu
węża doprowadzającego gazu. W przypad-
ku wykrycia nieprawidłowości należy zlecić
jego wymianę wykwalifikowanemu serwisan-
towi. Zaleca się wymianę raz w roku.
Wymiana żarówki piekarnika
Ostrzeżenie! Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Jeśli żarówka wymaga wymiany, musi mieć
następujące parametry: moc, 15 W/25 W;
napięcie zasilania, 230 V (50 Hz); odporność
na działanie wysokich temperatur do 300
°
C;
typ podłączenia: E 14. Żarówki można nabyć
w lokalnym punkcie serwisowym.
Wymiana spalonej żarówki:
1. Sprawdzić, czy piekarnik jest odłączony
od zasilania.
2. Przekręcić szklany kosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara.
3. Wykręcić spaloną żarówkę a w jej miejsce
wkręcić nową.
4. Z powrotem przykręcić szklany klosz.
5. Podłączyć urządzenie do prądu.
Co zrobić, gdy…
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, przed skontaktowaniem się z lokalnym punktem ser-
wisowym, należy wykonać następujące kontrole.
Objawy Rozwiązania
Podczas zapalania gazu nie pojawia
się iskra
sprawdzić, czy wtyczka jest włożona do gniazdka i czy w sieci
jest napięcie
sprawdzić, czy nie przepalił się bezpiecznik
sprawdzić, czy pokrywka i korona palnika są prawidłowo
włożone na miejsce np. po czyszczeniu
Nierówny płomień w palniku gazo-
wym
sprawdzić, czy dysza gazu nie jest zablokowana i czy w ko-
ronie palnika nie nagromadziły się resztki potraw
sprawdzić, czy pokrywka i korona palnika są prawidłowo
włożone na miejsce np. po czyszczeniu
Nie włącza się piekarnik sprawdzić, czy wybrano funkcję pieczenia
sprawdzić, czy wyłącznik w gniazdku lub główny wyłącznik
zasilania urządzenia są włączone
Nie działa oświetlenie piekarnika •wybrać dowolną funkcję pokrętłem wyboru funkcji piekarnika
sprawdzić żarówkę i, jeśli jest spalona, wymienić ją (patrz
"Wymiana żarówki piekarnika")
18 electrolux
Objawy Rozwiązania
Przygotowanie potraw zajmuje zbyt
dużo czasu lub też potrawy są go-
towane za szybko
konieczne może być dopasowanie temperatury
Na potrawach i w komorze piekar-
nika osiadają para i skropliny
•należy zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji, a w szcze-
gólności z rozdziałem "Korzystanie z piekarnika"
potraw nie pozostawiać w piekarniku dłużej niż na 15-20 mi-
nut po zakończeniu pieczenia
Głośna praca wentylatora piekarnika sprawdzić, czy blacha, ruszt lub naczynie do pieczenia nie
wibruje z powodu stykania się z tylną ścianą piekarnika
Jeśli po wykonaniu wszystkich wyżej wymienionych kontroli urządzenie wciąż jest niespraw-
ne, należy skontaktować się z lokalnym punktem serwisowym.
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i Klasa 1
Kategoria urządzenia: II2ELs3B/P
Zasilanie gazowe: G20(2H)/20 mbar
Wymiary
Wysokość 850 mm
Głębokość 600 mm
Szerokość 600 mm
Pojemność piekarnika 56 l
Płyta
Palniki Gaz G20 20 mbar
G2.350 13 mbar
Gaz G30/G31 37/37
mbar
Tylny lewy palnik (palnik średni) 2000 W 2000 W
Przedni lewy palnik (palnik duży) 3000 W 2800 W
Tylny prawy palnik (palnik średni) 2000 W 2000 W
Przedni prawy palnik (palnik mały) 1000 W 1000 W
Łączna moc znamionowa palników 8000 W 7800 W
Piekarnik
Grzałki (górna+dolna) 1800 W
Termoobieg 1825 W
Grill 1650 W
Duży grill 2450 W
Pizza 2675 W
Dolna grzałka 1000 W
Żarówka piekarnika 25 W
Łączna moc znamionowa 2700 W
Napięcie zasilania (50 Hz) 230 V
Całkowita elektryczna moc znamionowa urządze-
nia
2700 W
electrolux 19
Charakterystyka palników
Palnik Moc nominal-
na kW
Moc mi-
nimalna
kW
Moc nominalna
G20(2H)/20
mbar
G30/
G31/37/37
mbar
G2.350/13
mbar
dysza
1/100
mm
m
3
/
godz.
dysza
1/100
mm
g/
godz
.
dysza
1/100
mm
m
3
/
godz.
Palnik mały 1,0 0,33 70 0,095 46 73 105 0,132
Palnik średni 2,0 0,45 96 0,191 066 145 150 0,265
Palnik duży 3,0 (gaz ziemny)
2,8 (gaz płynny)
0,75 119 0,286 77 204 181 0,397
Średnice by-passów
Palnik By-pass w 1/100 mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 40
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie nie nadaje się
do posadowienia na cokole.
Podane niżej wskazówki przeznaczone są
wyłącznie dla wykwalifikowanego instalatora
w celu ułatwienia mu wykonania wszelkich
czynności związanych z instalacją, regulacją
lub serwisowaniem urządzenia zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Należy zachować szczególną ostrożność w
przypadku wprowadzania zmian wymagają-
cych odłączenia urządzenia od źródła zasila-
nia.
Ostrzeżenie! Przed dokonaniem
instalacji należy upewnić się, że
urządzenie zostało dostosowane do
lokalnych warunków zasilania (typu gazu
oraz jego ciśnienia).
Ostrzeżenie! Producent nie ponosi
odpowiedzialności za ewentualne
szkody wynikające z faktu
zainstalowania urządzenia niezgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Ustawienie
Urządzenie zostało zaprojektowane do mon-
tażu obok mebli, których wysokość nie prze-
kracza wysokości poziomu roboczego.
Odległość między płytą a ścianą boczną/
szafką (jeśli obecne) w tym również znajdu-
jącą się bezpośrednio nad płytą powinna wy-
nosić co najmniej 650 mm.
Poziomowanie
Urządzenie jest wyposażone w regulowane
żki znajdujące się na przednich i tylnych
rogach podstawy urządzenia.
Regulacja nóżek urządzenia umożliwia zmia-
nę jego wysokości tak, aby zapewnić
lepsze
wyrównanie z innymi powierzchniami oraz
równomierne rozprowadzenie płynów w
garnkach i patelniach.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK601304W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi