Oczyścić pieczarki. Następnie usunąć z
nich nóżki i pokroić w drobną kostkę.
Doprawić solą i pieprzem i skropić
sokiem z cytryny.
Wymieszać posiekane nóżki pieczarek z
pomidorem, pietruszką, bazylią,
chlebem, serem Gorgonzola i śmietaną,
a następnie doprawić solą i pieprzem.
Napełnić tak przygotowanym nadzieniem
kapelusze pieczarek i umieścić je w
nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia.
• Czas pieczenia: 15 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.5 Faszerowane ziemniaki
Składniki na 2 osoby:
• 4 duże pomidory, każdy około 300 g
• 1 mała cukinia, około 80 g
• 60 g pieczarek
• 1 szalotka
• 2 łyżki stołowe oleju
• 100 g ugotowanego ryżu
• 50 ml bulionu warzywnego
• 75 g sera Mozzarella
• 1 łyżka posiekanej pietruszki
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Odkroić górną część każdego z
pomidorów. Wydrążyć łyżeczką miąższ
pomidorów, pozostawiając ścianki o
grubości około 1 cm, a następnie drobno
go posiekać. Przygotować cukinię i
pokroić ją w kostkę. Pokroić pieczarki na
plasterki. Obrać i drobno posiekać
szalotkę.
Rozgrzać na patelni olej. Podsmażyć
szalotkę. Dodać cukinię i pieczarki i
krótko podsmażyć. Dodać ryż, posiekany
miąższ pomidorów i bulion, a następnie
gotować przez 5 minut. Pokroić ser
Mozzarella na drobną kostkę. Dodać ser
i pietruszkę do ryżu i doprawić solą i
pieprzem. Napełnić pomidory ryżem i
przykryć odkrojonymi wcześniej górnymi
częściami. Umieścić pomidory w
nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia.
• Czas pieczenia: 15 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
Obrócić po upływie połowy czasu
pieczenia.
6.6 Szpecle warzywne
Składniki na 2 osoby:
• 250 g świeżych szpecli
• 2 średniej wielkości łodygi selera
naciowego, około 100 g
• 1 duża marchew, około 150 g
• 1 łyżka masła
• 50 ml bulionu
• 100 g serka twarogowego bez
dodatków lub z ziołami (np.
Cantadou)
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
• 1/2 pęczka szczypiorku
• 30 g startego sera, np. Sbrinz lub
Parmezan
• 100 ml śmietany o niskiej zawartości
tłuszczu
Sposób przygotowania:
Włożyć szpecle do nasmarowanego
masłem naczynia do pieczenia.
Przygotować i pokroić w kostkę selera i
marchew. Podsmażyć przez chwilę na
patelni na maśle. Dodać bulion, przykryć
i dusić warzywa przez 5 minut. Zdjąć
patelnię z ognia. Dodać serek twarogowy
i wymieszać. Przyprawić warzywa solą i
pieprzem.
Rozprowadzić sos warzywny na
szpeclach. Pociąć szczypiorek
nożyczkami i posypać nim potrawę.
Następnie posypać ją tartym serem i
polać śmietaną.
• Czas pieczenia: 12 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 2
6.7 Zapiek. z ziemniaków i
cukinii
Składniki na 2 osoby:
• 250 g ziemniaków
• 200 g cukinii
• sól
• świeżo mielony biały pieprz
• 130 g mieszanego startego sera (np.
mieszanki do pizzy)
• 1 mała puszka anchois (60 g)
• 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
• 1 drobno posiekana szalotka
• 150 ml tłustej śmietany
POLSKI 7