Zelmer 13Z016 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Інструкція з експлуатації
КАВОВАРКА - ЕКСПРЕС
Тип 13Z016
Инструкция за
експлоатация
EКСПРЕС ПОД НАЛЯГАНЕ
Тип 13Z016
50–57
BG
58–65
UA
Инструкция по
эксплуатации
КОФЕВАРКА-ЭКСПРЕССО
С ВЫСОКИМ ДАВЛЕНИЕМ
Модель 13Z016
42–49
RU
User manual
ESPRESSO MACHINE
Model 13Z016
66–76
EN
Használati utasítás
AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ
Típus 13Z016
26–33
HU
Návod na použitie
TLAKOVÝ KÁVOVAR
Typ 13Z016
Instrucţiuni de folosire
MAŞINĂ DE CAFEA
ESPRESSO
Tip 13Z016
34–41
RO
18–25
SK
Instrukcja użytkowania
EKSPRES CIŚNIENIOWY
Typ 13Z016
2–9
Návod k obsluze
KÁVOVAR ESPRESO
Typ 13Z016
10–17
CZ
PL
2 GW13-024_v01
Spis treści
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS
UŻYTKOWANIA EKSPRESU DO KAWY .................................................. 2
DANE TECHNICZNE ................................................................................ 2
1. Charakterystyka urządzenia ................................................................ 2
2. Budowa urządzenia ............................................................................. 3
3. Panel sterowania ................................................................................. 3
4. Napełnianie zbiornika wodą................................................................. 4
5. Podgrzewanie liżanek ........................................................................ 4
6. Przed pierwszym użyciem (płukanie ekspresu)................................... 4
6.1. Przepłukanie systemu dla funkcji espresso ................................. 4
6.2. Przepłukanie systemu dla funkcji pary ......................................... 4
7. Ustawianie twardości wody ................................................................. 4
8. Wybór zaprogramowanej pojemności parzonej kawy ......................... 5
9. Wybór temperatury parzonej kawy ...................................................... 5
10. Wybór trybu kawy w torebkach ekspresowych lub trybu kawy
mielonej ............................................................................................... 5
11. Przygotowanie espresso ...................................................................... 5
12. Sposób ustawienia funkcji pamięci (P1 oraz P2)................................. 5
13. Przygotowanie espresso z funkcją pamięci ......................................... 6
14. Przygotowanie wrzątku (gorącej wody) ............................................... 6
15. Przygotowanie pary (spienianie mleka) ............................................... 7
16. Funkcja automatycznego wyłączania .................................................. 7
17. Opróżnianie tacki ociekowej ................................................................ 7
18. Odkamienianie..................................................................................... 8
19. Czyszczenie i konserwacja.................................................................. 8
20. Przykładowe problemy podczas eksploatacji ekspresu....................... 9
EKOLOGIA – ZADBAJMY O ŚRODOWISKO ........................................... 9
Szanowni Klienci!
Gratulujemy wyboru naszego urządzenia i witamy wśród użytkowników
produktów Zelmer.
W celu uzyskania najlepszych rezultatów rekomendujemy używanie tylko
oryginalnych akcesoriów rmy Zelmer. Zostały one zaprojektowane spe-
cjalnie dla tego produktu.
Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Szczególną
uwagę należy poświęcić wskazówkom bezpieczeństwa. Instrukcję obsługi
prosimy zachować, aby można było korzystać z niej również w trakcie póź-
niejszego użytkowania wyrobu.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
PODCZAS UŻYTKOWANIA EKSPRESU DO KAWY
Nie używaj urządzenia elektrycznego z widocznymi uszkodzeniami,
uszkodzonym przewodem zasilającym, po upadku urządzenia lub
uszkodzenia go w inny sposób. Jeżeli zachodzi przypuszczenie, że
urządzenie jest uszkodzone to sprawdzenia, naprawy, regulacji urzą-
dzenia może dokonać jedynie przeszkolony personel autoryzowanego
punktu serwisowego.
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to
powinien on być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym
zakładzie naprawczym albo przez wykwalikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia.
Napraw urządzenia może dokonywać jedynie przeszkolony perso-
nel. Nieprawidłowo wykonana naprawa może spowodować poważne
zagrożenia dla użytkownika. W razie wystąpienia usterek zwróć się
do specjalistycznego punktu serwisowego.
Przeczytaj uważnie i zachowaj niniejszą instrukcję obsługi dostarczoną
razem z urządzeniem.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku domowego.
Nie używaj urządzenia na wolnym powietrzu ani do celów komercyjnych.
Upewnij się, że napięcie prądu elektrycznego podane na tabliczce zna-
mionowej odpowiada napięciu w gniazdku sieci.
Zawsze umieszczaj urządzenie na płaskiej, równej powierzchni.
Nie używaj ekspresu bez wody w zbiorniku. Zbiornik napełniaj jedy-
nie zimną, ltrowaną, czystą i świeżą wodą. Użycie ciepłej lub gorącej
wody lub innych płynów może spowodować uszkodzenie urządzenia
lub być przyczyną zagrożenia. Przestrzegaj maksymalnej pojemności
zbiornika, która wynosi 1,5 l.
Jeżeli urządzenie nie jest używane przez dłuższy czas, opróżnij zbior-
nik na wodę.
Nigdy nie usuwaj uchwytu ltra podczas parzenia kawy ani też podczas
pobierania wrzątku, ponieważ urządzenie znajduje się pod ciśnieniem.
Usunięcie uchwytu ltra podczas tych czynności może doprowadzić do
poparzenia lub zranienia.
Dysza pary staje się bardzo gorąca podczas spieniania mleka i prze-
pływu wody. Może to spowodować oparzenia, dlatego też należy uni-
kać jakiegokolwiek bezpośredniego kontaktu z dyszą pary.
Zawsze przed czyszczeniem ekspresu do kawy, a także w razie poja-
wienia się problemów podczas procesu zaparzania kawy, wyłącz eks-
pres i wyciągnij wtyczkę z gniazdka.
PL
Nie dopuszczaj do kontaktu przewodu przyłączeniowego z gorącymi
częściami ekspresu do kawy, włączając płytkę do podgrzewania liża-
nek i dyszę pary.
Nie dotykaj gorących powierzchni ekspresu.
Nie umieszczaj rąk bezpośrednio pod strumieniem pary, gorącej wody lub
nalewanej kawy, ponieważ może to prowadzić do oparzenia lub zranienia.
Używanie dodatkowego wyposażenia niezalecanego przez producenta
urządzenia może spowodować zagrożenie.
Podczas pracy urządzenia, nie przykładaj do niego żadnych rucho-
mych elementów.
Przed rozpoczęciem parzenia kawy upewnij się, że uchwyt ltra został
prawidłowo zamontowany.
Nie przesuwaj urządzenia kiedy jest włączone lub pracuje. Przed jego
przemieszczeniem wyłącz ekspres i wyciągnij wtyczkę z gniazdka sieci.
Zawsze wyłączaj zasilanie przed włożeniem lub wyciągnięciem wtyczki
z gniazdka. Wtyczki nie należy wyciągać z gniazdka ciągnąc za prze-
wód zasilający – chwytaj za samą wtyczkę.
Zawsze wyłączaj zasilanie i wyciągaj wtyczkę, kiedy urządzenie nie
będzie używane przez dłuższy czas oraz przed czyszczeniem.
Nie używaj ekspresu z przedłużaczem, chyba że przedłużacz zost
sprawdzony przez wykwalikowanego technika lub pracownika serwisu.
Urządzenie zawsze powinno być podłączone do gniazdka sieci elek-
trycznej (jedynie prądu przemiennego) wyposażonego w kołek ochronny
i o napięciu zgodnym z podanym na tabliczce znamionowej urządzenia.
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby
(w tym dzieci) o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicz-
nej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba
że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Sprzęt nie jest przeznaczony do pracy z użyciem zewnętrznych wyłącz-
ników czasowych lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
Przed wymianą wyposażenia lub zbliżaniem się do części poruszających
się podczas użytkowania, należy wyłączyć sprzęt i odłączyć od zasilania.
Przed czyszczeniem urządzenia, jego montażem lub demontażem
zawsze wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci. Pozwól na
ostygnięcie urządzenia.
Nie używaj ekspresu do celów niezgodnych z jego przeznaczeniem
opisanym w instrukcji użytkowania.
Nie umieszczaj urządzenia blisko źródła ciepła, płomienia, elektrycz-
nego elementu grzewczego lub na gorącym piekarniku. Nie umieszczaj
na żadnym innym urządzeniu.
Nie pozwalaj, aby przewód zasilający urządzenia zwisał ponad krawę-
dzią stołu lub półki lub dotykał gorącej powierzchni.
Urządzenia nie stawiaj na mokrej lub gorącej powierzchni.
Nie korzystaj z urządzenia, jeżeli tacka ociekowa lub kratka tacki ocie-
kowej są niewłaściwie zamontowane.
Urządzenia nie stawiaj w pobliżu gorącej kuchenki elektrycznej lub
gazowej ani wewnątrz piekarnika.
Nie zanurzaj urządzenia w wodzie lub żadnym innym płynie.
OSTRZEŻENIE: W celu zmniejszenia ryzyka pożaru, porażenia
prądem elektrycznym lub zranienia osób, nie próbuj demontować
urządzenia. Wewnątrz ekspresu nie ma żadnych części do obsługi
przez użytkownika. Naprawy powinny być wykonywane wyłącznie
przez autoryzowany personel.
Nie próbuj smarować urządzenia. Nie jest wymagane wykonywanie
żadnych dodatkowych prac konserwacyjnych tego ekspresu.
Producent nie zezwala na stosowanie innych akcesoriów. Może to być
bardzo niebezpieczne dla użytkownika.
Ostrzeżenie: Zbiornik wody nie powinien być otwarty podczas
użytkowania.
OSTRZEŻENIE: Zawsze upewnij się, czy w zbiorniku jest woda
przed przystąpieniem do użycia ekspresu.
Należy upewnić się, że powyższe wskazówki zostały zrozumiane.
DANE TECHNICZNE
Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu.
Moc urządzenia: 1130–1350 W przy 220–240 V.
Pojemność zbiornika na wodę: max. 1,5 l.
Ekspres jest urządzeniem klasy I wyposażonym w przewód przyłącze-
niowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem ochronnym.
Ekspres spełnia wymagania obowiązujących norm.
Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:
Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD) – 2006/95/EC
Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC) – 2004/108/EC
Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.
Deklaracja zgodności CE znajduje się na www.zelmer.pl.
3GW13-024_v01
1. Charakterystyka urządzenia
Ekspres zaparza kawę o wysokich walorach smakowych i aromacie, ponie-
waż zapewniona jest właściwa temperatura wody do zaparzania. Ekspres
został tak zaprojektowany, aby możliwa była obserwacja jego gotowości
do parzenia oraz samego procesu zaparzania kawy lub wytwarzania pary
do spieniania mleka.
Unikalnymi rozwiązaniami zastosowanymi w tym ekspresie 2 systemy:
Perfect Brewing System oraz SmartPress System.
Perfect Brewing System dzięki dobraniu optymalnej temperatury parze-
nia oraz odpowiedniego stopnia sprasowania kawy zapewnia otrzymanie
napoju najwyższej jakości.
SmartPress System to zintegrowany system ltracyjny oraz automa-
tyczne ubijanie kawy przed zaparzeniem dające w efekcie kawę o niepo-
wtarzalnym smaku i aromacie z pyszną kremową pianką.
2. Budowa urządzenia
1 Odłączalny zbiornik na wodę z pokrywką
2 Płyta podgrzewająca liżanki
3 Panel sterowania
4 Głowica parzenia
5 Ubijak do kawy
6 Uchwyt ltra
7 Kratka tacki ociekowej
8 Tacka ociekowa
9 Wskaźnik opróżnienia tacki ociekowej
10 Dysza pary/końcówka do cappuccino
11 Wylewka kawy
12 Pokrętło pary/wrzątku
13 Miarka z ubijakiem
14 Kubek 500 ml
Przed pierwszym użyciem usuń etykietę zabezpieczającą otwór wypływu
wody z tacki ociekacza.
3. Panel sterowania
A Przycisk włącz/wyłącz
B Przycisk: wyboru 1 lub 2 liżanek/wyboru kawy w torebkach
ekspresowych/wyboru kawy mielonej
C Przycisk wyboru ilości kawy
D Przycisk wyboru temperatury
E Przycisk wyboru pary/wrzątku
F Przycisk parzenia
G Wskaźnik twardości wody
H Wskaźnik ilości kawy
I Wskaźnik trybu oczekiwania
J Wskaźniki pojedynczej/podwójnej liżanki
K Wskaźnik pary
L Wskaźnik wrzątku
M Wskaźnik odkamieniania
N Wskaźnik poziomu temperatury
O Wskaźnik niskiego poziomu wody
P Wskaźnik trybu kawy mielonej
Q Wskaźnik trybu kawy w torebkach ekspresowych
R Wskaźnik włącz/wyłącz
4 GW13-024_v01
4. Napełnianie zbiornika wodą
UWAGA! Nalewaj wodę do zbiornika (1) tylko wtedy, gdy przewód
przyłączeniowy jest odłączony od sieci zasilającej. Zawór wbudo-
wany w dolnej części zbiornika zapobiega wyciekaniu wody.
Wyjmij zbiornik na wodę (1) pociągając go do góry (Rys. 1).
Otwórz pokrywkę zbiornika na wodę (1) i napełnij go świeżą, zimną
wodą (Rys. 2). Nie przekraczaj poziomu MAX.
Umieść zbiornik (1) na swoim miejscu i dociśnij.
Zamknij pokrywkę zbiornika (1).
Zbiornik można napełnić nie wyjmując go z ekspresu, np. nalewając
wodę z dzbanka.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3
OSTRZEŻENIE! Nie używaj ekspresu, kiedy zbiornik (1) jest pusty.
Przed rozpoczęciem procesu parzenia kawy zawsze upewnij się czy
w zbiorniku (1) znajduje się woda. Nie napełniaj zbiornika (1) gorącą
wodą. Ze względów higienicznych nie pozostawiaj na dłuższy czas
wody w zbiorniku.
OSTRZEŻENIE! Pamiętaj, aby nie dopuszczać do sytuacji, gdy
poziom wody w zbiorniku (1) będzie niski. Wtedy urządzenie prze-
stanie pracować, rozlegnie się sygnał dźwiękowy, który będzie trwał
do momentu napełnienia zbiornika (1) wodą, a na wyświetlaczu
zacznie migać wskaźnik .
5. Podgrzewanie filiżanek
Użycie podgrzanej do odpowiedniej temperatury liżanki przed procesem
zaparzania kawy zwiększa walory smakowe samej kawy tuż po jej przy-
rządzeniu jak i powstanie gęstej pianki na jej wierzchu.
Ekspres daje możliwość podgrzania liżanki na 2 sposoby. Pierwszym
z nich jest podgrzanie naczynia przy pomocy wrzątku, który można uzy-
skać z dyszy pary/wrzątku (10) postępując zgodnie z pkt. 14.
Drugim sposobem jest umieszczenie liżanek przed planowanym proce-
sem parzenia kawy na płycie podgrzewającej (2) znajdującej się na górze
ekspresu.
UWAGA! Ekspres posiada zabezpieczenie przed niepotrzebnym pobo-
rem mocy i po 1 godzinie takiego stanu (bezruchu, bez przygotowy-
wania naparu) automatycznie się wyłączy. Stąd płyta grzejna nie ma
w takim przypadku możliwości rozgrzewania się dłużej niż 1 godzinę.
6. Przed pierwszym użyciem (płukanie ekspresu)
Przed pierwszym użyciem urządzenia lub jeżeli nie było ono używane
przez dłuższy czas, należy przepłukać system.
6.1. Przepłukanie systemu dla funkcji espresso
6.1.1. Odłącz urządzenie od sieci zasilania.
6.1.2. Napełnij zbiornik na wodę (1) zgodnie z pkt. 4.
6.1.3. Zamontuj pusty uchwyt ltra (6) w głowicy parzenia (4), przekręca-
jąc zdecydowanym ruchem w prawo (Rys. 3).
6.1.4. Umieść naczynie na kratce tacki ociekowej (8), pod głowicą parze-
nia (5).
6.1.5. Umieść naczynie na kratce tacki ociekowej (7), pod głowicą parze-
nia (4).
6.1.5. Podłącz urządzenie do sieci zasilania wkładając wtyczkę prze-
wodu przyłączeniowego do gniazdka sieci. Ekspres włączy się,
wyświetlacz oraz przycisk włącz/wyłącz (A) podświetlą się,
a na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik zasilania .
6.1.6. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
6.1.7. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że
ekspres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
6.1.8. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał
dźwiękowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia
odpowiedniej temperatury).
6.1.9. Wybierz maksymalilość kawy (w tym przypadku 60 ml) naci-
skając przycisk wyboru ilości kawy (C). Po każdym wciśnięciu
tego przycisku rozlegnie się sygnał dźwiękowy a na wyświetlaczu
po kolei pokażą się liczby: 30, 40, 50, 60, P1, P2, itd. Naciskaj
tyle razy aż pojawi się wskaźnik 60.
6.1.10. Wybierz dwie liżanki kawy, naciskając przycisk wyboru pojedyn-
czej/podwójnej liżanki (B). Po każdym wciśnięciu rozlegnie
się sygnał dźwiękowy. W przypadku wybrania podwójnej liżanki na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik . W przypadku wybrania
pojedynczej liżanki na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik .
6.1.11. Naciśnij przycisk parzenia (F). Rozlegnie s sygnał dźwiękowy.
6.1.12. Z urządzenia wydobędzie się wrzątek, a na wyświetlaczu pojawi
się wskaźnik (po wybraniu podwójnej liżanki) lub wskaź-
nik (po wybraniu pojedynczej liżanki).
6.1.13. Parzenie zostanie automatycznie zakończone po uzyskaniu
żądanej ilości wody. Rozlegną się dwa sygnały dźwiękowe, a na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik w przypadku wcześniej-
szego wybrania podwójnej liżanki lub wskaźnik w przypadku
wcześniejszego wybrania pojedynczej liżanki.
6.1.14. Powtórz krok 6.1.11 trzy razy.
6.2. Przepłukanie systemu dla funkcji pary
6.2.1. Sprawdź czy w zbiorniku (1) znajduje się woda. W przypadku jej
braku napełnij zbiornik na wodę (1) zgodnie z pkt. 4.
6.2.2. Naciśnij przycisk pary (E). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik oznajmiając, że ekspres
został przełączony w tryb pary.
6.2.3. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
6.2.4. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy z parą (osiągnięcia
odpowiedniej temperatury).
6.2.5. Pod dyszę pary (11) podstaw naczynie i przekręć regulator pary
(12) do pozycji , tzn. przekręć go w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol pokrył się ze
znacznikiem na obudowie ekspresu. Pozwól, aby urządzenie praco-
wało z włączoną funkcją pary przez ok. 1 minutę. Następnie ustaw
regulator pary (12) do pozycji OFF, tzn. przekręć go w kierunku
zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol OFF pokrył
się ze znacznikiem na obudowie ekspresu. Opróżnij naczynie.
6.2.6. Powtórz krok 6.2.5 trzy razy.
UWAGA! Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy. Zniknie z wyświetlacza wskaźnik informując, że
ekspres powrócił do trybu parzenia kawy.
7. Ustawianie twardości wody
Ekspres do kawy ma zaprogramowane trzy ustawienia twardości wody:
niska (wskaźnik LO), średnia (wskaźnik MI) oraz wysoka (wskaźnik HI).
Domyślnie ustawiony jest poziom średni MI. Jeżeli chcesz zmienić poziom
twardości wody, naciśnij i przytrzymaj przycisk wyboru ilości kawy (C)
przez 2 sekundy. Rozlegnie się sygnał dźwiękowy a wskaźnik twardości
wody na wyświetlaczu zacznie migać. Każdorazowe naciśnięcie przycisku
wyboru ilości kawy (C), któremu towarzyszy sygnał dźwiękowy powo-
duje zmianę na wyświetlaczu poziomu twardości wody w następującej
kolejności: średni MI wysoki HI niski LO średni MI wysoki HI,
itd. Jeżeli wybierzesz przyciskiem np. poziom wysoki HI to nie naciskaj
5GW13-024_v01
kolejny raz. Za 2 sekundy ustawienie zostanie automatycznie zachowane
i rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Aby ustalić poziom twardości wody, użytkownik może wykonać próbę
przy użyciu testera dołączonego do ekspresu. Zanurz tester w wodzie na
1 sekundę. Po wyciągnięciu strzepnij nadmiar wody z testera i odczytaj
wynik po ok. 15 sekundach. Suchy tester posiada 1 zielony kwadrat. Po
zanurzeniu go w wodzie kwadrat zmienia barwę. Porównaj kolor zabar-
wionego kwadratu na testerze do kolorów umieszczonych na opakowaniu
testera. Kolor zielony oznacza wodę miękką (poziom niski), kolor brązowy
wodę twardą (poziom średni), natomiast kolor pomarańczowy wodę
bardzo twardą (poziom wysoki). Na podstawie otrzymanych wyników doko-
naj ustawień twardości wody w ekspresie wg powyższych wskazówek.
8. Wybór zaprogramowanej pojemności parzonej kawy
Ekspres do kawy ma zaprogramowane 4 pojemności parzonej kawy:
30 ml, 40 ml, 50 ml oraz 60 ml. Pojemność kawy można wybrać naciskając
przycisk wyboru ilości kawy (C). Po każdym wciśnięciu tego przycisku
rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Ilość kawy będzie się zmieniać w nastę-
pującej kolejności: 30 ml 40 ml 50 ml 60 ml P1 P2
30 ml, itd.
UWAGA! P1 oraz P2 (Program 1 i 2) to specjalne funkcje pamięci,
które pozwalają zachować indywidualne ustawienia. Sposób usta-
wiania funkcji pamięci (P1 oraz P2) pokazano w pkt. 12.
9. Wybór temperatury parzonej kawy
Ekspres do kawy posiada 3 ustawienia temperatury parzenia kawy: tempe-
ratura niska (wskaźnik ), temperatura gorąca (wskaźnik ) oraz tempe-
ratura bardzo gorąca (wskaźnik ). Ustawienie temperatury można wybrać
naciskając przycisk wyboru temperatury (D). Po każdym wciśnięciu tego
przycisku rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Temperatura będzie zmieniać się
w następującej kolejności: gorąca (wskaźnik ) bardzo gorąca (wskaź-
nik ) niska (wskaźnik ) gorąca (wskaźnik ), itd.
10. Wybór trybu kawy w torebkach ekspresowych lub
trybu kawy mielonej
Ekspres do kawy posiada dwie możliwości przygotowania espresso:
1. z kawy w torebkach ekspresowych,
2. z kawy mielonej.
Aby uaktywnić tę funkcję, naciśnij i przytrzymaj przycisk pojedynczej/
podwójnej liżanki kawy (B) przez 2 sekundy.
W zależności od poprzedniego ustawienia, urządzenie przełączy się
z trybu kawy w torebkach ekspresowych (wskaźnik ) na tryb kawy
mielonej (wskaźnik ) lub na odwrót. Każdorazowo tej zmianie będzie
towarzyszyć sygnał dźwiękowy.
11. Przygotowanie espresso
11.1. Odłącz urządzenie od sieci zasilania.
11.2. Napełnij zbiornik na wodę (1) zgodnie z pkt. 4.
11.3. Podłącz urządzenie do sieci zasilania wkładając wtyczkę prze-
wodu przyłączeniowego do gniazdka sieci. Ekspres włączy się,
wyświetlacz oraz przycisk włącz/wyłącz (A) podświetlą się, a na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik zasilania .
11.4. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
11.5. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
11.6. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia odpo-
wiedniej temperatury).
11.7. Wybierz tryb kawy w torebkach ekspresowych lub tryb kawy mie-
lonej, naciskając przycisk wyboru pojedynczej/podwójnej liżanki
(B) przez 2 sekundy. Po każdym wciśnięciu rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
11.8. Wsyp kawę mieloną przy pomocy miarki (13) lub włóż kawę w toreb-
kach ekspresowych do pojemnika uchwytu ltra (6).
11.9. Usuń nadmiar kawy z krawędzi ltra i ubij kawę przy pomocy ubi-
jaka do kawy zamocowanego na ekspresie (5) lub ubijaka miarki
(13) (Rys. 4).
11.10. Zamocuj uchwyt ltra (6) w głowicy parzenia (4), przekręcając zde-
cydowanym ruchem w prawo (Rys. 3).
11.11. Umieść liżankę lub liżanki na kratce tacki ociekowej (7), bezpo-
średnio pod pojemnikiem uchwytu ltra (6).
11.12. Wybierz pojedynczą lub podwójną liżankę kawy naciskając przy-
cisk wyboru pojedynczej/podwójnej liżanki (B). Po każdym
wciśnięciu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
11.13. Dla pojedynczej liżanki wyświetli się wskaźnik , natomiast dla
podwójnej liżanki wyświetli się wskaźnik .
11.14. Ustaw pojemność espresso naciskając przycisk (C) – patrz pkt. 8.
11.15. Ustaw żądaną temperaturę parzenia naciskając przycisk wyboru
temperatury (D) – patrz pkt. 9.
11.16. Naciśnij przycisk parzenia (F) i z urządzenia wydobędzie się
espresso. Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik (dla pojedyn-
czej liżanki) lub wskaźnik (dla podwójnej liżanki).
11.17. Parzenie zostanie automatycznie zakończone po uzyskaniu żąda-
nej ilości kawy. Rozlegną się dwa sygnały dźwiękowe, a na wyświe-
tlaczu pojawi się wskaźnik lub (w zależności od ostat-
niego ustawienia pojedynczej lub podwójnej liżanki).
11.18. Zdejmij uchwyt ltra przekręcając go w lewą stronę (Rys. 5)
a następnie wyrzuć zużytą torebkę lub fusy (Rys. 6). Wyczyść ltr
przy użyciu wody (Rys. 7).
Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7
UWAGA! Jeżeli w zbiorniku (1) znajduje się zbyt mała ilość wody
w czasie parzenia kawy, ekspres przestanie pracować. Na wyświe-
tlaczu zacznie migać wskaźnik oraz rozlegnie się powtarzający
sygnał dźwiękowy informujący o konieczności uzupełnienia wody.
Otwórz pokrywę zbiornika na wodę (1) i wlej wodę. Zaraz po uzu-
pełnieniu wody, sygnał dźwiękowy ustanie a ekspres samoczynnie
dokończy proces parzenia kawy.
UWAGA! W każdym momencie możliwe jest zatrzymanie procesu
parzenia kawy. Wystarczy tylko nacisnąć przycisk włącz/wyłącz (A).
12. Sposób ustawienia funkcji pamięci (P1 oraz P2)
Urządzenie posiada dwie pamięci, pozwalające zaprogramować wszystkie
indywidualne ustawienia łącznie z temperaturą, trybem kawy w torebkach
ekspresowych lub kawy mielonej, wyborem pojedynczej lub podwójnej li-
żanki kawy oraz żądaną ilością (pojemnością) kawy.
Sposób programowania pamięci wykonuj następująco:
12.1. Odłącz urządzenie od sieci zasilania.
12.2. Napełnij zbiornik na wodę (1) zgodnie z pkt. 4.
12.3. Podłącz urządzenie do sieci zasilania wkładając wtyczkę prze-
wodu przyłączeniowego do gniazdka sieci. Ekspres włączy się,
wyświetlacz oraz przycisk włącz/wyłącz (A) podświetlą się, a na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik zasilania .
6 GW13-024_v01
12.4. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
12.5. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
12.6. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia odpo-
wiedniej temperatury).
12.7. Wybierz tryb kawy w torebkach ekspresowych lub tryb kawy mie-
lonej, naciskając przycisk wyboru pojedynczej/podwójnej liżanki
(B) przez 2 sekundy. Po każdym wciśnięciu rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
12.8. Wsyp kawę mieloną przy pomocy miarki (13) lub włóż kawę w toreb-
kach ekspresowych do pojemnika uchwytu ltra (6).
12.9. Usuń nadmiar kawy z krawędzi ltra i ubij kawę przy pomocy ubi-
jaka do kawy zamocowanego na ekspresie (5) lub ubijaka miarki
(13) (Rys. 4).
12.10. Zamocuj uchwyt ltra (6) w głowicy parzenia (4), przekręcając zde-
cydowanym ruchem w prawo (Rys. 3).
12.11. Umieść liżankę lub liżanki na kratce tacki ociekowej (7), bezpo-
średnio pod pojemnikiem uchwytu ltra (6).
12.12. Wybierz program P1 lub P2 naciskając przycisk wyboru ilości kawy
(C). Po każdym wciśnięciu tego przycisku rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
12.13. Naciśnij i przytrzymaj równocześnie przycisk pojedynczej/podwój-
nej liżanki kawy (B) oraz przycisk wyboru temperatury
(D) przez 2 sekundy. Wskaźnik P1 lub P2 zacznie migać na
wyświetlaczu.
12.14. Wprowadź żądane ustawienia temperatury (patrz pkt. 9), trybu
kawy w torebkach ekspresowych lub kawy mielonej (patrz pkt. 10)
oraz wybierz pojedynczą (wskaźnik ) lub podwójną liżankę
kawy (wskaźnik ) przyciskiem (B).
12.15. Naciśnij i przytrzymaj przycisk parzenia (F). Nie zwalniaj przy-
cisku zanim żądana ilość kawy nie zostanie uzyskana. Z urządze-
nia wydobędzie się espresso, a na wyświetlaczu pojawi się wskaź-
nik (gdy została wybrana pojedyncza liżanka) lub wskaźnik
(gdy została wybrana podwójna liżanka). Po uzyskaniu
żądanej ilości kawy zwolnij przycisk parzenia (F). Rozlegną
się dwa sygnały dźwiękowe, a na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik
lub .
12.16. Po zachowaniu ustawień przestanie migać wskaźnik P1 lub P2
i rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
12.17. Zdejmij uchwyt ltra przekręcając go w lewą stronę (Rys. 5)
a następnie wyrzuć zużytą torebkę lub fusy (Rys. 6). Wyczyść ltr
przy użyciu wody (Rys. 7).
UWAGA! Podczas przytrzymywania przycisku parzenia (F)
pamiętaj, że po osiągnięciu przez ekspres maksymalnej pojemności
kawy dla pojedynczej liżanki (ok. 90 ml), urządzenie samoczynnie
zatrzyma proces parzenia (rozlegną się dwa sygnały dźwiękowe)
i zapamięta ustawienia.
UWAGA! Podczas procesu programowania zwracaj uwagę, aby
migały wskaźniki P1 lub P2. Jeżeli z jakichkolwiek przyczyn wskaź-
niki P1 lub P2 przestaną migać, ponownie uaktywnij ten stan naci-
skając równocześnie przycisk pojedynczej/podwójnej liżanki kawy
(B) oraz przycisk wyboru temperatury (D) przez 2 sekundy
i dalej programuj ustawienia aż do momentu osiągnięcia pkt. 11.16.
UWAGA! W celu skasowania ustawień programu P1 lub P2 naciśnij
i przytrzymaj jednocześnie przycisk ustawiania temperatury przycisk
wyboru temperatury (D) oraz przycisk pary (E).
13. Przygotowanie espresso z funkcją pamięci
13.1. Odłącz urządzenie od sieci zasilania.
13.2. Napełnij zbiornik na wodę (1) zgodnie z pkt. 4.
13.3. Podłącz urządzenie do sieci zasilania wkładając wtyczkę prze-
wodu przyłączeniowego do gniazdka sieci. Ekspres włączy się,
wyświetlacz oraz przycisk włącz/wyłącz (A) podświetlą się, a na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik zasilania .
13.4. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
13.5. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
13.6. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia odpo-
wiedniej temperatury).
13.7. Wybierz ustawiony wcześniej program P1 lub P2 naciskając przy-
cisk (C) – patrz pkt. 8.
13.8. W zależności od tego, jaki tryb kawy (mielona czy w saszetkach)
został zapisany w programie P1 lub P2, wsyp kawę mieloną przy
pomocy miarki (13) lub włóż kawę w torebkach ekspresowych do
pojemnika uchwytu ltra (6).
13.9. Usuń nadmiar kawy z krawędzi ltra i ubij kawę przy pomocy ubi-
jaka do kawy zamocowanego na ekspresie (5) lub ubijaka miarki
(13) (Rys. 4).
13.10. Zamocuj uchwyt ltra (6) w głowicy parzenia (4), przekręcając zde-
cydowanym ruchem w prawo (Rys. 3).
13.11. Umieść liżankę lub liżanki na kratce tacki ociekowej (7), bezpo-
średnio pod pojemnikiem uchwytu ltra (6).
13.12. Naciśnij przycisk parzenia (F) i z urządzenia wydobędzie się
espresso. Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik (dla pojedyn-
czej liżanki) lub wskaźnik (dla podwójnej liżanki).
13.13. Parzenie zostanie automatycznie zakończone po uzyskaniu żąda-
nej ilości kawy. Rozlegną się dwa sygnały dźwiękowe, a na wyświe-
tlaczu pojawi się wskaźnik lub (w zależności od usta-
wienia programu P1 lub P2).
13.14. Zdejmij uchwyt ltra przekręcając go w lewą stronę (Rys. 5)
a następnie wyrzuć zużytą torebkę lub fusy (Rys. 6). Wyczyść ltr
przy użyciu wody (Rys. 7).
14. Przygotowanie wrzątku (gorącej wody)
Funkcja gorącej wody jest idealna do przygotowania np. gorącej czekolady,
napełniania dzbanka do kawy z tłoczkiem oraz czajniczka do herbaty.
14.1. Odłącz urządzenie od sieci zasilania.
14.2. Napełnij zbiornik na wodę (1) zgodnie z pkt. 4.
14.3. Podłącz urządzenie do sieci zasilania wkładając wtyczkę prze-
wodu przyłączeniowego do gniazdka sieci. Ekspres włączy się,
wyświetlacz oraz przycisk włącz/wyłącz (A) podświetlą się, a na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik zasilania .
14.4. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
14.5. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
14.6. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia odpo-
wiedniej temperatury).
14.7. Naciśnij przycisk pary (E). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik oznajmiając, że ekspres
został przełączony w tryb pary. Ponownie naciśnij przycisk pary
(E). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy a na wyświetlaczu pojawi
się wskaźnik .
14.8. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
14.9. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy z parą (osiągnięcia
odpowiedniej temperatury).
14.10. Pod dyszę pary (10) podstaw liżankę lub inne naczynie i ustaw
regulator pary (12) w pozycję , tzn. przekręć go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu. Z dyszy (10)
popłynie wrzątek.
14.11. Aby wyłączyć nalewanie wrzątku/gorącej wody, ustaw ponownie
regulator pary (12) w pozycję OFF, tzn. przekręć go w kierunku
zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol OFF pokrył
się ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
14.12. Aby zakończyć pracę z funkcją wrzątku/gorącej wody, naciśnij
przycisk włącz/wyłącz (A). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Z wyświetlacza zniknie wskaźnik informując, że ekspres
powrócił do trybu parzenia kawy.
7GW13-024_v01
16. Funkcja automatycznego wyłączania
Urządzenie wyłączy się automatycznie jeżeli nie będzie używane przez
1 godzinę. Aby ponownie włączyć urządzenie, naciśnij przycisk włącz/
wyłącz (A), rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
17. Opróżnianie tacki ociekowej
Kiedy tacka ociekowa (8) napełni się wodą,
czerwony wskaźnik jej zapełnienia (9)
wzniesie się ponad kratkę ociekową (7).
Wysuń z ekspresu zespół tacki ocieko-
wej (8) z kratką ociekową (7) i wylej wodę
(Rys. 10). Całość z powrotem umieść
w ekspresie.
UWAGA! Jeżeli w zbiorniku (1) znajduje się zbyt mała ilość wody,
z dyszy (10) nie będzie wydobywał się wrzątek. Na wyświetlaczu
zacznie migać wskaźnik oraz rozlegnie się powtarzający sygnał
dźwiękowy informujący o konieczności uzupełnienia wody. Koniecz-
nie ustaw regulator pary (13) w pozycję OFF, tzn. przekręć go w kie-
runku zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol OFF
pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu. Otwórz pokrywę
zbiornika na wodę (1) i wlej wodę. Zaraz po uzupełnieniu wody, sygnał
dźwiękowy ustanie. Aby ponownie rozpocząć dozowanie wrzątku,
przekręć regulator pary (13) w pozycję , tzn. przekręć go
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
UWAGA! Przesuwanie dyszy pary/wrzątku (11) przeprowadzaj przy
pomocy specjalnej końcówki (Rys. 9). Dysza pary/wrzątku (11) jest
bardzo gorąca.
15. Przygotowanie pary (spienianie mleka)
Do spieniania mleka używa się funkcji pary. Para spełnia dwa zadania.
Para jednocześnie ogrzewa oraz miesza mleko z powietrzem nadając
mu delikatny, aksamitny wygląd. Podobnie, jak podczas parzenia kawy,
przy spienianiu mleka najlepsze efekty uzyskuje się w miarę upływu czasu
i nabrania przez użytkownika doświadczenia.
Wskazówka: Pamiętaj, że kawa stanowi podstawę wszystkich napojów
kawowych, a mleko jest tylko dodatkiem.
UWAGA! Zaleca się jako pierwsze sporządzenie kawy, a następnie
spienianie mleka.
Funkcja pary może być używana do podgrzewania napojów.
15.1. Przygotuj wcześniej espresso postępując zgodnie z pkt. 11 lub
pkt. 13.
15.2. Określ ilość potrzebnego mleka w oparciu o liczbę zaparzonych li-
żanek lub rozmiaru dzbanka na mleko.
Wskazówka: Pamiętaj, że objętość mleka rośnie podczas jego
spieniania.
Wlej zimne, schłodzone mleko do dzbanka ze stali nierdzewnej,
napełniając go od 1/3 do 1/2 objętości.
Wskazówka: Przechowuj dzbanek ze stali nierdzewnej z mle-
kiem w lodówce tak, żeby było ono dobrze schłodzone. Pamię-
taj, aby przed użyciem nie płukać dzbanka ciepłą wodą.
15.3. Naciśnij przycisk pary (E). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik oznajmiając, że ekspres
został przełączony w tryb pary.
15.4. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
15.5. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy z parą (osiągnięcia
odpowiedniej temperatury).
15.6. Przepłucz dyszę pary/wrzątku (10) podstawiając pod nią inne naczy-
nie niż dzbanek z mlekiem postępując zgodnie z pkt. 6.2.5. Dysza
pary została wstępnie przepłukana.
15.7. Następnie umieść dyszę pary (10) w dzbanku z mlekiem tak (Rys. 8),
aby dysza znajdowała się około 1/2 cm poniżej powierzchni mleka
i uaktywnij spust pary przez obrócenie ponownie regulator pary
(13) w pozycję , tzn. przekręć go w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol pokrył się ze
znacznikiem na obudowie ekspresu.
Przechyl dzbanek tak, żeby dysza pary spoczywała w dzbanku
i obniżaj dzbanek do chwili znalezienia się końcówki dyszy
pary tuż poniżej powierzchni mleka. Spowoduje to rozpoczęcie
wytwarzania spienionego mleka.
Ważne: Nie pozwalaj na nierównomierny wylot pary, nie będzie
wtedy właściwego napowietrzenia piany. Aby tego uniknąć, unieś
dzbanek tak, żeby dysza pary schowała się głębiej w mleku.
Pamiętaj, że idealna konsystencja to miękka, aksamitna pianka.
W chwili kiedy mleko się ogrzeje i spieni, poziom mleka
w dzbanku zacznie rosnąć. Jeżeli to nastąpi, obniżaj dzbanek,
zawsze utrzymując końcówkę dyszy pary tuż poniżej powierzchni
mleka.
Z chwilą uzyskania pianki podnieś dzbanek tak, aby dysza pary
znalazła się pośrodku mleka.
Wskazówka: Ilość wymaganej pianki będzie się zmieniać
w zależności od rodzaju przygotowywanego napoju. Np. cappuc-
cino wymaga większej ilość pianki niż napój kawowy na bazie
espresso, podawany z mlekiem spienionym parą.
Zamknij natychmiast parę, kiedy mleko zostanie podgrzane
do temperatury 60–65°C przez obrócenie regulatora pary (12)
w pozycję OFF, tzn. przekręć go w kierunku zgodnym do ruchu
wskazówek zegara tak, aby symbol OFF pokrył się ze znaczni-
kiem na obudowie ekspresu.
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz termometru, dobrym wskaza-
niem osiągnięcia prawidłowej temperatury jest to, że nie można
przyłożyć dłoni do boku dzbanka na dłużej niż 3 sekundy.
Ważne: Nie zagotuj mleka.
Usuń dzbanek. Natychmiast przetrzyj dyszę pary (10) i jej koń-
cówkę za pomocą czystej wilgotnej ścierki i przepłucz małą ilo-
ścią pary postępując analogicznie jak w przypadku przed spie-
nianiem mleka.
Trzymając dzbanek w ręku lekko stuknij dzbankiem o stół tak,
aby uwolnić pęcherzyki powietrza i następnie poruszaj dzbanek
ruchem kołowym do chwili, kiedy mleko stanie się błyszczące
i nie pozostaną w nim żadne pęcherzyki. Pomoże to w uzyskaniu
jednolitej konsystencji mleka i pianki.
15.8. Połącz spienione mleko z wcześniej przygotowanym espresso.
Cappuccino jest gotowe.
15.9. Po zakończeniu procesu wytwarzania pary naciśnij przycisk włącz/
wyłącz (A). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Z wyświetlacza
zniknie wskaźnik informując, że ekspres powrócił do trybu
parzenia kawy.
UWAGA! Jeżeli w zbiorniku (1) znajduje się zbyt mała ilość wody,
z dyszy (10) nie będzie wydobywał się wrzątek. Na wyświetlaczu
zacznie migać wskaźnik oraz rozlegnie się powtarzający sygnał
dźwiękowy informujący o konieczności uzupełnienia wody. Koniecz-
nie ustaw regulator pary (12) w pozycję OFF, tzn. przekręć go w kie-
runku zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol OFF
pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu. Otwórz pokrywę
zbiornika na wodę (1) i wlej wodę. Zaraz po uzupełnieniu wody,
sygnał dźwiękowy ustanie. Aby ponownie rozpocząć dozowanie
pary, przekręć regulator pary (12) w pozycję , tzn. przekręć go
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
UWAGA! Przesuwanie dyszy pary/wrzątku (10) przeprowadzaj przy
pomocy specjalnej końcówki (Rys. 9). Dyszapary/wrzątku (10) jest
bardzo gorąca.
Rys. 8 Rys. 9
Rys. 10
8 GW13-024_v01
18. Odkamienianie
Kamień to powierzchniowy osad minerałów, który w sposób naturalny
pojawia się we wszystkich urządzeniach związanych z podgrzewaniem
wody. Dlatego też ekspres do kawy będzie wymagać okresowego usu-
wania kamienia. Po zużyciu pewnej określonej ilości wody przez ekspres
(ilość tej wody jest ściśle związana z jej stopniem twardości ustawionym
w ekspresie) na wyświetlaczu pojawi się migający wskaźnik . Jego
pojawienie się na panelu sterowania wskazuje, że należy przeprowadzić
proces odkamieniania.
UWAGA! Odkamieniaj ekspres przynajmniej raz na 3 miesiące. Awa-
rie powstałe w skutek nieodkamieniania urządzenia nie podlegają
naprawom w ramach gwarancji.
Roztwory do usuwania kamienia
Tradycyjnie do usuwania kamienia z ekspresu do kawy używa się nastę-
pujących środków:
Roztworu kwasku cytrynowego
Rozpuść 2 łyżki (około 30 g) kwasku cytrynowego w 1 litrze wody.
Specjalnie przeznaczonych do tego celu płynów lub tabletek.
Wskazówka: W przypadku płynów i tabletek postępuj zgodnie ze wska-
zówkami umieszczonymi na opakowaniu wymienionych środków.
18.1. Odłącz urządzenie od sieci zasilania.
18.2. Upewnij się, że ekspres całkowicie wystygł
18.3. Zdejmij zbiornik na wodę (1) oraz tackę ociekową (8) wraz
z kratką (7) z ekspresu do kawy (Rys. 11).
18.4. Ustaw ekspres do góry „nogami” i zdejmij kratkę ltracyjną z gło-
wicy ltracyjnej (4) odkręcając kratkę przy użyciu odpowiedniego
wkrętaka (Rys. 12).
18.5. Wyczyść kratkę ltracyjną oraz głowicę ltracyjną (4), usuń kamień
oraz resztki kawy.
18.6. Ustaw ekspres z powrotem w pozycji pracy.
18.7. Napełnij zbiornik na wodę (1) wcześniej przygotowanym roztworem
z kwasku cytrynowego.
18.8. Zamknij pokrywę zbiornika na wodę (1), a następnie zamontuj
zbiornik (1) oraz tackę ociekową (8) wraz kratką (7) z powrotem
w ekspresie (Rys. 13).
18.9. Podłącz urządzenie do sieci zasilania wkładając wtyczkę prze-
wodu przyłączeniowego do gniazdka sieci. Ekspres włączy się,
wyświetlacz oraz przycisk włącz/wyłącz (A) podświetlą się, a na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik zasilania .
18.10. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
18.11. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
18.12. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia odpo-
wiedniej temperatury).
18.13. Naciśnij i przytrzymaj równocześnie przycisk wyboru ilości kawy (C)
oraz przycisk wyboru pary/wrzątku (E) przez 2 sekundy. Przesta-
nie migać wskaźnik odkamieniania , natomiast rozpocznie wirowa-
nie wskaźnik informując, że rozpoczął się proces odkamieniania.
18.14. Z głowicy parzenia (4) zacznie wydobywać się odkamieniony wrzątek.
18.15. Odczekaj, aż roztwór przepłynie przez głowice zaparzającą (4).
Potem zdejmij i wypłucz zbiornik (1) czystą wodą.
18.16. Umieść pusty pojemnik pod głowicą zaparzania (4), aby mógł do
niego spływać wrzątek.
18.17. Aby przeprowadzić etap czyszczenia, napełnij zbiornik na wodę (1)
czystą wodą do poziomu MAX oznaczonego na zbiorniku na wodę
(1). Zamknij pokrywę zbiornika na wodę (1), a następnie zamontuj
zbiornik z powrotem w ekspresie.
18.18. Z głowicy zaparzania (4) wydobywać się będzie wrzątek (następuje
proces płukania ekspresu).
18.19. Po zakończeniu procesu odkamieniania, wrzątek przestanie prze-
pływać przez głowicę zaparzania (4) a ekspres automatycznie się
wyłączy.
18.20. Podświetli się przycisk włącz/wyłącz (A) a wskaźnik zasilania
pojawi się na wyświetlaczu.
18.21. Odłącz ekspres od sieci zasilania.
18.22. Odczekaj, aż urządzenie całkowicie wystygnie.
18.23. Zdejmij zbiornik na wodę (1) oraz tackę ociekową (8) wraz
z kratką (7) z ekspresu do kawy (Rys. 11).
18.24. Ustaw ekspres do góry „nogami” i ponownie zamontuj kratkę l-
tracyjną na głowicę ltracyjną (4) przykręcając kratkę przy użyciu
odpowiedniego wkrętaka. (Rys. 14).
Rys. 11
Rys. 12
Rys. 13
Rys. 14
19. Czyszczenie i konserwacja
Zawsze utrzymuj ekspres w czystości, aby zapewnić odpowiednią jakość
parzonej kawy i przedłużyć trwałość urządzenia.
1. Zanim przystąpisz do czyszczenia, wyłącz ekspres i odłącz go od sieci
zasilającej.
2. Zanim rozpoczniesz czyszczenie, pozwól by ekspres ostygł.
3. Nie zanurzaj ekspresu w wodzie ani żadnych innych płynach.
4. Nie myj żadnych części ekspresu w zmywarce do naczyń.
5. Przetrzyj obudowę urządzenia wilgotną szmatką lub gąbką.
6. Zdejmij uchwyt ltra (6) z ekspresu a następnie usuń fusy. Wyczyść
uchwyt ltra (6) oraz ltr wilgotną szmatką lub gąbką.
7. Wysusz umyte części na powietrzu lub przy pomocy szmatki; nie susz
ich w piekarniku ani kuchence mikrofalowej.
8. Zdejmij kratkę tacki ociekowej (7) oraz tackę ociekową (8) z ekspresu
i opróżnij z nich wodę. Następnie wyczyść wilgotną szmatką lub gąbką.
9. Zdejmij końcówkę do cappuccino odkręcając ją i pociągając w dół.
18.25. Ustaw ponownie ekspres w pozycji pracy i zamontuj tackę ociekową
(8) wraz kratką (7) oraz zbiornik na wodę (1) w ekspresie (Rys. 13).
UWAGA! Podczas procesu odkamieniania wszystkie funkcje eks-
presu nie są aktywne.
9GW13-024_v01
20. Przykładowe problemy podczas eksploatacji ekspresu
PROBLEM MOŻLIWA PRZYCZYNA JAK ZARADZIĆ, CO ZROBIĆ
Kawa wypływa z boku
uchwytu sitka
Uchwyt ltra (6) nie jest odpowiednio zamocowany lub
nie jest wystarczająco dokręcony.
Upewnij się, że uchwyt ltra (6) jest prawidłowo ułożony
w głowicy parzenia (4) i dokręcony do oporu.
Na krawędzi ltra (6) znajdują się drobiny kawy. Oczyść dookoła górną krawędź ltra (6) z kawy
Głowica do zaparzania (4) jest zabrudzona. i wytrzyj do czysta głowicę (4).
Głowica (4) jest uszkodzona. Wytrzyj głowicę (4) wilgotną ścierką.
Kawa nie wypływa
Brak wody w zbiorniku wody. Napełnij zbiornik (1) wodą.
Zbiornik wody (1) nie jest prawidłowo zainstalowany.
Wciśnij w dół zbiornik wody (1) , aby upewnić się, że jest
prawidłowo osadzony.
Pokrętło (12) jest ustawione w innej pozycji, np. .
Upewnij się, czy pokrętło (12) znajduje się w pozycji OFF.
Sitko na głowicy może być zatkane. Patrz Odkamienianie – pkt. 18.
Sitko we ltrze (6) jest zatkane. Kawa jest zbyt drobno
zmielona lub zbyt mocno ubita.
Opróżnij sitko we ltrze (6) i przepłucz je pod bieżącą
wodą. Wytrzyj głowicę do zaparzania (4) za pomocą
ścierki.
Kawa jest nalewana
kroplami
Kawa jest zmielona bardzo drobno lub zbyt mocno ubita.
Jeżeli używasz bardzo drobno zmieloną kawę, nie ubijaj
jej zbyt mocno.
Urządzenie jest zatkane przez osady wapna. Patrz Odkamienianie – pkt. 18.
Espresso nie ma
charakterystycznej pianki
Kawa jest zwietrzała lub sucha.
Użyj świeżej kawy. Po otwarciu kawy upewnij się, że
przechowujesz ją w szczelnym opakowaniu.
Kawa nie jest ubita wystarczająco mocno. Ubij zmieloną kawę mocniej.
Kawa jest zbyt grubo zmielona. Stosuj właściwie zmieloną kawę lub zmień markę kawy.
Niewystarczająca ilość kawy w sitku ltra (6). Patrz Przygotowanie espresso – pkt. 11.
Uchwyt poluzowuje się
podczas zaparzania
Kawa jest ubita zbyt mocno. Ubij zmieloną kawę lżej.
Zmielona kawa jest zbyt drobna. Zmień na grubszą kawę.
Uchwyt ltra (6) nie siedzi zbyt mocno, gdyż nie został
wystarczająco mocno dokręcony.
Upewnij się, że uchwyt ltra (6) włożony jest poprawnie
i dokręcony do oporu w głowicy (4).
Na krawędzi ltra (6) znajdują się drobiny kawy. Oczyść dookoła górną krawędź ltra (6) z kawy
Głowica do zaparzania (4) jest zabrudzona. i wytrzyj do czysta głowicę (4).
Głowica (4) jest uszkodzona. Wytrzyj głowicę (4) wilgotną ścierką.
Brak pary z dyszy pary Dysza pary (10) jest zablokowana. Wyczyść i przepłucz dyszę pary (10).
Niewystarczająca ilość
spienionego mleka
Mleko nie jest świeże. Sprawdź, czy mleko jest świeże.
Temperatura mleka jest zbyt wysoka. Sprawdź, czy mleko jest świeże.
Dzbanek.
Upewnij się, czy mleko jest odpowiednio schłodzone
przed użyciem.
Dysza pary (10) jest zablokowana.
W celu osiągnięcia najlepszych efektów przy spienianiu,
użyj dołączonego dzbanka ze stali nierdzewnej i w miarę
możliwości przed użyciem ochłódź go lub przepłucz
zimną wodą.
Mleko zostało zagotowane. Wyczyść i przepłucz dyszę pary (10).
Urządzenie nie działa
Sitko w głowicy do zaparzania (4) może być zatkane. Patrz Odkamienianie – pkt. 18.
Urządzenie jest zatkane przez osady kamienia. Patrz Odkamienianie – pkt. 18.
Pamiętaj, że w przypadku innych uszkodzeń lub problemów, nie próbuj usuwać ich sam. W tym przypadku skontaktuj się z wykwalikowanym
pracownikiem punktu serwisowego.
EKOLOGIA – ZADBAJMY O ŚRODOWISKO
Każdy użytkownik może przyczynić się do ochrony środowi-
ska. Nie jest to ani trudne, ani zbyt kosztowne. W tym celu:
opakowanie kartonowe przekaż na makulaturę, worki z poli-
etylenu (PE) wrzuć do kontenera na plastik.
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu skła-
dowania, gdyż znajdujące się w urządzeniu niebezpieczne
składniki mogą być zagrożeniem dla środowiska.
Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi!!!
Importer: Zelmer Market Sp. z o.o. – Polska
Importer/producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane zastosowa-
niem urządzenia niezgodnym z jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
Importer/producent zastrzega sobie prawo modykacji wyrobu w każdej chwili, bez
wcześniejszego powiadamiania, w celu dostosowania do przepisów prawnych, norm,
dyrektyw albo z przyczyn konstrukcyjnych, handlowych, estetycznych i innych.
DANE KONTAKTOWE:
zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów
http://www.zelmer.pl/akcesoria-agd/
salon rmowy – sprzedaż internetowa
salon@zelmer.pl
wykaz punktów serwisowych
http://www.zelmer.pl/punkty_serwisowe/
infolinia (sprzedaż, reklamacje, serwis)
801 005 500
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Zelmer 13Z016 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla