•Pokrętło należy nastawić na jedną ze stref
nagrzewania, od 0 do 6 (maksymalne
nagrzewanie).
Na tablicy sterowniczej zapali się czerwone kontrolne
światełko sygnalizujące włączenie stref nagrzewania.
•Strefę nagrzewania wyłączamy przestawieniem
pokrętła na pozycję 0.
Podwójna strefa gotowania
Gotowanie na wewnętrznej (małej) strefie gotowania:
• Przekręcić pokrętło w kierunku ruchu wskazówki
zegara i ustawić na pożądanej pozycji gotowania
Gotowanie na podwójnej strefie gotowania (małej
i wielkiej razem):
• Przekręcić pokrętło w kierunku ruchu wskazówki
zegara do ostatniej pozycji. Podwójna strefa
gotowania jest teraz włączona.
• Przekręcić pokrętło w przeciwnym kierunku i ustawić
na pożądanej pozycji (1700-0 W).
• Obie strefa wyłączają się w chwili ustawienia
pokrętła na pozycji 0.
Ważne: Podwójna strefa gotowania jest pod kontrolą
regulatora energii. W żadnym przypadku pokrętłem
nie należy kręcić w kierunku przeciwnym ruchowi
wskazówki zegara poza pozycję 0.
Uwaga: W żadnym przypadku nie włączać strefy
nagrzewania bez uprzedniego postawienia na niej
garnka.
Do gotowania należy używać garnków z grubym
płaskim dnem, które są przeznaczone specjalnie do
gotowania na płycie elektrycznej i mają średnicę co
najmniej taką samą jak strefa nagrzewania.
W żadnym przypadku nie używać garnków o wklęsłym
lub wypukłym dnie.
Wyłącznik piekarnika
Oświetlenie piekarnika
FUNKCJA STATYCZNA
Do stosowania przy przygotowywaniu potraw na tym
samym poziomie.
- Podgrzać najpierw piekarnik do pożądanej
temperatury roboczej; jak tylko zgaśnie światełko
termostatu, szybko wstawić potrawy do środka.
-Do używania funkcji statycznej najlepiej nadaje się
prowadnica drugiego poziomu.
ELEMENT GRZEJNY GÓRNY I DOLNY
Z WENTYLACJĄ
Dzięki wentylatorowi ciepło wytwarzane przez oba
elementy jest rozprowadzane proporcjonalnie w całym
piekarniku.
Danej funkcji należy używać:
- Przy przygotowywaniu potraw na kilku blachach.
- Przy przygotowywaniu potraw wymagających tej
samej temperatury.
FUNKCJA GRILA
Funkcji grilla należy używać do przygotowywania
niewielkich kawałków mięsa (np. stek lub kiełbaski)
ido tostów.
- Podczas cyklu grillowania drzwiczki piekarnika
powinny być zamknięte.
-Nastawić termostat na maksimum.
- Podgrzać wstępnie gril przez 5 minut.
-Umieścić mięso na kratce i podstawić pod spód
rynienkę. Wlać na rynienki tyle wody, by
przykryła dno, w ten sposób zmniejszy się dym
i rozpryskiwanie tłuszczu.
-W połowie cyklu przygotowywania przewrócić
mięso na drugą stronę.
UWAGA: do grillowania należy ustawić kratkę jak
ilustruje rysunek.
UŻYWANIE STREF GOTOWANIA
FUNKCJE PIEKARNIKA