Zanussi ZBM755X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBS£UGI
PIEKARNIK
ELEKTRYCZNY
ZBM-755
ELECTROLUXPOLANDSp.zo.o.
ul.Kolejowa5/7
01-217Warszawa
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych
urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu.
Ka¿degorokusprzedajeponad55milionówproduktów(takichjaklodówki,kuchenki,
pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy)
o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
FromtheElectroluxGroup. Theworld`sNo.1choice
3
SPIS TRE CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA.................................4
PIERWSZE W+'CZENIE .......................................................................6
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................7
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE ..........................................9
TABELA CZASÓW PIECZENIA...........................................................12
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................13
USUWANIE USTEREK.........................................................................15
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................16
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................16
INSTALACJA........................................................................................17
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA
Przed przyst:pieniem do pod:czenia i eksploatacji urz:dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie si= z instrukcj: obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa?ne wskazówki i porady dotycz:ce prawi-
dowej i bezpiecznej eksploatacji urz:dzenia.
Instrukcj= obsugi nale?y zachowaB, aby podczas u?ytkowania urz:dze-
nia móc z niej skorzystaB w ka?dej chwili.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizu-
jcymi przepisami.
W przypadku konieczno$ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w po-
bliu piekarnika, naley zwróci uwag(, aby przewód zasilajcy nie doty-
ka gorcych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przytrza$ni(ty
drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag(, aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby
gospodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zako,-
czeniu) naley odsun si( od urzdzenia – z wn(trza wydostanie si( go-
rca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane za-
groenie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si( w czasie pracy (i zatrzymuje ciepo na jaki$
czas po zako,czeniu pieczenia). Zachowa szczególn ostrono$,
zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn(trznych.
Po zako,czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr(ta w pooeniu „WY23CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si( wewn(trznych po-
wierzchni piekarnika. Resztki ywno$ci i tuszczu mog zapali si(.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je$li wyst(puj) naley my wod
z dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze, paro-
wych.
5
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wy-
kr(ci bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si(, e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Podczenie do kilku faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi do
uszkodzenia urzdzenia.
BezpieczeDstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi
i zabaw( urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si( podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na prze-
bywanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia na-
ley pami(ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy
czas gorce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi(sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzie-
ciom na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w po-
bliu piekarnika, naley zwróci uwag(, aby przewód zasilajcy nie doty-
ka gorcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza$ni(ty jego
drzwiczkami.
Producent:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw
stosowane s wycznie oryginalne cz($ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodo-
wa straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj: powa?-
ne zagro?enie dla u?ytkownika!
Utylizacja starego urz:dzenia
W przypadku konieczno$ci usuni(cia starego urzdzenia z gospodarstwa
domowego, naley je unieruchomi, aby wykluczy ewentualne niebez-
piecze,stwo wypadku. W tym celu naley odci przewód zasilajcy ra-
zem z wtyczk.
Odstawi urzdzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji, zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
6
ObjaGnienie symboli u?ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze,stwa
Kolejno$ czynno$ci
Praktyczne wskazówki
Urz:dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi();
- 89/336 (wytyczne dot. kompatybilno$ci elektromagnetycznej);
- 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
PIERWSZE W+'CZENIE
Urzdzenie b(dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny
(patrz wskazówki w instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr(to termostatu ustawi na pozycj( MAX,
b) pokr(to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si( warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni(cia, a nast(pnie umy
mi(kk $ciereczk nasczon agodnym $rodkiem do mycia.
Aby otworzyB drzwiczki piekarnika, nale-
?y zawsze przytrzymaB uchwyt na Grodku - jak
pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy
naley starannie umy wszystkie akcesoria i
wn=trze piekarnika.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. panel sterujcy
2. pokr(to termostatu
3. pokr(to wyboru funkcji
4. lampka kontrolna piekarnika
5. lampka kontrolna termostatu
6. minutnik
7. grill
8. o$wietlenie piekarnika
9. tabliczka znamionowa
8
Piekarnik elektryczny
Pokr=to wyboru funkcji (rys. 2)
oraz termostatu (rys. 3)
Su do ustawienia wybranej opcji nagrzewania i od-
powiedniej temperatury
Symbole na pokr(tle wyboru funkcji:
0 pozycja „Wy:czony
pieczenie tradycyjne ciepo dochodzi z
dolnej i górnej grzaki, zapewniajc równo-
mierne nagrzewanie piekarnika.
górna grzaka – wczona jest tylko górna
grzaka piekarnika
dolna grzaka wczona jest tylko dolna
grzaka piekarnika.
grill – do pieczenia na grillu.
nawiew gor:cego powietrza do piecze-
nia kilku potraw na kilku poziomach, bez
przenikania aromatów.
rozmra?anie funkcja pozwalajca na roz-
mroenie potraw.
rys. 2
rys. 3
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si( lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga$nie, je$li ustawiona temperatura zostanie osigni(ta i ponownie
zapala si(, kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod$wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik jest pracuje.
9
Minutnik
Funkcja pozwala na ustawienie zakresu czasu. Po
upywie ustawionego czasu rozlegnie si( sygna
akustyczny. Maksymalny czas ustawienia wynosi
60 minut (rys. 4). Pokr(to zegara obróci do mak-
symalnego ustawienia („60”), a nast(pnie wróci i
ustawi wymagany czas. Uywanie minutnika nie
wpywa na prac( piekarnika (je$li jest wczony).
rys. 4
Termostat bezpieczeDstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze,stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu$ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego$
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast(puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
Je$li termostat bezpiecze,stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni(ta przy-
czyna b(du.
Je$li jednak termostat bezpiecze,stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej$
cz($ci, wtedy usterk( naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz: byB zawsze za-
mkni=te!
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a chrup-
kich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo
czas pieczenia i zuycie energii b(d nisze. W czasie pieczenia z piekarnika
wydostaje si( para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoD-
czeniu) nale?y odsun:B si= od urz:dzenia – z wn=trza wydostanie si= go-
r:ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie$ci na $rodkowym poziomie. Je$li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je$li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
10
Nagrzewanie z nawiewem gor:cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si( w tylnej $ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi(ki temu mona piec jednocze$nie kilka potraw
na rónych poziomach (rys. 5).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi(ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przenoszo-
ne zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn, a
wilgotne powietrze jest natychmiast odprowadza-
ne.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zale-
ca si( wsuni(cie blachy do dolnego poziomu, po-
niewa uatwi to obserwowanie potrawy.
rys. 5
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno$ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi(so i
ryby, a nast(pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni(cia rusztu jest uzaleniony
od grubo$ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac( na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w $redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si( wst(pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr(ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast(pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko,cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo$ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si( od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si( niepotrzebnie.
Pieczenie mi=sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi(sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi(so, które dobrze opieka si( na zewntrz, ale w $rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-220
o
C).
Jasne mi(so, drób i ryby naley piec w $redniej temperaturze (150-175
o
C).
11
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je$li chc Pa,stwo sprawdzi, czy mi(so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób( yki”. Je$li wyczuj Pa,stwo opór po naci$ni(ciu mi(sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol(dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi(so bezpo$rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann(, do której b(dzie $cieka sos z mi(sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze, jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczyB tworzenie si= dymu w piekarniku, nale?y wlaB troch= wo-
dy do brytfanny, do której Gcieka tuszcz.
Aby nie dopu$ci do tworzenia si( skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b(dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur(.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj$ do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy,, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych $cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj(to-
$ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa,stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
12
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor:cego powietrza
Górna/dolna grzaka
Pieczenie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 – 80
W foremce
Jab!ecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000
Bia!y chleb
1 190 2 180 40 – 60
1-2
bochenki
500
-ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500
Bu!ki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250 Pizza 1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi)so i drób
1000
Piecze4 wo!owa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze4 ciel5ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 z jagni5cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W ca!o:ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo:ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W ca!osci
13
Górna/dolna grzaka
Pieczenie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
3000
G5:
2 175 2 160 150 - 200 W ca!o:ci
1200
Zaj>c
2 200 2 175 60 – 80
W
kawa!kach
Ryby
1000 Ca!e ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40 4 filety
Pieczenie na grillu
Ilo,-
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawaki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 10 8
Kotlety 4 600 3 Max 12 8
Kie!baski pieczone 8 500 3 Max 10 6
Kurczak (kawa!ki) 6 800 3 Max 30 20
Kebaby 4 700 3 max 12 10
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 13 10
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 2-3 1
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
Uwaga!
1. Podany w tabeli czas pieczenia nie obejmuje wst5pnego nagrzewania piekarnika. Przed w!oCeniem
pizzy / chleba zalecamy wst5pne nagrzewanie piekarnika przez oko!o 10 minut.
2. Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz> pieczenia na kilku poziomach.
3. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz> byE zamkni5te.
Podane czasy pieczenia maj> charakter orientacyjny.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst:pieniem do czyszczenia urz:dzenia nale?y je wy:czyB i
pozostawiB do ostygni=cia. Nie u?ywaB pary lub urz:dzeD parowych.
Przed przyst:pieniem do mycia i innych czynnoGci konserwacyjnych na-
le?y urz:dzenie od:czyB od zasilania elektrycznego.
Po ostygni(ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc $rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczegól-
n ostrono$, aby detergent nie dosta si( do grzaek piekarnika lub
czujnika termostatu.
Elementy stalowe naley oczy$ci i opuka wod, a nast(pnie wypolero-
wa.
Uywa $rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz ele-
mentów ze stali nierdzewnej, dost(pnych w sklepach.
14
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego $rodka
czyszczcego.
Do mycia nie stosowa $rodków szorujcych.
Cz($ci ze stali szlachetnej i szyb( w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi(kk $ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie $rodki do czyszczenia stali
szlachetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, $liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych
plam na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni ema-
liowanej nie wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy$ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia
mona najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie
przypalaj si( podczas nast(pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów $ciernych, gdy mo-
g one uszkodzi powierzchni( urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy$ci w podobny sposób.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je
zdj.
W tym celu naley wykona nast(pujce
czynno$ci:
cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekarni-
ka; mae dRwignie, znajdujce si( na obu za-
wiasach poluzowa i obróci (rys. 6)
wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch
dRwigni;
rys. 6
przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stronie, a nast(pnie popchn w
kierunku piekarnika i wyj na zewntrz.
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce (pooy poziomo).
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno$ci
w odwrotnej kolejno$ci.
Po spasowaniu dRwigni z zawiasami drzwi b(d prawidowo umocowane.
15
Wymiana ?arówki w piekarniku
Przed przyst:pieniem do wymiany ?arówki nale?y wy:czyB urz:dze-
nie z sieci zasilaj:cej.
Sarówka musi posiada nast(pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok: temperatur=
(do 300
o
C)
b) napi=cie / cz=stotliwoGB: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk(, naley wcisn oson(
szklan i obróci (rys. 7).
rys. 7
Wykr(ci spalon arówk(. Wkr(ci now arówk(. Ponownie zaoy oson(
szklan. Podczy urzdzenie do zasilania.
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno$ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno$ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni) cia usterki
Piekarnik nie w!>cza si5.
SprawdziE, czy pokr5t!a s> ustawione na okre:lon> funkcj5 i tempe-
ratur5.
SprawdziE, czy urz>dzenie jest prawid!owo w!>czone, wtyczka jest w
gniazdku, czy nast>pi!a przerwa w dop!ywie pr>du, czy prze!>cznik
zasilania jest ustawiony na ON (WGHCZONY).
Lampka kontrolna termo-
statu piekarnika nie :wie-
ci si5.
Termostat ustawiE na wybran> temperatur5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
-arówka piekarnika nie
:wieci si5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
KupiE now> Carówk5 o odpowiednich parametrach w punkcie serwi-
sowym i wymieniE j> zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
obs!ugi.
Czas pieczenia jest zbyt
d!ugi lub zbyt krótki.
PrzeczytaE wskazówki dotycz>ce czasów pieczenia.
Wewn>trz piekarnika i na
potrawach osadza si5
skroplona woda.
Nie pozostawiaE potraw po upieczeniu w piekarniku d!uCej niC 15-20
minut.
Koszty usuni(cia usterek spowodowanych przez uytkownika oraz bezzasad-
nych wezwa, serwisu pokrywa klient.
16
AUTORYZOWANY SERWIS
Je$li po wykonaniu opisanych w poprzednim rozdziale czynno$ci sprawdzaj-
cych, urzdzenie nadal nie funkcjonuje, usterk( naley zgosi w autoryzowa-
nym zakadzie serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley opisa
objawy usterki, poda model, numer produktu
i numer seryjny urzdzenia. Dane te znajduj
si( na tabliczce znamionowej.
Do napraw stosuje si( wycznie oryginalne
cz($ci zamienne.
Urzdzenie posiada gwarancj( udokumento-
wan kart, która wydawana jest wraz z in-
strukcj przy sprzeday urzdzenia.
rys. 8
W przypadku braku karty gwarancyjnej naley zada jej od sprzedawcy i
wpisa dat( sprzeday, model, numer fabryczny. Dane te znajduj si( na ta-
bliczce znamionowej.
Kart( gwarancyjn naley zachowa i w przypadku naprawy okaza j perso-
nelowi autoryzowanego zakadu serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. Na-
prawa b(dzie wykonana odpatnie, w przypadku braku oryginalnej i wanej kar-
ty gwarancyjnej.
Karta zawiera take warunki gwarancji, udzielonej przez producenta urzdze-
nia.
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wysoko:E 593 mm
Szeroko:E 560 mm
Wymiary wyci)cia
G!5boko:E 550 mm
Wysoko:E 335 mm
Szeroko:E 395 mm
G!5boko:E 400 mm
Wymiary piekarnika
Pojemno:E komory piekarnika 53 litry
Zakres temperatury
50°
°°
°C – 230 °
°°
°C
Warto,- pod:czenia
Dolna grza!ka 1000 W
Górna grza!ka 800 W
Piekarnik (1000 + 800) 1800 W
Grza!ka grilla 1650 W
Nagrzewanie z nawiewem 2000 W
O:wietlenie wewn5trzne piekarnika 25 W
Wentylator 30 W
G>czna warto:E pod!>czenia 2060 W
Zasilanie sieciowe cz5stotliwo:E / napi5cie 50 Hz / 230 V
17
INSTALACJA
Wszystkie czynnoGci zwi:zane z instalacj: urz:dzenia nale?y wyko-
naB zgodnie z obowi:zuj:cymi przepisami bezpieczeDstwa. Wszelkie
prace instalacyjne mog: wykonywaB wy:cznie osoby z odpowiednimi
kwalifikacjami.
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao po ustawieniu w zabudowie, meble
do zabudowy lub wn(ka musz posiada odpowiednie wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisami, wszystkie elementy zabezpieczajce
przed dotkni(ciem przewodów pod napi(ciem i cz($ci izolacyjnych musz by
w taki sposób zamocowane, aby nie mona byo ich zdemontowa bez uycia
narz(dzi. Dotyczy to równie cz($ci bocznych na pocztku i ko,cu linii zabu-
dowy.
Pod:czenie do instalacji elektrycznej
Przed przystpieniem do podczenia urzdzenia do instalacji elektrycznej, na-
ley sprawdzi, czy zostay spenione ponisze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowiada maksymalnemu ob-
cieniu urzdzenia (patrz warto$ci na tabliczce znamionowej).
2. Instalacja domowa musi posiada uziemienie zgodnie z obowizujcymi
przepisami.
3. Gniazdko lub wielobiegunowy wycznik musi by dost(pny po zainstalowa-
niu urzdzenia.
Urzdzenie dostarczone jest bez przewodu zasilajcego, gdy w zaleno$ci od
rodzaju zasilania, konieczny jest przewód z odpowiedni wtyczk przystoso-
wan do obcienia podanego na tabliczce znamionowej.
Przewody podczeniowe musz odpowiada nast(pujcym typom, z
uwzgl(dnieniem koniecznego przekroju znamionowego (3 x 1,5 mm
2
):
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Je$li podczenie wykonano bez wtyczki lub wtyczka jest niedost(pna, naley
zamontowa pomi(dzy urzdzeniem i instalacj sieciow wielobiegunowy wy-
cznik (np. zabezpieczenie, przecznik LS) z rozwarciem styków minimum
mm. Przewód uziemiajcy óto-zielony nie moe zosta przerwany przez wy-
cznik.
Przewód zasilajcy musi posiada taki przekrój, aby w adnym punkcie nie zo-
staa osigni(ta temperatura wysza ni 50
o
C (powyej temperatury otocze-
nia). Po wykonaniu podczenia naley sprawdzi wszystkie elementy grzejne,
wczajc je na ok. 3 minuty.
18
Piekarnik naley podczy do 1 fazy, w sposób przedstawiony na rysunku.
Electrolux Poland zaleca, aby urzdzenie podcza wykwalifikowany elektryk.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoGci za szkody spowodowane
wskutek nieprzestrzegania obowi:zuj:cych przepisów bezpieczeD-
stwa.
Zabudowa
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao
po ustawieniu w zabudowie, meble pod za-
budow( lub wn(ka musz posiada odpo-
wiednie wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisami
wszystkie elementy zabezpieczajce przed
dotkni(ciem przewodów pod napi(ciem i
cz($ci izolacyjnych musz by w taki sposób
zamocowane, aby nie mona byo ich zde-
montowa bez uycia narz(dzi.
Dotyczy to równie cz($ci bocznych na po-
cztku i ko,cu linii zabudowy. Urzdzenie
naley do klasy Y w zakresie ochrony
ogrzewania $rodowiska.
rys. 9
Oznacza to, e urzdzenie moe by ustawione cz($ci tyln lub $ciank
boczn do wyszych mebli, urzdze, lub $cian.
Z drugiej strony mog by dostawiane inne urzdzenia lub meble wycznie o
takiej samej wysoko$ci jak piekarnik.
Wymiary piekarnika (rys. 9)
19
Zabudowa w supku
Wn(ka musi mie wymiary wskazane na
rysunku nr 10.
rys. 10
Zabudowa pod blatem
Wn(ka musi mie wymiary wskazane na
rysunku nr 11.
Urzdzenie wsun do wn(ki szafki.
Nast(pnie otworzy drzwiczki piekarnika
i za pomoc 4 $rub pasujcych dokad-
nie do otworów ramy przymocowa pie-
karnik do szafki (rys. 12).
rys. 11
rys. 12
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Zanussi ZBM755X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi