63
czekoladowego lub chińskiego (z bulionem). Włóż do garnka żądane składniki i postaw go na
podstawie grzejnej. Napełnij garnek olejem, serem, bulionem lub czekoladą, pamiętając, aby
go nie przepełniać. Poziom oleju, sera itd. musi znajdować się między oznaczonym wewnątrz
garnka poziomem minimalnym i maksymalnym.
Ustaw żądaną temperaturę termostatu. W przypadku klasycznego fondue mięsnego ustaw
maksymalną temperaturę termostatu; fondue serowe, bulionowe i czekoladowe wymaga nieco
niższej temperatury. Ustaw taką temperaturę, aby potrawa się nie zagotowała. W
szczególności ser i czekoladę należy podgrzewać powoli, aby nie dopuścić do ich kipienia.
Od czasu do czasu mieszaj w celu uzyskania jednolitej masy.
Do przyrządzenia fondue można używać kilku rodzajów oleju. Sprawdź na opakowaniu oleju,
czy nadaje się on do fondue. Uwaga: olej, bulion, sos serowy i czekolada bardzo się
nagrzewają! Nigdy nie należy ich dotykać. Przykład klasycznego fondue mięsnego:
Nadziej niewielki kawałek mięsa na widelec do fondue (nr 11) i umieść go na obręczy na
widelce do fondue (nr 12) w garnku do fondue. Poczekaj aż mięso będzie gotowe i ściągnij je z
widelca. Uwaga: widelce do fondue przywierają często do obręczy; nigdy nie należy wkładać
ich bezpośrednio do buzi, ponieważ może to prowadzić do poważnych poparzeń!
Korzystanie z patelni
Umieść patelnię (nr 10) na podstawie grzejnej (nr 5) i włącz znajdujący się na urządzeniu
przełącznik termostatu (nr 6). Zaświeci się kontrolka nagrzewania (nr 7), która zgaśnie, gdy
osiągnięta zostanie odpowiednia temperatura. Przekręć przełącznik w prawo, aby ustawić
żądaną pozycję. Termostat reguluje stałą temperaturę. Podczas użytkowania kontrolka
nagrzewania (nr 7) zapala się i gaśnie; jest to normalne zjawisko oznaczające utrzymywanie
zawsze stałej temperatury. Używaj zawsze drewnianej łopatki (nr 8), aby uniknąć uszkodzenia
nieprzywierającej powłoki patelni. Na patelni można przyrządzać potrawy mięsne i rybne.
Korzystanie z garnka
Umieść garnek (nr 15) na podstawie grzejnej (nr 5) i włącz znajdujący się na urządzeniu
przełącznik termostatu (nr 6). Zaświeci się kontrolka nagrzewania (nr 7), która zgaśnie, gdy
osiągnięta zostanie odpowiednia temperatura. Przekręć przełącznik w prawo, aby ustawić
żądaną pozycję. Termostat reguluje stałą temperaturę. Podczas użytkowania kontrolka
nagrzewania (nr 7) zapala się i gaśnie; jest to normalne zjawisko oznaczające utrzymywanie
zawsze stałej temperatury. Używaj zawsze drewnianej łopatki (nr 8), aby uniknąć uszkodzenia
nieprzywierającej powłoki garnka. Garnek służy do przyrządzania sosów, zup i warzyw.
Czyszczenie urządzenia
Po zakończeniu używania i przed rozpoczęciem czyszczenia urządzenia należy zawsze wyjąć
wtyczkę z gniazdka elektrycznego. Przed czyszczeniem należy pozostawić urządzenie do
całkowitego ostygnięcia.
Podstawę grzejną (nr 5) należy wytrzeć wilgotną szmatką z dodatkiem łagodnego detergentu.
Nigdy nie należy używać silnych ani żrących środków czyszczących, zmywaków do
szorowania ani druciaków, ponieważ mogą one uszkodzić urządzenie. Nigdy nie należy
zanurzać podstawy grzejnej (nr 5) w wodzie ani innym płynie. Odłączane części należy myć w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Następnie należy je dokładnie wypłukać i
wysuszyć. Części te można także myć w zmywarce do naczyń.
64
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
• Przed pierwszym użyciem należy przeczytać wszystkie instrukcje.
• Nie dotykać gorących powierzchni. Używać uchwytów lub pokręteł.
• Aby uniknąć porażenia prądem, nie zanurzać żadnej części urządzenia w wodzie ani
innym płynie.
• Odłączyć urządzenie z sieci, gdy nie jest używane oraz przed czyszczeniem. Przed
montażem lub demontażem części, urządzenie należy pozostawić do ostygnięcia.
Nie używać urządzenia, jeśli przewód zasilający lub wtyczka są uszkodzone, a także
po zauważeniu niepoprawnego działania urządzenia lub jakimkolwiek jego
uszkodzeniu.
• Stosowanie akcesoriów, które nie są zalecane przez producenta urządzenia, może
spowodować obrażenia ciała oraz utratę gwarancji.
• Nie używać na wolnym powietrzu lub w pobliżu źródeł ciepła.
• Sznur zasilający nie powinien być przewieszony przez krawędź stołu lub blatu i nie
powinien dotykać gorących elementów. Urządzenia nie należy umieszczać pod ani
w pobliżu zasłon, firanek itp.
• To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
• Urządzenie należy umieścić na stabilnej, równej powierzchni.
• To urządzenie nie jest urządzeniem samoobsługowym, dlatego nie powinno być
pozostawione bez nadzoru osoby dorosłej, gdy jest włączone lub gorące.
• Gwarancja nie obejmuje stłuczenia elementów ceramicznych.
• Wymiany uszkodzonego przewodu lub wtyczki może dokonać wyłącznie
autoryzowany technik. Nie należy podejmować prób samodzielnej naprawy
urządzenia.
• Korzystanie z przedłużaczy lub podobnych urządzeń jest niedozwolone.
NALEŻY ZACHOWAĆ NINIEJSZĄ INSTRUKCJĘ.
Gwarancja
• Urządzenie, wyprodukowane przez naszą Firmę, jest objęte 24-miesięcznym
okresem gwarancji, poczynając od dnia zakupu (na rachunku).
• W okresie obowiązywania gwarancji, wszelkie usterki urządzenia lub jego
akcesoriów, wynikające z wad materiału lub produkcyjnych, będą usuwane
nieodpłatnie, drogą naprawy lub wymiany. Usługi gwarancyjne nie pociągają za
sobą rozszerzenia czasu obowiązywania gwarancji, ani praw do nowej gwarancji!
• Dowodem gwarancji jest dowód zakupu. Bez posiadania dowodu zakupu,
nieodpłatna wymiana bądź naprawa, są niemożliwe.
• Aby złożyć reklamację w ramach gwarancji, należy zwrócić sprzedawcy całe
urządzenie w oryginalnym opakowaniu, razem z paragonem.
• Uszkodzenie części nie oznacza automatycznej nieodpłatnej wymiany całego
urządzenia. W takim przypadku można zadzwonić na naszą infolinię. Stłuczone
szkło czy złamane części plastikowe, zawsze podlegają opłatom.
• Gwarancja nie obejmuje części konsumpcyjnych, podlegających zużyciu, a także
czyszczenia, konserwacji czy wymiany takich części – te usługi podlegają opłatom!
• Manipulacje osób nieupoważnionych powodują utratę gwarancji.
• Po wygaśnięciu gwarancji, odpłatnych napraw dokonuje sprzedawca lub warsztat
naprawczy.