IKEA AKP 711 IX instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

3
SPIS TREŚCI PL
INSTALOWANIE
STRONA
4
PODłĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
STRONA
5
PRZED UŻYCIEM PIEKARNIKA
STRONA
6
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
STRONA
6
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
STRONA
6
AKCESORIA PIEKARNIKA
STRONA
7
TABELA GOTOWANIA
STRONA
8
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO
AKCESORIÓW
STRONA
9
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
STRONA
10
SERWIS TECHNICZNY
STRONA
11
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
STRONA
11
56801-pl.fm5 Page 3 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
4
Informacja techniczna dla instalatora
Aby uchronić piekarnik przed uszkodzeniem,
po jego rozpakowaniu, a przed wykonaniem
podłączeń, należy go postawić na podstawie
z polistyrenu.
Nie należy próbować podnosić piekarnika za
uchwyt. Podnosić go za boki, tak jak
pokazano na rysunku (patrz strzałka).
Sprawdzić, czy urządzenie nie zostało
uszkodzone podczas transportu.
Wymiary piekarnika i meblościanki zostały
podane na przeciwległym rysunku.
Meblościanka kuchenna, stykająca się z
piekarnikiem, musi być odporna na ciepło
( min. 80°C).
Podłączyć przewód uziomowy (
A
) płyty
kuchennej do piekarnika (
B
), jak pokazano
na rysunku.
Podłączyć zaciski (
C
) płyty kuchennej z
listwą zaciskową piekarnika, (
D
)
umieszczoną w górnej części, zgodnie z
kolorami oznaczonymi na tabliczce.
Zainstalować piekarnik w obudowie,
podnosząc go za boki, uważając na to, aby
nie zaplątać przewodów elektrycznego kabla
zasilającego.
Aby zapewnić właściwą wentylację, należy
posłużyć się wytycznymi podanymi na
rysunku (co najmniej 500 mm x 80 mm lub
powierzchnia równoważna). Należy
pozostawić dodatkowy odstęp równy 5 mm
pomiędzy górnym brzegiem piekarnika a
dolnym brzegiem płyty kuchennej.
Przestrzeń ta powinna być pozbawiona
poprzeczek oraz innych elementów
konstrukcyjnych.
Podczas instalowania piekarnika należy
zadbać o to, aby jego boczne ścianki nie
stykały się z czołowymi krawędziami
obudowy lub sąsiednimi szufladami bądź
drzwiami (patrz rys.).
Wykonać podłączenia elektryczne pomiędzy
płytą kuchenną i piekarnikiem (patrz rozdział
“podłączenie do zasilania elektrycznego”).
Zamocować piekarnik do meblościanki za
pomocą śrub (
A
) tak, jak to pokazano.
INSTALOWANIE
Bez stykania się
56801-pl.fm5 Page 4 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
5
Połączenie płyty kuchennej i piekarnika
Upewnić się, czy napięcie podane na
tabliczce znamionowej jest takie samo, jak
instalacji elektrycznej Twojego mieszkania.
Tabliczka znamionowa znajduje się na
przedniej krawędzi otworu piekarnika
(widoczna po otwarciu drzwi piekarnika).
Należy użyć przewodu H05RR-F (minimalna
długość 800 mm):
PODłĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Liczba
przewodów X
Podłączenie
1N+
~
H05 RR-F 3x4 mm
²
2N+
~
H05 RR-F 4x2,5 mm
²
3 +
~
H05 RR-F 4x2,5 mm
²
3N+
~
H05 RR-F 5x1,5 mm
²
Uwaga: Nie należy podłączać zasilania,
zanim nie zakończymy montażu
piekarnika i płyty kuchennej.
Urządzenie winno być zainstalowane i
podłączone do instalacji elektrycznej
przez wykwalifikowanego technika,
według instrukcji producenta i zgodnie z
lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za
właściwe podłączenie elektryczne
urządzenia oraz za przestrzeganie
odnośnych przepisów bezpieczeństwa.
Urządzenie musi być podłączone do sieci
elektrycznej poprzez wyłącznik
wielobiegunowy posiadający odstęp styków
(w stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Uziemienie urządzenia jest wymagane
przepisami prawa.
Nie wolno używać rozdzielaczy ani
przedłużaczy.
Po wykonaniu instalacji piekarnika należy
zakryć dostęp do elementów instalacji
elektrycznej.
56801-pl.fm5 Page 5 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
6
Aby jak najlepiej wykorzystać nowy
piekarnik, należy przeczytać uważnie
instrukcję obsługi i zachować ją na
przyszłość.
Usunąć zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronną folię plastikową.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i podgrzać go
do 200° C na czas jednej godziny, tak aby
usunąć przykre zapachy od smarów
ochronnych i materiałów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynności należy
pozostawić drzwiczki otwarte.
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
Urządzenie zostało wyprodukowane z
materiałów nadających się na surowce
wtórne. Urządzenie należy złomować zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odciąć przewody zasilające tak, aby nie
można było ponownie podłączyć urządzenia.
.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacji piekarnika, należy go
odłączyć od zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mogą mieć dostępu do piekarnika,
gdy jest on używany.
Piekarnik musi być naprawiany bądź
regulowany wyłącznie przez
wykwalifikowanego technika.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko piekarnika, nie stykały się z jego
gorącymi częściami i nie zaplątały się w
drzwi piekarnika.
Aby wyjąć tacki do pieczenia lub inne akcesoria,
gdy piekarnik jest gorący, należy użyć rękawic.
Nie należy przykrywać dna piekarnika
folią aluminiową.
Nie należy przechowywać w piekarniku
materiałów palnych - stwarzają ryzyko pożaru,
gdy piekarnik zostanie przypadkowo włączony.
Podczas procesu pieczenia woda
odparowuje z potrawy. Para i inne opary
muszą być usuwane z komory piekarnika.
Uznaliśmy, że najlepszym rozwiązaniem, ze
względów bezpieczeństwa i estetyki, będzie
pozostawienie otworu w dolnej części drzwi.
Wskutek tego, może być widoczna
okazjonalnie para wychodząca z tego
miejsca (patrz rys.). Jest to zjawisko
normalne; dolna krawędź może być
oczyszczona po zdjęciu drzwi, tak jak to
opisano na “Czyszczenie piekarnika i jego
akcesoriów”.
Nie należy kłaść znacznych ciężarów na
otwartych drzwiach, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia komory i
zawiasów. Maks. ciężar: 7 kg (15 lbs).
PRZED UŻYCIEM PIEKARNIKA
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w
56801-pl.fm5 Page 6 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
7
Akcesoria ujęte w zestawie zależą od modelu
(patrz osobny “Arkusz opisowy urządzenia”).
Taca do ociekania
Taca do ociekania, po jej ustawieniu pod siatką,
jest przeznaczona do zbierania tłuszczu i
kawałków żywności,; może być także yta jako
blacha do pieczenia mięsa, drobiu i ryb, z
jarzynami lub bez. Jeśli jest używana jako taca
do ociekania umieszczona pod rusztem, należy
wlać do niej wodę, aby zapobiec rozpryskiwaniu
się tłuszczu i powstawaniu dymu.
Tacka do pieczenia
Służy do pieczenia herbatników, bez i pizzy.
Ruszt
Ruszt może być używany do pieczenia
żywności, jak również jako podparcie dla tac do
pieczenia, foremek do ciasta oraz innych naczyń
kuchennych. Można go umieścić na dowolnych
półkach piekarnika.
Panele katalityczne (zależnie od modelu)
Panele są pokryte warstwą mikroporów, która
pochłania rozpryskujący się tłuszcz. Po
pieczeniu bardzo tłustych potraw zaleca się
wykonanie automatycznego czyszczenia.
1. Aby wyczyścić piekarnik, należy go rozgrzać
do 200°C, gdy jest pusty i pozostawić go
załączonego na okres około jednej godziny.
2.
Po zakończeniu tego cyklu i wystygnięciu
piekarnika, należy usunąć resztki żywności
za pomocą wilgotnej gąbki.
Nie należy stosować detergentów ani
środków czyszczących - grozi to
uszkodzeniem pokrycia z emalii
katalitycznej.
Rożen (zależnie od modelu)
Rożen należy używać zgodnie z odpowiednim
rozdziałem zawartym w Karcie Urządzenia,
dostarczonej oddzielnie.
AKCESORIA PIEKARNIKA
56801-pl.fm5 Page 7 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
8
UWAGA: Dostępne funkcje piekarnika zależą od modelu: patrz osobna Karta Urządzenia.
UWAGA.: Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne. Dostępne funkcje
piekarnika są zależnie od modelu. Patrz osobna Karta Urządzenia.
TABELA GOTOWANIA
Produkty Funkcja statyczna Funkcja wentylator Ciastka
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Mięso
Jagnię (1,5 Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 180 2 70-80
Koźlę (1,5 Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 180 2 70-80
Baranina (1,5 Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 180 2 70-80
Cielęcina (1,5 Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 175 2 70-80
Wołowina (1 Kg) 220 2 70-80 200 2 65-75 175 2 60-70
Wieprzowina (1 Kg) 220 2 70-80 200 2 65-75 175 2 60-70
Królik (1,5 Kg) 220 2 80-90 200 3 75-85 180 2 70-80
Kurczak (1 Kg) 220 2 65-75 200 2 60-70 200 2 55-65
Indyk (3 Kg) 220 2 140-160 200 2 130-150 180 2 120-140
ś (2 Kg) 220 2 100-120 200 2 90-100 200 2 85-95
Kaczka (1,5 Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 200 2 70-80
Ryba (~ 1 kg)
Karp 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Ok 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Łosoś 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Tuńczyk 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Pstrąg 200 2 45-55 180 3 40-50 170 2 40-50
Steki rybne (kg. 1)
Miecznik 200 2 45-55 180 3 35-45 170 2 30-40
Tuńczyk 200 2 40-50 180 3 35-45 170 2 30-40
Łosoś 200 2 40-50 180 3 35-45 170 2 30-40
Dorsz 200 2 40-50 180 3 35-45 170 2 30-40
Filety 200 2 40-50 180 3 30-35 170 2 30-40
Jarzyny
Nadziewana papryka 200 2 40-50 180 2 40-50 170 2 45-55
Nadziewane
pomidory
200 2 60-70 180 3 55-65 180 2 50-60
Pieczone ziemniaki 200 2 60-70 200 3 55-65 190 2 55-65
Zapiekanki 200 2 70-80 200 3 65-75 190 2 60-70
Desery itp.
Ciastka 160 2 35-45 150 3 30-40 150 2 40-50
Ciasto z nadzieniem
(owoce - ser)
180 2 40-50 160 3 45-55 160 2 45-55
Ciasta owocowe 180 2 40-50 160 3 45-55 170 2 40-50
Strudel z jabłkami 200 2 45-55 190 3 45-50 180 2 45-55
Herbatniki 180 2 30-40 150 1-3 25-35 140 2-4 20-30
Ptysie 180 2 30-35 170 2-3 30-40 170 2-4 30-35
Placki 180 2 50-60 160 3 45-55 170 2 50-60
Chleb 250 2 50-60 220 2 50-60 220 2 50-60
Pizza 250 2 20-30 250 1-3 30-40 250 2 20-30
Lazania 220 2 35-45 200 3 35-45 190 2 35-45
Paszteciki 225 2 15-20 200 1-3 15-20 190 2-4 15-20
Suflety 200 2 40-50 180 2 45-55 180 2 40-50
56801-pl.fm5 Page 8 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
9
UWAGA.: Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne. Dostępne funkcje
piekarnika są zależnie od modelu. Patrz osobna “Karta Urządzenia”.
Po zakończeniu pieczenia należy odczekać,
aż piekarnik się wystudzi, a następnie
wyczyścić go tak, aby zapobiec gromadzeniu
się pozostałości z upieczonego jedzenia.
Jeśli resztki potrawy pozostaną zapieczone
na ściankach, należy użyć specjalnego
środka do czyszczenia piekarnika i
postępować według instrukcji producenta,
podanych na opakowaniu tego środka.
Zewnętrzne części piekarnika należy czyścić
gąbką i ciepłą wodą.
Nie należy stosować środków ściernych
ani myjek drucianych.
Do czyszczenia okna w drzwiach piekarnika,
należy stosować ciekły detergent.
Akcesoria piekarnika należy myć w
zmywarce lub w zlewie, z dodatkiem środka
do czyszczenia piekarników.
Podczas przedłużonego używania
piekarnika oraz podczas pieczenia na
różnych poziomach (zwłaszcza potraw o
dużej zawartości wody, takich jak pizza,
nadziewane jarzyny itp...), może wystąpić
kondensacja na drzwiach oraz na
wewnętrznej stronie uszczelnienia drzwi.
Gdy piekarnik jest ostudzony, usunąć
skondensowaną wodę za pomościereczki
lub gąbki.
TABELA GOTOWANIA
Produkty Grill Grill + Wentylator
Temp.
°C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Befsztyk z polędwicy 250 4 20-30 225 3 30-40
Kotlety 250 4 15-20 225 3 20-40
Kiełbaski 250 4 20-30 225 3 30-40
Kotlety wieprzowe 250 4 20-30 225 3 30-40
RYBY 225 4 15-25 220 3 20-30
Pałeczki z kurczaka 225 4 15-25 200 3 25-35
Kebaby 225 4 20-30 200 3 35-45
Żeberka 225 4 30-40 200 3 40-50
Połówki kurczaka 225 3 35-45 200 3 40-50
Kurczak w całości - - - 200 3 60-70
Pieczeń (wieprzowa, wołowa, cielęca)
(~ 1kg)
- - - 175 2 90-100
Kaczka - - - 180 2 90-120
Udziec z jagnięcia - - - 200 2 80-90
Pieczeń wołowa - - - 200 2 50-60
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
56801-pl.fm5 Page 9 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
10
Zdejmowanie drzwi piekarnika (do czyszczenia)
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2.
Nacisnąć w przód zaczepy zawiasów (
A
).
3.
Podnieść zaczepy, zaskoczą i zdjąć drzwi.
4.
Uwaga: Podczas czyszczenia drzwi
należy uważać, aby nie odłączyć
zaczepów zawiasów drzwi.
5.
Założyć drzwi, wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy
zdjąć element grzewczy grilla (zależnie od
modelu)
Nie należy czyścić piekarnika dopóki nie
wystygnie.
1. Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy
zdjąć element grzewczy grilla i obniżyć go na
tyle, na ile jest to możliwe.
2.
Wyczyścić sklepienie piekarnika i zamocować
element grzewczy grilla na swoim miejscu.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Odkręcić klosz.
3.
Wymienić żarówkę (patrz
UWAGA
).
4.
Założyć klosz.
5.
Podłączyć zasilanie elektryczne.
Wymiana żarówki bocznej (zależnie od modelu)
1. Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Zdjąć boczną siatkę z lewej strony.
3.
Podważyć klosz za pomocą śrubokręta i
zdjąć go.
4.
Wymienić żarówkę (patrz
UWAGA
).
5.
Ustawić klosz lampy na miejscu i docisnąć do
ścianki piekarnika, aż zaskoczy.
6.
Założyć boczną siatkę.
7.
Podłączyć zasilanie.
UWAGA:
Stosować wyłącznie żarówki 25 W 230 V, typ E-
14, T300°C, C, dostępne w Serwisie.
.
Piekarnik nie działa
Wyłączyć i załączyć ponownie piekarnik, aby
upewnić się czy niedomaganie ustąpiło.
Sprawdzić, czy jest napięcie w sieci.
Przełącznik piekarnika w pozycji “0” ?
Sprawdzić, czy jest nastawiona temperatura
i została wybrana funkcja.
Jeśli na wyświetlaczu elektronicznym
widnieje napis “OFF” (zależnie od modelu),
nacisnąć dowolny przycisk, aby zresetować
piekarnik, a następnie ustawić zegar.
Sprawdzić, czy programator mechaniczny
(zależnie od modelu) jest ustawiony na .
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
56801-pl.fm5 Page 10 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
11
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
1. Należy sprawdzić czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu (patrz
“Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2.
Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby sprawdzić
czy usterka nie została usunięta.
Jeśli rezultat powyższych prób jest negatywny,
należy skontaktować się z najbliższym Serwisem.
Proszę podać:
Krótki opis usterki,
dokładny typ i model urządzenia,
Numer serwisowy (numer ten znajduje się na
tabliczce znamionowej, po słowie SERVICE),
umieszczonej po prawej stronie wnęki piekarnika
(widoczny, gdy drzwi piekarnika są otwarte).
Numer serwisowy jest także podany w karcie
gwarancyjnej,
Dokładny adres i numer telefonu.
Urządzenia niniejsze są przeznaczone do
styczności z artykułami spożywczymi i są
skonstruowane zgodnie z Dyrektywą 89/109/EEC.
Urządzenia przeznaczone wyłącznie do użytku
domowego, jako urządzenia do pieczenia.
Wszelkie inne zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) niewłaściwe i w następstwie tego
niebezpieczne.
Urządzenia niniejsze zostały zaprojektowane,
wytworzone i przeznaczone do sprzedaży zgodnie z:
Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 'Niskie
napięcie' 73/23/EEC.
Wymaganiami w zakresie zabezpieczeń z
Dyrektywy EMC 89/336/EEC.
Wymagań Dyrektywy 93/68/EEC.
SERWIS TECHNICZNY
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
56801-pl.fm5 Page 11 Wednesday, July 26, 2000 6:18 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

IKEA AKP 711 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla