34
Dostępne funkcje piekarnika są zależne
od modelu (patrz Arkusz Opisowy Urządzenia,
dostarczony osobno)
FUNKCJA STATYCZNA
Funkcja ta jest stosowana do pieczenia na tym samym
poziomie prowadnic piekarnika.
Funkcja umożliwia regulacje temperatury; temperatura
może być nastawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
200° C
.
•
Ogrzać piekarnik do uzyskania żądanej
temperatury, a następnie włożyć potrawę
wówczas, gdy wszystkie wskaźniki
na podziałce
°C__
zaświecą się.
•
Podczas stosowania tej funkcji zaleca
się umieszczanie potrawy w połowie wysokości
piekarnika.
FUNKCJA GRILL
Funkcja ta nadaje się idealnie do opiekania
małych kawałków mięsa (steki, kiełbaski) oraz
do przygotowania grzanek.
Funkcja umożliwia ustawienie pięciu nastaw,
1
,
2
,
3
,
4
,
5
, każde z nich odpowiada zwiększonemu
poziomowi grzania, jakie zapewnia element
grzejny, umieszczony w górnej części piekarnika.
Ustawienie standardowe wynosi
3
.
•
Podczas pieczenia drzwi piekarnika powinny
być zamknięte.
•
Podgrzewać piekarnik przez okres 3-5 minut.
•
Podczas opiekania mięsa, należy wlać do tacy
do ociekania trochę wody, aby zapobiec
rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu dymu.
•
Odwrócić porcję na drugą stronę, po upływie
połowy czasu opiekania.
Przy tej funkcji zostanie uruchomiony rożen
(w modelach gdzie jest zainstalowany).
FUNKCJA “MLTF” (Utrzymanie ciepła)
Funkcja umożliwia utrzymanie wewnątrz piekarnika
dwóch poziomów temperatury (
35° C
lub
60° C
).
•
Ustawienie temperatury na
35° C
jest szczególnie
przydatne do rośnięcia ciasta na chleb lub pizzę.
•
Ustawienie standardowe wynosi
35° C
.
Podczas stosowania tej funkcji, zaleca się
korzystanie z pierwszego poziomu piekarnika.
•
Nastawienie temperatury na
60° C
służy
do podtrzymania ciepła potraw już gotowych.
FUNKCJA WENTYLATORA
Funkcja ta jest szczególnie przydatna
do równoczesnego pieczenia różnych potraw na więcej
niż jednym poziomie piekarnika (na przykład: ryba,
jarzyny, makaron (zapiekany)). Funkcja ta umożliwia
regulację temperatury; temperatura może być
ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
160° C
.
•
W miarę możliwości, należy wybrać potrawy
wymagające tej samej temperatury pieczenia.
•
Nie ma potrzeby podgrzewania piekarnika.
•
Jeśli potrawy umieszczone w piekarniku mają
różne czasy pieczenia, należy wyjąć potrawy
już upieczone, a pozostawić te które są jeszcze
nie gotowe, do czasu ich upieczenia.
FUNKCJA PIECZENIA CIAST
(Statyczna + Wentylator)
Funkcja ta jest szczególnie przydatna podczas
pieczenia na dwóch poziomach oraz do pieczenia ciast.
Funkcja umożliwia regulację temperatury; temperatura
może być ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
175° C
.
•
Nie ma potrzeby podgrzewania piekarnika.
•
Podczas pieczenia należy zamienić pozycje
potraw w piekarniku.
•
Jeśli potrawy umieszczone w piekarniku mają
różne czasy pieczenia, należy wyjąć potrawy
już upieczone, a pozostawić te które są jeszcze
nie gotowe, do czasu ich upieczenia.
FUNKCJA TURBOGRILL (Grill + Wentylator)
Funkcja ta nadaje się idealnie do pieczenia dużych
kawałków mięsa (tj. pieczeń wołowa, pieczenie).
Funkcja umożliwia ustawienie pięciu nastaw,
1
,
2
,
3
,
4
,
5
, każda z nich odpowiada zwiększonemu
poziomowi grzania, jakie zapewnia element
grzejny, umieszczony w górnej części piekarnika.
Ustawienie standardowe wynosi
3
.
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika winny
być zamknięte.
•
Położyć mięso na ruszcie i wsunąć tacę
do ociekania na pierwszy poziom piekarnika.
Należy wlać do tacy do ociekania trochę wody,
aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu
i powstawaniu dymu.
•
Odwrócić mięso na drugą stronę po upływie
połowy czasu pieczenia.
FUNKCJA TURBOWENTYLATOR
Funkcja ta jest szczególnie przydatna podczas
pieczenia na dwóch poziomach; temperatura może
być ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
160° C
.
Funkcja nadaje się idealnie do:
•
Dużych kawałków ciast owocowych.
•
Potraw zapiekanych.
•
Nadziewanych jarzyn.
•
Drobiu (ważącego ponad 3 kg).
Nie ma potrzeby podgrzewania piekarnika.
FUNKCJA PROGRAM
Funkcja ta nadaje się do pieczenia pizzy, chleba i
placków. Funkcja zapewnia
3
programy pieczenia (
P1,
P2, P3
) z nastawionymi wstępnie temperaturami, które
mogą być regulowane przez użytkownika. Poniżej
podano maksymalne wartości temperatur, które może
ustawić użytkownik:
240° C
dla
P1
,
200° C
dla
P2
i
190° C
dla
P3
, aby uzyskać jednorodne rezultaty
pieczenia.
Każdy program odpowiada przepisowi na potrawę,
jaką chcesz przygotować.
Program
P1
umożliwia szybkie podgrzanie z
temperaturą początkową
300° C
i temperaturą
gotowaniawynoszącą
240° C
.
Aby zwiększyć oszczędności energii elektrycznej i
zapobiec jej marnotrawstwu, funkcja podgrzewania jest
wyłączona gdy piekarnik jest już gorący i temperatura
gotowania ustawia się automatycznie (
240° C
).
Temperatura początkowa dla programów
P2
i
P3
wynosi zawsze
220° C
.
FUNKCJA PODGRZEWANIA (BOOSTER)
Funkcja ta umożliwia szybkie podgrzanie piekarnika.
Funkcja umożliwia regulację temperatury; temperatura
może być ustawiona w zakresie od
50° C
do
250° C
.
Ustawienie standardowe wynosi
200° C
.
W miarę wzrostu temperatury, zapalają się kolejno
wskaźniki-----°C. Po uzyskaniu wybranej temperatury,
zostaje uruchomiony sygnał akustyczny i następuje
automatyczne przełączenie piekarnika na funkcję
statyczną. Funkcja ta jest idealna gdy pieczemy mięso,
ryby i drób.
FUNKCJE PIEKARNIKA