KitchenAid AKZM 6540/IXL instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja obsługi i konserwacji
PL1
Te instrukcje są również dostępne na stronie: docs.whirlpool.eu
BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWNIKA ORAZ INNYCH OSÓB JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia i informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko
urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Podczas rozpakowywania i instalacji używać rękawic ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowych
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Prace montażowe i konserwacyjne powinny być przeprowadzane
przez technika specjalistę, zgodnie z instrukcjami producenta i
obowiązującymi lokalnie przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa.
Nie należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia jeśli
nie jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zostać przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Przepisy wymagają, aby urządzenie było uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie używać
rozgałęziaczy.
- Nie używać przedłużaczy.
- Nie ciągnąć za przewód zasilania.
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację która, o ile nie zostanie uniknięta, spowoduje
poważne obrażenia.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której wystąpienie może spowodować poważne obrażenia
ciała.
PL2
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do podzespołów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
ywać. W takiej sytuacji wyłączyć urządzenie, by uniknąć ryzyka
porażenia prądem elektrycznym (dotyczy wyłącznie modeli z
funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania posiłków. Nie zezwala się na inne
zastosowania (np.: ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i
straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową
konfiguracją ustawień.
- Urządzenie oraz jego części mogą silnie nagrzewać się podczas
pracy. Należy unikać dotykania elementów grzejnych. Niemowlęta
(0-3 lat) i małe dzieci (3-8 lat) nie powinny znajdować się w pobliżu
urządzenia bez stałego nadzoru osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie dotykać jego
grzałek, ponieważ stwarzają ryzyko poparzenia. Należy uważać, aby
do czasu całkowitego ostygnięcia wszystkich jego komponentów w
bezpośredniej styczności z urządzeniem nie znalazły się ścierki lub
inne łatwopalne materiały.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwiczki urządzenia
i pozwolić na stopniowe wydostanie się gorącego powietrza oraz
pary z wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
PL3
- Do wyjmowania naczyń i innych akcesoriów z gorącego piekarnika
należy używać odpowiednich rękawic. Unikać dotykania gorących
elementów.
- Nie wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych ani nie
przechowywać ich w jego pobliżu: Przy przypadkowym włączeniu
urządzenia, stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
- Nie podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych tego typu pojemników. Ciśnienie,
które wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu
słoika i w konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać bez nadzoru urządzenia podczas procesu
suszenia żywności.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji występuje ryzyko, że opary
alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie cyklu
pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed cyklem
czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar rozlanych
płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
ywać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
PL4
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu lub do ponownego użycia. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć
przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został uszkodzony w czasie transportu i czy drzwi zamykają się
prawidłowo. W przypadku problemów należy skontaktować się z najbliższym serwisem technicznym. Aby zapobiec
ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty ze styropianowej podstawy dopiero tuż przed montażem.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie zasłaniać wąskiej szczeliny między blatem a górną częścią
piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna, gdy drzwi są otwarte.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć kartonowe zabezpieczenia, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się o drzwi i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika może dojść do uszkodzenia powierzchni emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Pilnować, aby przewody elektryczne innych urządzeń nie stykały się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przygniecione przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony odpowiednim symbolem ( ). Poszczególne elementy
opakowania powinny zostać zutylizowane w sposób odpowiedzialny i zgodny z obowiązującymi lokalnie przepisami
dotyczącymi gospodarowania odpadami.
Utylizacja urządzenia
- To urządzenie zostało oznaczone jako zgodne z Dyrektywą Europejską 2012/19/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynia się do ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu produktu
na środowisko i zdrowie ludzi, do jakiego prowadzi nieodpowiednia utylizacja produktu.
-Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować jak
zwykłego odpadu domowego. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń
elektrycznych i elektronicznych.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
- Urządzenie należy wstępnie nagrzewać jedynie w przypadkach, w których jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w
przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
INSTALACJA URZĄDZENIA
OCHRONA ŚRODOWISKA
PL5
- Niniejsze urządzenie spełnia wymogi dot. ekoprojektu określone w Rozporządzeniach Komisji nr 65/2014 i 66/2014,
zgodnie z Normą Europejską 60350-1.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony do zasilania.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwi:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: podczas automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Należy odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział „Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją pirolizy”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze ”.
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z zaleceniami podanymi w rozdziale
„Rozwiązywanie problemów.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych czynności urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem technicznym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie „Service” na tabliczce znamionowej), podany na prawej,
wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiach). Numer serwisowy jest również podany w
karcie gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (zapewni to gwarancję zastosowania
oryginalnych części zamiennych oraz właściwie przeprowadzonej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel
płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Mogą one z czasem uszkodzić emaliowane
powierzchnie oraz szybę w drzwiach piekarnika.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potraw o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producentów.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI Z EKOPROJEKTEM
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nigdy nie stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie należy przeprowadzać tylko wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL6
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Drzwi piekarnika mogą
zostać zdemontowane, aby ułatwić jego czyszczenie (patrz KONSERWACJA).
Górną grzałkę grilla (patrz KONSERWACJA) można obniżyć (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie górnej
części komory piekarnika.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń, chwytając je przez rękawice
kuchenne, jeśli akcesoria te są jeszcze gorące.
Resztki żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbki.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek lub szorstkich gąbek do mycia
naczyń ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1
godzinę
Po zakończeniu zaczekać aż urządzenie ostygnie, a następnie za pomocą gąbki usunąć ewentualne resztki żywności.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby zdjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwiczki piekarnika.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), zwalniając je z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwi:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi piekarnika.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać na zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
Rys.1 Rys.2
PL7
OBNIŻANIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i obniżyć ją (rys. 5).
3. Aby ponownie umieścić grzałkę na miejscu, należy ją podnieść, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone ):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ – patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz (rys. 7).
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli są zamontowane (rys. 3).
3. Za pomocą wkrętaka podważyć osłonę żarówki (rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (patrz uwaga dotycząca typu żarówki) (rys. 8).
5. Zamontować osłonę żarówki, wpychając ją aż do zaskoczenia na miejsce (rys. 9).
6. Zamontować boczne prowadnice półek.
7. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25–40 W/230 V, typu E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40 W/230 V, typu G9, T300°C.
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W przypadku używania żarówek halogenowych nie łapać ich palcami, ponieważ odcisk palca może prowadzić do
uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika przed ponownym zainstalowaniem klosza.
Rys.3 Rys.4 Rys.5
Rys.6 Rys.7 Rys.8 Rys.9
PL8
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (ukryta)
10. Drzwiczki
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może uruchamiać się co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może przez pewien czas
nadal pracować.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. BLACHA-OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma
do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys.A Rys.B
PL9
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią „A do góry (Rys.1).
2. Inne akcesoria, takie jak tacka do ociekania czy blacha do pieczenia są wsuwane w taki sam sposób
jak ruszt (
Rys.2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA: obydwa pokrętła są chowane. Pokrętło wysuwa się po naciśnięciu jego środka.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzanie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w dowolnej pozycji piekarnik się włączy: na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Dostępne podmenu można wybierać, przekręcając pokrętło do odpowiednich funkcji: GRILL, SPECJALNE,
SETTINGS, CHLEB/PIZZA, AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE PIEKARNIKA.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na strona 14.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Ilustracja aktywnych elementów grzejnych różnych funkcji pieczenia
B. Symbole funkcji czasowych: programator czasowy, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia,
godzina
C. Informacje dotyczące wybranych funkcji
D. Wybrana automatyczna funkcja CHLEB/PIZZA
E. Wskaźnik zablokowania drzwi podczas automatycznego cyklu czyszczenia (pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja pirolizy (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienianie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzymywanie w cieple, Wyrastanie, Eco termoobieg
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA — USTAWIANIE JĘZYKA
Po pierwszym włączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawi się komunikat: POLSKI
Obracać pokrętło nawigacji aż do wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk , aby
potwierdzić.
Rys.1 Rys.2
A
A
B C D
E
I H G F
PL10
USTAWIANIE GODZINY
Po wybraniu języka należy ustawić czas zegara. Na wyświetlaczu zamigają dwie cyfry godziny.
1. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlona zostanie poprawna godzina.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minutowe.
3. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlona zostanie poprawna wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
Aby zmienić godzinę, na przykład po odcięciu zasilania, patrz następny akapit (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję: Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli wyświetlana jest żądana wartość, należy nacisnąć przycisk . Aby zmienić wartość, należy
postępować w sposób przedstawiony niżej.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji , aby wybrać funkcję szybkiego nagrzewania.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli wskazana temperatura jest zgodna z wymaganiami, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępow zgodnie z instrukcjami w poprzednich tematach. Na wyświetlaczu pojawi się słowo PRE. Po
osiągnięciu nastawionej temperatury na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia wartość (np. 200°C) i
zostanie wyemitowany sygnał dźwkowy. Po zakończeniu wstępnego nagrzewania piekarnik
automatycznie wybierze funkcję pieczenia konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury zamiga symbol .
PL11
2. Obrócić pokrętło regulacji, aby wyświetlić żądany czas pieczenia.
3. Aby potwierdzić czas pieczenia, nacisnąć przycisk .
USTAWIANIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONEGO ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
WAŻNE: opcja opóźnionego rozpoczęcia pieczenia nie jest dostępna w przypadku następujących
funkcji: SZYBKIE NAGRZEWANIE, CHLEB/PIZZA.
UWAGA: w przypadku tego ustawienia wybrana temperatura zostaje osiągnięta w bardziej
stopniowy sposób, stąd czas pieczenia jest nieznacznie dłuższy niż podany w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem . zamigają dwie kropki godziny zakończenia pieczenia,
sygnalizując, że ustawienie zostało wprowadzone poprawnie.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia tak, aby zakończyło się o ustawionej godzinie.
W dowolnym momencie można zmienić ustawione wartości (temperaturę, ustawienie grilla, czas
pieczenia). W tym celu należy nacisnąć przycisk , aby powrócić, a następnie zmienić wartość
pokrętłem nawigacji i nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PROGRAMATOR CZASOWY
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 23 godziny i 59 minut.
1. Pokrętło wyboru funkcji musi być ustawione na zero. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlony
zostanie żądany czas.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawi się komunikat „END (KONIEC) i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Aby wyciszyć
sygnał dźwiękowy, nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3 sekundy.
Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu widoczny jest symbol
klucza. Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło na
0 (zero). W takiej sytuacji jednak konieczne jest ponowne ustawienie wcześniej wybranej funkcji.
WYBIERANIE FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego cztery funkcje
specjalne.
W celu wyszukania, wybrania i uruchomienia jednej z tych funkcji należy:
PL12
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : na wyświetlaczu pojawia się komunikat „DEFROST
(ROZMRAŻANIE) oraz symbol tej funkcji.
2. Przewinąć listę funkcji pokrętłem nawigacji. ROZMRAŻANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE, WYM.
OBIEG ECO
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w przypadku niektórych funkcji wyświetlacz wskazuje możliwość
przyrumienienia. Funkcję tę można włączyć tylko wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się napis: „ ABY ZARUMIENIC”. Po naciśnięciu przycisku
piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Tę funkcje można wybrać maksymalnie
dwa razy pod rząd.
WYBIERANIE FUNKCJI CHLEB/PIZZA
Obrócić wskaźnik pokrętła wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego
automatyczne funkcje pieczenia „chleb i „pizza.
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : pojawi się napis „CHLEB” oraz AUTO.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać tę funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (pomiędzy 180 °C a 220 °C) i potwierdzić
przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : pojawi się napis „CHLEB. Aby wybrać funkcję „PIZZA,
należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się napis „PIZZA.
3. Nacisnąć przycisk , aby wybrać tę funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (z przedziału od 250°C do 220°C) i potwierdzić ją
przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
USTAWIENIA
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego pięć ustawień
wyświetlania, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis LANGUAGE (JEZYK).
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia.
3. Obracać pokrętło nawigacji aż do wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk
potwierdzenia .
PL13
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis ZEGAR. Aby zmienić godzinę, patrz poprzedni rozdział
(USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
W przypadku wybrania trybu ECO (ON (WŁ.)) zostaje zmniejszona jasność wyświetlacza, a zegar jest
wyświetlany po upływie
3 minut w stanie czuwania. Aby wyświetlić informacje, wystarczy nacisnąć przycisk lub obrócić pokrętło.
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis ECO.
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia (ON/OFF (WŁ./WYŁ.)).
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wybrać żądane ustawienie, i potwierdzić naciskając przycisk .
4. W trakcie pieczenia, jeśli włączony jest tryb EKO, oświetlenie komory będzie wyłączone od 1 minuty
pieczenia. Włączenie oświetlenia wymaga interwencji użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis TON.
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia (ON/OFF (WŁ./WYŁ.)).
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wybrać żądane ustawienie, i potwierdzić naciskając przycisk .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis JASNOSC.
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się liczba 1.
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby zmniejszyć lub zwiększyć jasność, i potwierdzić naciskając
przycisk .
PL14
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Zatrzymanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
OŚWIETLENIE Włączenie lub wyłączenie oświetlenia wnętrza piekarnika.
SPECJALNE
ROZMRAŻA-
NIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np. mięs,
potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
WYRASTA-
NIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Umieścić ciasto na 2.
poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki. Aby zachować jakość
wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy piekarnik jest jeszcze gorący po
cyklu pieczenia.
ECO TERMO-
OBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W przypadku
tej funkcji ECO podczas pieczenia oświetlenie pozostaje wyłączone. Można je
tymczasowo włączyć ponownie, naciskając przycisk potwierdzenia. Aby uż
cyklu ECO i obniżyć zużycie energii, nie należy otwierać drzwiczek pierkarnika,
aż do zakończenia pieczenia potrawy. Zaleca się umieszczenie potraw na 3.
poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
PIECZENIE TRA-
DYCYJNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym poziomie. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z mokrym
nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Piekarnik nie musi być
wstępnie nagrzewany.
PIECZ. KON-
WEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw (np. ryb, warzyw, ciasta) w jednej temperaturze
na maksymalnie trzech półkach jednocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie
odbywa się tylko na jednej półce, należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku
pieczenia na dwóch półkach należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku
pieczenia na trzech półkach — 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać komory kuchenki.
PIECZENIE MAXI
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 3.
poziomu w zależności od wielkości mięsa. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać
wnomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
PL15
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub
tostowania pieczywa. Zaleca się umieszczenie potrawy na poziomie 4. lub 5.
Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na której
będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na 3. lub 4. poziomie i wlać
do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza,
która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na pierwszym lub
drugim poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać komory kuchenki. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
SETTINGS
Służy do konfigurowania ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność,
głośność sygnału dźwiękowego, tryb ekologiczny).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia pizzy i chlebażnego rodzaju i różnej wielkości. Ta funkcja
zawiera dwa programy ze zdefiniowanymi ustawieniami. Wystarczy wskazać
żądane wartości (temperatura i czas), a piekarnik wykona automatycznie cykl
pieczenia. Umieścić ciasto na drugiej półce po nagrzaniu piekarnika.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika. Po zakończeniu nagrzewania piekarnik
automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego. Aby ustawić inną
funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła przełącznika funkcji.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (kontynuacja)
PL16
TABELA GOTOWANIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta droż-
dżowe
- 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z nadzie-
niem (sernik,
strucla, szar-
lotka)
- 3 160-200 35-90
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do ciasta
na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka/tarte-
letki
- 3 170-180 20-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160-170 20-45
Poziom 4: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 160 - 170 20 - 45*
Półka 5: tortownica na ruszcie
Półka 3: tortownica na ruszcie
Shelf1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Ptysie
- 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 35-45
Poziom 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180 - 190 35 - 45*
Półka 5: tortownica na ruszcie
Półka 3: tortownica na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Bezy
- 3 90 110-150
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 90 140-160
Poziom 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 90 140 - 160*
Półka 5: tortownica na ruszcie
Półka 3: tortownica na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Chleb / pizza /
focaccia
-1/2190-250 15-50
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 190-250 20-50
Poziom 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 190 - 250 25 - 50*
Półka 5: tortownica na ruszcie
Półka 3: tortownica na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Tacka do ociekania/blacha do
pieczenia lub ruszt
PL17
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30 Ociekacz / blacha do pieczenia
Mrożona pizza
- 3 250 10-20
Poziom 3: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia lub ruszt
- 1-4 230-250 10-25
Poziom 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Placki wytrawne
(tarta
warzywna,
quiche lorraine)
- 2/3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
- 1 - 3 - 5 180 - 190 45 - 70*
Poziom 5: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 3: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia + forma
do ciasta
Nadziewane cia-
sto francuskie /
przekąski z cia-
sta ptysiowego
- 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 20-40
Poziom 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180 - 190 20 - 40*
Półka 5: tortownica na ruszcie
Półka 3: tortownica na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Lasagne / zapie-
kany makaron /
cannelloni /
zapiekanka
- 3 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Baranina / cielę-
cina / wołowina /
wieprzowina
1 kg
- 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak / królik /
kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk / gęś 3 kg - 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona /
potrawy pie-
czone w papie-
rze (filet, w
całości)
- 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Warzywa fasze-
rowane (pomi-
dory, cukinie,
bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tost y - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL18
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w
zależności od własnych preferencji.
Filety/kawałki
ryb
- 4
2
(Średnia)
20-30
Poziom 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski / sza-
szłyki / żeberka /
hamburgery
- 5
2–3
(średnia -
wysoka)
15-30
Poziom 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poziom 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pie-
czony 1–1,3 kg
- 2
2
(Średnia)
55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3
(Wysoka)
60-80
Poziom 2:rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Krwisty rostbef
1 kg
- 3
2
(Średnia)
35-50
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
golonka
- 3
2
(Średnia)
60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/
3 czasu pieczenia)
Pieczone ziem-
niaki
- 3
2
(Średnia)
45-55
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/
3 czasu pieczenia)
Zapiekane
warzywa
- 3
3
(Wysoka)
10-25
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Poziom 4: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziem-
niaki
- 1-4 200 45-100*
Poziom 4: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryby i warzywa - 1-4 180 30-50*
Poziom 4: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pełne danie:
Tarta (poziom 5)
/ lasagne
(poziom 3) /
mięso (poziom
1)
- 1 - 3 - 5 190 40-120*
Poziom 5: naczynie na ruszcie
Poziom 3: naczynie na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Pieczone
potrawy nadzie-
wane
- 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnię)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

KitchenAid AKZM 6540/IXL instrukcja

Typ
instrukcja