PL
15
• Nigdy nie zanurzaj ekspresu, przewodu
ani wtyku wwodzie ani innej cieczy.
Czyszczenie
1. Po każdym użyciu myj wszystkie
zdejmowane części ciepłą wodą ipłynem
do mycia naczyń.
2. Przetrzyj powierzchnię ekspresu miękką,
wilgotną szmatką.
3. Podczas zaparzania krople wody mogą
się gromadzić nad lejkiem iskapywać na
płytę grzewczą. Aby temu zapobiec, po
każdym użyciu wycieraj całą powierzchnię
czystą, suchą szmatką.
4. Ostrożnie wycieraj płytę grzewczą wilgotną
szmatką. Nigdy nie używaj ściernych
środków czyszczących.
5. Umieść wszystkie części we właściwym
miejscu, aby ekspres był gotowy do
użytku.
Usuwanie kamienia
Regularnie czyść urządzenie iusuwaj zniego
kamień, aby zapewnić jak najlepsze działanie.
Użyj 30ml octu na dzbanek zimnej wody.
1. Wypełnij pojemnik na wodę mieszaniną
wody zoctem do oznaczenia MAX.
2. Umieść dzbanek na płycie grzewczej.
3. Sprawdź, czy uchwyt ltra (bez kawy
iltra) jest prawidłowo zamontowany.
4. Włącz ekspres iodczekaj, aż mieszanina
przepłucze jego układ.
5. Gdy liżanka mieszaniny okrąży cały układ,
wyłącz ekspres.
6. Odczekaj 15minut ipowtórz kroki 3–5.
7. Włącz ekspres iprzepłucz układ resztą
mieszaniny, aby opróżnić pojemnik na wodę.
8. Wypłucz mieszaninę, wypełniając
pojemnik zimną wodą iprzepłukując nią
układ. Powtórz tę czynność co najmniej
trzy razy.
11. Można utrzymać ciepło kawy na płycie
grzewczej do 40minut po zaparzeniu. Po
40minutach płyta grzewcza się wyłącza.
Aby cieszyć się możliwie najlepszym
smakiem, podawaj świeżo zaparzoną
kawę.
12. Po użyciu wyłącz ekspres iwyciągnij wtyk
zgniazda.
UWAGA!
• Objętość zaparzonej kawy jest nieco
mniejsza niż objętość wody wykorzystanej
do przygotowania, ponieważ zmielona
kawa pochłania część wody.
• Części urządzenia silnie się nagrzewają
podczas pracy – stwarza to ryzyko oparzeń.
Sposoby na dobrą kawę
• Utrzymuj ekspres wczystości, aby zapewnić
optymalny proces parzenia ismak kawy.
Regularnie czyść ekspres zgodnie zinstrukcją
obsługi. Używaj tylko czystej, zimnej wody.
• Przechowuj zmieloną kawę wsuchym
ichłodnym miejscu. Dobrze zamykaj
opakowanie zkawą iprzechowuj je
wlodówce, aby wydłużyć jej trwałość.
• Aby uzyskać możliwie najlepszy smak, używaj
całych ziaren kawy imiel je drobno tuż przed
zaparzeniem.
• Nigdy nie zaparzaj wielokrotnie tej samej
kawy. Podgrzewanie kawy, która wystygła,
jest niewłaściwe – kawa smakuje najlepiej
bezpośrednio po zaparzeniu.
• Drobne krople oleju na powierzchni
zaparzonej kawy pochodzą zoleju
znajdującego się wkawie. Mogą się pojawić
przy zaparzaniu bardzo mocno palonej kawy.
KONSERWACJA
UWAGA!
• Przed przystąpieniem do czyszczenia
wyjmij wtyk zgniazda iodczekaj, aż
ekspres całkowicie ostygnie.