2
URUCHAMIANIE SYSTEMU WYDAWANIA
NAPOJÓW I DOZOWNIKA
Po zakończeniu instalacji systemu/ maszyny wydającej
napoje, wszystkie przewody rurkowe, dozownik i
elementy systemu muszą zostać wyczyszczone i
zdezynfekowane przed rozpoczęciem eksploatacji.
UWAGA: W czasie instalacji sprzęt, dozowniki i
przewody rurkowe mają styczność z wieloma
czynnikami środowiska, kurzem, zanieczyszczeniami,
urządzeniami tnącymi, izolacją, płytami kartonowo-
gipsowymi, itp. Ważną i dobrą praktyką jest
przestrzeganie czystości, aby zapewnić klientom napoje
najwyższej jakości.
Należy wyczyścić i przeprowadzić dezynfekcję układów
podawania wody i syropu zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w niniejszej instrukcji. Należy wyczyścić i
przeprowadzić dezynfekcję elementów dozownika
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji. Urządzenie należy przykleić do blatu, jeżeli
nie jest ustawione na nóżkach. Należy zapoznać się z
miejscowymi przepisami sanitarnymi, aby stwierdzić
ewentualne rozbieżności pomiędzy treścią niniejszej
instrukcji, a miejscowymi przepisami sanitarnymi.
INSTALACJA URZĄDZENIA
1. Umieścić maszynę wydającą napoje w odpowiednim
miejscu.
2. Przeprowadzić przewody podawania wody i napoju;
dopilnować, aby złącza wody zostały podłączone do
właściwych wejść. Złącze „A” prowadzi do
mosiężnej pompy saturatora, a złącze „B”, do
dopływu wody niegazowanej.
3. Zainstalować i zaizolować odpływy.
4. Napełnić pojemnik lodem.
5. Wprowadzić odpowiednie ustawienia elastycznego
kolektora w zależności od rodzaju napojów.
6. Włączyć dopływ wody do maszyny wydającej
napoje. Przy pracującej pompie saturatora ciśnienie
wody powinno wynosić 2,8 - 3,8 bar (40 - 55 psi). W
przypadku przekroczenia tych wartości, należy
wykonać
odpowiednie czynności, aby ustawić
wartości prawidłowe.
7. Gdy trwa podawanie wody do urządzenia, saturator
musi zostać odpowietrzony. Odpowietrzenia
dokonuje się podnosząc klapkę zaworu upustowego
saturatora, dopóki, przez zawór nie zacznie
wydostawać się wyłącznie woda.
8. Podłączyć przewód sterujący pump deck do silnika
pompy.
9. Podłączyć przewody zasilające. (Są dwa przewody,
które należy podłączyć do zasilania 115 V).
10. Urządzenie należy zainstalować w miejscu, w
którym temperatura otoczenia wynosi od 4,4°C do
40,6°C.
11. Urządzenie należy umieścić i eksploatować w
pozycji poziomej.
12. Urządzenie nie jest przystosowane do pracy w
pomieszczeniach czyszczonych przy pomocy
prądownicy wodnej lub węży pompujących wodę
pod ciśnieniem.
13. W przypadku urządzeń, które nie zostały
wyposażone w fabryce w przewód zasilają
cy,
instalator musi zapewnić urządzenie do wyłączania
zasilania elektrycznego. Wyłącznik zasilania musi
być stałym elementem instalacji elektrycznej i musi
swoim działaniem obejmować wszystkie źródła
zasilania urządzenia.
14. Zawory przepływu syropu służące także do
mierzenia wartości Brix.
15. Należy stosować się do wszelkich przepisów
zawartych w stosownych kodeksach.
UWAGA: W czasie instalacji sprzętu do saturacji zimnej
wody (Intelli carb), nie wolno umieszczać trójnika
podłączenia wody niegazowanej na przewodzie
biegnącym z zespołu pompy do tacy chłodniczej.
Zamontowanie trójnika na przewodzie spowoduje
problemy obsługowe i złą jakość napojów.
CIŚNIENIE W UKŁADZIE MIESZANIA SYROP/WODA
(PRE-MIX)
Regulatory ciśnienia w układzie mieszania napojów
normalnych powinny być ustawione na wartość 4 bar
(60 psi). Regulatory ciśnienia w układzie mieszania
napojów dietetycznych powinny być ustawione na
wartość 2,8 bar (40 psi). Jeżeli a miejsce nadmierne
pienienie się napoju, problem rozwiązać może
zmniejszenie ciśnienia. W przypadku pryskania i
syczenia zazwyczaj pomaga lekkie zwiększenie
ciśnienia. Wartości ciśnienia zaworów w układzie
mieszania napojów mogą różnić się w zależności od
typu i producenta zaworu. W sprawie działania
używanych w urządzeniu zaworów, należy zwracać się
bezpośrednio do producenta zaworów.