Sposób przygotowania:
• Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w
misce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cias‐
to na kilka godzin do lodówki. Następnie roz‐
wałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie do‐
dać ser.
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
– Czas pieczenia: 40 minut
7 – BIAŁY CHLEB
Składniki:
• 1000 g mąki
• 40 g świeżych drożdży lub 2 opakowania su‐
chych drożdży (20 g)
• 650 ml mleka
• 15 g soli
Inne:
• blacha do pieczenia ciasta wysmarowana
tłuszczem lub wyłożona papierem do piecze‐
nia
Sposób przygotowania:
• Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić
drożdże w letnim mleku i dodać do mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto. Zależnie od właściwości mąki może
być konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej kon‐
systencji. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
dzielić ciasto na dwie części, uformować dwa
długie bochenki i położyć je na blasze do pie‐
czenia ciasta wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić
chleb, aby wyrósł jeszcze o połowę swojej
wielkości. Przed upieczeniem posypać bo‐
chenki niewielką ilością mąki i wykonać os‐
trym nożem 3–4 ukośne nacięcia o głębokości
przynajmniej 1 cm.
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
– Czas pieczenia: 55 minut
8 – ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
• 1000 g ziemniaków
• 1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
• 2 ząbki czosnku
• 200 g startego sera
• 200 ml mleka
• 200 ml śmietany
• 4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
• Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry,
osuszyć i przyprawić. Natrzeć ząbkiem czosn‐
ku żaroodporną formę do zapiekanek i wy‐
smarować naczynie odrobiną masła. Rozłożyć
połowę przyprawionych plastrów ziemniaków
w naczyniu i posypać je startym serem. Uło‐
żyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera. Rozgnieść drugi
ząbek czosnku i rozmieszać go razem z mle‐
kiem i śmietaną. Polać tą mieszanką ziemnia‐
ki i rozłożyć małe kawałki masła na zapiekan‐
ce.
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
– Czas pieczenia: 65 minut
9 – LASAGNE
Składniki do sosu mięsnego:
• 100 g przerośniętego boczku
• 1 cebula
• 1 marchew
• 100 g selera naciowego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
• 100 ml bulionu mięsnego
• 1 mała puszka posiekanych pomidorów (ok.
400 g)
• oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
4
www.electrolux.com