Electrolux EOA5751AOV Recipe book

Typ
Recipe book

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK KSIĄŻKA KUCHARSKA
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Numer programu Nazwa programu
1 PIECZEŃ WOŁOWA
2 PIECZEŃ WIEPRZOWA
3 KURCZAK CAŁY
4 PIZZA
5 BABECZKI
6 QUICHE LORRAINE
7 BIAŁY CHLEB
8 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
9 LASAGNE
1 – PIECZEŃ WOŁOWA
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu: 65 °C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo‐
sondę i umieścić mięso w żaroodpornym na‐
czyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2 – PIECZEŃ WIEPRZOWA
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem
ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 1000–
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża‐
roodpornym naczyniu. Dodać wodę lub inny
płyn; dno naczynia powinno być przykryte
warstwą o głębokości 20–40 mm. Obrócić pie‐
czeń po około 30 minutach.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3 – KURCZAK CAŁY
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem
ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 900–
2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Obrócić pieczeń po
około 30 minutach. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4 – PIZZA
2
www.electrolux.com
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
•300 g mąki
•3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia
ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w wo‐
dzie. Wymieszać sól z mąką i dodać wraz z
olejem do drożdży w misce. Zagniatać skład‐
niki tak długo, aż ciasto nabierze elastycznoś‐
ci i przestanie przyklejać się do miski. Następ‐
nie odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż dwu‐
krotnie zwiększy swoją objętość. Rozwałko‐
wać ciasto i ułożyć na wysmarowanej tłusz‐
czem blasze do pieczenia ciasta. Ponakłuwać
spód widelcem. Porozkładać kolejno składniki
na spodzie w podanej kolejności.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Czas pieczenia: 25 minut
5 – BABECZKI
Składniki
•150 g masła
•150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
•50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
•225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier, cu‐
kier waniliowy, sól i skórkę z jednej niewosko‐
wanej cytryny. Dodać jajka i śmietanę. Wy‐
mieszać mąkę kukurydzianą, mąkę oraz pro‐
szek do pieczenia i dodać do ciasta z mle‐
kiem. Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta ra‐
zem z wiórkami czekoladowymi. Włożyć cias‐
to do papierowych foremek, postawić je na
blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Jeśli to możliwe, użyć blachy do pieczenia ba‐
beczek.
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Czas pieczenia: 40 minut
6 – QUICHE LORRAINE
Składniki na ciasto:
•200 g mąki
•2 jajka
•100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
•2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
wysmarowana tłuszczem
POLSKI 3
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w
misce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cias‐
to na kilka godzin do lodówki. Następnie roz‐
wałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie do‐
dać ser.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Czas pieczenia: 40 minut
7 – BIAŁY CHLEB
Składniki:
1000 g mąki
40 g świeżych drożdży lub 2 opakowania su‐
chych drożdży (20 g)
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
blacha do pieczenia ciasta wysmarowana
tłuszczem lub wyłożona papierem do piecze‐
nia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić
drożdże w letnim mleku i dodać do mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto. Zależnie od właściwości mąki może
być konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej kon‐
systencji. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
dzielić ciasto na dwie części, uformować dwa
długie bochenki i położyć je na blasze do pie‐
czenia ciasta wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić
chleb, aby wyrósł jeszcze o połowę swojej
wielkości. Przed upieczeniem posypać bo‐
chenki niewielką ilością mąki i wykonać os‐
trym nożem 3–4 ukośne nacięcia o głębokości
przynajmniej 1 cm.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Czas pieczenia: 55 minut
8 – ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry,
osuszyć i przyprawić. Natrzeć ząbkiem czosn‐
ku żaroodporną formę do zapiekanek i wy‐
smarować naczynie odrobiną masła. Rozłożyć
połowę przyprawionych plastrów ziemniaków
w naczyniu i posypać je startym serem. Uło‐
żyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera. Rozgnieść drugi
ząbek czosnku i rozmieszać go razem z mle‐
kiem i śmietaną. Polać tą mieszanką ziemnia‐
ki i rozłożyć małe kawałki masła na zapiekan‐
ce.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Czas pieczenia: 65 minut
9 – LASAGNE
Składniki do sosu mięsnego:
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych pomidorów (ok.
400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
4
www.electrolux.com
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatów lasagne
50 g startego sera parmezan
50 g startego sera miękkiego
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę. Obrać ce‐
bulę i marchew, umyć seler, wszystkie jarzyny
pokroić w drobną kostkę. W rondlu podgrzać
oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone w kost‐
kę warzywa, stale wszystko mieszając, a na‐
stępnie zalać bulionem mięsnym. Przyprawić
sos mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na sła‐
bym ogniu przez około 30 minut. W między‐
czasie przygotować sos beszamelowy: rozto‐
pić masło w rondelku, dodać mąkę i podsma‐
żyć na złocisty kolor, stale mieszając. Dole‐
wać stopniowo mleko, nie przestając mieszać.
Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszka‐
tołową. Gotować około 10 minut na wolnym
ogniu bez przykrycia. Wysmarować dużą
prostokątną formę do zapiekanek 1 łyżką
masła. Ułożyć naprzemiennie warstwami płat‐
ki makaronu, sos mięsny, sos beszamelowy i
mieszankę serów. Na wierzchu powinna zna‐
leźć się warstwa sosu beszamelowego posy‐
panego serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Czas pieczenia: 55 minut
POLSKI 5
6
www.electrolux.com
POLSKI 7
www.electrolux.com/shop 892960249-A-022013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Electrolux EOA5751AOV Recipe book

Typ
Recipe book
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla