- zaleca się regularne sprawdzania kabla zasilającego,
aby wykryć wszelkie oznaki jego ewentualnego
uszkodzenia; nie wolno używać urządzenia, gdy
kabel jest uszkodzony.
NALEŻEY
• Należy uważnie przeczytać i przechowywać w podręcznym miejscu instrukcje, wspólne dla poszczególnych
wersji urządzenia, sprzedawanych z różnym wyposażeniem dodatkowym.
• W razie wypadku, natychmiast polać oparzone miejsce zimną wodą, a w razie potrzeby wezwać lekarza.
• Zwrócić uwagę na ułożenie kabla, bez względu na to czy korzystamy z przedłużacza czy nie. Zachować
wszelkie środki ostrożności tak, aby żadna osoba nie zaplątała się w kabel.
• Przed czyszczeniem, należy sprawdzić, czy urządzenie jest odłączone.
• Dym z pieczenia może być niebezpieczny dla zwierząt mających szczególnie wrażliwy układ oddechowy, np.
dla ptaków. Właścicielom ptaków zalecamy trzymanie ich z dala od kuchni.
• Upewnić się, że płyty są stabilne, dobrze ustawione i zamocowane na urządzeniu. Używać wyłącznie płyt
dostarczonych wraz z urządzeniem lub zakupionych w autoryzowanym serwisie.
NIE NALEŻY
• Nigdy nie włączać urządzenia, które nie jest używane.
• Nigdy nie używać pustego urządzenia.
• Aby nie dopuścić do przegrzania urządzenia, nie ustawiać go w rogu ani przy ścianie.
• Nigdy nie używać urządzenia ustawionego bezpośrednio na delikatnej podstawie (szklany stół, obrus,
meble lakierowane...). Unikacstosowania elastycznych podkładek (gumowych, plastikowych).
• Nie ustawiać urządzenia na płaskich lub gorących powierzchniach lub w ich pobliżu; nigdy nie dopuszczać
do zwisania przewodu nad nagrzaną powierzchnią (płyta kuchenna, kuchenka gazowa…).
• Nie kłaść przyborów kuchennych na płytach grzejnych urządzenia.
• Nie dotykać metalowych i rozgrzanych części nagrzewającego się lub użytkowanego urządzenia, ponieważ
są bardzo gorące.
• Nigdy ponownie nie uruchamiać urządzenia, jeśli woda w zbiorniku nie została zmieniona.
• Nigdy nie rozpoczynać pieczenia bez wcześniejszego podgrzania urządzenia przez 15 minut.
• Nigdy nie wkładać arkuszy folii aluminiowej ani żadnego innego przedmiotu między płytę/ ruszt lub między
produkty przeznaczone do pieczenia.
• Nie stosować drapaków metalowych, ani proszku do szorowania.
• Nie ustawiać urządzenia na słońcu, a zimą nie zostawiać go na zewnątrz.
• Nie zanurzać rozgrzanej płyty w wodzie, ani nie ustawiać jej na delikatnej powierzchni (w zależności od
modelu).
Informacje
• Dla bezpieczeństwa użytkownika, urządzenie to jest zgodne z odpowiednimi normami i przepisami (dyrektywa
dotycząca niskich napięć, zgodności elektromagnetycznej, materiałów mających styczność z żywnością, dy-
rektyw dotyczących ochrony środowiska...).
PL
75
BBQ-COMM-2021596300 19/10/12 09:48 Page75