• Podczas opiekania kanapek nigdy nie
zostawiaç opiekacza bez nadzoru.
Urzàdzenie nie jest przeznaczone dla dzieci.
Zawsze po zakoƒczeniu pracy urzàdzenia i
na czas jego czyszczenia wtyczk´ wyciàgaç
z gniazdka sieciowego.
• Opiekacz do kanapek nagrzewa si´
b∏yskawicznie, natomiast bardzo wolno
stygnie. Opiekacz trzymaç wy∏àcznie za
uchwyt. Nigdy nie umieszczaç opiekacza do
kanapek w sàsiedztwie nagrzewajàcych si´
urzàdzeƒ (np. kuchenek lub piekarników)
bàdê w pobli˝u ∏atwopalnych materia∏ów (np.
zas∏on).
• Niniejszeurządzenieniejestprzeznaczone
doużytkuprzezosoby(takżedzieci)o
obniżonychmożliwościachfizycznych,
sensorycznychczyumysłowychaniteż
osóbnieposiadającychodpowiedniego
doświadczeniaczywiedzy,chybażeosoby
takiepozostająpodnadzoremlubzostały
przeszkolonewzakresieużytkowania
urządzeniaprzezosobęodpowiedzialnąza
ichbezpieczeństwo.
• Małedziecinależynadzorować,aby
zagwarantować,żeniebędąsięonebawić
urządzeniem.
• Urządzenianiesąprzeznaczonedoobsługi
zapomocązewnętrznegoregulatora
czasowegoanioddzielnegosystemu
zdalnegosterowania.
PRZYGOTOWANIE OPIEKACZA DO
KANAPEK
• Po rozpakowaniu opiekacza do kanapek
upewniç si´, ˝e usuni´te zosta∏y wszelkie
opakowania wewn´trzne.
• Przed pierwszym u˝yciem wytrzeç p∏yty
grzewcze opiekacza wilgotnà szmatkà (patrz
Czyszczenie). Nast´pnie nat∏uÊciç p∏yty
grzewcze niewielkà iloÊcià mas∏a, margaryny
lub oleju.
U˚YTKOWANIE
• UmieÊciç opiekacz do kanapek na twardej,
równej powierzchni.
• Wtyczk´ przewodu zasilajàcego pod∏àczyç
do gniazdka sieciowego. ZaÊwieci si´
czerwony (2) i zielony (1) wskaênik
Êwietlny, a p∏yty grzewcze (6, 7) zacznà si´
nagrzewaç.
• Gdy zielony wskaênik Êwietlny (1) zgaÊnie,
oznacza to, ˝e opiekacz do kanapek osiàgnà∏
w∏aÊciwà temperatur´ i jest gotowy do
u˝ycia. UmieÊciç 1-2 kanapki na dolnej p∏ycie
grzewczej (7).
• Zamknàç górnà cz´Êç (5), k∏adàc na
kanapkach. Zablokowaç uchwyt przez
za∏o˝enie blokady (4) na jego górnej i dolnej
cz´Êci.
• Je˝eli kanapka jest bardzo gruba, nie
dociskaç ca∏kowicie obu p∏yt grzewczych,
aby zamknàç je za pomocà blokady.
Odczekaç chwil´, a˝ kanapka zrobi si´
cieƒsza, a nast´pnie zamknàç za pomocà
blokady obie cz´Êci uchwytu.
• Wst´pne nagrzewanie si´ obu p∏yt
grzewczych (6, 7) urzàdzenia pozwala
skróciç czas opiekania kanapek.
• Podczas opiekania kanapek zielony
wskaênik b´dzie si´ kilka razy zapala∏ i gas∏.
Oznacza to jedynie, ˝e termostat od czasu
do czasu w∏àcza si´ i wy∏àcza.
• Kanapka jest gotowa po oko∏o 3-4 minutach,
w zale˝noÊci od jej gruboÊci i nadzienia. Aby
uzyskaç z∏oty kolor opiekanego pieczywa,
opiekaç kanapk´ troch´ d∏u˝ej.
• W ka˝dej chwili mo˝na wy∏àczyç opiekacz
do kanapek, wyciàgajàc przewód zasilajàcy z
gniazdka.
• Gdy kanapka jest gotowa, ostro˝nie otworzyç
opiekacz.
• Uwaga! Metalowe cz´Êci urzàdzenia
nagrzewajà si´ do bardzo wysokiej
temperatury. Dotykaç jedynie uchwytu (2).
Uwa˝aç, by nie rozlaç oleju, t∏uszczu lub
innych p∏ynów.
• Ostro˝nie wyjàç kanapk´, u˝ywajàc w tym
celu odpornej na ciep∏o plastikowej ∏opatki
lub podobnej. Do wyciàgania kanapek nie
u˝ywaç metalowych narz´dzi bàdê narz´dzi
posiadajàcych ostre kraw´dzie, poniewa˝
p∏yty grzewcze sà pokryte specjalnà warstwà
zapobiegajàcà przywieraniu. Zaleca si´
u˝ywanie plastikowych, melaminowych lub
drewnianych przyborów kuchennych.
• Po zakoƒczeniu opiekania zawsze zamykaç
opiekacz i od∏àczyç przewód zasilajàcy od
gniazdka sieciowego.
• Przed przystàpieniem do czyszczenia i przed
od∏o˝eniem w miejsce przechowywania
upewniç si´, ˝e opiekacz ca∏kowicie wystyg∏.
21