108
Uwaga: Osobny zespół ostrzy
do młynka nie jest załączany w
zestawie do wszystkich modeli;
pierścienie uszczelniające d i
i oraz zespoły ostrzy e i j są
identyczne i można ich używać
zamiennie.
obsługa blendera
1 W zespole ostrzy d umieścić
pierścień uszczelniający e,
zwracając uwagę na to, by
uszczelka była poprawnie
włożona w rowki.
l
Jeżeli uszczelka zostanie
niepoprawnie założona lub
uszkodzona, składniki będą
wyciekać z dzbanka.
2 Przykręcić zespół ostrzy do
dzbanka 1. Rysunki na spodzie
zespołu ostrzy wskazują pozycję:
- pozycja „odblokowane”
- pozycja „zablokowane”
Aby mieć pewność, że zespół
ostrzy jest w pełni dokręcony,
sprawdzić, czy symbol
na
dzbanku jest ustawiony równo z
symbolem
na zespole ostrzy.
Blender nie będzie działać,
jeżeli nie zostanie poprawnie
zmontowany.
3 W dzbanku umieścić składniki.
4 W otworze pokrywy umieścić
zakrywkę wlewu.
a dzbanek szklany – zamocować
pokrywę: nacisnąć ją, aż zostanie
stabilnie osadzona.
b dzbanek plastikowy – na
dzbanek założyć pokrywę i
przekręcić ją zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do momentu,
aż rozlegnie się kliknięcie.
5 Umieścić blender na podstawie
zasilającej i przekręcić go zgodnie
z ruchem wskazówek zegara
do momentu, aż rozlegnie się
kliknięcie 2.
l
Urządzenie nie będzie działać,
jeżeli blender nie zostanie
poprawnie zamocowany.
6 Wybrać prędkość (zob. tabela
zalecanych sposobów użycia).
wskazówki
l
Miksowanie suchych składników –
składniki pokroić na kawałki, zdjąć
zakrywkę wlewu, a następnie
włączyć urządzenie i wrzucać
składniki przez otwór po jednym
kawałku na raz. Nad otworem
należy trzymać dłoń. Najlepsze
wyniki daje regularne opróżnianie
dzbanka.
l
Nie zaleca się mielenia przypraw
korzennych, ponieważ mogą
uszkodzić plastikowe elementy.
l
Przygotowując majonez, w
blenderze należy umieścić
wszystkie składniki oprócz oleju.
Następnie włączyć urządzenie,
do zakrywki wlewu wlać olej i
pozwolić, by przeciekł do wnętrza
dzbanka.
l
Gęste mieszanki, np. pasztety i
sosy typu dip, mogą wymagać
zgarniania składników ze ścianek
dzbanka. Jeżeli składniki trudno
jest rozdrobnić, dodać większą
ilość składników płynnych.