90
Konserwacja i
czyszczenie
Wskazówki dotyczące
czyszczenia znajdują się na
ilustracji
E
O
Przed przystąpieniem do
czyszczenia blender należy
wyłączyć, wyjąć wtyczkę
z gniazda sieciowego i
rozmontować urządzenie.
O
Przed odkręceniem i zdjęciem
dzbanka z ostrzy należy go
opróżnić.
O
Nie zanurzać zespołu ostrzy w
wodzie.
Podstawa zasilająca
O
Wytrzeć wilgotną ściereczką,
a następnie wysuszyć.
O
Nie zanurzać podstawy
zasilającej w wodzie.
O
Niepotrzebną część
przewodu zasilającego można
przechowywać w schowku
w spodniej części podstawy
zasilającej.
Zespół ostrzy blendera/młynka
wielofunkcyjnego
O
Wyjąć zespół ostrzy z
dzbanka lub młynka,
przekręcając go do pozycji
„odblokowane”
, aby
zwolnić blokadę.
Młynek da tarcia i młynek do
kruszenia
O
Zdjąć pokrywę z zespołu
ostrzy, przekręcając ją w
kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
1 Blender/młynek
wielofunkcyjny: zdjąć
i wypłukać pierścień
uszczelniający.
2 Nie dotykać noży – są bardzo
ostre. Oczyścić je szczoteczką
i gorącą wodą z płynem do
naczyń, a następnie dokładnie
opłukać pod bieżącą wodą.
Nie zanurzać zespołu ostrzy
w wodzie.
3 Pozostawić do wyschnięcia,
kładąc do góry nogami.
Zupa jarzynowa
25 g masła
Rozgnieciony ząbek czosnku
Następujące składniki pokroić w
1½-centymetrową kostkę:
400 g marchewki
300 g ziemniaków
200 g cebuli
zimny wywar z warzyw
sól, pieprz
1 Masło stopić w rondelku,
dodać cebulę i czosnek i
podsmażyć je do miękkości.
2 Marchewkę, ziemniaki, cebulę i
czosnek umieścić w blenderze.
Wlać wystarczającą ilość
wywaru z kurczaka — do
oznaczonego na dzbanku
poziomu 1500 ml. Zamocować
pokrywę i zakrywkę wlewu.
3 Miksować na najwyższych
obrotach przez 5 sekund lub
dłużej (jeżeli zupa ma mieć
gładszą konsystencję).
4 Doprawić i gotować na
wolnym ogniu przez 30-35
minut lub do ugotowania.
W razie potrzeby dolać
składników płynnych.
Porady i wskazówki
O
Najlepszy wynik uzyskuje się, mieląc za jednym razem nie więcej
niż 40 g przypraw.
O
Całe przyprawy zachowują smak znacznie dłużej niż przyprawy
mielone, dlatego najlepiej jest zmielić ich niewielką ilość
bezpośrednio przed użyciem.
O
Pełen aromat i smak przyprawy można wydobyć, prażąc ją w
całości bezpośrednio przed zmieleniem.
O
Żywność dla niemowląt, przeciery – przed rozdrobnieniem w
młynku składników gotowanych należy odczekać, aż ostygną do
temperatury pokojowej.