AKM 608
INSTRUKCJA EKSPLOATACJI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 01367
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
Obsługa stref gotowania
Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej znajdują się
na panelu sterowania piekarnika.
• Ustawić pokrętło w jedno z położeń 1-6;
położeniom tym odpowiadają różne temperatury.
• Aby wyłączyć strefy gotowania, należy ustawić
pokrętło(a) na “0”.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ceramicznej,
nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie
- Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PłYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
2.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
210
3.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
4.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
180
Obramowanie płyty należy czyścić tylko ciepłą wodą i neutralnym detergentem.
Odradza się używania substancji korozyjnych i /lub ściernych, które mogłyby uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
Typ: PFEVP 230V~ 50 Hz 6,2 kW
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i
zachować ją na przyszłość.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Opakowanie może być w całości przetworzone, co
potwierdza symbol recyklingu .
• Nie należy wyrzucać części opakowania - zaleca się
utylizować je zgodnie z lokalnymi przepisami.
Utylizacja zużytych urządzeń gospodarstwa domowego
• Urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na odpady. Takie oznakowanie
informuje, ze sprzętu tego, po okresie jego użytkowania nie
można pozbywać się łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych
do niego dokumentach oznacza, że niniejszy produkt nie
może być traktowany jako odpad z gospodarstwa
domowego. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu. Prowadzący zbieranie, w
tym lokalne punkty zbiórki surowców wtórnych, sklepy oraz
gminne jednostki, tworzą odpowiedni system umożliwiający
oddanie tego sprzętu. Właściwe postępowanie ze zużytym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna
równą lub nieco większą niż pole grzewcze.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Podczas gotowania należy, w miarę możliwości,
przykrywać garnki.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
UWAGA
• W przypadku pęknięcia lub uszkodzenia płyty nie wolno jej
używać i należy niezwłocznie wezwać Serwis Techniczny.
• Jeśli płyta jest wyposażona w pola halogenowe, należy
unikać intensywnego patrzenia na lampy.
• Płyta kuchenna przeznaczona jest wyłącznie do użytku
domowego. Wszelkie inne zastosowania są zabronione.
Producent zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności
wynikającej z niewłaściwego użytkowania lub
nieprawidłowych ustawień wybranych przez użytkownika.
• Płyty nie należy narażać na działanie czynników
atmosferycznych
• Ewentualne naprawy oraz inne interwencje mogą być
przeprowadzane jedynie przez autoryzowanego technika.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi rękoma i
zawsze podczas eksploatacji urządzenia nosić obuwie.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, postrzegania lub umysłowych, a także osoby
nie posiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia,
chyba że osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z zakresu obsługi
urządzenia i nadzorowała pierwsze czynności obsługi.
•
Uważać, aby dzieci
:
- nie dotykały płyty grzewczej, ponieważ może to
prowadzić do oparzeń.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu, płyta
może rozgrzewać się do bardzo wysokich temperatur.
- nie miały kontaktu z opakowaniami (torbami,
polistyrenem, częściami metalowymi, itp.).
- nie zarysowały płyty.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się blisko płyty grzewczej, nie
stykały się z płytą lub jej gorącymi częściami.
• Kontrolować przebieg gotowania potraw z użyciem dużej
ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą osiągnąć
wysoką temperaturę i zapalić się!
• Nie używać płyty grzewczej jako podstawki lub blatu
roboczego.
• Nie włączać pól/stref grzewczych płyty jeśli nie stoją na nich
garnki lub naczynia do gotowania.
• Nie kłaść plastiku, folii aluminiowej, ściereczek, papieru,
itp. na gorących polach/strefach grzewczych.
• Płyta kuchenna posiada pola/strefy grzewcze o różnych
wymiarach.
Należy stosować naczynia o średnicy dna równej lub
lekko większej od średnicy pola/strefy grzewczej.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO UŻYTKOWANIA
PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki znajdujące się na płycie;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę folii;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza nie
uległa uszkodzeniu.
W razie wątpliwości, skontaktować się z punktem
serwisowym.
AKCESORIA
Osłona zabezpieczająca przed
dziećmi AMH 122
Można ją zamówić w serwisie
technicznym, kod 4819 310 18436
lub u sprzedawcy, kod 017124.
OBSŁUGA I
KONSERWACJA
Ważne:
do czyszczenia płyty nie
wolno stosować parowych urządzeń
czyszczących.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po ostygnięciu.
Zapobiega to gromadzeniu się brudu i ułatwia czyszczenie.
• Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
witroceramicznych.
• Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego
skrobaka (jeśli dołączony w komplecie) i odpowiedniego
środka czyszczącego.
• Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw.
• Nie stosować produktów ściernych, środków
czyszczących na bazie chloru, sprayów do czyszczenia
piekarników ani metalowych myjek.
• Zalecamy okresowe czyszczenie płyty produktami
dostępnymi na rynku, zgodnie z instrukcjami
producentów.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta grzewcza nie działa:
- Sprawdzić, czy włączone jest zasilanie.
- Wyłączyć i ponownie włączyć płytę sprawdzając, czy
usterka ustąpiła.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione w pozycji
“0”
.
Przekręcić i pozostawić wyłącznik przez kilka minut w
pozycji
“Off”
a następnie ponownie ustawić w pozycji
“On”
.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
• Sprawdzić, czy możliwe jest samodzielne rozwiązanie
problemu postępując zgodnie z punktami opisanymi w
rozdziale “Instrukcja usuwania usterek”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka
dalej występuje, należy skontaktować się z najbliższym
Serwisem.
Proszę podać:
• Krótki opis usterki;
• dokładny typ i model płyty;
• numer serwisowy (numer ten znajduje się na
umieszczonej pod płytą grzewczą tabliczce znamionowej,
po słowie SERVICE). Numer serwisowy jest także
podany w karcie gwarancyjnej;
• Państwa dokładny adres;
• numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym
(zapewnia to użycie
oryginalnych części zamiennych oraz prawidłowe wykonanie
naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych zaleceń może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa użytkowania
oraz obniżyć jakość produktu.