Whirlpool AKM 608/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart
AKM 608
INSTRUKCJA EKSPLOATACJI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 01367
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
Obsługa stref gotowania
Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej znajdują się
na panelu sterowania piekarnika.
Ustawić pokrętło w jedno z położeń 1-6;
położeniom tym odpowiadają różne temperatury.
Aby wyłączyć strefy gotowania, należy ustawić
pokrętło(a) na “0”.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ceramicznej,
nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie
- Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PłYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
2.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
210
3.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
4.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
180
Obramowanie płyty należy czyścić tylko ciepłą wodą i neutralnym detergentem.
Odradza się używania substancji korozyjnych i /lub ściernych, które mogłyby uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
Typ: PFEVP 230V~ 50 Hz 6,2 kW
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i
zachować ją na przyszłość.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
Opakowanie może być w całości przetworzone, co
potwierdza symbol recyklingu .
Nie należy wyrzucać części opakowania - zaleca się
utylizować je zgodnie z lokalnymi przepisami.
Utylizacja zużytych urządzeń gospodarstwa domowego
Urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na odpady. Takie oznakowanie
informuje, ze sprzętu tego, po okresie jego użytkowania nie
można pozbywać się łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych
do niego dokumentach oznacza, że niniejszy produkt nie
może być traktowany jako odpad z gospodarstwa
domowego. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu. Prowadzący zbieranie, w
tym lokalne punkty zbiórki surowców wtórnych, sklepy oraz
gminne jednostki, tworzą odpowiedni system umożliwiający
oddanie tego sprzętu. Właściwe postępowanie ze zużytym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Porady dotyczące oszczędzania energii
Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna
równą lub nieco większą niż pole grzewcze.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Podczas gotowania należy, w miarę możliwości,
przykrywać garnki.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
UWAGA
W przypadku pęknięcia lub uszkodzenia płyty nie wolno jej
używać i należy niezwłocznie wezwać Serwis Techniczny.
Jeśli płyta jest wyposażona w pola halogenowe, należy
unikać intensywnego patrzenia na lampy.
Płyta kuchenna przeznaczona jest wyłącznie do użytku
domowego. Wszelkie inne zastosowania są zabronione.
Producent zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności
wynikającej z niewłaściwego użytkowania lub
nieprawidłowych ustawień wybranych przez użytkownika.
Płyty nie należy narażać na działanie czynników
atmosferycznych
Ewentualne naprawy oraz inne interwencje mogą być
przeprowadzane jedynie przez autoryzowanego technika.
Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi rękoma i
zawsze podczas eksploatacji urządzenia nosić obuwie.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, postrzegania lub umysłowych, a także osoby
nie posiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia,
chyba że osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z zakresu obsługi
urządzenia i nadzorowała pierwsze czynności obsługi.
Uważać, aby dzieci
:
- nie dotykały płyty grzewczej, ponieważ może to
prowadzić do oparzeń.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu, płyta
może rozgrzewać się do bardzo wysokich temperatur.
- nie miały kontaktu z opakowaniami (torbami,
polistyrenem, częściami metalowymi, itp.).
- nie zarysowały płyty.
Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się blisko płyty grzewczej, nie
stykały się z płytą lub jej gorącymi częściami.
Kontrolować przebieg gotowania potraw z użyciem dużej
ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą osiągnąć
wysoką temperaturę i zapalić się!
Nie używać płyty grzewczej jako podstawki lub blatu
roboczego.
Nie włączać pól/stref grzewczych płyty jeśli nie stoją na nich
garnki lub naczynia do gotowania.
Nie kłaść plastiku, folii aluminiowej, ściereczek, papieru,
itp. na gorących polach/strefach grzewczych.
Płyta kuchenna posiada pola/strefy grzewcze o różnych
wymiarach.
Należy stosować naczynia o średnicy dna równej lub
lekko większej od średnicy pola/strefy grzewczej.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO UŻYTKOWANIA
YTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki znajdujące się na płycie;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę folii;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza nie
uległa uszkodzeniu.
W razie wątpliwości, skontaktować się z punktem
serwisowym.
AKCESORIA
Osłona zabezpieczająca przed
dziećmi AMH 122
Można ją zamówić w serwisie
technicznym, kod 4819 310 18436
lub u sprzedawcy, kod 017124.
OBSŁUGA I
KONSERWACJA
Ważne:
do czyszczenia płyty nie
wolno stosować parowych urządzeń
czyszczących.
Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po ostygnięciu.
Zapobiega to gromadzeniu się brudu i ułatwia czyszczenie.
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
witroceramicznych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego
skrobaka (jeśli dołączony w komplecie) i odpowiedniego
środka czyszczącego.
Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw.
Nie stosować produktów ściernych, środków
czyszczących na bazie chloru, sprayów do czyszczenia
piekarników ani metalowych myjek.
Zalecamy okresowe czyszczenie płyty produktami
dostępnymi na rynku, zgodnie z instrukcjami
producentów.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta grzewcza nie działa:
- Sprawdzić, czy włączone jest zasilanie.
- Wyłączyć i ponownie włączyć płytę sprawdzając, czy
usterka ustąpiła.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione w pozycji
“0”
.
Przekręcić i pozostawić wyłącznik przez kilka minut w
pozycji
“Off”
a następnie ponownie ustawić w pozycji
“On”
.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
Sprawdzić, czy możliwe jest samodzielne rozwiązanie
problemu postępując zgodnie z punktami opisanymi w
rozdziale “Instrukcja usuwania usterek”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka
dalej występuje, należy skontaktować się z najbliższym
Serwisem.
Proszę podać:
Krótki opis usterki;
dokładny typ i model płyty;
numer serwisowy (numer ten znajduje się na
umieszczonej pod płytą grzewczą tabliczce znamionowej,
po słowie SERVICE). Numer serwisowy jest także
podany w karcie gwarancyjnej;
Państwa dokładny adres;
numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym
(zapewnia to użycie
oryginalnych części zamiennych oraz prawidłowe wykonanie
naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych zaleceń może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa użytkowania
oraz obniżyć jakość produktu.
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: Przed przystąpieniem do instalacji lub konserwacji
urządzenia należy odłączyć płytę od zasilania.
Przed podłączeniem płyty do źródła zasilania należy
wykonać wszystkie podłączenia elektryczne.
Instalacji powinien dokonać wykwalifikowany technik
zgodnie z instrukcjami producenta oraz lokalnymi
przepisami.
Po rozpakowaniu płyty kuchennej należy sprawdzić, czy
urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu.
W razie wątpliwości, skontaktować się ze
sprzedawcą lub najbliższym punktem serwisowego.
Przygotowanie szafki do zabudowy płyty
Blat należy przyciąć przed włożeniem płyty kuchennej.
Dokładnie usunąć trociny i wióry, gdyż mogą one
uniemożliwiać prawidłową pracę urządzenia.
Uwaga: aby zainstalować płytę kuchenną w powierzchni innej
niż drewniana, (np. marmurowej, plastikowej, ceramicznej,
kamiennej, itp.) należy zabezpieczyć ją wspornikami (rys. 2)
dostępnymi w Serwisie.
Płytę kuchenną należy zabudować w blacie o grubości
min. 20 i maks. 50 mm.
Nie wolno wkładać żadnych materiałów pomiędzy płytę
kuchenną a piekarnik
(np. kabli, materiałów izolacyjnych, itp.).
Między krawędzią płyty a meblościanką należy zachować
odległość co najmniej 100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o podanych
wymiarach.
Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych krawędzi blatu
roboczego klejem do drewna lub silikonem.
Po dokładnym oczyszczeniu powierzchni, zainstalować w
płycie kuchennej dostarczoną uszczelkę (jeśli nie została
wcześniej założona).
Płyta witroceramiczna
Ważne: przed instalacją płyty kuchennej usunąć folię
zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie przeznaczony na płytę
kuchenną został wycięty zgodnie z wymiarami podanymi na
rysunku, z zachowaniem tolerancji.
Płyty kuchennej nie należy na siłę wciskać w blat. Może to
spowodować pęknięcie blatu witroceramicznego wywołane
naprężeniami (nawet po pewnym czasie)!
Jeśli blat kuchenny jest wykonany z drewna, użyć
specjalnych zacisków i śrub dostarczonych w zestawie.
1.
Zabezpieczyć zaciski (B) (rys. 1) specjalnymi śrubami
dołączonymi w zestawie (A) (rys. 1) tak jak to pokazano na
rysunku, zachowując podane odległości.
2.
Włożyć płytę w blat roboczy (patrz schemat).
Jeśli blat jest wykonany z marmuru, plastiku,
ceramiki, kamienia, itp. , płytę należy zamocować przy
użyciu wsporników (C) (rys. 2) oznaczonych kodem 4819
404 78697, które są dostępne w serwisie technicznym.
1.
Włożyć płytę w blat roboczy (patrz schemat).
2.
Umieścić 4 wsporniki (C) tak jak to pokazano na
rysunku 2 - w zależności od grubości blatu.
3.
Przykręcić 4 śruby (D) w miejscach oznaczonych (E)
(rys. 2).
Podłączenie elektryczne
Zgodnie z przepisami, urządzenie musi zostać
uziemione.
Podłączenie do zasilania powinien wykonać
wykwalifikowany technik, zgodnie z instrukcjami
producenta oraz zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe podłączenie
do zasilania oraz za przestrzeganie norm
bezpieczeństwa.
Po zakończeniu instalacji dostęp do elementów
podłączenia elektrycznego powinien być zamknięty.
Ważne: urządzenie można podłączyć do prądu dopiero
po podłączeniu piekarnika i płyty kuchennej.
Przed podłączeniem piekarnika (lub skrzynki) do źródła
zasilania, w załączonym wykazie należy sprawdzić, czy
dobrana została do niego odpowiednia płyta grzewcza.
Pączyć złączki płyty (G) ze złączkami piekarnika (F)
dopasowując w tym celu te same kolory i odpowiednie
prowadnice widoczne na złączkach.
Następnie wepchnąć złączki do końca tak, aby
zaskoczyły.
Odkręcić nakrętkę śruby uziemiającej (H) (rys. 4)
znajdującą się na górnej pokrywie piekarnika i
zamocować żółto/zielony kabel uziemiający (uszczelka
powinna zostać na swoim miejscu). Ponownie nałożyć
nakrętkę na śrubę i maksymalnie dokręcić ją.
Ważne: jeśli podłączenie i kolory zacisków płyty grzewczej nie
są zgodne z danymi określonymi w arkuszu dot. połączenia
płyty i piekarnika znajdującym się na górze piekarnika, należy
zwrócić się o zestaw połączeniowy o numerze AMC 873, który
jest dostępny w serwisie technicznym.
Deklaracja zgodności
Ta plyta kuchenna jest dopuszczona do kontaktu z
produktami spozywczymi i jest zgodna z wymogami
zawartymi w Rozporzadzeniu WE nr 1935/2004.
Płyta kuchenna (klasa Y) została zaprojektowana tylko do
gotowania. Jakiekolwiek inne użycie (np. ogrzewanie
pomieszczeń) jest niewłaściwe i niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana
i sprzedana zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w
Dyrektywie “Niskie napiecia” 2006/95/WU (która
zastepuje Dyrektywe 73/23/EWG wraz z jej
pózniejszymi modyfikacjami);
- wymogami ochrony podanymi w dyrektywie EEC 89/336
dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej;
- wymogami dyrektywy EEC 93/68.
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian
technicznych bez uprzedzenia.
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
Rys. 4
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKM 608/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart