HB D10 S INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY GRZEWCZEJ
PL
5019 619 01058
Aby w najlepszym stopniu wykorzystać funkcje płyty grzewczej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
• Aby włączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę, należy ustawić pokrętło(a)
na
“0”
.
• Płyta jest wyposażona w 2 lampki kontrolne, które
wskazują, że pola grzewcze są gorące.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej musi
odpowiadać napięciu w Państwa mieszkaniu. Dane
techniczne umieszczone na tabliczce znamionowej
pod płytą grzewczą podano również poniżej:
WYMIARY PŁYTY GRZEWCZEJ I BLATU ROBOCZEGO
1.
Żeliwna płyta grzewcza
Ø
180
2.
Żeliwna płyta grzewcza
Ø
145
3.
Kontrolka zasilania
4.
Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
5.
Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
PODłĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie
zasilania
Przewody: liczba i
przekrój
230 ~ +
HO5 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela zastosowań pól grzewczych
1-2
Roztapianie (masła, czekolady)
2
Utrzymanie temperatury przygotowanej
potrawy oraz podgrzanie niewielkiej
ilości płynów
3
Podgrzewanie większych potraw, bitej
śmietany i sosów
3-4
Wolne gotowanie np. warzyw, spaghetti,
zup oraz gotowanie pieczeni na parze
lub przygotowywanie potraw duszonych
4
Przygotowywanie wszystkich rodzajów
produktów smażonych, kotletów,
steków, gotowanie bez przykrywki np.
risotto
4-5
Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, ryb lub gotowanie dużych
ilości wody
6
Szybkie smażenie, przygotowywanie
steków na patelni, itp.
Typ PLATD 230 V - 50 Hz 3,5 kW
ZALECENIA DOT. OCHRONY ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiał opakowaniowy nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem recyklingu
.
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym do
lokalnych przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Złomowanie starych artykułów gospodarstwa
domowego
• Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może być traktowany jako odpady z
gospodarstwa domowego. Urządzenie należy zdać w
odpowiednim punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi usuwania odpadów. W celu
uzyskania dodatkowych informacji dotyczących
przetwarzania, odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego
produktu należy skontaktować się z odpowiednimi
urzędami, punktami zbiórki odpadów komunalnych lub ze
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę
dna równą lub nieco większą niż średnica pola
grzewczego.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać
niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Płyty grzewczej nie należy używać, jeśli nie stawiane
są na niej żadne naczynia.
• Należy unikać rozlewania płynów na gorące płyty
grzewcze.
• Płyta grzewcza służy wyłącznie do przyrządzania
potraw w warunkach domowych. Jakiekolwiek inne
użycie jest zabronione. Producent zrzeka się
wszelkiej odpowiedzialności wynikającej z
niewłaściwego użytkowania lub nieprawidłowych
ustawień wybranych przez użytkownika.
• Płyty nie należy narażać na działanie czynników
atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy powinny być wykonywane
wyłącznie przez uprawnionego serwisanta.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi
częściami ciała i zawsze podczas eksploatacji
urządzenia nosić obuwie.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, postrzegania lub
umysłowych, a także osoby nie posiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, chyba że
osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z zakresu obsługi
urządzenia i nadzorowała pierwsze czynności
obsługi.
•
Uważać, aby dzieci
:
- nie dotykały płyty grzewczej, co może prowadzić do
doznania obrażeń ciała. W czasie gotowania i tuż po
jego zakończeniu, płyta może rozgrzewać się do
bardzo wysokich temperatur;
- nie miały kontaktu z opakowaniami (torbami,
polistyrenem, częściami metalowymi, itp.);
- nie zarysowały płyty.
• Po zakończeniu gotowania wszystkie pokrętła
powinny znajdować się w pozycji
“0”
.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się blisko płyty grzewczej, nie
stykały się z jej gorącymi częściami.
• Nie należy odchodzić od płyty podczas wykorzystywania
dużych ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą
osiągnąć wysoką temperaturę i zapalić się!
• Nie używać płyty grzewczej jako powierzchni roboczej
lub wsporczej.
• Na gorącej płycie grzewczej/polach grzewczych lub w
ich pobliżu nigdy nie wolno kłaść elementów z plastiku,
folii aluminiowej, materiałów, papieru, itp.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY GRZEWCZEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki na blacie górnym płyty;
- kartę oraz folię ochronną;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza
nie uległa uszkodzeniu. W przypadku wątpliwości
należy skontaktować się z punktem obsługi
konsumenckiej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy
strumienia wody pod ciśnieniem lub urządzeń do
czyszczenia parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po
ostygnięciu. Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i
ułatwia czyszczenie.
• Płyty elektryczne należy czyścić szmatką zwilżoną w
wodzie z solą i wypolerować je szmatką zamoczoną
w oleju.
• W celu uniknięcia tworzenia się rdzy, do czyszczenia
płyt grzewczych nie należy nigdy bezpośrednio
stosować wody.
• Nie należy dopuszczać do zasychania resztek potraw
na płytach.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać materiałów
ściernych, chlorkowych substancji korodujących,
środków w aerozolu do czyszczenia kuchenek ani
szczotek drucianych do garnków.
• Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana
za pomocą markowych środków ochronnych zgodnie
z zaleceniami podanymi przez ich producentów.
BLAT GÓRNY ZE STALI NIERDZEWNEJ
• Długa eksploatacja płyty grzewczej może
spowodować przebarwienie pól grzewczych z powodu
osiągania wysokich temperatur.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej należy czyścić
gąbką zamoczoną w wodzie mydlanej lub innym
odpowiednim środkiem nie powodującym ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp., ponieważ
mogą one, jeśli zostaną zostawione na płycie przez
dłuższy czas, spowodować jej zmatowienie.
BLAT GÓRNY EMALIOWANY
• Wszystkie części emaliowane należy czyścić gąbka
zanurzoną w wodzie mydlanej lub innym odpowiednim
środkiem nie powodującym ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp., ponieważ
mogą one, jeśli zostaną zostawione na płycie przez
dłuższy czas, spowodować jej zmatowienie.