Tefal FZ750035 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
Przygotuj produkty
Aby nie uszkodzić urządzenia, ściśle stosuj się do zaleceń dotyczących ilości
składników i płynu podanych w instrukcji obsługi i książce z przepisami.
W przypadku potraw zawierających płyny, nigdy nie przekraczaj maksymalnego poziomu
wskazanego na wyjmowanej łopatce - rys. 7.
Nie zostawiaj łyżki dozującej w wyjmowanym naczyniu w czasie działania urządzenia.
• W żadnym wypadku nie uruchamiaj urządzenia, kiedy jest puste.
• Nie przepełniaj naczynia, przestrzegaj zalecanych ilości.
Produkt nie jest przeznaczony do przygotowywania klasycznych smażonych potraw (nie wlewać
oleju do misy).
GOTOWANIE
4
Przed pierwszym użyciem
Otwórz pokrywę, naciskając przycisk sterowania otwarciem - rys. 1., a następnie naciśnij przycisk - rys. 2.
Ponownie załóż uchwyt wyjmowanego naczynia w pozycji poziomej, tak aby nastąpiło kliknięcie,
i wyjmij naczynie - rys. 3.
• Aby wyjąć pierścień obrotowy, odchyl klipsy na zewnątrz, a następnie podnieś.
• Wyjmij łopatkę, naciskając przycisk odblokowywania - rys. 4.
• Wyjmij wyjmowany filtr - rys. 14.
Wszystkie wyjmowane części można myć w zmywarce - rys. 6 lub za pomocą miękkiego zmywaka
i wody z płynem do mycia naczyń.
• Korpus urządzenia należy myć wilgotnym zmywakiem i płynem do mycia naczyń.
• Starannie wysuszyć przed odłożeniem na miejsce.
• Włóż ponownie łopatkę tak, aby nastąpiło kliknięcie - rys. 5.
Aby ponownie włożyć pierścień obrotowy, umieść go na krawędzi garnka, wypośrodkuj w garnku
i naciśnij aż do momentu kliknięcia.
Podczas pierwszego użycia urządzenie może wydzielać nieszkodliwy zapach. Zjawisko to nie ma
wpływu na używanie urządzenia i szybko zniknie.
SZYBKIE DANIE
A Pokrywa
B Sterowanie otwieraniem pokrywy
C Przycisk odblokowywania pokrywy
D Łyżka dozująca
E Przycisk odblokowywania łopatki
F Wyjmowana łopatka mieszająca
G
Maksymalna zawartość tylko dla płynów
H Wyjmowane naczynie
I Przycisk odblokowywania uchwytu
J Uchwyt naczynia
K Korpus
L Wyjmowany filtr
M Ekran LCD
N Przycisk włączania i wyłączania smażenia
O Przycisk ustawiania minutnika +/- (w minutach)
P Stały przewód zasilający
Q Przyciski wstępnego programowania czasu
R Wyjmowany pierścień obrotowy (*w zależności
od modelu)
OPIS
• Otwórz pokrywę - rys. 1.
Włóż produkty do naczynia, przestrzegając maksymalnej ilości (zob. tabelę smażenia s. 7−8), a także
wskaźników w przypadku potraw płynnych - rys. 7.
Napełnij łyżkę dozującą zalecanym tłuszczem (zob. tabelę smażenia s. 6−7) i równomiernie rozlej
zawartość na produkty - rys. 8.
• Odblokuj uchwyt i umieść w całości w schowku - rys. 9.
• Zamknij pokrywę i sprawdź, czy jest dobrze zablokowana - rys. 15.
Wyjmij produkty
PO otwarciu pokrywy urządzenie wyłącza się. Aby ponownie uruchomić urządzenie,
zamknij pokrywę i naciśnij przycisk .
Jeżeli pokrywa jest otwarta dłużej niż 2 minuty, urządzenie przywraca ustawienia począt-
kowe.
Po zakończeniu smażenia minutnik dzwoni, a na ekranie wyświetla się komunikat 00: urządzenie
automatycznie przerywa smażenie potrawy. Wyłącz dźwięk, naciskając jeden z dwóch przycisków-
rys. 13.
• Otwórz pokrywę - rys. 1.
• Podnieś uchwyt do momentu kliknięcia, aby wyjąć naczynie i produkty.
Rozpocznij smażenie
Podłącz przewód zasilający do gniazdka elektrycznego, urządzenie wydaje 2 sygnały dźwiękowe, a
na ekranie wyświetla się 00 - rys. 10.
Ustaw czas smażenia za pomocą przycisku + i - (zob. tabela smażenia s. 6−7) lub naciśnij przy-
cisk programowania wstępnego (w razie potrzeby skoryguj czas). Następnie naciśnij przycisk
, urządzenie wyda dwa sygnały dźwiękowe - rys. 11, a następnie rozpocznie się smażenie dzięki
obiegowi ciepłego powietrza w strefie smażenia.
Wyświetla się wybrany czas smażenia i rozpoczyna się odliczanie sekundowe - rys. 12. Wybór i wy-
świetlanie czasu odbywa się w minutach, tylko wyświetlanie czasu poniżej 1 minuty odbywa się
w sekundach.
W urządzeniu można uruchomić tryb pauzy. Wystarczy wcisnąć przycisk - rys. 11, a następnie
nacisnąć ponownie ten sam przycisk, aby wrócić do trybu smażenia.
W dowolnym momencie można zmienić czas smażenia za pomocą przycisków + i - rys. 13.
W razie błędu lub w celu skasowania wybranego czasu przytrzymaj wciśnięty przycisk przez co
najmniej 2 sekundy i wybierz ponownie czas.
SMAŻENIE DELIKATNE
5
Podano orientacyjny czas smażenia, czas smażenia może ulec zmianie w zależności od sezonowoś-
ci produktów, ich wielkości, ilości, smaku i napięcia sieci elektrycznej. Można zwiększyć podaną
ilość oleju w zależności od smaku i potrzeb. Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze bardziej chrupiące frytki,
możesz wydłużyć smażenie o kilka minut.
CZAS SMAŻENIA
Ziemniaki
Gatunek Ilość Dodanie (ł. oleju)
Czas smażenia
(min)
Frytki standar-
dowe
10 mm x 10 mm
Świeże
750 g 3/4 26 - 28
1000 g 1 30 - 34
- 1 30 - 40
Frytki tradycyjne Mrożone 750 g bez 26 - 28
Dania z mrożonek
Gatunek Ilość Dodanie (ł. oleju)
Czas smażenia
(min)
Ratatouille Mrożone 650 g bez 16 - 18
Patelnia po chłopsku Mrożona 650 g bez 17 - 20
Paella Mrożona 650 g bez 16 - 19
Mięso - drób
Aby doprawić mięso, wymieszaj przyprawy z olejem (papryka, curry, zioła prowansalskie, tymianek,
liść laurowy itp.).
Gatunek Ilość Dodanie (ł. oleju)
Czas smażenia
(min)
Nuggetsy z kurczaka
Świeże 750 g bez 13 - 15
Mrożone 750 g bez 13 - 15
Podudzia z kurczaka Świeże 4−6 bez 20 - 25
Piersi z kurczaka Świeże 6 bez 20 - 25
Pulpety mięsne Mrożone 750 g 1 16 - 18
6
Ryby - skorupiaki
Desery
Warzywa
Gatunek Ilość Dodanie (ł. oleju)
Czas smażenia
(min)
Kalmary
w cieście
Mrożone 300 g bez 11 - 13
Krewetki Świeże 300 g bez 11 - 13
Gatunek Ilość Dodanie (ł. oleju)
Czas smażenia
(min)
Banany Plastry 5 1 ł. + 1 ł. cukru 5 - 6
Truskawki
Truskawki przekro-
jone na ćwiartki
1000 g 2 ł. cukru 10 - 12
Jabłka Przekrojone na pół 3 1 ł. + 2 ł. cukru 10 - 12
Ananas
Świeży, pokrojony w
kawałki
1 2 ł. cukru 10 - 15
Gatunek Ilość Dodanie (ł. oleju)
Czas smażenia
(min)
Cukinia Paski 750 g 1 ł. + 150 ml wody 25 - 30
Papryka Paski 650 g 1 ł. + 150 ml wody 18 - 22
Grzyby Ćwiartki 650 g 1 10 - 15
Pomidory Ćwiartki 650 g 1 ł. + 150 ml wody 13 - 16
Cebula Plastry 500 g 1 12 - 16
7
Nie zanurzaj urządzenia. Nie używaj agresywnych lub ściernych detergentów.
Wyjmowany filtr należy regularnie myć. Aby jak najdłużej zachować jakość wyjmowane-
go naczynia, nie używać metalowych przyborów.
Nie zalecamy stosowania detergentów innych niż płyn do mycia naczyń.
• Wyjmij wyjmowany filtr - rys. 14.
Wszystkie wyjmowane części można myć w zmywarce - rys. 6 lub za pomocą miękkiego zmywaka
i wody z płynem do mycia naczyń.
Korpus urządzenia należy myć wilgotnym zmywakiem i płynem do mycia naczyń. Starannie wysus-
zyć przed odłożeniem na miejsce.
Gwarantujemy, że wyjmowane naczynie jest SPEŁNIA WYMOGI OKREŚLONE W PRZEPISACH doty-
czących materiałów mających kontakt z żywnością.
W RAZIE TRUDNOŚCI SPRAWDŹ BROSZURĘ „ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZ
PIECZEŃSTWA DOŁĄCZONĄ DO URZĄDZENIA.
8
Umyj urządzenie
• Przed myciem pozostaw urządzenie do całkowitego schłodzenia.
Otwórz pokrywę, naciskając przycisk sterowania otwarciem - rys. 1 i naciśnij przycisk, aby zdjąć
pokrywę - rys. 2.
• Ponownie załóż uchwyt wyjmowanego naczynia w pozycji poziomej, tak aby nastąpiło kliknięcie,
i wyjmij naczynie - rys. 3.
• Wyjmij łopatkę, naciskając przycisk odblokowywania - rys. 4.
• Aby wyjąć pierścień obrotowy, odchyl klipsy na zewnątrz, a następnie podnieś.
ŁATWE MYCIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Tefal FZ750035 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla