4
STOPNIE
LAMPKA
Piekarnik jest wyposażony w 6 stopni,
umożliwiających ustawienie akcesoriów
(ruszt, naczynie itp.) na różnej wysokości,
w zależności od wybranych trybów
pieczenia.
2
3
Informacje dotyczące parametrów
i demontażu lampki zostały zamieszczone
w rozdziale „Konserwacja”.
•
1PRezenTacJa PieKaRniKa
4
AKCESORIA
(w zależności od modelu)
Kratka zabezpieczona przed
przewróceniem się (rys. A).
Kratka może być używana dla wszystkich
rodzajów naczyń i form zawierających
produkty przeznaczone do pieczenia lub
zapiekania. Może ona zostać również
wykorzystana do grillowania (układając
produkty bezpośrednio na kratce).
Włożyć element zabezpieczający przed
przewróceniem się w taki sposób, aby był
skierowany w głąb piekarnika.
Naczynie uniwersalne, brytfanna
45 mm (rys. B).
Mocowana w wycięciach pod kratką,
uchwytem skierowanym w stronę
drzwiczek piekarnika. Służy do zbierania
soków i tłuszczu ociekającego podczas
pieczenia, może również zostać
wypełniona wodą do połowy i użyta do
gotowania w kąpieli wodnej.
Forma do ciast, 20 mm (rys. C).
Mocowana w wycięciach, uchwytem
skierowanym w stronę drzwiczek
piekarnika. Doskonała do pieczenia ciastek
typu cookie, ciast i ciasteczek cupcake.
Część nachylona umożliwia łatwe
umieszczenie produktów. Może również
zostać zamocowana pod kratką w celu
zbierania soków i tłuszczów ociekających
podczas pieczenia.
Grille „smakowe” (rys. D)
Złożone z dwóch części grille „smakowe”
mogą być wykorzystywane niezależnie od
siebie, jednak muszą być umieszczone
w naczyniach lub w brytfannie w taki
sposób, aby element zabezpieczający
przed przewróceniem się był skierowany
w głąb piekarnika.
Użycie tylko jednego grilla umożliwia
podlewanie produktów sokiem, który
gromadzi się w naczyniu.
System szyn uchylnych (rys. E)
Dzięki zastosowaniu nowego systemu szyn
uchylnych, pieczenie staje się bardziej
praktyczne i łatwe, ponieważ płyty mogą
być wyjmowane w sposób całkowicie
wygodny, co zdecydowanie ułatwia
posługiwanie się nimi. Naczynia mogą
zostać całkowicie wyjęte, co umożliwia ich
całkowitą dostępność.
Ponadto, ich stabilność umożliwia
pieczenie produktów w sposób całkowicie
bezpieczny, ograniczając ryzyko
poparzenia. Wyjmowanie produktów
z piekarnika jest zdecydowanie łatwiejsze.
Przed rozpoczęciem czyszczenia
pirolizowego piekarnika należy
wyjąć akcesoria i stopnie.
Porada
Aby uniknąć wydzielania się dymu
podczas pieczenia tłustego mięsa,
zalecamy umieszczenie na spodzie
brytfanny niewielkiej ilości wody lub
oleju.
Pod wpływem wysokiej
temperatury akcesoria mogą
ulegać odkształceniu, nie zakłóca to
jednak w żaden sposób ich funkcji. Po
wystygnięciu odzyskają początkowe
kształty.