De Dietrich DOP1170B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
DA BRUGSANVISNING
EL ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ
IT MANUALE D’USO
PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
RU   
SV BRUKSANVISNING
Ovn
Φούρνος
Forno
Piekarnik
 
Ugn
2
Drogi Kliencie,
Odkrywanie produktów
DDee DDiieettrriicchh
to przeżywanie wyjątkowych emocji, które
mogą być wywoływane wyłącznie przez przedmioty o dużej wartości.
Wrażenie uroku jest natychmiastowe od pierwszego spojrzenia. Jakość
wzornictwa wyróżnia się poprzez ponadczasową estetykę i staranne
wykończenie powodujące, że wszystkie przedmioty są eleganckie i
wyrafinowane i w doskonałej harmonii między sobą.
Następnie przychodzi nieodparta ochota by dotknąć. Design
DDee DDiieettrriicchh
opiera
się na solidnych i prestiżowych materiałach; uprzywilejowana jest
autentyczność.
Łącząc najnowocześniejszą technologię ze szlachetnymi materiałami,
DDee DDiieettrriicchh
zapewnia realizację produktów o wysokiej fakturze w służbie sztuki
kulinarnej, pasji dzielonej przez wszystkich miłośników kuchni.
Życzymy Państwu wiele satysfakcji z użytkowania tego nowego urządzenia i
będziemy szczęśliwi mogąc otrzymać Państwa sugestie i odpowiedzieć na
Państwa pytania. Zapraszamy do ich przedstawiania naszemu działowi obsługi
klienta lub na naszej stronie internetowej.
Zachęcamy do rejestracji produktu na stronie
wwwwww..ddee--ddiieettrriicchh..ccoomm
, by móc
skorzystać z zalet marki.
Dziękujemy Państwu za zaufanie.
DDee DDiieettrriicchh
Wszystkie informacje dotyczące marki można znaleźć na stronie
wwwwww..ddee--ddiieettrriicchh..ccoomm
Zapraszamy do odwiedzenia La Galerie De Dietrich, 6 rue de la Pépiniere w
Paryżu, VIII dzielnica
Otwarte od wtorku do soboty w godzinach 10:00 do 19:00.
Dział obsługi klienta : 0892 02 88 04
3
1 / OPIS URZĄDZENIA
• Prezentacja piekarnika
______________________________________ 4
• Prezentacja poleceń ________________________________________ 5
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
•Pieczenie__________________________________________________ 6
• Regulacje po włączeniu zasilania _____________________________ 7
• Przywracanie ustawień czasu ________________________________ 7
• Przełączanie na czuwanie ___________________________________ 8
• Funkcja “EXPERT” _________________________________________ 8
º Instrukcja pieczenia “Expert” _____________________________ 9
º Opcja Grill+ ___________________________________________ 12
º Rozpoczęcie pieczenia__________________________________ 13
• Funkcja “PRZEPISY” _______________________________________ 14
º Porady i sztuczki _______________________________________ 17
• Funkcja “I.C.S.” ____________________________________________ 18
º Przewodnik po funkcjach “ICS” ___________________________ 20
º Porady i sztuczki _______________________________________ 22
º Kilka przepisów ________________________________________ 23
• Funkcja “NISKA TEMPERATURA” ____________________________ 26
• Funkcja “USTAWIENIA”
_____________________________________ 27
º Godzina
______________________________________________ 27
º
Dźwięk _______________________________________________ 27
º
Wyświetlacz ___________________________________________ 27
º
Pobór ________________________________________________ 28
º
Język ________________________________________________ 28
º
Usługi ________________________________________________ 29
º
Tryb Demo ____________________________________________ 29
• Funkcja “ZEGAR”
__________________________________________ 30
Funkcja “CZYSZCZENIE”____________________________________ 31
• Blokada poleceń (zabezpieczenie przed dziećmi)
________________ 33
SPIS TREŚCI
PL
4
PREZENTACJA PIEKARNIKA
PL
1 / PREZENTACJA PIEKARNIKA
A
B
Programator
Przyciski poleceń
Przycisk
WWaakkee uupp
C
D
E
Półki z drutu
Lampa
Otwór na rożen
D
B
A
F
E
1
2
3
4
5
C
F
5
Lista wskazań:
Trwa programowanie
Drzwiczki zablokowane
Klawiatura zablokowana
Zalecane czyszczenie
Przyciski wyboru
Wyłączenie piekarnika lub programu
Powrót do poziomu poprzedniego
Wyświetlacz informacji
Blokada klawiatury
Przycisk zatwierdzenia
Przycisk “wake up” (zakończenie trybu
czuwania)
A
B
C
D
D
E
PPiieerrwwsszzee uużżyycciiee
: przed pierwszym użyciem
piekarnika, należy go rozgrzać bez wkładania
dania, z zamkniętymi drzwiczkami, przez
około 15 minut w pozycji MAXI, w celu
dotarcia urządzenia. Początkowo, wełna
mineralna otaczająca przestrzeń piekarnika
może wydzielać szczególny zapach
spowodowany jej składem. Może również
wydzielać się dym.
TToo wwsszzyyssttkkoo jjeesstt
nnoorrmmaallnnee..
A
B
C
E
F
F
PREZENTACJA POLECEŃ
G
G
PL
1 / UŻYTKOWANIE PIEKARNIKA
6
PIECZENIE
Piekarnik ten umożliwia dostęp do 4 różnych programów, w zależności od stopnia znajomości
sposobu przygotowania dania.
- W przepisie, w którym panujesz nad wszystkimi parametrami (samodzielnie wybierasz rodzaj
pieczenia, temperaturę i czas trwania): wybierz
ffuunnkkccjjęę EEXXPPEERRTT
.
- Dla przepisu, dla którego potrzebujesz pomocy ze strony piekarnika (wybierasz tylko rodzaj dania i
jego masę, a piekarnik dobierze najbardziej dopasowane parametry: temperaturę, czas trwania i
rodzaj pieczenia): wybierz
ffuunnkkccjjęę PPRRZZEEPPIISSYY..
- Dla przepisu sterowanego automatycznie przez piekarnik: wybierz z listy 12 najpopularniejszych dań
do przyrządzenia (temperatura, czas trwania i rodzaj pieczenia zostaną dobrane przez piekarnik):
wybierz
ffuunnkkccjjęę II..CC..SS
(Intelligence Cooking System).
- Dla przepisu sterowanego elektronicznie przez piekarnik, w celu uzyskania niezrównanej miękkości
mięsa i wyjątkowych smaków; wybierz
ffuunnkkccjjęę NNIISSKKAA TTEEMMPPEERRAATTUURRAA..
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
7
Język
Na piekarniku wyświetli się od razu poniższy
ekran.
Naciskając przycisk < lub > możesz wybrać
język.
Zatwierdź przyciskiem OK.
Godzina
Następnie pojawi się drugi ekran
umożliwiający ustawienie godziny.
Za pomocą przycisków
< lub > ustaw godzinę, a następnie naciśnij
OK.
Wyświetlana godzina miga, możesz ją
zmienić za pomocą przycisków < i > i
zatwierdzić przyciskiem OK.
W taki sam ustaw minuty
((11))
.
Możesz wybrać wyświetlanie czasu w
formacie 12-godzinnym (am/pm) lub 24-
godzinnym
((22))
.
Wybierz format za pomocą przycisku < lub >
i zatwierdź naciskając OK.
Wyœwietlacz cyfrowy
REGULACJE PO WŁĄCZENIU ZASILANIA
OK
O K
((11))
((22))
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Niemiecki
Angielski
Francuski
Przywracanie ustawień czasu
- Naciśnij przycisk OK.
Na piekarniku wyświetli się domyślnie
poniższy ekran (funkcja “Expert”).
- Naciskając przycisk < lub > przejdź do
ekranu “Ustawienia” i zatwierdź przyciskiem
OK. Pojawi się ekran “godziny”. Naciśnij
ponownie przycisk OK, aby przejść do
ekranu ustawiania czasu i postępuj jak po
włączeniu zasilania.
EKSPERT
Godzina
21
21
8
EKSPERT
Ciepło obiegowe
Przykład
Funkcja “Expert”
Funkcja
EExxppeerrtt
umożliwia samodzielne
ustawianie parametrów pieczenia:
temperatury, czasu trwania i rodzaju
pieczenia.
--
Naciśnij przycisk OK. Przejdziesz do ekranu
EExxppeerrtt
.
--
Naciśnij ponownie przycisk OK, a następnie
za pomocą przycisku < lub > wybierz z listy
rodzaj pieczenia (patrz instrukcja pieczenia
na następnej stronie):
CCiieeppłłoo oobbiieeggoowwee
CCiieeppłłoo kkoommbbiinnoowwaannee
TTrraaddyyccyyjjnnee eekkoo
·· TTuurrbboo ggrriillll ((++ rroożże
enn))
·· MMooccnnyy ggrriillll ((++ rroożżeenn))
·· ŚŚrreeddnnii ggrriillll ((++ rroożżeenn))
PPooddttrrzzyymmyywwaanniiee ww cciieeppllee
·· CChhlleebb
RRoozzmmrraażżaanniiee
Naciskając przycisk OK zatwierdź wybór.
FUNKCJA “EXPERT”
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PRZEŁĄCZANIE W TRYB CZUWANIA
Po 4 minutach bez żadnego działania ze
strony użytkownika wyświetlacz zgaśnie, by
ograniczać pobór energii (za wyjątkiem
przypadku włączenia z opóźnieniem) i
przycisk zacznie migać. Ekran jest w
trybie czuwania.
Aby włączyć piekarnik i przywrócić
wyświetlanie na wyświetlaczu, naciśnij na
dłuższą chwilę przycisk (przycisk “wake up”).
Na ekranie ponownie zostanie wyświetlona
godzina.
Uwaga
po 90 sekundach od zamknięcia
drzwiczek lub rozpoczęcie pieczenia
gaśnie lampka w piekarniku.
Można ją ponownie włączyć naciskając
dowolny przycisk.
9
*
Sekwencja(e) używana(e) dla wpisu na etykiecie energetycznej zgodnie z normą europejską EN 50304 i
zgodnie z dyrektywą europejską 2002/40/WE.
CCIIEEPPŁŁOO OOBBIIEEGGOOWWEE
(temperatura zalecana
119900°°CC
min. 35°C maks. 250°C)
Pieczenie odbywa się za pomocą elementu grzewczego w dnie piekarnika i wentylatora
mieszającego powietrze.
Szybki wzrost temperatury: niektóre dania można wkładać do zimnego piekarnika.
Zalecany do zachowania miękkości białych mięs, ryb, warzyw.
Do pieczenia kilku dań do 3 poziomów.
CCIIEEPPŁŁOO KKOOMMBBIINNOOWWAANNEE
(temperatura zalecana
118800°°CC
min. 35°C maks. 230°C)
Pieczenie odbywa się za pomocą dolnego i górnego elementu grzewczego oraz
wentylatora mieszającego powietrze
Połączone są trzy źródła ciepła: mocne podgrzewanie od dołu, lekkie podgrzewanie
obiegowe i lekkie grillowanie dla pozłocenia.
Zalecany dla tart, tart z soczystymi owocami, wkładanych najlepiej do naczyń
glinianych.
TTRRAADDYYCCYYJJNNEE EECCOO
(temperatura zalecana
220000°°CC
min. 35°C maks. 275°C)
Podgrzewanie odbywa się za pomocą elementu dolnego i górnego.
Tryb ten umożliwia oszczędność energii przy równoczesnym zachowaniu jakości
pieczenia.
Pozycja ECO jest używana do wykonania znakowania energooszczędności.
Każde pieczenie odbywa się
bbeezz rroozzggrrzzeewwaanniiaa wwssttęęppnneeggoo..
GGRRIILLLL TTUURRBBOO ++ RROOŻŻEENN
(temperatura zalecana
119900°°CC
min. 100°C maks. 250°C)
Pieczenie odbywa się naprzemiennie za pomocą górnego elementu grzewczego i
wentylatora mieszającego powietrze.
Podgrzewanie wstępne nie jest konieczne. Drób i pieczenie soczyste i chrupiące z
każdej strony.
Rożen działa aż do chwili otwarcia drzwiczek.
Wsuń brytfannę na dolną półkę.
Zalecane dla drobiu lub pieczeni na rożnie, do opiekania i dogłębnego pieczenia udźca
baraniego, żeber wołowych. Zachowuje miękkość pieczeni z ryb.
*
*
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
INSTRUKCJA PIECZENIA “EXPERT
10
MMOOCCNNYY GGRRIILLLL ++ RROOŻŻEENN
(zalecane pozycje
44
- min. 1 - maks. 4)
Podgrzewanie odbywa się za pomocą elementu górnego bez mieszania powietrza.
Należy rozgrzewać piekarnik przez 5 minut.
Zalecany do zapiekania dań warzywnych, z makaronów, owoców... układanych na
grillu.
ŚŚRREEDDNNII GGRRIILLLL ++ RROOŻŻEENN
(zalecane pozycje
22
- min. 1 - maks. 4)
Podgrzewanie odbywa się za pomocą elementu górnego.
Podgrzewanie wstępne nie jest konieczne. Drób i pieczenie soczyste i chrupiące z
każdej strony.
Rożen działa aż do chwili otwarcia drzwiczek.
Wsuń brytfannę na dolną półkę.
Zalecany dla wszystkich
ppiieecczzeennii
na rożnie, do opiekania i dogłębnego pieczenia
uuddźź--
ccaa bbaarraanniieeggoo
,
żżeebbeerr wwoołłoowwyycchh
. Zachowuje miękkość pieczeni z
rryybb
.
PPOODDTTRRZZYYMMYYWWAANNIIEE CCIIEEPPŁŁAA
(temperatura zalecana
6600°°CC
min. 35°C maks. 100°C)
Pozycja ta umożliwia utrzymywanie dania w cieple poprzez dawkowanie
podgrzewania przez element znajdujący się w dnie piekarnika w połączeniu z mieszaniem
powietrza.
Tryb zalecany przy wzroście ciasta chlebowego, bułek, ciasta drożdżowego itp.,
forma ustawiona na dnie i temperatura nieprzekraczająca 40°C (podgrzewanie dań,
rozmrażanie).
CCHHLLEEBB
(temperatura zalecana
220055°°CC
min. 35°C maks. 220°C)
Sekwencja zalecana podczas pieczenia chleba.
Ułóż ciasto chlebowe w formie cukierniczej na 2. poziomie półki.
Pamiętaj, aby na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą, by uzyskać chrupiącą i
złocistą skórkę.
RROOZZMMRRAAŻŻAANNIIEE
(temperatura zalecana
3355°°CC
min. 35°C maks. 75°C)
Rozmrażanie odbywa się przy niewielkim podgrzewaniu i mieszaniu powietrza.
Idealny dla dań delikatnych (tarty owocowe, ze śmietaną...).
Rozmrażanie mięsa, bułek itp. odbywa się w temperaturze 50°C (mięso należy
układać na siatce, a pod spodem ustawiać naczynie na sok z rozmrażania, który nie
nadaje się do spożycia).
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
INSTRUKCJA PIECZENIA “EXPERT”
11
Piekarnik poprosi o wprowadzenie
pozostałych parametrów pieczenia.
Temperatura
W zależności od rodzaju pieczenia, który
został wybrany wcześniej, piekarnik
proponuje temperaturę idealną. Można ją
zmieniać w następujący sposób:
Naciskając przycisk < lub > wybierz pozycję
“Temperatura”. Zatwierdź przyciskiem OK -
pozycja “Temperatura” miga: za pomocą
przycisku < lub > ustaw żądaną temperaturę,
a następnie zatwierdź.
W pozycji grill (średni lub mocny), wybierz
pozycję “Moc grilla”, za pomocą przycisku <
lub > ustaw żądaną moc (od 1 do 4) i
zatwierdź.
Czas trwania pieczenia i godzina
zakończenia pieczenia
Wybierając pozycję zycji możesz wybrać
czas trwania pieczenia.
Naciskaj < lub >, a następnie zatwierdź -
pozycja zacznie migać. Za pomocą przycisku
< lub > ustaw czas trwania pieczenia, a
następnie zatwierdź. Podczas ustawiania
czasu trwania pieczenia, godzina
zakończenia pieczenia (pozycja ) zmienia
się automatycznie.
Jeżeli chcesz, aby godzina zakończenia
pieczenia została opóźniona, możesz ją
zmienić.
W takim przypadku wybierz pozycję i
postępuj tak samo jak dla ustawienia
czasu trwania pieczenia.
Po ustawieniu godziny zakończenia
pieczenia, zatwierdź ją.
Na wyświetlaczu piekarnika, do chwili
rozpoczęcia pieczenia, pojawi się godzina i
symbol godziny zakończenia pieczenia.
OK
O K
Standard
OK
O K
Standard
OK
O K
Standard
FUNKCJA “EXPERT”
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Uwaga: Możesz nie ustawiać czasu trwania pieczenia. W takim przypadku pozostaw pozycję
czasu trwania i godziny zakończenia pieczenia puste i naciśnij OK. Zatwierdź, by rozpocząć
pieczenie. Po uznaniu, że upłynął wystarczający czas pieczenia, wyłącz piekarnik naciskając 2
razy przycisk “STOP”.
12
OK
O K
Grill +
Opcja “Grill +”
Wybierz pozycję “Standard” i zatwierdź
przyciskiem OK. Napis “Standard” zacznie
migać. Za pomocą przycisku < lub > przejdź
do funkcji “Grill +” i zatwierdź.
Funkcja ta umożliwia zakończenie pieczenia
przez zapiekanie wierzchu przez ostatnie 5
minut pieczenia.
Funkcja ta jest oznaczana miganiem grilla
pod ekranem po jego włączeniu na 5 minut
przed zakończeniem pieczenia.
Uwaga
: Funkcji “Grill +” można używać w
trybach “Expert” i “Przepisy”, poza niektórymi
funkcjami, jak: grill (mocny, zmienny),
podtrzymywanie ciepła i tradycyjny Eco.
FUNKCJA “EXPERT”
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
13
BON APPETIT !
((11))
((22))
((33))
((44)) ((55))
((66))
Rozpoczęcie pieczenia
Podczas rozpoczynania pieczenia poniższy
ekran wskazuje, że piekarnik jest w trybie
szybkiego rozgrzewania (Booster), zależnym
od rodzaju pieczenia. Można obserwować
zmianę temperatury piekarnika poprzez
stopień wypełnienia strzałki.
Po lewej stronie podana jest aktualna
temperatura w piekarniku, a po prawej
temperatura zadana.
Po osiągnięciu temperatury zadanej, piekarnik
przechodzi w tryb pieczenia i pojawia się
następujący ekran:
PPiieecczzeenniiee bbeezz ookkrreeśślleenniiaa cczzaassuu
ttrrwwaanniiaa
((11))
temperatura w piekarniku
((22))
godzina
((33))
wybrany rodzaj pieczenia (animacja).
PPiieecczzeenniiee zz ookkrreeśślloonnyymm cczzaasseemm
ttrrwwaanniiaa
((11))
temperatura
((22))
godzina
((33))
wybrany rodzaj pieczenia (animacja).
((44))
czas trwania pieczenia
((55))
pozostały czas trwania pieczenia (miga)
((66))
godzina zakończenia pieczenia
PPOO ZZAAKKOOŃŃCCZZEENNIIUU PPIIEECCZZEENNIIAA
::
PPiieecczzeenniiee bbeezz ookkrreeśślleenniiaa cczzaassuu
ttrrwwaanniiaa
Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik
naciskając przycisk STOP.
Potwierdź zakończenie pieczenia naciskając
przycisk OK.
PPiieecczzeenniiee zz ookkrreeśślloonnyymm cczzaasseemm
ttrrwwaanniiaa
Piekarnik wyłącza się automatycznie i emituje
sygnał dźwiękowy przez 2 minuty.
Aby wyłączyć sygnały dźwiękowe naciśnij
OK.
Animowany napis życzy “Smacznego!”
FUNKCJA “EXPERT”
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
14
Funkcja “Przepisy” umożliwia dobór
parametrów pieczenia na podstawie dania i
jego wagi.
11..
Naciśnij przycisk < lub >. Wybierz
“Przepisy”. Zatwierdź.
22..
Piekarnik zaproponuje różne rodziny
produktów.
Za pomocą przycisku < lub > wybierz spośród
zaproponowanych rodzin:
·· MMiięęssaa bbiiaałłee
·· MMiięęssaa cczzeerrwwoonnee
·· RRyybbyy
·· WWaarrzzyywwaa
·· CCiiaassttaa
·· TTaarrttyy
Naciskając przycisk OK zatwierdź wybór.
33..
Następnie wybierz i zatwierdź danie.
44..
Po wybraniu produktu, piekarnik zapyta
o jego wagę (pozycja ) lub w niektórych
przypadkach jak ciasta, tarty i warzywa o
materiał naczynia (aluminium, porcelana, itp.)
lub o wielkość produktu (bułka, itp.).
Wprowadź wagę (lub materiał), a piekarnik
automatycznie obliczy i wyświetli idealny czas
trwania pieczenia. Jeżeli chcesz, możesz
zmienić godzinę zakończenia pieczenia
wybierając pozycję i wprowadzając nową
godzinę zakończenia.
Po zatwierdzeniu przyciskiem OK, piekarnik
poda, na której półce należy umieścić danie.
PRZEPISY
Mięsa białe
kaczka
kurczak
kurczak z rożna
OK
O K
Standard
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
FUNKCJA “PRZEPISY”
15
55..
Włóż danie do piekarnika na zalecaną
półkę (od 1 na dole do 5 na górze).
66..
Zatwierdź naciskając przycisk OK.
Piekarnik włączy się.
77..
Po upływie czasu pieczenia piekarnik
emituje sygnał dźwiękowy, a animowany tekst
życzy “Smacznego!”.
BON APPETIT !
Umieść
naczynie na
Poziom
Dodatkowe szczegóły dla
korzystania z funkcji: “Przepisy”
Każde pieczenie odbywa się BEZ
rozgrzewania wstępnego.
PIECZENIE: MIĘSA CZERWONE
- Jagnięcina - comber
- Jagnięcina - udziec
- Pieczeń wołowa a point
- Pieczeń wołowa krwista
Pieczenie odbywa się automatycznie z
użyciem elementu TURBO-GRILL.
Mięso należy umieścić na ruszcie zestawu
ruszt + brytfanna (bez użycia naczynia). W
połowie pieczenia mięso można odwrócić.
PIECZENIE: CIASTA/TARTY
Wybór materiału formy do pieczenia:
Aluminium: formy kolorowe, nieprzylegające,
formy miękkie z silikonu dobrze
przystosowane do ciast wilgotnych (tarty
owocowe).
PIECZENIE: PASZTETY
Włóż formę z pasztetem do kąpieli wodnej
(naczynie większe niż forma z pasztetem
napełnione do połowy wysokości wrzątkiem).
FUNKCJA “PRZEPISY”
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
16
RRooddzziinnyy zz mmeennuu pprrzzeeppiissóóww
MIĘSA BIAŁE
MIĘSA CZERWONE
RYBY
WARZYWA
CIASTA
TARTY / ZAPIEKANKI
PPRRZZEEPPIISSYY
kaczka
udo indyka
bażant
królik
zając, comber
gęś
perliczka
wieprzowina, karkówka
wieprzowina, schab
kurczak (>1 700g)
kurczak z rożna
pasztet
cielęcina, pieczeń
jagnięcina, łopatka
jagnięcina, udziec
jagnięcina, comber
pieczeń wołowa a point
pieczeń wołowa krwista
szczupak
dorada
witlinek
łosoś
pstrąg
pasztet rybny
pieczeń rybna
cykoria
krem warzywny
gratin dauphinois
lazanie
papryka faszerowana
pomidory faszerowane
drożdżówki
keks
ptyś
ciasto czekoladowe
ciasto jogurtowe
tort biszkoptowy
babka drożdżowa
bezy
babka biszkoptowa - quatre quarts
ciasteczka, cookies
placek typu “Zapiekanki”
tarta na cieście kruchym
tarta na cieście francuskim
tarta na cieście drożdżowym
tarta z serem
owoce zapiekane w cieście
mięso zapiekane w cieście
suflet
Lista dań dla funkcji “Przepisy”
Mięsa białe
Mięsa czerwone
Ryby
Warzywa
Ciasta
Tarty / Zapiekanki
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
17
Wołowina, wieprzowina, jagnięcina
- Wyjmij
kkoonniieecczznniiee
całe mięso z lodówki na dłuższy czas przed pieczeniem: szok zimno-
ciepło powoduje twardnięcie mięsa, w ten sposób uzyskasz pieczeń wołową przypieczoną od
zewnątrz, czerwoną w środku i ciepłą do głębi.
Nie sól mięsa przed pieczeniem: sól absorbuje krew i wysusza mięso. Mięso odwracaj
za pomocą łopatek: nakłuwanie powoduje wyciekanie krwi. Zawsze po pieczeniu odkładaj
mięso na 5 do 10 minut: zawiń je w folię aluminiową i ułóż na przodzie ciepłego piekarnika: w
ten sposób, krew odciągana na zewnątrz podczas pieczenia odpłynie z powrotem do wnętrza
i nawilży pieczeń.
- Używaj naczyń do pieczenia z gliny: szkło powoduje zwiększone rozpryskiwanie tłuszczu.
- Nie piecz także w brytfannach emaliowanych.
- Unikaj pikowania udźca jagnięcego ząbkami czosnku, ponieważ powoduje to utratę krwi;
wsuwaj raczej czosnek pomiędzy mięso i kości lub piecz nieobrane ząbki czosnku obok
udźca, a na zakończenie pieczenia rozgnieć je, aby nadać aromat sosowi; sos przefiltruj i
podawaj bardzo gorący w sosjerce.
Ryby
- Przy kupnie, ryby powinny mieć przyjemny i delikatny zapach morza.
- Korpus powinien być jędrny i sztywny, łuski mocno przylegać do skóry, oko żywe i
wypukłe, a skrzela błyszczące i wilgotne.
Tarty
- Unikaj naczyń szklanych i porcelanowych: zbyt grube wydłużają czas pieczenia i
spód ciasta nie jest chrupiący.
- Owoce mogą spowodować rozmiękczenie spodu: wystarczy rozsypać kilka
łyżeczek drobnego grysiku, bułki tartej, proszku migdałowego lub tapioki, które piekąc się
pochłoną sok.
- Jeżeli używasz warzyw wilgotnych lub mrożonych (pory, szpinak, brokuły lub pomidory),
możesz je posypać łyżką mączki kukurydzianej.
Pizza
- Aby uniknąć ściekania sera lub sosu pomidorowego do piekarnika, możesz ułożyć arkusz
pergaminu między rusztem a pizzą.
PORADY I SZTUCZKI
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
18
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
FUNKCJA “I.C.S.”
Funkcja ICS (Intelligent Cooking System)
całkowicie ułatwi Ci zadanie, ponieważ
piekarnik automatycznie obliczy wszystkie
parametry pieczenia w zależności od
wybranego dania (temperaturę, czas trwania i
rodzaj pieczenia), dzięki czujnikom
elektronicznym umieszczonym w piekarniku,
które stale mierzą wilgotność i zmiany
temperatury.
SPOSÓB DZIAŁANIA FUNKCJI ICS:
- Za pomocą przycisków < lub < wybierz
funkcję “ICS” i zatwierdź.
Piekarnik zaproponuje wybór spośród 14 dań:
·
PPiizzzzaa
·
TTaarrttaa ssłłoonnaa
·
WWoołłoowwiinnaa ((kkrrwwiissttaa,, aa ppooiinntt,, ddoobbrrzzee
wwyyppiieecczzoonnaa))
·
PPiieecczzeeńń wwiieepprrzzoowwaa
·
KKuurrcczzaak
k
·
JJaaggnniięęcciinnaa ((kkrrwwiissttaa,, ddoobbrrzzee wwyyppiieecczzoonnaa))
·· RRyybbyy
·
WWaarrzzyywwaa ffaasszzeerroowwaannee
·
TTaarrttaa ssłłooddkkaa
·
CCiiaassttaa
·
MMaałłe
e cciiaasstteecczzkkaa
·
SSuufflleett
- Za pomocą przycisku < lub > wybierz danie.
Przykład: Pizza
Po wybraniu dania, zatwierdź przyciskiem OK.
Przed włożeniem dania do piekarnika na
wskazany poziom półki, możesz zmienić
godzinę końca pieczenia.
- Aby rozpocząć pieczenie zatwierdź
przyciskiem OK.
ICS
Umieść
naczynie na
Poziom
OK
O K
Pizza
PL
19
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
UUwwaaggaa:: DDoo kkoorrzzyyssttaanniiaa zz ffuunnkkccjjii IICCSS nniiee jjeesstt
kkoonniieecczznnee wwssttęęppnnee nnaaggrrzzeewwaanniiee ppiieekkaarrnniikkaa..
PPiieecczzeenniiee nnaal
leeżżyy KKOONNIIEECCZZNNIIEE rroozzppoocczząąćć
pprrzzyy zziimmnnyymm ppiieekkaarrnniikkuu.. PPrrzzeedd kkoolleejjnnyymm
ppiieecczzeenniieemm nnaalleeżżyy ooddcczzeekkaaćć nnaa ccaałłkkoow
wiittee
oossttyyggnniięęcciiee ppiieekkaarrnniikkaa..
WWAAŻŻNNAA UUWWAAGGAA:: ww cczzaassiiee tteejj ffaazzyy nniiee nnaalleeżżyy
oottwwiieerraaćć ddrrzzwwiicczzeekk,, bbyy nniiee zzaak
kłłóóccaaćć
oobblliicczzaanniiaa ii zzaappiissyywwaanniiaa ddaannyycchh..
FFaazzaa wwyysszzuukkiiwwaanniiaa jjeesstt oozznnaacczzoonnaa ssyymmbboolleemm
oobbookk cczzaassuu ttrrwwaanniia
a ppiieecczzeenniiaa..
Ten tryb pieczenia odbywa się w 2 fazach:
11..
Faza wyszukiwania, podczas której
piekarnik zaczyna się nagrzewać i określi
idealny czas pieczenia. Faza ta trwa od 5 do
40 minut, w zależności od dania.
22..
Druga faza - pieczenia: piekarnik określa
konieczny czas i symbol znika.
Pozostały czas trwania pieczenia uwzględnia
czas trwania pierwszej fazy. Teraz można
otwierać drzwiczki, aby na przykład podlać
pieczeń.
- Gdy czas trwania pieczenia dobiegnie końca
piekarnik wyłącza się, a na ekranie pojawia się
informacja, że danie jest gotowe.
FFUUNNKKCCJJAA WWŁŁĄĄCCZZEENNIIAA ZZ OOPPÓÓŹŹNNIIEENNIIEEMM::
Aby włączyć piekarnik z opóźnieniem:
- Wybierz funkcję zakończenia pieczenia i
zmień godzinę zakończenia pieczenia.
UWAGA: Jeżeli chcesz wykonać kolejne
pieczenie za pomocą funkcji “ICS”, poczekaj
na całkowite wystygnięcie piekarnika. Przy
ciepłym piekarniku można natomiast użyć
funkcji “Expert”.
FUNKCJA “I.C.S.”
ffaazzaa oobblliicczzeeńń ((wwyysszzuukkiiwwaanniiaa))
ffaazzaa ppiieecczzeenniiaa
PL
PRZEWODNIK PO FUNKCJACH “I.C.S.”
PP
iizzzzaa
• pizza świeża przygotowana na zamówienie
• pizza z ciasta gotowego
• pizza z ciasta “domowego”
• pizza mrożona
• Tarty świeże
• Tarty mrożone
• Ryby w całości
(dorada, morszczuk, pstrąg, makrela...)
• pieczeń rybna
• Pieczeń wołowa
(krwista)
• Połóż pieczeń na ruszcie zestawu ruszt +
brytfanna.
MMoożżnnaa jjąą ooddwwrróócciićć,, ggddyy cczzaass ppiieecczzeenniiaa zzoossttaanniiee
uussttaalloonnyy..
TT
aarrttyy
ssłłooddkkiiee
RR
yybbyy
WW
oołłoowwiinnaa
((kkrrwwiissttaa,, aa
ppooiinntt,, ddoobbrrzzee
wwyyppiieecczzoonnaa))
• Pieczeń wieprzowa
- karkówka
- schab
PP
iieecczzeeńń
ww
iieepprrzzoowwaa
MM
aałłee
cc
iiaasstteecczzkkaa
JJ
aaggnniięęcciinnaa
((kkrrwwiissttaa,,
ddoobbrrzzee
wwyyppiieecczzoonnaa))
• Udziec od 1 kg do 2,500 kg
• Połóż udziec na ruszcie zestawu ruszt +
brytfanna.
MMoożżnnaa ggoo ooddwwrróócciićć,, ggddyy cczzaass ppiieecczzeenniiaa zzoossttaanniiee
uussttaalloonnyy..
WW
aarrzzyywwaa
ffaasszzeerroowwaannee
• pomidory, papryka... faszerowane
• lazanie (świeże lub mrożone)
• zapiekanki z mięsem, rybami...
SS
uufflleett
• kurczaki od 1 kg do 1,700 kg
• małe kaczki, perliczki...
KK
uurrcczzaakk
CC
iiaassttaa
• Ciasta rodzinne: keks (na słono, na słodko),
babka biszkoptowa - quatre quarts
• Gotowe mieszanki w torebkach.
• Małe ciasta indywidualne: cookies, ciasteczka,
herbatniki, bułki, drożdżówki,
grzanki.
• użyj formy o prostych brzegach i średnicy 21 cm
20
TT
aarrttyy
ssłłoonnee
• tarty świeże
• tarty mrożone
• koszyki mrożone
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

De Dietrich DOP1170B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi