N C
M Y
ZANIM ZACZNIECIE UZYWAC× P⁄YT$ KUCHENN· (KUCHENK$ GAZOW·)
x
Aby zapewnic˜ lepsze wykorzystanie p¿yty
kuchennej oraz jej bezpieczne uz–ytkowanie
nalez–y uwaz–nie zapoznac˜ si„ z niniejsz“
instrukcj“ i zachowac˜ j“ dla ponownego
przeczytania
x
Materia¿y opakowaniowe (worki plastikowe,
kawa¿ki styropianu, itd.) nalez¨y trzymac˜zdalaod
dost„pu dzieci, gdyz¨ stanowi“ potencjalne z˜ro˜d¿o
zagroz¨enia.
x
Nalez–y sprawdzic˜ czy p¿yta kuchenna nie zosta¿a
uszkodzona w czasie transportu.
x Zainstalowanie, pod¿“czenie zasilania
elektrycznego oraz przy¿“czenie do
instalacji gazowej moz–e byc˜wykonane
jedynie przez autoryzowany serwis firmy
Whirlpool lub uprawnionego technika,
wed¿ug instrukcji oraz zgodnie z
obowi“zuj“cymi przepisami.
x Dokonanie instalacji kuchenki powinno
byc˜ potwierdzone wpisem w karcie
gwarancyjnej.
OCHRONA S×RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿ z opakowania nadaje si„ w 100% na
surowce wto˜rne i jest oznakowany symbolem
dla identyfikacji rodzaju materia¿u jaki winien
zostac˜ przekazany do sk¿adu surowco˜w
wto˜rnych.
2. Urz“dzenie
P¿yta kuchenna zosta¿a wykonana z materia¿o˜w
nadaj“cych si„ na surowce wto˜rne.
Urz“dzenie nalez¨y z¿omowac˜ zgodnie z lokalnymi
przepisami uzdatniania odpado˜w.
S×RODKI OSTROZNOS×CIIWSKAZO×WKI OGO×LNE
x
Przed przyst“pieniem do jakichkolwiek czynnos˜ci
czyszczenia lub konserwacji nalez¨y od¿“czyc˜p¿yt„
od zasilania elektrycznego.
x
Korzystanie z urz“dzenia gazowego powoduje
wytwarzanie ciep¿a i wilgoci w pomieszczeniu
zainstalowania. Nalez¨y zapewnic˜ dobr“
wentylaci„ pomieszczenia. Przed¿uz–one
uz–ytkowanie p¿yty kuchennej moz–e wymagac˜
dodatkowego przewietrzania (otwarcia okna lub
zwi„kszenia mocy zasysania okapu).
x
Uwaga’ Prawid¿owy stan przewodo˜w
wywiewnych w budynku powinien byc˜
potwierdzony przez rejonowego kominiarza.
x
Podczas pracy p¿yty nalez–y zadbac˜oto,abynie
zbliz–a¿y si„ do niej dzieci.
x
Po zakon˜czeniu pracy p¿yty nalez¨y sprawdzic˜czy
wszystkie kurki zosta¿y zamkni„te (pokr„t¿a
znajduj“ si„ w pozycji
x
).
x
Wprzypadkud¿uz–szej przerwy w uz–ytkowaniu
kuchenki nalez–y zamkn“c˜zawo˜r g¿o˜wny
doprowadzenia gazu lub zawo˜r na butli.
x
Kuchenki z zapalonym palnikiem nie wolno
pozostawic˜ bez nadzoru. Szczego˜lnie nalez–y
dogl“dac˜ garnki podgrzewane duz–ym p¿omieniem
do czasu zagotowania, aby nie dopuszczac˜do
wykipienia potraw. Kipi“ce p¿yny mog“ zalac˜
palnik oraz powierzchni„ blatu kuchennego
otaczaj“cego kuchenk„. Potrawy zawieraj“ce
duz–“ ilos˜c˜ t¿uszczu lub oleju stwarzaj“
niebezpieczen˜stwo samozap¿onu.
x
P¿yta kuchenna zosta¿a zaprojektowana wy¿“cznie
do gotowania w gospodarstwie domowym.
Wszelkie inne zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczen˜) s“ niew¿as˜ciwe i w nast„pstwie
tego niebezpieczne.
x
Kuchenka gazowa (p¿yta kuchenna) moz–e byc˜
zasilana z wewn„trznej instalacji budynku gazami
ziemnymi GZ 50 lub GZ 35 lub gazem p¿ynnym
propano-butanem technicznym (mieszanin“ B) z
butli. Fabrycznie kuchenka jest przystosowana do
gazu GZ 50 (zgodnie z informacj“ na tabliczce
znamionowej). Istnieje moz–liwos˜c˜dostosowania
do pozosta¿ych gazo˜w wed¿ug wskazo˜wek
podanych w rozdziale ÆInstalacja«.
x
Kuchenka gazowa firmy Whirlpool posiada
certyfikat na znak bezpieczen˜stwa ÆB« wydany
przez Instytut Go˜rnictwa Naftowego i
Gazownictwa w Krakowie oraz zosta¿a
zaprojektowana i wyprodukowana zgodnie z
wymogami odpowiednich Dyrektyw Europejskich.
x
Producent kuchenki zrzeka si„ wszelkiej
odpowiedzialnos˜ci z tytu¿u szko˜d, jakie mog“
ponies˜c˜ osoby lub zwierz„ta domowe oraz strat
materialnych b„d“cych nast„pstwem nie
przestrzegania obowi“zuj“cych przepiso˜w i norm.
3
3