Gorenje K52CLI Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

K52CLI
K52CLB
www.gorenje.com
gorenje
SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WOLNOSTOJĄCEJ
KUCHENKI KOMBI
PL
PL
1
Dziękujemy Państwu za Państwa zaufanie i
zakup naszego urządzenia.
Celem niniejszej szczegółowej instrukcji obsługi
jest ułatwienie korzystania z tego produktu.
Instrukcja powinna umożliwić możliwie jak
najszybsze zapoznanie się ze swoim nowym
urządzeniem.
Proszę upewnić się, że otrzymali Państwo
urządzenie w stanie nieuszkodzonym. W
przypadku stwierdzenia uszkodzenia w
transporcie proszę skontaktow się ze
sprzedawcą, gdzie nabyli Państwo urządzenie,
lub z regionalnym dystrybutorem, który je
dostarczył.
Instrukcja ta jest ważna tylko wówczas, gdy na
urządzeniu umieszczony jest symbol kraju. Jeśli
na urządzeniu jest BRAK symbolu kraju proszę
sprawdz w instrukcji technicznej, w jaki sposób
urządzenie należy wyregulować, by spełniało
ono obowiązujące w danym kraju wymagania
eksploatacyjne.
Urządzenie należy podłączyć zgodnie z
obowzującymi przepisami i można je
eksploatow wyłącznie w dobrze
wentylowanych pomieszczeniach. Przed
przystąpieniem do podłączenia lub eksploatacji
urządzenia proszę zapoznać się z treścią
instrukcji.
Instrukcja jest także dostępna na naszej stronie
internetowej:
http://www.gorenje.com
Ważna informacja
Wskazówka, uwaga
GORENJE gospodinjski aparati, d.o.o.
Partizanska cesta 12
SI-3320 Velenje, SLOVENIA
2
PL
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
DOKŁADNIE ZAPOZNAĆ SIĘ ZE WSKAZÓWKAMI I ZACHOWAĆ
JE DO PÓŹNIEJSZEGO WYKORZYSTANIA.
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku od lat 8
wzwyż oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub
umysłowej lub bez doświadczenia i przeszkolenia, o ile będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego
korzystania z urządzenia i uświadomią sobie one związane z tym
niebezpieczeństwa. Nie pozwalać na to, by urządzeniem bawiły się
dzieci. Dzieciom bez nadzoru nie wolno powierzać wykonywania
zadań z zakresu czyszczenia i konserwacji zastrzeżonej dla
użytkownika.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i niektóre z odsłoniętych jego części
mogą się w trakcie eksploatacji bardzo nagrzewać. Proszę uważać,
by nie dotknąć elementów grzejnych. Należy nie pozwalać zbliżać się
do urządzenia dzieciom w wieku poniżej 8 lat, chyba że pod stałym
nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Odsłonięte części urządzenia mogą się w czasie
eksploatacji bardzo nagrzewać. Należy nie pozwalać zbliżać się do
piekarnika małym dzieciom.
OSTRZEŻENIE: Zagrożenie pożarem: Nie przechowywać na
powierzchniach kuchenki żadnych przedmiotów.
OSTROŻNIE: Proces gotowania wymaga nadzoru. Krótkotrwały
proces gotowania musi być nadzorowany przez cały czas.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie na kuchence bez nadzoru z
wykorzystaniem tłuszczu lub oleju może być niebezpieczne i wywołać
pożar. NIGDY nie próbować gasić pożaru wodą, lecz wyłączyć
urządzenie, a następnie nakryć płomień np. pokrywką lub kocem
przeciwpożarowym.
3
PL
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do wymiany żarówki, upewnić
się, że urządzenie zostało wyłączone z prądu, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym.
Aby uniknąć przegrzania, urządzenia nie wolno montować za
ozdobnymi drzwiami.
OSTRZEŻENIE: W razie knięcia powierzchni wyłączyć
urządzenie, aby uniknąć możliwości porażenia prądem elektrycznym.
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika lub ewentualnie
szkła zamocowanych na zawiasach pokryw kuchenki nie używać
silnych środków czyszczących o właściwościach ściernych lub
ostrych skrobaków metalowych, ponieważ mogłyby one porysow
powierzchnię, a w konsekwencji doprowadzić do rozbicia szkła.
Nie używać do czyszczenia urządzenia odkurzaczy parowych lub
wysokociśnieniowych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
porażenia prądem elektrycznym.
Urządzenie nie jest przeznaczone do tego, by było sterowane przy
pomocy zewnętrznych programatorów czasowych lub oddzielnego
układu zdalnego sterowania.
OSTRZEŻENIE: Używ wyłącznie osłon kuchenki
zaprojektowanych przez producenta urządzenia, wskazanych przez
producenta w instrukcji obsługi lub wbudowanych w urządzenie.
Stosowanie nieodpowiednich osłon grozi wypadkiem.
Urządzenie jest przeznaczone do tego by postawić je bezpośrednio
na podłodze, bez żadnych wsporników lub cokołów.
W razie uszkodzenia kabla zasilającego musi zostać on wymieniony
dla uniknięcia niebezpieczeństwa przez producenta, jego serwisanta
lub osoby o podobnych kwalifikacjach.
Przed podniesieniem pokrywy upewnić się, że jest ona czysta i nie
ma na niej żadnych rozlanych płynów. Pokrywa może mieć
4
PL
polakierowaną lub szklaną powierzchnię. Można ją zamknąć dopiero
po całkowitym wystygnięciu stref gotowania.
OSTROŻNIE: Niniejsze urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
przyrządzania żywności. Nie wolno go wykorzystywać do innych
celów, np. do ogrzewania pomieszczenia.
Urządzenie może podłączyć wyłącznie upoważniony przez gazownię
lub autoryzowany serwis fachowiec. Puszkę zaciskową (miejsce
podłączenia kabla zasilającego) chronić pokrywą puszki zaciskowej,
patrz wyposażenie. Należy przestrzegać wszelkich obowiązujących
przepisów i warunków technicznych miejscowego dystrybutora gazu
dotyczących podłączenia do sieci gazowej.
Z wykonywaniem nieuprawnionych czynności serwisowych i
naprawczych może wiązać się ryzyko wybuchu, porażenia prądem
elektrycznym i zwarcia, a w konsekwencji obrażeń ciała i
uszkodzenia urządzenia. Czynności tego typu może wykonywać
wyłącznie upoważniony do tego fachowiec.
Przed przystąpieniem do montażu upewnić się, że urządzenie
zostało wyregulowane (rodzaj i ciśnienie gazu) zgodnie z warunkami
lokalnego dystrybutora gazu.
Parametry eksploatacyjne urządzenia podane na etykiecie (lub
tabliczce znamionowej).
Urządzenia nie podłącza się do wyciągu produktów spalania. Należy
je zamontować i podłączyć zgodnie z aktualnie obowiązującymi
przepisami instalacyjnymi. Szczególną uwagę należy zwrócić na
stosowne wymagania dotyczące wentylacji.
OSTROŻNIE: Korzystaniu z gazowego urządzenia kuchennego
towarzyszy wydzielanie się w pomieszczeniu, w którym jest ono
zamontowane, ciepła, wilgoci i produktów spalania. Upewnić się, że
kuchnia posiada odpowiednią wentylację, zwłaszcza w czasie
korzystania z urządzenia: nie zakryw naturalnych otworów
wentylacyjnych lub zamontować mechaniczne urządzenie
wentylacyjne (wyciąg mechaniczny).
5
PL
OSTROŻNIE: Możliwość przewrócenia się.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć przewrócenia
się urządzenia, konieczne okazać się może
zamontowanie elementów stabilizujących.
Patrz instrukcja montażu.
Długotrwałe, intensywne korzystanie z urządzenia może wymagać
dodatkowej wentylacji, np. otwarcia okna, lub skuteczniejszej
wentylacji, np. zwiększenia poziomu ewentualnej wentylacji
mechanicznej.
To jest urządzenie grupy 1 i 2/1. Jeśli urządzenie zostanie ustawione
w rzędzie, to może dotykać siednich szafek z obu stron. Z jednej
strony w odległości co najmniej 10 cm od urządzenia znajdować się
może wysoka szafka (wyższa od urządzenia). Z drugiej strony można
postawić jedynie szafkę tej samej wysokości.
Zwrócić uwagę na prawidłowe rozmieszczenie elementów palników.
Nie instalować urządzenia w pobliżu silnych źródełciepła takich jak
piecyki na paliwo stałe, ponieważ wysokie temperatury panujące w
ich pobliżu mogłyby doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Jeśli nie zamierza się używać palników przez dłuższy okres czasu
(np. w czasie urlopu) zamknąć główny zawór wlotowy.
Przytrzaśnięcie w drzwiczkach piekarnika kabli zasilających innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu tego urządzenia może
powodować uszkodzenie tych kabli, a to z kolei może doprowadzić
6
PL
do powstania zwarcia. Dlatego też względem kabli zasilających
innych urządzeń należy zachować bezpieczny odstęp.
W przypadku stwierdzenia usterki instalacji gazowej lub wyczucia
ulatniającego się gazu w pomieszczeniu:
natychmiast odciąć dopływ gazu lub zamknąć butlę z gazem;
zgasić wszelkie źródła otwartego ognia, w tym produkty tytoniowe;
nie włączać i nie wyłączać żadnych urządzeń elektrycznych (łącznie
ze światłami);
dokładnie wywietrzyć pomieszczenie – otworzyć okna;
natychmiast skontaktować się z punktem serwisowym lub
autoryzowanym dystrybutorem gazu ziemnego.
Nie wyklejać ścian piekarnika folią aluminiową i nie umieszczać na
dnie piekarnika blach lub innych naczyń. Folia aluminiowa
uniemożliwiałaby cyrkulację powietrza w piekarniku, utrudniałaby
pieczenie i zniszczyłaby emaliową powłokę.
Drzwiczki piekarnika bardzo się w trakcie eksploatacji nagrzewają.
Jako dodatkowe zabezpieczenie zamontowane jest trzecie szkło
obniżające temperaturę powierzchni zewnętrznej (tylko w niektórych
modelach).
Nadmierne obciążanie zawiasów drzwiczek piekarnika może
spowodować ich uszkodzenie. Nie kłaść ciężkich garnków na otwarte
drzwiczki piekarnika i nie opierać o otwarte drzwiczki piekarnika w
czasie jego czyszczenia w środku. Nigdy nie staw na otwartych
drzwiczkach piekarnika, ani nie pozwalać dzieciom, by na nich
siadały.
Uważać, by otwory wentylacyjne nigdy nie były zakryte lub w
jakikolwiek inny sposób niedrożne.
W razie usterki wentylatora chłodzącego nie używać urządzenia,
wyłączyć je i wezwać technika serwisowego.
UWAGA: Jeżeli urządzenie posiada płytę grzewczą wykonaną ze
szkła lub ceramiki, w razie rozbicia:
7
PL
natychmiast zamknąć doprowadzenie paliwa do palników a
elektryczne elementy grzewcze i urządzenia odłączyć od zasilania;
nie dotykać powierzchni urządzenia;
nie używać urządzenia.
Urządzenie należy podłączyć kablem 5 x 1,5 mm
2
oznaczonym
symbolem H05VV-F5G1,5 lub lepszym. Kabel musi zostać
zainstalowany przez serwisanta lub osobę o podobnych
kwalifikacjach.
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji zgodnej z
obowiązującymi przepisami.
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji posiadającej
wbudowany mechanizm rozłączający. Stałą instalację należy
wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami.
PRZED PODŁĄCZENIEM URZĄDZENIA
Przed przystąpieniem do podłączenia urządzenia dokładnie zapoznać się z
instrukcją obsługi. Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszczeń
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego podłączenia lub
eksploatacji urządzenia.
Rodzaj palnika
Średnica
naczynia
Duży (3,0 kW)
220-260 mm
Normalny (1,9 kW)
180-220 mm
Pomocniczy (1,0 kW)
120-180 mm
1
2
A
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
50-275
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta służy do możliwie jak
najszybszego rozgrzania
piekarnika do żądanej
temperatury. Nie jest ona
przeznaczona do przyrządzania
żywności. Proces podgrzewania
kończy się z chwilą, gdy piekarnik
rozgrzeje się do żądanej
temperatury.
200
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki w dolnej i górnej ściance
piekarnika wytwarzają energię
cieplną, która rozchodzi się
równomiernie po całym wnętrzu
piekarnika. Ciast i mięs nie można
piec z użyciem tylko jednej grzałki.
180
GRZAŁKA W GÓRNEJ ŚCIANCE
Energię cieplną na żywność
rozprowadza wyłącznie grzałka
umieszczona w górnej ściance
piekarnika. ywać jej do
przyrumieniania potrawy od góry
(końcowego przyrumieniania).
180
GRZAŁKA W DOLNEJ ŚCIANCE
Energię cieplną na żywność
rozprowadza wyłącznie grzałka
umieszczona w dolnej ściance
piekarnika. ywać jej do
przyrumieniania potrawy od dołu.
230
GRILL
Włączona jest wyłącznie grzałka
grilla będąca częścią większego
zestawu do grillowania. Systemu
tego używa się do grillowania
małej ilości jednostronnych
kanapek lub kiełbasek do piwa
oraz do przyrządzania tostów.
230
GRILL
Włączona jest wyłącznie grzałka
grilla będąca częścią większego
zestawu do grillowania. Systemu
tego używa się do grillowania
małej ilości jednostronnych
kanapek lub kiełbasek do piwa
oraz do przyrządzania tostów.
230
DUŻY GRILL
Włączona jest górna grzałka i
grzałka grilla. Energię ciepl
emituje bezpośrednio grzałka grilla
zainstalowana w górnej ściance
piekarnika. Dla zwiększenia efektu
podgrzewania włącza się także
górna grzałka. Kombinacja ta
służy do grillowania niewielkiej
ilości jednostronnych kanapek,
mięsa i kiełbasek do piwa oraz do
przyrządzania tostów.
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
170
GRILL Z WENTYLATOREM
Włączona jest grzałka grilla i
wentylator. Kombinacja ta uży do
grillowania mięsa oraz do
jednostronnego pieczenia
większych kawałków mięsa lub
drobiu. Nadaje się także do
przyrządzania dań au gratin i
przyrumieniania na chrupiącą
skórkę.
200
GORĄCE POWIETRZE I GRZAŁKA
W DOLNEJ ŚCIANCE
Włączona jest dolna grzałka,
okrągła grzałka i wentylator
gorącego powietrza. Program
służy do pieczenia pizzy,
wilgotnych ciast, keksów, ciasta
drożdżowego i kruchego.
180
GORĄCE POWIETRZE
Włączona jest okrągła grzałka i
wentylator. Zamontowany w tylnej
ściance piekarnika wentylator
zapewnia ciągły obieg gorącego
powietrza wokół pieczeni lub
ciasta. Program ten służy do
pieczenia mięsa i ciast na kilku
poziomach równocześnie.
180
GRZAŁKA W DOLNEJ ŚCIANCE I
WENTYLATOR
Program służy do pieczenia
niewysokich ciast drożdżowych
oraz konserwowania owoców i
warzyw.
180
GRZAŁKA W GÓRNEJ I DOLNEJ
ŚCIANCE Z WENTYLATOREM
Włączone obie grzałki i
wentylator. Wentylator zapewnia
równomierny obieg gorącego
powietrza wewnątrz piekarnika.
Program służy do pieczenia
piasta, rozmrażania oraz suszenia
owoców i warzyw.
60
PODGRZEWACZ TALERZY
Program ten służy do
podgrzewania elementów zastawy
(talerzy, filiżanek) przed podaniem
w nich żywności, tak by utrzymać
jej ciepłotę przez dłuższy czas.
180
POWOLNE PIECZENIE *
Funkcja umożliwia delikatne,
powolne i równomierne pieczenie,
dlatego jedzenie pozostaje
miękkie i soczyste. Zaleca się do
pieczenia mięsa, ryb i ciast na
jednym poziomie.
PL 14
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
-
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza odbywa się bez
włączania grzałek. Włączony
zostaje wyłącznie wentylator.
Program służy do powolnego
rozmrażania zmrożonej żywności.
70
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA
Energię cieplną emituje wyłącznie
grzałka znajdująca się w dolnej
ściance piekarnika. Program ten
służy do usuwania z piekarnika
zanieczyszczeń i resztek
żywności. Czas trwania programu:
30 minut.
OPISY SYSTEMÓW
Podgrzewanie pustego piekarnika wiąże się ze
zużyciem dużej ilości energii. Stąd też pieczenie kilku
rodzajów ciast lub pizz po kolei pozwoli zaoszczędzić
dużą ilość energii, ponieważ piekarnik będzie już
rozgrzany.
Używać ciemnych, czarnych silikonowych lub
emaliowych blach i tacek, ponieważ charakteryzują
się one bardzo dobrą przewodnością cieplną.
Jeśli korzysta się z pergaminu, upewnić się, że jest
on odporny na wysokie temperatury.
Podczas przygotowywania jedzenia w piekarniku
powstaje duża ilość pary, która odprowadzana jest
przez komin na tylnej ścianie urządzenia. Para może
ulec skropleniu na drzwiach lub pokrywie urządzenia
(w zależności od modelu). Jest to normalne zjawisko,
które nie wpływa na pracę urządzenia. Po
zakończeniu gotowania należy wytrzeć skropliny za
pomocą ścierki.
Aby zaoszczędzić energię poprzez wykorzystanie
nagromadzonego ciepła, wyłączyć piekarnik na ok.
10 minut przez zakończeniem przyrządzania posiłku.
Aby uniknąć skraplania (rosy), nie pozostawiać
żywności do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Poziomy prowadnic
SYSTEM PRZYRZĄDZANIA
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
We wszystkich trybach pracy oświetlenie piekarnika
włącza się automatycznie po wybraniu trybu pracy.
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta służy do możliwie jak najszybszego
rozgrzania piekarnika do żądanej temperatury. Tryb
ten nie jest przeznaczony do przyrządzania posiłków.
Pokrętło funkcji piekarnika ustawić w pozycji
szybkiego podgrzewania.
Ustawić żądaną temperaturę piekarnika przy
pomocy pokrętła regulacji temperatury.
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki umieszczone w dolnej i górnej ściance
piekarnika będą równomiernie emitować ciepło po
całym wnętrzu piekarnika. Ciasta i mięso można piec
wyłącznie na jednym poziomie.
Pieczenie mięsa
Używać garnków lub tacek pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Wypiek ciast
Używać tylko jednego poziomu i ciemnych tacek lub
blach. W blachach i tackach posiadających jasny
kolor ciasta będą słabiej przyrumienione, ponieważ
naczynia tego typu odbijają energię cieplną. Zawsze
stawiać blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę.
Wcześniejsze rozgrzanie piekarnika skróci czas
pieczenia.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DUŻY GRILL, GRILL
Do grillowania żywności na dużym grillu
wykorzystywane górna grzałka i grzałka grilla
znajdujące się w górnej ściance piekarnika.
Włączona jest wyłącznie grzałka grilla będąca
częścią większego zestawu do grillowania. (GRILL).
Rozgrzewać działającą na podczerwień grzałkę
(grilla) przez 5 minut.
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
grilla i dużego grilla wynosi 230°C.
Przez cały czas nadzorować proces pieczenia. Ze
względu na wysoką temperaturę mięso może szybko
przypalić się.
Na grzałce grilla piec można chrupiące kiełbaski o
niskiej zawartości tłuszczu, płaty mięsa i rybki (steki,
eskalopki, steki lub filety z łososia, itp.) lub tosty.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Gorenje K52CLI Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla