Gorenje G5112SJ Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WOLNOSTOJĄCEJ
KUCHENKI GAZOWEJ
PL
G5112WJ
G5112SJ
G5113WJ
gorenje
www.gorenje.com
PL 1
Dziękujemy Państwu za Państwa zaufanie i
zakup naszego urządzenia.
Celem niniejszej szczegółowej instrukcji obsługi
jest ułatwienie korzystania z tego produktu.
Instrukcja powinna umożliwić możliwie jak
najszybsze zapoznanie się ze swoim nowym
urządzeniem.
Proszę upewnić się, że otrzymali Państwo
urządzenie w stanie nieuszkodzonym. W
przypadku stwierdzenia uszkodzenia w
transporcie proszę skontaktować się ze
sprzedawcą, gdzie nabyli Państwo urządzenie,
lub z regionalnym dystrybutorem, który je
dostarczył.
Instrukcja ta jest ważna tylko wówczas, gdy na
urządzeniu umieszczony jest symbol kraju. Jeśli
na urządzeniu jest BRAK symbolu kraju proszę
sprawdzić w instrukcji technicznej, w jaki sposób
urządzenie należy wyregulować, by spełniało ono
obowiązujące w danym kraju wymagania
eksploatacyjne.
Urządzenie należy podłączyć zgodnie z
obowiązującymi przepisami i można je
eksploatować wyłącznie w dobrze wentylowanych
pomieszczeniach. Przed przystąpieniem do
podłączenia lub eksploatacji urządzenia proszę
zapoznać się z treścią instrukcji.
Instrukcja jest także dostępna na naszej stronie
internetowej:
http://www.gorenje.com
Ważna informacja
Wskazówka, uwaga
GORENJE gospodinjski aparati, d.o.o.
Partizanska cesta 12
SI-3320 Velenje, SLOVENIA
PL 2
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
DOKŁADNIE ZAPOZNAĆ SIĘ ZE WSKAZÓWKAMI I ZACHOWAĆ
JE DO PÓŹNIEJSZEGO WYKORZYSTANIA.
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku od lat 8
wzwyż oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub
umysłowej lub bez doświadczenia i przeszkolenia, o ile będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego
korzystania z urządzenia i uświadomią sobie one związane z tym
niebezpieczeństwa. Nie pozwalać na to, by urządzeniem bawiły się
dzieci. Dzieciom bez nadzoru nie wolno powierzać wykonywania
zadań z zakresu czyszczenia i konserwacji zastrzeżonej dla
użytkownika.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i niektóre z odsłoniętych jego części
mogą się w trakcie eksploatacji bardzo nagrzewać. Proszę uważać,
by nie dotknąć elementów grzejnych. Należy nie pozwalać zbliżać się
do urządzenia dzieciom w wieku poniżej 8 lat, chyba że pod stałym
nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Odsłonięte części urządzenia mogą się w czasie
eksploatacji bardzo nagrzewać. Należy nie pozwalać zbliżać się do
piekarnika małym dzieciom.
OSTRZEŻENIE: Zagrożenie pożarem: Nie przechowywać na
powierzchniach kuchenki żadnych przedmiotów.
OSTROŻNIE: Proces gotowania wymaga nadzoru. Krótkotrwały
proces gotowania musi być nadzorowany przez cały czas.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie na kuchence bez nadzoru z
wykorzystaniem tłuszczu lub oleju może być niebezpieczne i wywołać
pożar. NIGDY nie próbować gasić pożaru wodą, lecz wyłączyć
urządzenie, a następnie nakryć płomień np. pokrywką lub kocem
przeciwpożarowym.
PL 3
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do wymiany żarówki, upewnić
się, że urządzenie zostało wyłączone z prądu, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym.
Aby uniknąć przegrzania, urządzenia nie wolno montować za
ozdobnymi drzwiami.
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika lub ewentualnie
szkła zamocowanych na zawiasach pokryw kuchenki nie używać
silnych środków czyszczących o właściwościach ściernych lub
ostrych skrobaków metalowych, ponieważ mogłyby one porysować
powierzchnię, a w konsekwencji doprowadzić do rozbicia szkła.
Nie używać do czyszczenia urządzenia odkurzaczy parowych lub
wysokociśnieniowych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
porażenia prądem elektrycznym.
Urządzenie nie jest przeznaczone do tego, by było sterowane przy
pomocy zewnętrznych programatorów czasowych lub oddzielnego
układu zdalnego sterowania.
OSTRZEŻENIE: Używać wyłącznie osłon kuchenki
zaprojektowanych przez producenta urdzenia, wskazanych
przez producenta w instrukcji obugi lub wbudowanych w
urządzenie. Stosowanie nieodpowiednich osłon grozi wypadkiem.
Urządzenie jest przeznaczone do tego by postawić je bezpośrednio
na podłodze, bez żadnych wsporników lub cokołów.
Przed podniesieniem pokrywy upewnić się, że jest ona czysta i nie
ma na niej żadnych rozlanych ynów. Pokrywa może mieć
polakierowaną lub szklaną powierzchnię. Możnazamknąć dopiero
po całkowitym wystygnięciu stref gotowania.
OSTROŻNIE: Niniejsze urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
przyrządzania żywności. Nie wolno go wykorzystywać do innych
celów, np. do ogrzewania pomieszczenia.
PL 4
Urządzenie może podłączwyłącznie upoważniony przez gazownię
lub autoryzowany serwis fachowiec. Puszkę zaciskową (miejsce
podłączenia kabla zasilającego) chronić pokrywą puszki zaciskowej,
patrz wyposażenie. Należy przestrzegać wszelkich obowiązujących
przepisów i warunków technicznych miejscowego dystrybutora gazu
dotyczących podłączenia do sieci gazowej.
W razie uszkodzenia kabla zasilającego musi zostać on wymieniony
dla uniknięcia niebezpieczeństwa przez producenta, jego serwisanta
lub osoby o podobnych kwalifikacjach.
Z wykonywaniem nieuprawnionych czynności serwisowych i
naprawczych może wiązać się ryzyko wybuchu, porażenia prądem
elektrycznym i zwarcia, a w konsekwencji obrażeń ciała i
uszkodzenia urządzenia. Czynności tego typu może wykonywać
wyłącznie upoważniony do tego fachowiec.
Przed przystąpieniem do montażu upewnić się, że urządzenie
zostało wyregulowane (rodzaj i ciśnienie gazu) zgodnie z warunkami
lokalnego dystrybutora gazu.
Parametry eksploatacyjne urządzenia podane na etykiecie (lub
tabliczce znamionowej).
Urządzenia nie podłącza się do wyciągu produktów spalania. Należy
je zamontować i podłączyć zgodnie z aktualnie obowiązującymi
przepisami instalacyjnymi. Szczególną uwagę należy zwrócić na
stosowne wymagania dotyczące wentylacji.
OSTROŻNIE: Możliwość przewrócenia się.
PL 5
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć przewrócenia
się urządzenia, konieczne okazać się może
zamontowanie elementów stabilizujących.
Patrz instrukcja montażu.
Długotrwałe, intensywne korzystanie z urządzenia może wymagać
dodatkowej wentylacji, np. otwarcia okna, lub skuteczniejszej
wentylacji, np. zwiększenia poziomu ewentualnej wentylacji
mechanicznej.
To jest urządzenie grupy 1 i 2/1. Jeśli urządzenie zostanie ustawione
w rzędzie, to może dotykać sąsiednich szafek z obu stron. Z jednej
strony w odległości co najmniej 10 cm od urządzenia znajdować się
może wysoka szafka (wyższa od urządzenia). Z drugiej strony można
postawić jedynie szafkę tej samej wysokości.
Zwrócić uwagę na prawidłowe rozmieszczenie elementów palników.
Nie instalować urządzenia w pobliżu silnych źródełciepła takich jak
piecyki na paliwo stałe, poniewwysokie temperatury panujące w
ich pobliżu mogłyby doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Jeśli nie zamierza się używać palników przez dłuższy okres czasu
(np. w czasie urlopu) zamknąć główny zawór wlotowy.
Przytrzaśnięcie w drzwiczkach piekarnika kabli zasilających innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu tego urządzenia może
powodować uszkodzenie tych kabli, a to z kolei może doprowadzić
do powstania zwarcia. Dlatego też względem kabli zasilających
innych urządzeń należy zachować bezpieczny odstęp.
W przypadku stwierdzenia usterki instalacji gazowej lub wyczucia
ulatniającego się gazu w pomieszczeniu:
natychmiast odciąć dopływ gazu lub zamknąć butlę z gazem;
zgasić wszelkie źródła otwartego ognia, w tym produkty tytoniowe;
PL 6
nie włączać i nie wyłączać żadnych urządzeń elektrycznych (łącznie
ze światłami);
dokładnie wywietrzyć pomieszczenie – otworzyć okna;
natychmiast skontaktować się z punktem serwisowym lub
autoryzowanym dystrybutorem gazu ziemnego.
Nie wyklejać ścian piekarnika folią aluminiową i nie umieszczać na
dnie piekarnika blach lub innych naczyń. Folia aluminiowa
uniemożliwiałaby cyrkulację powietrza w piekarniku, utrudniałaby
pieczenie i zniszczyłaby emaliową powłokę.
Drzwiczki piekarnika bardzo się w trakcie eksploatacji nagrzewają.
Jako dodatkowe zabezpieczenie zamontowane jest trzecie szkło
obniżające temperaturę powierzchni zewnętrznej (tylko w niektórych
modelach).
Nadmierne obciążanie zawiasów drzwiczek piekarnika może
spowodować ich uszkodzenie. Nie kłaść ciężkich garnków na otwarte
drzwiczki piekarnika i nie opierać o otwarte drzwiczki piekarnika w
czasie jego czyszczenia w środku. Nigdy nie stawać na otwartych
drzwiczkach piekarnika, ani nie pozwalać dzieciom, by na nich
siadały.
Uważać, by otwory wentylacyjne nigdy nie były zakryte lub w
jakikolwiek inny sposób niedrożne.
UWAGA: Jeżeli urządzenie posiada płytę grzewczą wykonaną ze
szkła lub ceramiki, w razie rozbicia:
natychmiast zamknąć doprowadzenie paliwa do palników a
elektryczne elementy grzewcze i urządzenia odłączyć od
zasilania;
nie dotykać powierzchni urządzenia;
nie używać urządzenia.
PRZED PODŁĄCZENIEM URZĄDZENIA
Przed przystąpieniem do podłączenia urządzenia dokładnie zapoznać się z
instrukcją obsługi. Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszczeń
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego podłączenia lub
eksploatacji urządzenia.
PL 7
POKRYWA URZĄDZENIA
Przed podniesieniem pokrywy upewnić się, że jest
ona czysta i nie ma na niej żadnych rozlanych
płynów. Pokrywa może mieć polakierowaną lub
szklaną powierzchnię. Można zamknąć dopiero
po całkowitym wystygnięciu stref gotowania.
Nie zamykać pokrywy, kiedy jest zapalony
palnik!
Umieszczony na produkcie lub jego
opakowaniu symbol wskazuje na to,
że w przypadku nagrzania się szklane
pokrywy mogą pęknąć.
Przed zamknięciem pokrywy wyłączyć wszystkie
palniki.
SZUFLADA URZĄDZENIA
Nie przechowywać w szufladzie
piekarnika żadnych przedmiotów
łatwopalnych, wybuchowych, lotnych
lub wrażliwych na temperaturę (takich
jak papier, obrusy, reklamówki,
środki czyszczące lub detergenty i aerozole)
ponieważ mogłyby one się w czasie pracy
piekarnika zapalić i wywołać pożar.
WYPOSAŻENIE I AKCESORIA
PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
DRUCIANE PROWADNICE
Druciane prowadnice umożliwiają przyrządzanie
żywności na czterech poziomach.
Eksploatacja urządzenia jest bezpieczna zarówno z
jak i bez prowadnic blach.
WYCIĄGANE PROWADNICE
TELESKOPOWE
Dla poziomu 2, 3 i 4 można zamontować wyciągane
prowadnice teleskopowe. Prowadnice mogą być
wyciągane całkowicie lub częściowo.
WYBRZUSZENIA
Piekarnik ma wytłoczone boczne rowki na czterech
poziomych do umieszczenia rusztu i blach do
pieczenia.
Urządzenie i niektóre z jego
odsłoniętych części wykazują
tendencję do nagrzewania się w
czasie gotowania i pieczenia. Używać
rękawic żaroodpornych.
RUSZT
Ruszt wyposażony jest w zatrzask
zabezpieczający, dlatego też przy wysuwaniu rusztu
z piekarnika podnieść go z przodu lekko do góry.
Ruszt lub blachę należy zawsze wsuwać w
wyżłobienia pomiędzy dwoma metalowymi profilami.
W przypadku wysuwanych prowadnic
teleskopowych najpierw należy wysunąć
prowadnice jednego poziomu i położyć na nie ruszt
lub blachę, a następnie możliwie jak najdalej wsunąć
je ręką.
Zamknąć drzwiczki piekarnika po całkowitym
wsunięciu prowadnic teleskopowych do środka.
Wyposażenie do pieczenia może w czasie
nagrzewania zmienić kształt, co nie wpływa na jego
funkcjonalność. Po ochłodzeniu powróci ono do
stanu pierwotnego.
JEDNOSTKA STERUJĄCA
(w zależności od modelu)
1. tylne lewe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
2. przednie lewe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
3. przednie prawe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
4. tylne prawe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
5. pokrętło wyboru systemu gotowania
6. pokrętło zapalnika elektrycznego
ZASADY KORZYSTANIA Z
URZĄDZENIA
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA PO RAZ
PIERWSZY
Po odebraniu urządzenia usunąć z piekarnika
wszystkie elementy, w tym wyposażenie
transportowe.
Wszystkie akcesoria i przybory przeczyścić ciepłą
wodą i normalnym detergentem. Nie używać
środków czystości o właściwościach ściernych.
PL 8
Pierwszemu rozgrzewaniu się piekarnika
towarzyszyć będzie charakterystyczny zapach
nowego urządzenia. W czasie pierwszego
uruchomienia przewietrzyć dobrze pomieszczenie.
PŁYTA KUCHENKI
PALNIKI GAZOWE
Aby obsmażyć żywność, najpierw ustawić
maksymalną moc palnika, a następnie
kontynuować smażenie przy minimalnej mocy.
W niektórych modelach palniki kuchenki
wyposażone w termoelektryczne urządzenia
zabezpieczające. Gdy płomień palnika gaśnie
(wskutek wykipienia, przeciągu, itp.), dopływ gazu
zostaje automatycznie odcięty. Wyeliminowane
zostaje wszelkie prawdopodobieństwo
wydostania się gazu do pomieszczenia.
Koro palnika zawsze dokładnie zakrywać
nakrywką. Pamiętać o tym, że otwory w koronie
palnika nigdy nie mogą być zablokowane.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE NACZYŃ
Wybór odpowiednich naczyń pozwala na
optymalny czas gotowania i zużycie gazu.
Najważniejsza w tym względzie jest średnica
naczynia.
Jeśli garnek lub naczynie jest za małe, to zostanie
ono uszkodzone przez płomienie wychodzące
poza krawędzie jego denka. Poza tym zużycie
gazu będzie większe.
Jeśli garnek lub naczynie jest za duże, brak jest
wystarczającej ilości powietrza i spalanie jest
mniej wydajne.
Reduktor kuchenki gazowej (tylko w niektórych
modelach). Reduktora kuchenki gazowej ywać
przy gotowaniu w naczyniach o mniejszej średnicy.
Postawić go na ruszcie nad palnikiem pomocniczym.
Średnica
naczynia
220-260 mm
180-220 mm
120-180 mm
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
Jeśli proces gotowania na to pozwala, używać
pokrywki.
Wielkość garnków i naczyń powinna b
dostosowana do ilości żywności. Gdy w dużym
garnku lub naczyniu przyrządzana jest niewielka
ilość żywności, utrata energii jest większa.
Jeśli potrawa wymaga ugiego czasu
przyrządzania, proszę skorzystać z szybkowaru.
Warzywa, ziemniaki, itp. można gotować w
mniejszej ilości wody. Żywność ugotuje się wnie
dobrze, o ile garnek zostanie szczelnie zamknięty
pokrywką. Po doprowadzeniu wody do wrzenia
obniżyć temperatu do minimalnego poziomu
wystarczającego do utrzymania gotowania na
wolnym ogniu.
ZAPALANIE I DZIAŁANIE PALNIKÓW
Zawsze przed jego obróceniem nacisnąć
pokrętło.
Poziom mocy jest zaznaczony na pokrętłach przy
pomocy symbolu dużego i małego płomienia.
Obracając pokrętłem zmienić jego położenie z
dużego ( )na mały płomień ( )i z powrotem. Oba
symbole płomieni wyznaczają zakres roboczy.
Nie zaleca się ustawień pomiędzy ( ) i ( )Płomień
w tym zakresie jest nie stabilny i może zgasnąć.
Aby wyłączyć palnik, obracając pokrętłem w
prawo ustawić je w pozycji ( ).
Zapłon przy użyciu jednej ręki
Aby zapalić palnik gazowy, wcisnąć odpowiadające
mu pokrętło i obracając nim ustawić je w
maksymalnym położeniu. Świeca zapłonowa
wytworzy iskrę elektryczną i gaz zapali się.
PL 9
Zapłon przy użyciu dwóch rąk
Aby zapalić palnik gazowy, wcisnąć odpowiadające
mu pokrętło i obracając nim ustawić je w
maksymalnym położeniu. Nacisnąć przycisk świecy
zapłonowej. Świeca zapłonowa wytworzy isk
elektryczną i gaz zapali się.
Zapłon elektryczny działa jedynie wówczas,
gdy kabel zasilający podłączony jest do sieci
elektrycznej. Jeśli zapłon elektryczny nie działa ze
względu na przer w dostawie prądu lub
zawilgocenie świec zapłonowych, gaz w dalszym
ciągu można zapalić przy yciu zapałki lub
zapalniczki.
Po zapaleniu przytrzymać pokrętło przez ok. 5
kolejnych sekund w pozycji wciśniętej do
ustabilizowania się płomienia.
Jeśli zapłon palnika nie nastąpi w
ciągu 15 sekund, zamknąć go i
odczekać co najmniej 1 minutę.
Następnie powtórzyć procedurę
zapłonu.
Jeśli płomień palnika zgaśnie (bez względu na
przyczynę), to zamknąć palnik i przed kolejną
próbą jego zapalenia odczekać 1 minutę.
PIEKARNIK
WYBÓR SYSTEMU GOTOWANIA
(w zależności od modelu)
Wyboru systemu gotowania dokonuje się obracając
pokrętłem (w lewo i prawo) (patrz tabela
programów).
Zmiany ustawień można także dokonać w
czasie pracy urządzenia.
Doprowadzenie gazu do palnika piekarnika
obsługuje się zaworem lub termostatem z
termoelektrycznym bezpiecznikiem płomienia.
PODPALANIE PALNIKA PIEKARNIKA
Wcisnąć pokrętło i obracając je w lewo ustawić je w
pozycji mocy maksymalnej. W tym samym czasie
przytrzymać przy otworze zapłonu palnika zapaloną
zapałkę aż gaz zapali się.
MOC
MAKSYMALNA
MOC
MINIMALNA
KUREK
TERMOSTAT
275°C
150°C
Zapłon przy użyciu jednej ręki
Aby zapalić palnik gazowy, wcisnąć odpowiadające
mu pokrętło i obracając nim ustawić je w
maksymalnym położeniu. Świeca zapłonowa
wytworzy iskrę elektryczną i gaz zapali się.
Zapłon przy użyciu dwóch rąk
Aby zapalić palnik gazowy, wcisnąć odpowiadające
mu pokrętło i obracając nim ustawić je w
maksymalnym położeniu. Nacisnąć przycisk świecy
zapłonowej. Świeca zapłonowa wytworzy isk
elektryczną i gaz zapali się.
Po zapaleniu przytrzymać pokrętło przez 5
kolejnych sekund w pozycji wciśniętej do
ustabilizowania się płomienia.
Temperaturę piekarnika reguluje
termostat. Bezpośrednio po zapaleniu palnika
pracuje on z maksymalną mocą do osiągnięcia
ustawionej temperatury. Następnie termostat
automatycznie zmniejsza moc palnika do poziomu
wymaganego do utrzymania ustawionej
temperatury. Regulacja temperatury będzie działać
prawidłowo jedynie wówczas, gdy drzwiczki
piekarnika będą zamknięte.
PODGRZEWANIE PIEKARNIKA PRZY
UŻYCIU GAZOWEGO PALNIKA NA
PODCZERWIEŃ
Energię cieplną rozprowadza działająca na
podczerwień grzałka (grillowa) zamontowana w
górnej części piekarnika. Służy ona do grillowania.
Wcisnąć pokrętło i obracając nim w prawo ustawić je
w pozycji
PL 10
. Jednocześnie wcisnąć pokrętło zapłonu lub
przytrzymać zapaloną zapałkę przy otworze zapłonu
palnika piekarnika aż do zapalenia się gazu.
Wcisnąć i przytrzymać pokrętło przez ponad
5 sekund aż do ustabilizowania się płomienia.
W czasie pracy działająca na podczerwień
grzałka piekarnika nie jest sterowana temperaturą i
działa z całą mocą.
Po podpaleniu palnika grilla drzwiczki
piekarnika powinny być otwarte. Po upływie 2
minut drzwiczki piekarnika zamknięte.
Pieczenie na grillu jest kontynuowane wówczas
za zamkniętymi drzwiczkami.
PODGRZEWANIE PIEKARNIKA
PRZY UŻYCIU ELEKTRYCZNEGO
PALNIKA NA PODCZERWIEŃ
Energię cieplną rozprowadza działająca na
podczerwień grzałka (grillowa) zamontowana w
górnej części piekarnika. Służy ona do grillowania.
Nadaje się do grillowania mniejszych steków,
kiełbasek, kotletów, itp. Służy także do pieczenia
kurczaka na rożnie. Wcisnąć i przekręcić pokrętło.
Temperatura grillowania wynosi ok. 240°C. Po
osiągnięciu tej temperatury grzałka zostaje
wyłączona, a następnie ponownie włączona, gdy
temperatura spadnie poniżej 240°C.
ROZPOCZĘCIE PROCESU GOTOWANIA
Ustawić, a następnie włączyć wybrany system
gotowania.
WYŁĄCZANIE PIEKARNIKA
Obracając POKRĘTŁEM WYBORU SYSTEMU
GOTOWANIA ustawić go w położeniu ( ).
OPIS SYSTEMÓW
Piekarnik wymaga wcześniejszego rozgrzania tylko
wtedy, gdy wymaga tego konkretny przepis lub
podają tak tabele zawarte w instrukcji obsługi.
Podgrzewanie pustego piekarnika oznacza zużycie
dużej ilości energii, dlatego też dobrym sposobem
na zaoszczędzenie dużej ilości energii jest
jednoczesne pieczenie kilku rodzajów wypieków lub
kilku pizz, ponieważ dzie można w ten sposób
pominąć etap podgrzewania piekarnika.
Używać ciemnych, czarnych silikonowych lub
emaliowanych blach i tac, ponieważ bardzo dobrze
przewodzą one ciepło.
W przypadku stosowania papieru pergaminowego
upewnić się, że jest on odporny na wysokie
temperatury.
Podczas przygotowywania jedzenia w piekarniku
powstaje duża ilość pary, która odprowadzana jest
przez komin na tylnej ścianie urządzenia. Para może
ulec skropleniu na drzwiach lub pokrywie urządzenia
(w zależności od modelu). Jest to normalne
zjawisko, które nie wpływa na pracę urządzenia. Po
zakończeniu gotowania należy wytrzeć skropliny za
pomocą ścierki.
Wyłączyć piekarnik mniej więcej 10 minut przed
zakończeniem pieczenia, aby dzięki wykorzystaniu
zgromadzonego ciepła zaoszczędzić energię.
Aby zapobiec tworzeniu się skroplin (rosy), nie
chłodzić żywności w zamkniętym piekarniku.
Poziomy prowadnic
Nie umieszczać głębokiej blachy w
prowadnicy pierwszego poziomu.
GŁĘBOKA BLACHA służy do pieczenia mięsa i
wilgotnego ciasta. Może również służyć jako tacka
ociekowa.
W czasie pieczenia nigdy nie umieszczać
głębokiej blachy w prowadnicy pierwszego poziomu,
chyba że jako tacka ociekowa do grillowania
żywności lub pieczenia na ruszcie.
PIECZENIE CIASTA
Używać wyłącznie jednego poziomu i blach lub
tacek w jasnych kolorach. Ciemne blachy lub tacki
pochłaniają zbyt dużą ilość ciepła z palnika
piekarnika.
Blachy zawsze stawiać na ruszcie. Jeśli używa się
dostarczonego papieru do pieczenia, wyjąć ruszt.
Czas pieczenia będzie krótszy, jeśli piekarnik
zostanie wcześniej rozgrzany.
PIECZENIE MIĘSA
Używać garnków lub tacek pokrytych emalią, ze
szkła hartowanego, glinianych lub żeliwnych. Tacki
ze szkła nierdzewnego nieodpowiednie,
ponieważ silnie odbijają ciepło.
Aby zapobiec spaleniu się mięsa, zapewnić w czasie
pieczenia wystarczającą ilość płynów. Przewracać
mięso w czasie pieczenia na druga stronę. Pieczeń
będzie bardziej soczysta, jeśli będzie pieczona pod
przykryciem.
PL 11
GRILLOWANIE Z WYKORZYSTANIEM
GAZOWEJ LUB ELEKTRYCZNEJ
GRZAŁKI NA PODCZERWIEŃ
Rozgrzać przez 5 minut grzałkę (grill) na
podczerwień. Przez cały czas nadzorować proces
pieczenia. Ze względu na wysoką temperaturę
mięso może szybko się spalić. Grzałka grillowa jest
odpowiednia do niskotłuszczowego pieczenia na
złoty kolor kiełbasek, kawałków mięsa i ryb (steków,
przegrzebków, steków lub filetów z łososia, itp.) lub
chleba tostowego.
W przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie
nasmarować go olejem, aby zapobiec przywieraniu
do niego mięsa, oraz włożyć go do 3-ciej
prowadnicy. Tackę ociekową wsunąć w 1-szą lub 2-
gą prowadnicę.
Aby uniknąć przypalenia, upewnić się, że w czasie
grillowania w blasze jest wystarczająca ilość płynów.
Przewrócić mięso w czasie pieczenia. Na czas
grillowania drzwiczki piekarnika powinny być
zamknięte.
Po zakończeniu grillowania wyczyścić piekarnik,
akcesoria i przybory.
Pieczenie na ruszcie
(w zależności od modelu)
Umieścić wspornik rożna w trzeciej prowadnicy od
dołu, a do dolnej (pierwszej) prowadnicy włożyć
płaską blachę, która posłuży za tackę ociekową.
Nadziać mięso na szpikulec i dokręcić śruby.
Uchwyt szpikulca umieścić na jego przednim
wsporniku, a następnie włożyć końcówkę w otwór po
prawej stronie tylnej ścianki piekarnika (otwór jest
zabezpieczony obrotową pokrywą).
Odkręcić uchwyt szpikulca i zamknąć drzwiczki
piekarnika.
Włączyć piekarnik, nastawić funkcję grilla
elektrycznego z obrotowym rożnem.
W celu włączenia obrotowego rożna w piekarniku z
gazowym palnikiem grilla włączyć włącznik
oświetlenia piekarnika.
Nie używać grilla w pozycji 4.
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika
zamknięte.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Upewnić się, że urządzenie zostało
wyłączone z prądu, i poczekać
urządzenie ostygnie.
Bez odpowiedniego nadzoru dzieci nie powinny
czyścić urządzenia lub wykonywać jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych.
Powłoka aluminiowa (palnik gazowy)
Do czyszczenia aluminiowej powłoki stosować
przewidziane do takich powierzchni ynne i
pozbawione właściwości ściernych środki czystości.
Nałożyć środek czystości na mokrą szmatkę i
oczyścić nią powierzchnię. Następnie przepłuk
powierzchnię wodą. Nie stosować środka czystości
bezpośrednio na powłokę aluminiową. Nie używać
środków czystości lub gąbek o właściwościach
ściernych.
Powierzchnie aluminiowe nie powinny mieć
kontaktu ze środkami do czyszczenia piekarników w
aerozolu, ponieważ mogłoby to spowodować
widoczne i trwałe uszkodzenia.
Przód obudowy ze stali nierdzewnej
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia tej powierzchni stosować wyłącznie
delikatne detergenty (mydliny) i miękką gąbkę, która
nie porysuje wykończenia. Nie stosować środków
czystości o właściwościach ściernych lub
zawierających rozpuszczalniki, ponieważ mogłyby
one uszkodzić powłokę obudowy.
Powierzchnie lakierowane i elementy plastikowe
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia pokręteł i przycisków, rączek drzwi,
naklejek i tabliczek znamionowych nie stosować
środków czystości lub materiałów czyszczących o
właściwościach ściernych oraz środków czystości
zawierających alkohol lub na bazie alkoholu. Aby
uniknąć uszkodzenia powierzchni, wszelkie
zabrudzenia usuwać natychmiast miękką szmatką
nie posiadającą właściwości ściernych i niewielką
ilością wody.
Można także stosować środki czystości i materiały
czyszczące przeznaczone do takich powierzchni
zgodnie z instrukcjami ich producentów.
PL 12
Powierzchnie emaliowane (piekarnik, płyta
kuchenki)
Czyścić przy pomocy wilgotnej gąbki z detergentem.
Tłuste plamy można usuwać przy pomocy ciepłej
wody i specjalnego detergentu do emalii. Do
czyszczenia powierzchni emaliowanych nigdy nie
używać środków o właściwościach ściernych
nieodwracalnie uszkadzających powierzchnię
urządzenia.
Powierzchnie szklane
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika nie
używać silnych środków czyszczących o
właściwościach ściernych lub ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogłyby one doprowadzić
do pęknięcia powierzchni, a w konsekwencji rozbicia
szkła. Powierzchnie szklane czyścić specjalnymi
środkami do szkła, luster i okien.
PALNIK GAZOWY
Ruszt, powierzchnię kuchenki i elementy palników
można czyścić gorącą wodą z dodatkiem niewielkiej
ilości ynu do mycia naczyń. Nie używać do ich
czyszczenia zmywarki.
Termoogniwo i świecę zapłonową czyścić mięk
szczoteczką. Dla swojego prawidłowego działania
elementy te mus b nieskazitelnie czyste.
Czyszczenia wymagają także korona i pokrywa
palnika. Sprawdzać, czy otwory w koronie palnika
nie zapchały się lub nie zostały zablokowane w inny
sposób. Po zakończeniu czyszczenia dokładnie
wysuszyć wszystkie części i prawidłowo zmontować
je ponownie. Krzywo założone części będą
utrudniać zapalenie palnika.
Pokrywki palników powleczone czarną
emalią. Ze względu na wysokie temperatury nie da
się uniknąć odbarwień, jednak nie ma to wpływu na
działanie palnika.
PIEKARNIK
Do czyszczenia ścianek piekarnika używać mokrej
gąbki z detergentem. Do usuwania trudnych do
zmycia zabrudzeń wżartych w ściankę piekarnika
używać specjalnego detergentu do emalii. Po
zakończeniu czyszczenia dokładnie wytrzeć
piekarnik do sucha. Czyścić piekarnik tylko wtedy,
gdy całkowicie ostygnie. Nigdy nie stosować
środków o właściwościach ściernych, ponieważ
mogłyby one porysować emaliowaną powierzchnię.
Przybory do piekarnika (ruszt, garnek, itp.) myć
gąbką z detergentem lub w zmywarce. Do usuwania
trudnych do zmycia zabrudzeń lub śladów
przypalenia można używać także specjalnych
detergentów.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI “AQUA CLEAN
Zapalić gaz w piekarniku i obracając pokrętłem
wyboru systemu ustawić je w pozycji . Wlać do
tacki 0,6 l wody i umieścić ją w dolnej prowadnicy.
Po upływie 30 minut pozostałości żywności na
emaliowanych ściankach piekarnika uleg
zmiękczeniu i będzie je można łatwo usunąć przy
pomocy wilgotnej szmatki.
Z systemu AQUA CLEAN można
korzystać, gdy piekarnik całkowicie
ostygnie.
CZYSZCZENIE DOLNEGO WSUWANEGO
PANELU
Poczekać dolny wsuwany panel całkowicie
ostygnie.
Odkręcić śrubę z przodu piekarnika, podnieść do
góry dolny panel piekarnika i wyciągnąć go na
zewnątrz.
Wyczyścić go przy yciu środków czystości
nie posiadających właściwości ściernych oraz
preparatów odtłuszczających. Dobrze opłukać go
pod bieżącą wodą, tak by na jego powierzchni nie
było żadnych pozostałości po detergentach.
Następnie wytrzeć go do sucha.
Przy ponownym montażu wsunąć wybrzuszenia
tylnej części panelu w otwory na dnie piekarnika.
Jeśli panel nie zostanie prawidłowo
założony i przymocowany, może to
mieć wpływ na jakość pieczenia.
WYJMOWANIE I CZYSZCZENIE
WYCIĄGANYCH PROWADNIC
DRUCIANYCH I TELESKOPOWYCH
Do czyszczenia prowadnic używać wyłącznie
konwencjonalnych środków czystości.
Trzymając prowadnice od dołu wyciągnąć je w
kierunku środka piekarnika.
Wyjąć je z górnych otworów.
Wyciągane prowadnice nie
przeznaczone do mycia w zmywarce.
WYMIANA ŻARÓWKI
Żarówka jest częścią eksploatacyjną, dlatego tnie
podlega gwarancji. Przed przystąpieniem do
wymiany żarówki wyjąć blach, ruszt i prowadnice.
Wyłączyć urządzenie z prądu!
Zdjąć osłonę żarówki i wyciągnąć lub odkręcić
żarówkę.
PL 13
Lampa halogenowa: G9, 230 V, 25 W. (Zwykła
żarówka E14, 230 V, 25 W - w zależności od
modelu).
Aby nie skaleczyć się o wystające elementy
metalowe, użyć rękawic ochronnych.
ZAMYKANIE DRZWICZEK COMFORT
(w zależności od modelu)
Kuchenki wyposażone w nowe bezpieczne
zawiasy drzwiowe COMFORT. Gwarantują one
bardzo ciche i delikatne zamykanie drzwiczek
piekarnika.
W przypadku, gdy przy zamykaniu
drzwi użyta zostanie zbyt duża siła,
działanie systemu zostanie
ograniczone lub ze względów
bezpieczeństwa system zostanie
pominięty.
BLOKADA DRZWICZEK
(w zależności od modelu)
Blokadę drzwiczek otwiera się lekko przesuwając ją
kciukiem w prawą stronę i pociągając równocześnie
drzwi do siebie.
Gdy drzwiczki piekarnika
zamknięte, blokada drzwiczek
automatycznie powraca do swojej
pozycji wyjściowej.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE
DRZWICZEK PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
1. Otworzyć drzwiczki piekarnika (aż do pozycji
skrajnej).
2. Obrócić stopy zawiasów drzwiczek (standardowe
zamykanie). W przypadku drzwiczek z zawiasami
COMFORT obrócić stopy o 90°.
3. Powoli zamknąć drzwiczki piekarnika, stopy
zapadną do zawiasu w listwach bocznych
drzwiczek. Pod kątem 15° (w stosunku do pozycji
zamkniętej drzwiczek) przymknąć drzwiczki i
wyciągnąć je z obu zawiasów urządzenia.
Przed ponownym wstawieniem
drzwiczek zawsze skontrolować, czy
stopy zawiasów prawidłowo
umieszczone w listwach bocznych
drzwiczek. To zapobiegnie
gwałtownemu zamknięciu zawiasu,
który jest połączony z silną sprężyną.
Uwolnienie stopy grozi uszkodzeniem
drzwiczek i zranieniem.
Zdejmowanie i zakładanie drzwiczek piekarnika
(w zależności od modelu)
1. Otworzyć drzwiczki piekarnika (aż do skrajnej
pozycji).
2. Podnieść i obrócić stopy.
3. Powoli zamykać drzwiczki piekarnika, lekko je
podnieść i wyciągnąć z obu zawiasów
urządzenia.
Jeżeli chcemy wstawić drzwiczki z powrotem,
należy postępować w odwrotnej kolejności. Jeżeli
drzwiczek nie można otworz lub zamknąć
prawidłowo, upewnić się, że zawiasy są prawidłowo
umieszczone na hakach zawiasów.
PL 14
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE SZYBY
DRZWICZEK PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
Szybę drzwiczek piekarnika można wyczyścić od
środka, ale najpierw trzeba ją zdjąć. Zdjąć drzwiczki
piekarnika (patrz rozdział „Zdejmowanie i zakładanie
drzwiczek piekarnika”).
Delikatnie unieść do góry wsporniki umieszczone po
lewej i prawej stronie drzwiczek (oznaczenie 1 na
wsporniku) i odciągnąć je od szyby (oznaczenie 2 na
wsporniku).
Trzymając szybę drzwiczek za dolną krawędź lekko
podnieść do góry, tak by odłączyła się od
wspornika, a następnie zdjąć ją.
Aby zdjąć trzecią szybę (tylko w niektórych
modelach), wystarczy ją podnieść i zdjąć. Zdjąć
należy także gumowe uszczelki szyby.
Przy zakładaniu szyby należy postępować w
kierunku odwrotnym. (Półkoliste) oznaczenia na
drzwiczkach i szybie muszą na siebie nachodzić.
Zdejmowanie i zakładanie szyby drzwiczek
piekarnika (w zależności od modelu)
Wykręcić śruby na lewej i prawej stronie drzwiczek i
wyciągnąć górną listwę. Teraz wyjąć szybę
drzwiczek.
Aby wstawić szybę z powrotem, należy
postępować w odwrotnej kolejności.
Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszcz
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego
podłączenia lub eksploatacji urządzenia. Koszty
naprawy pokrywa w takim przypadku
użytkownik.
INSTRUKCJA MONTAŻU I
PODŁĄCZENIA
USTAWIENIE URZĄDZENIA (mm)
Sąsiadujące z urządzeniem ściany lub meble
(podłoga, tylna ściana kuchni, ścianki boczne)
muszą wytrzymywać temperaturę co najmniej 90°C.
PL 15
POZIOMOWANIE I DODATKOWE
UNIERUCHAMIANIE URZĄDZENIA
(w zależności od modelu)
REGULACJA WYSOKOŚCI KUCHENKI
(w zależności od modelu)
Kuchenka ma wysokość 900 mm. Wysokość
urządzenia można regulować w przedziale od 850
do 940 mm.
1. Położyć kuchenkę na podłodze, tylną ścianką do
dołu.
2. Odkręcić śruby zgodnie ze strzałkami.
Torx T20
3. Ustawić żądaną wysokość.
4. Dokręcić z powrotem śruby.
Kuchenka musi zostać zamontowana w
poziomie!
Wykonać następujące czynności:
1. Obracając śrubami regulacji wysokości (patrz
rysunek 1) ustawić odpowiednią wysokość
kuchenki.
2. Wyregulować kółka (patrz rysunek 2)
przykręcając je dwoma śrubami z przodu listwy
przypodłogowej. Do sprawdzenia poziomego
ustawienia kuchenki użyć poziomnicy.
3. Umieścić zaślepki w otworach z przodu listwy
przypodłogowej (patrz rysunek 3).
INSTALACJA POKRYWY
(w zależności od modelu)
ZABEZPIECZENIE PRZED
PRZEWRÓCENIEM SIĘ (mm)
(w zależności od modelu)
PL 16
Według rysunku umocować uchwyt do ściany
z pomocą dostarczonych śrub i kołków rozporowych.
W razie niemożliwości użycia dostarczonych
elementów mocujących innych, które zapewnią
umocowanie uchwytu do ściany.
PODŁĄCZANIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
Zadbać o to, by kabel zasilający nie znajdował się w
pobliżu gorących rozgrzanych elementów i ostrych
krawędzi.
W przypadku uszkodzenia kabla zasilającego, dla
uniknięcia niebezpieczeństw jego wymiany powinien
dokonać producent lub autoryzowany serwisant.
POKRYWA PUSZKI ZACISKOWEJ
Puszkę zacisko chronić pokrywą puszki
zaciskowej, patrz wyposażenie. Niebezpieczeństwo
urazu prądem elektrycznym.
PODŁĄCZENIA GAZU
DOMYŚLNE USTAWIENIA FABRYCZNE
Urządzenia gazowe przetestowane i
opatrzone symbolem CE.
Urządzenia gazowe dostarczane w stanie
uszczelnionym z palnikami ustawionymi na gaz
ziemny typu H lub E (20 lub 25 mbar) lub płynny
gaz ziemny (50 lub 30 mbar).
Parametry regulacyjne niniejszego urządzenia
zostały podane na etykiecie (lub tabliczce
znamionowej).
Stosowne informacje podane na znajdującej
się wewnątrz piekarnika tabliczce znamionowej
urządzenia. Jest ona widoczna po otwarciu
drzwiczek piekarnika.
Zanim podłączy się urządzenie, należy
sprawdzić, czy ustawienia urządzenia zgodne
z miejscowo obowiązującymi przepisami
dotyczącymi przyłączenia (rodzaj i ciśnienie
gazu).
Jeśli stosowany gaz różni się od aktualnych
ustawień urządzenia, to należy wezwać
serwisanta lub dystrybutora.
Przystosowanie kuchenki do pracy z innym
rodzajem gazu wymaga wymiany dysz (patrz
TABELA DYSZ).
W przypadku naprawy lub uszkodzenia uszczelki
elementy funkcjonalne wymagają sprawdzenia i
ponownego uszczelnienia zgodnie z instrukcją
montażu. Należą do nich nieruchoma dysza
dużego płomienia i śruba do regulacji małego
płomienia.
PODŁĄCZANIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ
Urządzenie należy podłączyć do sieci gazowej
lub butli z gazem zgodnie z instrukcją miejscowej
gazowni.
Po prawej stronie urządzenia znajduje się złącze
gazowe z gwintem zewnętrznym wg EN ISO 228-
1 lub EN 10226-1 / -2 (w zależności od
obowiązujących w danym kraju przepisów
dotyczących przyłącza).
Wraz z urządzeniem dostarczane jest złącze
płynnego gazu ziemnego oraz uszczelka
niemetalowa. (w zależności od modelu)
Przy podłączaniu urządzenia do instalacji
gazowej należy przytrzymać element G 1/2 lub R
½, tak by zapobiec jego obracaniu się. (w
zależności od modelu)
Do uszczelnienia złączy stosować zatwierdzone
uszczelki niemetalowe i zatwierdzone materiały
uszczelniające. Każdą uszczelkę używa się tylko
raz. Grubość płaskich niemetalowych uszczelek
może odkształcić się maksymalnie o 25%.
Podłączyć urządzenie do sieci gazowej przy
pomocy certyfikowanego przewodu
elastycznego. Wąż nie może dotykać górnej
części urządzenia.
PL 17
Podłączenie przy pomocy przewodu
elastycznego
Jeśli urządzenie jest podłączane przy użyciu
przewodu elastycznego, droga przewodu
oznaczona symbolem "A" jest niedopuszczalna.
W przypadku natomiast zastosowania metalowej
rurki, dopuszczalna jest także opcja "A".
Złącze gazowe
A Złączka EN ISO 228-1
B Niemetalowa uszczelka o grubości 2 mm
C Złącze przewodu elastycznego do płynnego gazu
ziemnego (w zależności od obowiązujących w
danym kraju przepisów dotyczących przyłącza)
D Złączka EN 10226-1/-2 (w zależności od
obowiązujących w danym kraju przepisów
dotyczących przyłącza).
Po podłączeniu sprawdzić działanie palników. W
środku palących się płomieni powinno wyraźnie być
widać niebieski i zielony kolor. Jeśli płomień jest
niestabilny, ewentualnie zwiększyć moc minimalną.
Wyjaśnić użytkownikowi, w jaki sposób działają
palniki, i wspólnie przeanalizować instrukcję
montażu.
Po podłączeniu urządzenia sprawdzić
uszczelnienie wszystkich złączy.
PRZYSTOSOWANIE PALNIKÓW DO
INNEGO RODZAJU GAZU
Przestawienie palników na inny rodzaj gazu nie
wymaga zdejmowania kuchenki z blatu.
Przed wprowadzeniem zmian wyłącz
urządzenie z prądu i zamknąć zawór dopływu
gazu.
Istniejące dysze przeznaczone do
znamionowego obciążenia cieplnego wymienić
na odpowiednie dysze obsługujące nowy rodzaj
gazu (patrz tabela).
Przy przestawianiu urządzenia na obsłu
płynnego gazu ziemnego dokręcić śrubę regulacji
minimalnego obciążenia aż do uzyskania
minimalnego obciążenia cieplnego.
Przy przestawianiu urządzenia na obsługę gazu
ziemnego odkręcić śrubę regulacji minimalnego
obciążenia, tak by uzyskać minimalne obciążenie
cieplne, ale nie więcej niż 1,5 obrotu.
Po przestawieniu urządzenia na inny rodzaj gazu
zastąpić nową naklejką starą naklejkę z informacją o
rodzaju gazu (na tabliczce znamionowej) i sprawdzić
działanie i uszczelnienie urządzenia.
Upewnić się, że przewody elektryczne, przewód
włosowaty termostatu i termoogniwa nie wystają na
obszar przepływu gazu.
Elementy regulacyjne
Elementy do regulacji minimalnego obciążenia
cieplnego palników dostępne poprzez otwory
na panelu sterowania.
Zdjąć pokrętła regulacyjne.
Palnik kuchenki
Zawór gazowy z zabezpieczeniem
B Śruba do regulacji minimalnego obciążenia
cieplnego
PL 18
Palnik piekarnika
1 Dysza
2 Uchwyt wtryskiwacza
3 Palnik piekarnika
Aby uzyskać dostęp do elementów umożliwiających
przestawienie palnika piekarnika na inny rodzaj gazu
należy zdemontować pokrętło piekarnika, dolny
panel i palnik piekarnika (odkręcić śruby z przodu
palnika i wyciągnąć grzałkę).
Kurek gazowy sterowany temperaturą
B Śruba do regulacji minimalnego obciążenia
cieplnego
Palnik grilla
1 Dysza
2 Uchwyt wtryskiwacza
3 Palnik grilla
Aby uzyskać dostęp do elementów umożliwiających
przestawienie palnika grilla na inny rodzaj gazu
należy zdemontować grzałkę podczerwieni
(odkręcić śrubę z przodu grzałki i wypchnąć ją lekko
do przodu).
UTYLIZACJA
Opakowanie jest wykonane z materiałów
przyjaznych dla środowiska, które bez zagrożenia
dla środowiska można poddawać recyklingowi,
utylizować lub niszczyć. W tym celu materiały
opakowaniowe zostały odpowiednio oznaczone
Umieszczony na produkcie lub jego opakowaniu
symbol oznacza, że produktu nie powinno się
traktować jak normalnych odpadów domowych.
Produkt należy przekazać w celu przetworzenia do
autoryzowanego punktu zbiórki zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego.
Prawidłowa utylizacja produktu ułatwi zapobieżenie
negatywnemu wpływowi na środowisko i zdrowie
ludzi, jaki mógłby się pojawić w przypadku
nieprawidłowej utylizacji produktu. W celu uzyskania
szczegółowych informacji na temat utylizacji i
przetwarzania produktu proszę skontaktować się z
właściwą jednostką samorządu lokalnego
odpowiedzialną za zarządzanie odpadami,
przedsiębiorstwem utylizacji odpadów lub sklepem,
w którym produkt został nabyty.
Testowano zgodnie z normą EN 60350-1.
ID 639594
PL 19
TABELA DYSZ
Rodzaj gazu, ciśnienie
Palnik pomocniczy
Palnik normalny
Liczba Wobbego
Standard
max
min
max
min
Gaz ziemny H
Wo=45,7÷54,7 MJ/ m
3
,
Gaz ziemny E,
Gaz ziemny E+
Wo=40,9÷54,7 MJ/m
3
G20, p=20 mbar
Znamionowe obciążenie cieplne
(kW)
1,0
0,48
1,9
0,48
Zużycie (l/h)
95,3
45,7
181,0
45,7
Typ dyszy (1/100 mm)
72X
26
103Z
26
ID dyszy
690771
568169
Gaz płynny 3B/P
Wo=72,9÷87,3 MJ/m
3
G30, p=37 mbar
Znamionowe obciążenie cieplne
(kW)
1,1
0,55
2,1
0,55
Zużycie (g/h)
80,0
40,0
152,8
40,0
Typ dyszy (1/100 mm)
50
26
68
26
ID dyszy
690780
568175
Rodzaj gazu, ciśnienie
Duży palnik
Liczba Wobbego
max
min
Gaz ziemny H
Wo=45,7÷54,7 MJ/ m
3
,
Gaz ziemny E,
Gaz ziemny E+
Wo=40,9÷54,7 MJ/m
3
G20, p=20 mbar
Znamionowe obciążenie cieplne
(kW)
3,0
0,76
Zużycie (l/h)
285,9
72,4
Typ dyszy (1/100 mm)
130H3
33
ID dyszy
574285
Gaz płynny 3B/P
Wo=72,9÷87,3 MJ/m
3
G30, p=37 mbar
Znamionowe obciążenie cieplne
(kW)
3,3
0,85
Zużycie (g/h)
240,1
61,9
Typ dyszy (1/100 mm)
86
33
ID dyszy
574287
Rodzaj gazu, ciśnienie
Palnik piekarnika
(termostat)
Palnik
piekarnika
(kurek)
Palnik grilla
Liczba Wobbego
max
min
max
min
Gaz ziemny H
Wo=45,7÷54,7 MJ/ m
3
,
Gaz ziemny E,
Gaz ziemny E+
Wo=40,9÷54,7 MJ/ m
3
G20, p=20 mbar
Znamionowe
obciążenie cieplne (kW)
3,0
0,8
3,0
0,8
2,2
Zużycie (l/h)
285,6
76,2
285,6
76,2
209,6
Typ dyszy (1/100 mm)
117Y
33
117Y
33
108Y
ID dyszy
568171
568171
568173
Gaz płynny 3B/P
Wo=72,9÷87,3 MJ/m
3
G30, p=37 mbar
Znamionowe
obciążenie cieplne (kW)
3,0
0,8
3,0
0,8
2,2
Zużycie (g/h)
218,3
58,2
218,3
58,2
160,1
Typ dyszy (1/100 mm)
80
33
80
33
70
ID dyszy
574466
574466
574476
Śruby do regulacji gazu płynnego są fabrycznie zainstalowane i ustawione na rodzaj gazu, którego dotyczą
fabryczne ustawienia domyślne.
Przy przezbrajaniu urządzenia na inny rodzaj gazu śrubę regulacyjną należy dokręcić lub odkręcić, tak by ustawić
wymagany przepływ gazu (nie odkręcać śruby regulacyjnej więcej niż 1,5 obrotu).
Moc palnika jest oznaczona górną wartością kaloryczną Hs.
Podłączenie do instalacji gazowej i przezbrojenie na inny rodzaj gazu może wykonać
upoważniony przez dystrybutora gazu specjalista lub autoryzowany serwisant!
Zastrzegamy sobie prawo do zmian i błędów w instrukcji obsługi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Gorenje G5112SJ Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla