PL 15
metalowymi blaszkami. Dopilnować, by słoiki miały
ten sam rozmiar i tę samą zawartość oraz były
szczelnie zamknięte.
Nalać do głębokiej blachy 1 litr gorącej wody (o
temperaturze ok. 70°C) i umieścić w blasze 6
jednolitrowych słoików. Wsunąć blachę w drugą
prowadnicę piekarnika.
Obserwować żywność w czasie konserwowania,
gotując ją, dopóki płyn w słoikach nie zacznie
gotować się (w pierwszym słoiku nie pojawią się
pęcherzyki).
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA Z
WENTYLATOREM
Program przeznaczony do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast, do rozmrażania oraz suszenia owoców
i warzyw. Przed włożeniem żywności do rozgrzanego
piekarnika odczekać aż światło zgaśnie po raz
pierwszy. Dla uzyskania jak najlepszych rezultatów
piec tylko na jednej półce (na jednym poziomie).
Piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany. Używać
drugiej lub czwartej prowadnicy licząc od dołu.
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza w tym trybie odbywa się przy
wyłączonych grzałkach.
Rozmrażane mogą być ciastka z gęstą śmietaną lub
śmietaną na bazie masła, ciastka i wypieki, chleb i
bułki oraz mrożonki owocowe.
W większości przypadkach zaleca się wyjęcie
żywności z opakowania (nie zapomnieć o usunięciu
wszelkich metalowych zacisków lub klipsów).
W połowie czasu rozmrażania fragmenty żywności
trzeba przewrócić na drugą stronę, pomieszać, a w
przypadku, gdy uległy zmrożeniu, rozdzielić.
PODGRZEWACZ TALERZY
Program ten służy do podgrzewania elementów
zastawy (talerzy, filiżanek) przed podaniem w nich
żywności, tak by utrzymać jej ciepłotę przez dłuższy
czas.
POWOLNE PIECZENIE
(GENTLEBAKE)
Funkcja umożliwia delikatne, powolne i równomierne
pieczenie, dlatego jedzenie pozostaje miękkie i
soczyste. Zaleca się do pieczenia mięsa i ryb na
jednym poziomie.
Wsunąć blachę w drugą prowadnicę piekarnika.
AQUA CLEAN
Energię cieplną emituje wyłącznie grzałka znajdująca
się w dolnej ściance piekarnika. Program ten służy do
usuwania z piekarnika zanieczyszczeń i resztek
żywności. Czas trwania programu: 30 minut.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Upewnić się, że urządzenie zostało
wyłączone z prądu, i poczekać aż
urządzenie ostygnie.
Bez odpowiedniego nadzoru dzieci nie powinny
czyścić urządzenia lub wykonywać jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych.
Powłoka aluminiowa (palnik gazowy)
Do czyszczenia aluminiowej powłoki stosować
przewidziane do takich powierzchni płynne i
pozbawione właściwości ściernych środki czystości.
Nałożyć środek czystości na mokrą szmatkę i
oczyścić nią powierzchnię. Następnie przepłukać
powierzchnię wodą. Nie stosować środka czystości
bezpośrednio na powłokę aluminiową. Nie używać
środków czystości lub gąbek o właściwościach
ściernych.
Powierzchnie aluminiowe nie powinny mieć
kontaktu ze środkami do czyszczenia piekarników w
aerozolu, ponieważ mogłoby to spowodować
widoczne i trwałe uszkodzenia.
Przód obudowy ze stali nierdzewnej
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia tej powierzchni stosować wyłącznie
delikatne detergenty (mydliny) i miękką gąbkę, która
nie porysuje wykończenia. Nie stosować środków
czystości o właściwościach ściernych lub
zawierających rozpuszczalniki, ponieważ mogłyby
one uszkodzić powłokę obudowy.
Powierzchnie lakierowane i elementy plastikowe
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia pokręteł i przycisków, rączek drzwi,
naklejek i tabliczek znamionowych nie stosować
środków czystości lub materiałów czyszczących o
właściwościach ściernych oraz środków czystości
zawierających alkohol lub na bazie alkoholu. Aby
uniknąć uszkodzenia powierzchni, wszelkie
zabrudzenia usuwać natychmiast miękką szmatką
nie posiadającą właściwości ściernych i niewielką
ilością wody.
Można także stosować środki czystości i materiały
czyszczące przeznaczone do takich powierzchni
zgodnie z instrukcjami ich producentów.
Powierzchnie emaliowane (piekarnik, płyta
kuchenki)
Czyścić przy pomocy wilgotnej gąbki z detergentem.
Tłuste plamy można usuwać przy pomocy ciepłej
wody i specjalnego detergentu do emalii. Do
czyszczenia powierzchni emaliowanych nigdy nie
używać środków o właściwościach ściernych
nieodwracalnie uszkadzających powierzchnię
urządzenia.