Gorenje MEK301SB Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WOLNOSTOJĄCEJ
KUCHENKI KOMBI
PL
gorenje
www.gorenje.com
MEK301SB
PL 1
Dziękujemy Państwu za Państwa zaufanie i
zakup naszego urządzenia.
Celem niniejszej szczegółowej instrukcji obsługi
jest ułatwienie korzystania z tego produktu.
Instrukcja powinna umożliwić możliwie jak
najszybsze zapoznanie się ze swoim nowym
urządzeniem.
Proszę upewnić się, że otrzymali Państwo
urządzenie w stanie nieuszkodzonym. W
przypadku stwierdzenia uszkodzenia w
transporcie proszę skontaktować się ze
sprzedawcą, gdzie nabyli Państwo urządzenie,
lub z regionalnym dystrybutorem, który je
dostarczył.
Instrukcja ta jest ważna tylko wówczas, gdy na
urządzeniu umieszczony jest symbol kraju. Jeśli
na urządzeniu jest BRAK symbolu kraju proszę
sprawdzić w instrukcji technicznej, w jaki sposób
urządzenie należy wyregulow, by spełniało ono
obowzujące w danym kraju wymagania
eksploatacyjne.
Urządzenie należy podłączyć zgodnie z
obowzującymi przepisami i można je
eksploatować wyłącznie w dobrze wentylowanych
pomieszczeniach. Przed przystąpieniem do
podłączenia lub eksploatacji urządzenia proszę
zapoznać się z treścią instrukcji.
Instrukcja jest także dostępna na naszej stronie
internetowej:
http://www.gorenje.com
Ważna informacja
Wskazówka, uwaga
GORENJE gospodinjski aparati, d.o.o.
Partizanska cesta 12
SI-3320 Velenje, SLOVENIA
PL 2
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
DOKŁADNIE ZAPOZNAĆ SIĘ ZE WSKAZÓWKAMI I ZACHOWAĆ
JE DO PÓŹNIEJSZEGO WYKORZYSTANIA.
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku od lat 8
wzwyż oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub
umysłowej lub bez doświadczenia i przeszkolenia, o ile one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego
korzystania z urządzenia i uświadomią sobie one związane z tym
niebezpieczeństwa. Nie pozwalać na to, by urządzeniem bawiły się
dzieci. Dzieciom bez nadzoru nie wolno powierzać wykonywania
zadań z zakresu czyszczenia i konserwacji zastrzeżonej dla
użytkownika.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i niektóre z odsłoniętych jego części
mogą się w trakcie eksploatacji bardzo nagrzewać. Proszę uważać,
by nie dotknąć elementów grzejnych. Należy nie pozwalać zbliżać się
do urządzenia dzieciom w wieku poniżej 8 lat, chyba że pod stałym
nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Odsłonięte części urządzenia mogą się w czasie
eksploatacji bardzo nagrzewać. Należy nie pozwalać zbliżać się do
piekarnika małym dzieciom.
OSTRZEŻENIE: Zagrożenie pożarem: Nie przechowywać na
powierzchniach kuchenki żadnych przedmiotów.
OSTROŻNIE: Proces gotowania wymaga nadzoru. Krótkotrwały
proces gotowania musi być nadzorowany przez cały czas.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie na kuchence bez nadzoru z
wykorzystaniem tłuszczu lub oleju może być niebezpieczne i wywołać
pożar. NIGDY nie próbować gasić pożaru wodą, lecz wyłączyć
urządzenie, a następnie nakryć płomień np. pokrywką lub kocem
przeciwpożarowym.
PL 3
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do wymiany żarówki, upewnić
się, że urządzenie zostało wyłączone z prądu, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym.
Aby uniknąć przegrzania, urządzenia nie wolno montować za
ozdobnymi drzwiami.
OSTRZEŻENIE: W razie knięcia powierzchni wyłączyć
urządzenie, aby uniknąć możliwości porażenia prądem elektrycznym.
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika lub ewentualnie
szkła zamocowanych na zawiasach pokryw kuchenki nie używać
silnych środków czyszczących o właściwościach ściernych lub
ostrych skrobaków metalowych, ponieważ mogłyby one porysować
powierzchnię, a w konsekwencji doprowadzić do rozbicia szkła.
Nie używać do czyszczenia urządzenia odkurzaczy parowych lub
wysokociśnieniowych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
porażenia prądem elektrycznym.
Urządzenie nie jest przeznaczone do tego, by było sterowane przy
pomocy zewnętrznych programatorów czasowych lub oddzielnego
układu zdalnego sterowania.
OSTRZEŻENIE: Używać wyłącznie osłon kuchenki
zaprojektowanych przez producenta urządzenia, wskazanych
przez producenta w instrukcji obsługi lub wbudowanych w
urządzenie. Stosowanie nieodpowiednich oon grozi wypadkiem.
Urządzenie jest przeznaczone do tego by postawić je bezpośrednio
na podłodze, bez żadnych wsporników lub cokołów.
W razie uszkodzenia kabla zasilającego musi zostać on wymieniony
dla uniknięcia niebezpieczeństwa przez producenta, jego serwisanta
lub osoby o podobnych kwalifikacjach.
Przed podniesieniem pokrywy upewnić się, że jest ona czysta i nie
ma na niej żadnych rozlanych płynów. Pokrywa może mieć
polakierowaną lub szklaną powierzchnię. Możnazamknąć dopiero
po całkowitym wystygnięciu stref gotowania.
PL 4
OSTROŻNIE: Niniejsze urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
przyrządzania żywności. Nie wolno go wykorzystywać do innych
celów, np. do ogrzewania pomieszczenia.
Urządzenie może podłączyć wyłącznie upoważniony przez gazownię
lub autoryzowany serwis fachowiec. Puszkę zaciskową (miejsce
podłączenia kabla zasilającego) chronić pokrywą puszki zaciskowej,
patrz wyposażenie. Należy przestrzegać wszelkich obowiązujących
przepisów i warunków technicznych miejscowego dystrybutora gazu
dotyczących podłączenia do sieci gazowej.
Z wykonywaniem nieuprawnionych czynności serwisowych i
naprawczych może wiązać się ryzyko wybuchu, porażenia prądem
elektrycznym i zwarcia, a w konsekwencji obrażeń ciała i
uszkodzenia urządzenia. Czynności tego typu może wykonywać
wyłącznie upoważniony do tego fachowiec.
Przed przystąpieniem do montażu upewnić się, że urządzenie
zostało wyregulowane (rodzaj i ciśnienie gazu) zgodnie z warunkami
lokalnego dystrybutora gazu.
Parametry eksploatacyjne urządzenia podane na etykiecie (lub
tabliczce znamionowej).
Urządzenia nie podłącza się do wyciągu produktów spalania. Należy
je zamontować i podłączyć zgodnie z aktualnie obowiązującymi
przepisami instalacyjnymi. Szczególną uwagę należy zwrócić na
stosowne wymagania dotyczące wentylacji.
OSTROŻNIE: Korzystaniu z gazowego urządzenia kuchennego
towarzyszy wydzielanie się w pomieszczeniu, w którym jest ono
zamontowane, ciepła, wilgoci i produktów spalania. Upewnić się, że
kuchnia posiada odpowiedn wentylację, zwłaszcza w czasie
korzystania z urządzenia: nie zakrywać naturalnych otworów
wentylacyjnych lub zamontować mechaniczne urządzenie
wentylacyjne (wyciąg mechaniczny).
PL 5
OSTROŻNIE: Możliwość przewrócenia się.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć przewrócenia
się urządzenia, konieczne okazać się może
zamontowanie elementów stabilizujących.
Patrz instrukcja montażu.
Długotrwałe, intensywne korzystanie z urządzenia może wymagać
dodatkowej wentylacji, np. otwarcia okna, lub skuteczniejszej
wentylacji, np. zwiększenia poziomu ewentualnej wentylacji
mechanicznej.
To jest urządzenie grupy 1 i 2/1. Jeśli urządzenie zostanie ustawione
w rzędzie, to może dotykać sąsiednich szafek z obu stron. Z jednej
strony w odległości co najmniej 10 cm od urządzenia znajdować się
może wysoka szafka (wyższa od urządzenia). Z drugiej strony można
postawić jedynie szafkę tej samej wysokości.
Zwrócić uwagę na prawidłowe rozmieszczenie elementów palników.
Nie instalować urządzenia w pobliżu silnych źródełciepła takich jak
piecyki na paliwo stałe, ponieważ wysokie temperatury panujące w
ich pobliżu mogłyby doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Jeśli nie zamierza się używać palników przez dłuższy okres czasu
(np. w czasie urlopu) zamknąć główny zawór wlotowy.
Przytrzaśnięcie w drzwiczkach piekarnika kabli zasilających innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu tego urządzenia może
powodować uszkodzenie tych kabli, a to z kolei może doprowadzić
do powstania zwarcia. Dlatego też względem kabli zasilających
innych urządzeń należy zachować bezpieczny odstęp.
PL 6
W przypadku stwierdzenia usterki instalacji gazowej lub wyczucia
ulatniającego się gazu w pomieszczeniu:
natychmiast odciąć dopływ gazu lub zamknąć butlę z gazem;
zgasić wszelkie źródła otwartego ognia, w tym produkty tytoniowe;
nie włączać i nie wyłączać żadnych urządzeń elektrycznych (łącznie
ze światłami);
dokładnie wywietrzyć pomieszczenie – otworzyć okna;
natychmiast skontaktować się z punktem serwisowym lub
autoryzowanym dystrybutorem gazu ziemnego.
Nie wyklejać ścian piekarnika folią aluminiową i nie umieszczać na
dnie piekarnika blach lub innych naczyń. Folia aluminiowa
uniemożliwiałaby cyrkulację powietrza w piekarniku, utrudniałaby
pieczenie i zniszczyłaby emaliową powłokę.
Drzwiczki piekarnika bardzo się w trakcie eksploatacji nagrzewają.
Jako dodatkowe zabezpieczenie zamontowane jest trzecie szkło
obniżające temperaturę powierzchni zewnętrznej (tylko w niektórych
modelach).
Nadmierne obciążanie zawiasów drzwiczek piekarnika może
spowodować ich uszkodzenie. Nie kłaść ciężkich garnków na otwarte
drzwiczki piekarnika i nie opierać o otwarte drzwiczki piekarnika w
czasie jego czyszczenia w środku. Nigdy nie stawać na otwartych
drzwiczkach piekarnika, ani nie pozwalać dzieciom, by na nich
siadały.
Uważać, by otwory wentylacyjne nigdy nie były zakryte lub w
jakikolwiek inny sposób niedrożne.
W razie usterki wentylatora chłodzącego nie używ urządzenia,
wyłączyć je i wezwać technika serwisowego.
UWAGA: Jeżeli urządzenie posiada płytę grzewczą wykonaną ze
szkła lub ceramiki, w razie rozbicia:
natychmiast zamknąć doprowadzenie paliwa do palników a
elektryczne elementy grzewcze i urządzenia odłączyć od zasilania;
nie dotykać powierzchni urządzenia;
nie używać urządzenia.
PL 7
Urządzenie należy podłączyć kablem 5 x 1,5 mm
2
oznaczonym
symbolem H05VV-F5G1,5 lub lepszym. Kabel musi zostać
zainstalowany przez serwisanta lub oso o podobnych
kwalifikacjach.
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji zgodnej z
obowiązującymi przepisami.
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji posiadającej
wbudowany mechanizm rozłączający. Stałą instalację należy
wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami.
PRZED PODŁĄCZENIEM URZĄDZENIA
Przed przystąpieniem do podłączenia urządzenia dokładnie zapoznać się
z instrukcją obsługi. Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszczeń
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego podłączenia lub
eksploatacji urządzenia.
PL 8
POKRYWA URZĄDZENIA
Przed podniesieniem pokrywy upewnić się, że jest
ona czysta i nie ma na niej żadnych rozlanych
płynów. Pokrywa może mieć polakierowaną lub
szklaną powierzchnię. Można ją zamknąć dopiero po
całkowitym wystygnięciu stref gotowania.
Nie zamykać pokrywy, kiedy jest zapalony palnik!
Umieszczony na produkcie lub jego
opakowaniu symbol wskazuje na to, że
w przypadku nagrzania się szklane
pokrywy mogą pęknąć.
Przed zamknięciem pokrywy wyłączyć wszystkie
palniki.
SZUFLADA URZĄDZENIA
Nie przechowywać w szufladzie
piekarnika żadnych przedmiotów
łatwopalnych, wybuchowych, lotnych
lub wrażliwych na temperaturę (takich
jak papier, obrusy, reklamówki, środki
czyszczące lub detergenty i aerozole) ponieważ
mogłyby one się w czasie pracy piekarnika
zapalić i wywołać pożar.
WYPOSAŻENIE I AKCESORIA
PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
DRUCIANE PROWADNICE
Druciane prowadnice umożliwiają przyrządzanie
żywności na czterech poziomach.
Eksploatacja urządzenia jest bezpieczna zarówno z
jak i bez prowadnic blach.
WYCIĄGANE PROWADNICE
TELESKOPOWE
Dla poziomu 2, 3 i 4 można zamontować wyciągane
prowadnice teleskopowe. Prowadnice mogą b
wyciągane całkowicie lub częściowo.
WYBRZUSZENIA
Piekarnik ma wytłoczone boczne rowki na czterech
poziomych do umieszczenia rusztu i blach do
pieczenia.
WYŁĄCZNIK W DRZWICZKACH
PIEKARNIKA
Jeśli w czasie przyrządzania żywności drzwiczki
piekarnika zostaną otwarte, wyłącznik wyłącza
podgrzewanie piekarnika i wentylator. Zamknięcie
drzwiczek powoduje ponowne włączenie grzałek.
WENTYLATOR CHŁODZĄCY
Urządzenie jest wyposażone w wentylator, który
chłodzi obudowę urządzenia i jego panel sterowania.
Wentylator chłodzący pracuje podczas pracy
piekarnika.
Urządzenie i niektóre z jego
odsłoniętych części wykazują tendencję
do nagrzewania się w czasie gotowania
i pieczenia. Używać rękawic
żaroodpornych.
RUSZT
Ruszt wyposażony jest w zatrzask
zabezpieczający, dlatego też przy wysuwaniu rusztu z
piekarnika podnieść go z przodu lekko do góry.
Ruszt lub blachę należy zawsze wsuwać w
wyżłobienia pomiędzy dwoma metalowymi profilami.
W przypadku wysuwanych prowadnic teleskopowych
najpierw należy wysunąć prowadnice jednego
poziomu i położyć na nie ruszt lub blachę, a następnie
możliwie jak najdalej wsunąć je ręką.
Zamknąć drzwiczki piekarnika po całkowitym
wsunięciu prowadnic teleskopowych do środka.
Wyposażenie do pieczenia może w czasie
nagrzewania zmienić kształt, co nie wpływa na jego
funkcjonalność. Po ochłodzeniu powróci ono do stanu
pierwotnego.
PRZYCISKI PUSH PULL
(w zależności od modelu)
Delikatnie nacisnąć przycisk, aby wysunął się z
panelu do obsługi.
Przyciski można wcisnąć z powrotem do panelu
do obsługi tylko wtedy, kiedy w zerowej
pozycji.
PL 9
JEDNOSTKA STERUJĄCA
(w zależności od modelu)
1. tylne lewe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
2. przednie lewe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
3. przednie prawe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
4. tylne prawe pokrętło strefy gotowania
(palnik gazowy)
5. pokrętło wyboru systemu przyrządzania żywności
6. pokrętło temperatury piekarnika
7. Kontrolka pracy (żółta). Sygnalizuje, że piekarnik
jest włączony.
8. Kontrolka piekarnika (czerwona). Kontrolka
świeci, i jak tylko piekarnik osiągnie nastawioną
temperaturę, zgaśnie.
ZASADY KORZYSTANIA Z
URZĄDZENIA
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA PO RAZ
PIERWSZY
Po odebraniu urządzenia usunąć z piekarnika
wszystkie elementy, w tym wyposażenie
transportowe.
Wszystkie akcesoria i przybory przeczyścić ciepłą
wodą i normalnym detergentem. Nie używać środków
czystości o właściwościach ściernych.
Jeśli płyta grzejna posiada konwencjonalne strefy
gotowania, na 3 do 5 minut włączyć ich maksymalną
moc bez stawiania na nich żadnych naczyń. W miarę
podgrzewania się stref gotowania, na powierzchni
płyty grzejnej pojawić się może niewielki dym. W ten
sposób wykończenie stref gotowania osiąga swoją
maksymalną wytrzymałość.
Pierwszemu rozgrzewaniu się piekarnika
towarzyszyć będzie charakterystyczny zapach
nowego urządzenia. W czasie pierwszego
uruchomienia przewietrzyć dobrze pomieszczenie.
PŁYTA GRZEJNA
PŁYTY KONWENCJONALNE
Upewnić się, że strefa gotowania i dno naczynia są
czyste i suche. Pozwoli to na lepsze przewodzenie
ciepła i zapobiegnie uszkodzeniu powierzchni
grzejnej.
Nadmiernie rozgrzany tłuszcz i olej w strefach
gotowania mogą zapalić się. Dlatego też
zachowywać ostrożność, gdy smaży się na
tłuszczu lub oleju, i zawsze kontrolować proces
przyrządzania żywności.
Nigdy nie stawiać w strefach gotowania mokrych
naczyń lub zaparowanych pokrywek. Wilgoć może
doprowadzić do uszkodzenia stref gotowania.
Nie studzić rozgrzanych naczyń stawiając je w
strefach gotowania, z których się nie korzystało,
ponieważ gromadzące się pod spodem naczynia
skropliny mogą sprzyjać powstawaniu korozji.
Przekręcić pokrętło w celu włączenia strefy
gotowania. Można ustawić 1 z 6 poziomów mocy
grzejnej strefy gotowania.
Na 3 do 5 minut przed zakończeniem procesu
przyrządzania żywności wyłączyć stre gotowania,
aby zaoszczędzić energię poprzez wykorzystanie
ciepła resztkowego.
Szybkie strefy gotowania (tylko w niektórych
modelach) mogą pracować z większa mocą niż
zwykłe strefy gotowania, co oznacza, że mo się
szybciej nagrzewać. Stefy te są oznaczone w ten
sposób, że mają w środku czerwoną kropkę. Wskutek
wielokrotnego podgrzewania i czyszczenia kropka ta
może zniknąć.
Długotrwałe korzystanie z naczyń
żeliwnych może spowodować
odbarwienia powierzchni naczynia i
krawędzi strefy gotowania. W takim
przypadku gwarancja nie obejmuje
serwisu.
WSKAZÓWKA DOTYCZĄCA NACZ
Używać naczyń wysokiej jakości z płaskim i
stabilnym dnem.
Średnica dna garnka i strefy gotowania powinny
być takie same.
Naczynia z hartowanego szkła o specjalnie
szlifowanym dnie mogą być stosowane na strefach
gotowania, jeśli ich średnica nie jest większa od
średnicy stref gotowania. Wskutek naprężeń
termicznych naczynia o większej średnicy mogą
popękać.
Pilnować, by garnek lub rondel znajdował się w
środku strefy gotowania.
Korzystając z szybkowaru obserwować go, dopóki
nie zostanie uzyskane odpowiednie ciśnienie.
Najpierw ustawić maksymalną moc strefy
gotowania, a następnie, postępując zgodnie z
instrukcją producenta szybkowaru, w
odpowiednim czasie zmniejszyć moc grzejną
strefy gotowania.
PL 10
Upewnić się, że w szybkowarze, garnku lub innym
naczyniu znajduje się wystarczająca ilość płynu.
Ze względu na przegrzanie postawienie pustego
garnka w strefie gotowania może spowodować
uszkodzenie zarówno garnka jak i strefy
gotowania.
Korzystając ze specjalnych naczyń należy
przestrzegać instrukcji ich producentów.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
ENERGOOSZCZĘDNOŚCI
Garnki i ich dna powinny mieć taką samą średnicę
co strefa gotowania. Jeśli garnek lub rondel będzie
za mały, część energii cieplej ucieknie, a strefa
gotowania ulegnie uszkodzenia.
Jeśli nie przeszkadza to w gotowaniu, używać
pokrywki.
Wielkość naczynia powinna bdostosowana do
ilości żywności. Gotowanie niewielkiej ilości
żywności w dużym garnku lub rondlu powoduje, że
ucieka jeszcze więcej energii.
Jeśli przyrządzenie danego dania jest długotrwałe,
używać szybkowaru.
Warzywa, ziemniaki, itp. można gotować w
mniejszej ilości wody. Nie ma to wpływu na jakość
ugotowania, o ile garnek będzie szczelnie
zamknięty pokrywką. Po doprowadzeniu wody do
wrzenia zmniejsz poziom ciepła, tak by był on
wystarczający do utrzymania gotowania na
wolnym ogniu.
PŁYTA KUCHENKI
PALNIKI GAZOWE
Aby obsmażyć żywność, najpierw ustawić
maksymalną moc palnika, a następnie
kontynuować smażenie przy minimalnej mocy.
W niektórych modelach palniki kuchenki
wyposażone w termoelektryczne urządzenia
zabezpieczające. Gdy płomień palnika gaśnie
(wskutek wykipienia, przeciągu, itp.), dopływ gazu
zostaje automatycznie odcięty. Wyeliminowane
zostaje wszelkie prawdopodobieństwo wydostania
się gazu do pomieszczenia.
Koronę palnika zawsze dokładnie zakrywać
nakrywką. Pamiętać o tym, że otwory w koronie
palnika nigdy nie mogą być zablokowane.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE NACZYŃ
Wybór odpowiednich naczyń pozwala na
optymalny czas gotowania i zużycie gazu.
Najważniejsza w tym względzie jest średnica
naczynia.
Jeśli garnek lub naczynie jest za małe, to zostanie
ono uszkodzone przez płomienie wychodzące
poza krawędzie jego denka. Poza tym zużycie
gazu będzie większe.
Jeśli garnek lub naczynie jest za duże, brak jest
wystarczającej ilości powietrza i spalanie jest mniej
wydajne.
Reduktor kuchenki gazowej (tylko w niektórych
modelach). Reduktora kuchenki gazowej ywać
przy gotowaniu w naczyniach o mniejszej średnicy.
Postawić go na ruszcie nad palnikiem pomocniczym.
Rodzaj palnika
Duży (3,0 kW)
Normalny (1,9 kW)
Pomocniczy (1,0 kW)
ZAPALANIE I DZIAŁANIE PALNIKÓW
Zawsze przed jego obróceniem nacisnąć
pokrętło.
Poziom mocy jest zaznaczony na pokrętłach przy
pomocy symbolu dużego i małego płomienia.
PL 11
Obracając pokrętłem zmienić jego położenie z
dużego ( )na mały płomień ( )i z powrotem. Oba
symbole płomieni wyznaczają zakres roboczy.
Nie zaleca się ustawień pomiędzy ( ) i ( )Płomień
w tym zakresie jest nie stabilny i może zgasnąć.
Aby wyłączyć palnik, obracając pokrętłem w
prawo ustawić je w pozycji ( ).
Zapłon przy użyciu jednej ręki
Aby zapalić palnik gazowy, wcisnąć odpowiadające
mu pokrętło i obracając nim ustawić je w
maksymalnym położeniu. Świeca zapłonowa
wytworzy iskrę elektryczną i gaz zapali się.
Zapłon przy użyciu dwóch rąk
Aby zapalić palnik gazowy, wcisnąć odpowiadające
mu pokrętło i obracając nim ustawić je w
maksymalnym położeniu. Nacisnąć przycisk świecy
zapłonowej. Świeca zapłonowa wytworzy isk
elektryczną i gaz zapali się.
Zapłon elektryczny działa jedynie wówczas,
gdy kabel zasilający podłączony jest do sieci
elektrycznej. Jeśli zapłon elektryczny nie działa ze
względu na przerwę w dostawie prądu lub
zawilgocenie świec zapłonowych, gaz w dalszym
ciągu można zapalić przy użyciu zapałki lub
zapalniczki.
Po zapaleniu przytrzymać pokrętło przez ok. 5
kolejnych sekund w pozycji wciśniętej aż do
ustabilizowania się płomienia.
Jeśli zapłon palnika nie nastąpi w ciągu
15 sekund, zamknąć go i odczekać co
najmniej 1 minutę. Następnie
powtórzyć procedurę zapłonu.
Jeśli płomień palnika zgaśnie (bez względu na
przyczynę), to zamknąć palnik i przed kolejną
próbą jego zapalenia odczekać 1 minutę.
PIEKARNIK
WYBÓR SYSTEMU PRZYRZĄDZANIA
Piekarnik obuguje się pokrętłem “przełącznik funkcji
piekarnika“ do nastawiania funkcji, oraz pokrętłem
“nastawienie temperatury“ do nastawiania
temperatury.
Obracając pokrętłem (w lewo i w prawo) wybrać
system przyrządzania (patrz tabela programów) ((w
zależności od modelu).
Ustawienia można zmieniać także w czasie
pracy
.
NASTAWIENIE TEMPERATURY
PIEKARNIKA
Nastawienie temperatury można zmieniać obracając
pokrętłem termostatu w prawo w zakresie 50 -
275°C. Obracając w lewo obniża się temperaturę.
W razie przekręcenia pozycji zerowej siłą
dojdzie do uszkodzenia termostatu!
WYŁĄCZANIE PIEKARNIKA
POKRĘTŁO SELEKTORA SYSTEMU
PRZYRZĄDZANIA ustawić w pozycji „0".
PL 12
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
50-275
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta służy do możliwie jak
najszybszego rozgrzania
piekarnika do żądanej
temperatury. Nie jest ona
przeznaczona do przyrządzania
żywności. Proces podgrzewania
kończy się z chwilą, gdy piekarnik
rozgrzeje się do żądanej
temperatury.
200
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki w dolnej i górnej ściance
piekarnika wytwarzają energię
cieplną, która rozchodzi się
równomiernie po całym wnętrzu
piekarnika. Ciast i mięs nie można
piec z użyciem tylko jednej grzałki.
180
GRZAŁKA W GÓRNEJ ŚCIANCE
Energię cieplną na żywność
rozprowadza wyłącznie grzałka
umieszczona w górnej ściance
piekarnika. Używać jej do
przyrumieniania potrawy od góry
(końcowego przyrumieniania).
180
GRZAŁKA W DOLNEJ ŚCIANCE
Energię cieplną na żywność
rozprowadza wyłącznie grzałka
umieszczona w dolnej ściance
piekarnika. Używać jej do
przyrumieniania potrawy od dołu.
230
GRILL
Włączona jest wyłącznie grzałka
grilla będąca częścią większego
zestawu do grillowania. Systemu
tego używa się do grillowania małej
ilości jednostronnych kanapek lub
kiełbasek do piwa oraz do
przyrządzania tostów.
230
DUŻY GRILL
Włączona jest górna grzałka i
grzałka grilla. Energię cieplną
emituje bezpośrednio grzałka grilla
zainstalowana w górnej ściance
piekarnika. Dla zwiększenia efektu
podgrzewania włącza się także
górna grzałka. Kombinacja ta służy
do grillowania niewielkiej ilości
jednostronnych kanapek, mięsa i
kiełbasek do piwa oraz do
przyrządzania tostów.
170
GRILL Z WENTYLATOREM
Włączona jest grzałka grilla i
wentylator. Kombinacja ta służy do
grillowania mięsa oraz do
jednostronnego pieczenia
większych kawałków mięsa lub
drobiu. Nadaje się także do
przyrządzania dań au gratin i
przyrumieniania na chrupiącą
skórkę.
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
170
GRZAŁKA W GÓRNEJ ŚCIANCE I
WENTYLATOR
Włączona jest górna grzałka
(znajdująca się w górnej ściance
piekarnika) oraz wentylator.
System ten uży do pieczenia
większych kawałków mięsa i
drobiu. Nadaje się także do
przyrządzania potraw au gratin.
200
GORĄCE POWIETRZE I
GRZAŁKA W DOLNEJ ŚCIANCE
Włączona jest dolna grzałka,
okrągła grzałka i wentylator
gorącego powietrza. Program
służy do pieczenia pizzy,
wilgotnych ciast, keksów, ciasta
drożdżowego i kruchego.
180
GORĄCE POWIETRZE
Włączona jest okrągła grzałka i
wentylator. Zamontowany w tylnej
ściance piekarnika wentylator
zapewnia ciągły obieg gorącego
powietrza wokół pieczeni lub
ciasta. Program ten uży do
pieczenia mięsa i ciast na kilku
poziomach równocześnie.
180
GRZAŁKA W DOLNEJ ŚCIANCE I
WENTYLATOR
Program służy do pieczenia
niewysokich ciast drożdżowych
oraz konserwowania owoców i
warzyw.
180
GRZAŁKA W GÓRNEJ I DOLNEJ
ŚCIANCE Z WENTYLATOREM
Włączone obie grzałki i
wentylator. Wentylator zapewnia
równomierny obieg gorącego
powietrza wewnątrz piekarnika.
Program służy do pieczenia piasta,
rozmrażania oraz suszenia
owoców i warzyw.
60
PODGRZEWACZ TALERZY
Program ten służy do
podgrzewania elementów zastawy
(talerzy, filiżanek) przed podaniem
w nich żywności, tak by utrzymać
jej ciepłotę przez dłuższy czas.
180
POWOLNE PIECZENIE *
Funkcja umożliwia delikatne,
powolne i równomierne pieczenie,
dlatego jedzenie pozostaje miękkie
i soczyste. Zaleca się do pieczenia
mięsa i ryb na jednym poziomie.
-
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza odbywa się bez
włączania grzałek. Włączony
zostaje wyłącznie wentylator.
Program uży do powolnego
rozmrażania zmrożonej żywności.
PL 13
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
70
AQUA CLEAN
Energię cieplną emituje wyłącznie
grzałka znajdująca się w dolnej
ściance piekarnika. Program ten
służy do usuwania z piekarnika
zanieczyszczeń i resztek
żywności. Czas trwania programu:
30 minut.
* Z funkcji tej korzysta się do określania klasy
efektywności energetycznej zgodnie z normą EN
60350-1.
OPISY SYSTEMÓW
Podgrzewanie pustego piekarnika wiąże się ze
zużyciem dużej ilości energii. Stąd też pieczenie kilku
rodzajów ciast lub pizz po kolei pozwoli zaoszczędzić
dużą ilość energii, ponieważ piekarnik będzie już
rozgrzany.
Używać ciemnych, czarnych silikonowych lub
emaliowych blach i tacek, ponieważ charakteryzują
się one bardzo dobrą przewodnością cieplną.
Jeśli korzysta się z pergaminu, upewnić się, że jest
on odporny na wysokie temperatury.
Podczas przygotowywania jedzenia w piekarniku
powstaje duża ilość pary, która odprowadzana jest
przez komin na tylnej ścianie urządzenia. Para może
ulec skropleniu na drzwiach lub pokrywie urządzenia
(w zależności od modelu). Jest to normalne zjawisko,
które nie wpływa na pracę urządzenia. Po
zakończeniu gotowania należy wytrzeć skropliny za
pomocą ścierki.
Aby zaoszczędzić energię poprzez wykorzystanie
nagromadzonego ciepła, wyłączyć piekarnik na ok.
10 minut przez zakończeniem przyrządzania posiłku.
Aby uniknąć skraplania (rosy), nie pozostawiać
żywności do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Poziomy prowadnic
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
We wszystkich trybach pracy oświetlenie piekarnika
włącza się automatycznie po wybraniu trybu pracy.
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta uży do możliwie jak najszybszego
rozgrzania piekarnika do żądanej temperatury. Tryb
ten nie jest przeznaczony do przyrządzania posiłków.
Pokrętło funkcji piekarnika ustawić w pozycji
szybkiego podgrzewania.
Ustawić żądaną temperaturę piekarnika przy
pomocy pokrętła regulacji temperatury.
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki umieszczone w dolnej i górnej ściance
piekarnika będą równomiernie emitować ciepło po
całym wnętrzu piekarnika. Ciasta i mięso można piec
wyłącznie na jednym poziomie.
Pieczenie mięsa
Używać garnków lub tacek pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Wypiek ciast
Używać tylko jednego poziomu i ciemnych tacek lub
blach. W blachach i tackach posiadających jasny
kolor ciasta będą słabiej przyrumienione, ponieważ
naczynia tego typu odbijają energię cieplną. Zawsze
stawiać blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę.
Wcześniejsze rozgrzanie piekarnika skróci czas
pieczenia.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DUŻY GRILL, GRILL
Do grillowania żywności na dużym grillu
wykorzystywane rna grzałka i grzałka grilla
znajdujące się w górnej ściance piekarnika.
Włączona jest wyłącznie grzałka grilla będąca
częścią większego zestawu do grillowania. (GRILL).
Rozgrzewać działającą na podczerwień grzałkę
(grilla) przez 5 minut.
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
grilla i dużego grilla wynosi 230°C.
Przez cały czas nadzorować proces pieczenia. Ze
względu na wysoką temperaturę mięso może szybko
przypalić się.
Na grzałce grilla piec można chrupiące kiełbaski o
niskiej zawartości tłuszczu, płaty mięsa i rybki (steki,
eskalopki, steki lub filety z łososia, itp.) lub tosty.
W przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie,
nasmarować go olejem, by zapobiec przywieraniu do
niego mięsa i włożyć ruszt w czwartą prowadnicę. W
pierwszą lub drugą prowadnicę wsunąć tackę
ociekową.
W przypadku grillowania na blasze, zadbać o to, by w
blasze znajdowała się wystarczająca ilość płynu
zapobiegająca przypalaniu. W czasie pieczenia
przewracać mięso na drugą stronę.
Po zakończeniu grillowania przeczyścić piekarnik,
akcesoria i naczynia.
PL 14
W przypadku pieczenia pstrąga, poklepując rybę
wysuszyć do sucha papierowym ręcznikiem.
Doprawić od środka, posmarować olejem na
zewnątrz i położyć na ruszcie. W czasie grillowania
nie przewracać ryby na drugą stronę.
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika zamknięte.
W czasie grillowania grzałka grilla, ruszt i inne
akcesoria piekarnika bardzo się nagrzewają.
Dlatego też używać rękawic kuchennych i
szczypców do mięsa.
Pieczenie na obrotowym rożnie
(w zależności od modelu)
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
obrotowego rożna wynosi 230°C.
Umieścić wspornik rożna w trzeciej prowadnicy od
dołu, a do dolnej (pierwszej) prowadnicy włożyć
płaską blachę, która posłuży za tackę ociekową.
Nabić mięso na rożen i dokręcić śruby.
Uchwyt rożna umieścić na przednim wsporniku
rożna, a końcówkę włożyć w otwór po prawej stronie
tylnej ścianki piekarnika (otwór jest zabezpieczony
obrotową pokrywą).
Odkręcić uchwyt rożna i zamknąć drzwiczki
piekarnika.
Włączyć piekarnik i wybrać DUŻY GRIL.
Nie używać grilla w pozycji 4.
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika są zamknięte.
GRILL Z WENTYLATOREM
W tym trybie grzałka grilla i wentylator działają
równocześnie. Program przeznaczony do grillowania
mięsa, ryb i warzyw (Patrz opisy i wskazówki
dotyczące grillowania).
GORĄCE POWIETRZE I DOLNA
GRZAŁKA
Włączone dolna grzałka, okrągła grzałka i
wentylator gorącego powietrza. Program
przeznaczony do pieczenia pizzy, jabłeczników i
keksów (patrz opisy i wskazówki dotyczące górnej i
dolnej grzałki).
GORĄCE POWIETRZE
Włączone okrągła grzałka i wentylator.
Zamontowany w tylnej ścianki piekarnika wentylator
zapewnia ciągły obieg gorącego powietrza wokół
pieczeni lub wypieku.
Pieczenie mięsa
Używać garnków i blach pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Aby zapobiec przypalaniu się mięsa, zapewnić w
czasie pieczenia wystarczającą ilość płynu. W czasie
pieczenia przewracać mięso na drugą stronę.
Pieczeń będzie bardziej soczysta, jeśli zostanie
przykryta.
Wypiek ciast
Zaleca się wstępne rozgrzanie pieca.
Herbatniki i ciastka można piec na płytkich blachach
na kilku poziomach (na poziomie i 3) równocześnie.
Proszę zwrócić uwagę na to, że czas pieczenia może
się różnić, nawet przy zastosowaniu tych samych
blach. Herbatniki na górnej blasze mogą upiec się
szybciej niż herbatniki na dolnej blasze.
Zawsze kłaść blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę.
Dla zapewnienia równomiernego przyrumienienia
dopilnować, by herbatniki były tej samej grubości.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DOLNA GRZAŁKA I WENTYLATOR
Program służy do pieczenia niewysokich ciast
drożdżowych oraz konserwowania owoców i warzyw.
Używać drugiej prowadnicy od dołu i raczej płytkiej
blachy, aby umożliwić obieg gorącego powietrza nad
przyrządzanym daniem.
Konserwowanie
Przygotować przeznaczoną do konserwowania
żywność i słoiki w ten sam sposób co zwykle. Używać
słoików z gumowym pierścieniem uszczelniającym i
szklanym wieczkiem. Nie używać słoików z
gwintowanymi lub metalowymi pokrywkami lub
PL 15
metalowymi blaszkami. Dopilnować, by słoiki miały
ten sam rozmiar i samą zawartość oraz były
szczelnie zamknięte.
Nalać do głębokiej blachy 1 litr gorącej wody (o
temperaturze ok. 70°C) i umieścić w blasze 6
jednolitrowych oików. Wsunąć blachę w drugą
prowadnicę piekarnika.
Obserwować żywność w czasie konserwowania,
gotując ją, dopóki yn w oikach nie zacznie
gotować się (w pierwszym słoiku nie pojawią się
pęcherzyki).
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA Z
WENTYLATOREM
Program przeznaczony do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast, do rozmrażania oraz suszenia owoców
i warzyw. Przed włożeniem żywności do rozgrzanego
piekarnika odczekać światło zgaśnie po raz
pierwszy. Dla uzyskania jak najlepszych rezultatów
piec tylko na jednej półce (na jednym poziomie).
Piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany. Używać
drugiej lub czwartej prowadnicy licząc od dołu.
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza w tym trybie odbywa się przy
wyłączonych grzałkach.
Rozmrażane mogą być ciastka z gęstą śmietaną lub
śmietaną na bazie masła, ciastka i wypieki, chleb i
bułki oraz mrożonki owocowe.
W większości przypadkach zaleca się wyjęcie
żywności z opakowania (nie zapomnieć o usunięciu
wszelkich metalowych zacisków lub klipsów).
W połowie czasu rozmrażania fragmenty żywności
trzeba przewrócić na drugą stronę, pomieszać, a w
przypadku, gdy uległy zmrożeniu, rozdzielić.
PODGRZEWACZ TALERZY
Program ten uży do podgrzewania elementów
zastawy (talerzy, filiżanek) przed podaniem w nich
żywności, tak by utrzymać jej ciepłotę przez dłuższy
czas.
POWOLNE PIECZENIE
(GENTLEBAKE)
Funkcja umożliwia delikatne, powolne i równomierne
pieczenie, dlatego jedzenie pozostaje miękkie i
soczyste. Zaleca się do pieczenia mięsa i ryb na
jednym poziomie.
Wsunąć blachę w drugą prowadnicę piekarnika.
AQUA CLEAN
Energię cieplną emituje wyłącznie grzałka znajdująca
się w dolnej ściance piekarnika. Program ten służy do
usuwania z piekarnika zanieczyszczeń i resztek
żywności. Czas trwania programu: 30 minut.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Upewnić się, że urządzenie zostało
wyłączone z prądu, i poczekać
urządzenie ostygnie.
Bez odpowiedniego nadzoru dzieci nie powinny
czyścić urządzenia lub wykonywać jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych.
Powłoka aluminiowa (palnik gazowy)
Do czyszczenia aluminiowej powłoki stosować
przewidziane do takich powierzchni płynne i
pozbawione właściwości ściernych środki czystości.
Nałożyć środek czystości na mokrą szmatkę i
oczyścić nią powierzchnię. Następnie przepłukać
powierzchnię wodą. Nie stosować środka czystości
bezpośrednio na powłokę aluminiową. Nie używać
środków czystości lub gąbek o właściwościach
ściernych.
Powierzchnie aluminiowe nie powinny mieć
kontaktu ze środkami do czyszczenia piekarników w
aerozolu, ponieważ mogłoby to spowodować
widoczne i trwałe uszkodzenia.
Przód obudowy ze stali nierdzewnej
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia tej powierzchni stosować wyłącznie
delikatne detergenty (mydliny) i miękką gąbkę, która
nie porysuje wykończenia. Nie stosować środków
czystości o właściwościach ściernych lub
zawierających rozpuszczalniki, ponieważ mogłyby
one uszkodzić powłokę obudowy.
Powierzchnie lakierowane i elementy plastikowe
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia pokręti przycisków, rączek drzwi,
naklejek i tabliczek znamionowych nie stosować
środków czystości lub materiałów czyszczących o
właściwościach ściernych oraz środków czystości
zawierających alkohol lub na bazie alkoholu. Aby
uniknąć uszkodzenia powierzchni, wszelkie
zabrudzenia usuwać natychmiast miękką szmatką
nie posiadającą właściwości ściernych i niewielką
ilością wody.
Można także stosować środki czystości i materiały
czyszczące przeznaczone do takich powierzchni
zgodnie z instrukcjami ich producentów.
Powierzchnie emaliowane (piekarnik, płyta
kuchenki)
Czyścić przy pomocy wilgotnej gąbki z detergentem.
Tłuste plamy można usuwać przy pomocy ciepłej
wody i specjalnego detergentu do emalii. Do
czyszczenia powierzchni emaliowanych nigdy nie
używać środków o właściwościach ściernych
nieodwracalnie uszkadzających powierzchnię
urządzenia.
PL 16
Powierzchnie szklane
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika nie
używać silnych środków czyszczących o
właściwościach ściernych lub ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogłyby one doprowadzić do
pęknięcia powierzchni, a w konsekwencji rozbicia
szkła. Powierzchnie szklane czyścić specjalnymi
środkami do szkła, luster i okien.
CZYSZCZENIE KUCHENEK
Powierzchnie wokół stref gotowania czyścić gorącą
wodą z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
zmywania naczyń.
Do usuwania uporczywych zabrudzeń używać
nasączonego w detergencie zmywaka z wełny
stalowej. Następnie przepłukać i wytrzeć kuchenkę
do sucha.
Płyny zawierające sól, pozostałości po wykipieniu i
wilgoć mają niekorzystny wpływ na strefy gotowania.
Zawsze czyścić strefy gotowania.
Do utrzymania stref gotowania w dobrym stanie
używać zwykłych środków czyszczących i
dostępnych w handlu kondycjonerów. Jeśli strefa
gotowania jest trochę ciepła, środkowi czyszczącemu
łatwiej będzie dotrzeć do porów.
Pierścienie stref gotowania wykonane ze stali
nierdzewnej. Ze względu na działanie ciepła mogą
one po pewnym okresie czasu nabrać żółtawego
odcienia. Jest to normalne zjawisko fizyczne. Żółtawe
kropki można usuwać przy użyciu zwykłych środków
do czyszczenia metali. Do czyszczenia tych obwódek
nie nadają się agresywne akcesoria do czyszczenia
naczyń, ponieważ mogłyby one pozostawić po sobie
zarysowania.
PALNIK GAZOWY
Ruszt, powierzchnię kuchenki i elementy palników
można czyścić gorącą wodą z dodatkiem niewielkiej
ilości płynu do mycia naczyń. Nie używać do ich
czyszczenia zmywarki.
Termoogniwo i świecę zapłonową czyścić mięk
szczoteczką. Dla swojego prawidłowego działania
elementy te muszą być nieskazitelnie czyste.
Czyszczenia wymagają także korona i pokrywa
palnika. Sprawdzać, czy otwory w koronie palnika nie
zapchały się lub nie zostały zablokowane w inny
sposób. Po zakończeniu czyszczenia dokładnie
wysuszyć wszystkie części i prawidłowo zmontować
je ponownie. Krzywo założone części będą utrudniać
zapalenie palnika.
Pokrywki palników powleczone czarną
emalią. Ze względu na wysokie temperatury nie da
się uniknąć odbarwień, jednak nie ma to wpływu na
działanie palnika.
PIEKARNIK
Do czyszczenia ścianek piekarnika używać mokrej
gąbki z detergentem. Do usuwania trudnych do
zmycia zabrudzeń wżartych w ścian piekarnika
używać specjalnego detergentu do emalii. Po
zakończeniu czyszczenia dokładnie wytrzeć
piekarnik do sucha. Czyścić piekarnik tylko wtedy,
gdy całkowicie ostygnie. Nigdy nie stosować środków
o właściwościach ściernych, ponieważ mogłyby one
porysować emaliowaną powierzchnię.
Przybory do piekarnika (ruszt, garnek, itp.) myć
gąbką z detergentem lub w zmywarce. Do usuwania
trudnych do zmycia zabrudzeń lub śladów
przypalenia można używać także specjalnych
detergentów.
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA PRZY
UŻYCIU FUNKCJI AQUA CLEAN
Przekręcić pokrętło wyboru systemu przyrządzania
żywności w pozycję Aqua Clean . Ustawić
pokrętło temperatury w pozycji 70 °C.
Nalać do blachy 0,6 l wody i włożyć w dowolną
prowadnicę.
Po upływie 30 minut pozostałości żywności na
emaliowanych ściankach piekarnika zmiękną i będzie
je można łatwo usunąć wilgotną szmatką.
Z systemu Aqua Clean można
korzystać, gdy piekarnik całkowicie
ostygnie.
WYJMOWANIE I CZYSZCZENIE
WYCIĄGANYCH PROWADNIC
DRUCIANYCH I TELESKOPOWYCH
Do czyszczenia prowadnic używać wyłącznie
konwencjonalnych środków czystości.
Trzymając prowadnice od dołu wyciągnąć je w
kierunku środka piekarnika.
Wyjąć je z górnych otworów.
Wyciągane prowadnice nie
przeznaczone do mycia w zmywarce.
PL 17
INSTALACJA WKŁADÓW
KATALITYCZNYCH
Do czyszczenia używać wyłącznie zwykłych środków
czyszczących.
Zdemontować ruszty i teleskopowe wysuwane listwy
(w zależności od modelu).
Nasadzić wkłady katalityczne na ruszty. Górną część
rusztu wsunąć do górnych otworów “A“ wkładu
katalitycznego.
Włożyć ruszty z wkładem katalitycznym do górnych
otworów na ścianach bocznych piekarnika “A“.
Wcisnąć je do sprężynowego uchwytu w dolnej
części piekarnika “B“.
Nie myć wkładów katalitycznych w
zmywarce do naczyń.
WYMIANA ŻARÓWKI
Żarówka jest częścią eksploatacyjną, dlatego też nie
podlega gwarancji. Przed przystąpieniem do
wymiany żarówki wyjąć blach, ruszt i prowadnice.
Wyłączyć urządzenie z prądu!
Zdjąć osłonę żarówki i wyciągnąć lub odkręcić
żarówkę.
Lampa halogenowa: G9, 230 V, 25 W. (Zwya
żarówka E14, 230 V, 25 W - w zależności od modelu).
Aby nie skalecz się o wystające elementy
metalowe, użyć rękawic ochronnych.
ZAMYKANIE DRZWICZEK COMFORT
(w zależności od modelu)
Kuchenki wyposażone w nowe bezpieczne
zawiasy drzwiowe COMFORT. Gwarantują one
bardzo ciche i delikatne zamykanie drzwiczek
piekarnika.
W przypadku, gdy przy zamykaniu drzwi
użyta zostanie zbyt duża siła, działanie
systemu zostanie ograniczone lub ze
względów bezpieczeństwa system
zostanie pominięty.
BLOKADA DRZWICZEK
(w zależności od modelu)
Blokadę drzwiczek otwiera się lekko przesuwając ją
kciukiem w prawą stronę i pociągając równocześnie
drzwi do siebie.
Gdy drzwiczki piekarnika są zamknięte,
blokada drzwiczek automatycznie
powraca do swojej pozycji wyjściowej.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE
DRZWICZEK PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
1. Otworzyć drzwiczki piekarnika (aż do pozycji
skrajnej).
2. Obrócić stopy zawiasów drzwiczek (standardowe
zamykanie). W przypadku drzwiczek z zawiasami
COMFORT obrócić stopy o 90°.
3. Powoli zamknąć drzwiczki piekarnika, aż stopy
zapadną do zawiasu w listwach bocznych
drzwiczek. Pod kątem 15° (w stosunku do pozycji
zamkniętej drzwiczek) przymknąć drzwiczki i
wyciągnąć je z obu zawiasów urządzenia.
PL 18
Przed ponownym wstawieniem
drzwiczek zawsze skontrolować, czy
stopy zawiasów prawidłowo
umieszczone w listwach bocznych
drzwiczek. To zapobiegnie
gwałtownemu zamknięciu zawiasu,
który jest połączony z silną sprężyną.
Uwolnienie stopy grozi uszkodzeniem
drzwiczek i zranieniem.
Zdejmowanie i zakładanie drzwiczek piekarnika
(w zależności od modelu)
1. Otworzyć drzwiczki piekarnika (aż do skrajnej
pozycji).
2. Podnieść i obrócić stopy.
3. Powoli zamykać drzwiczki piekarnika, lekko je
podnieść i wyciągnąć z obu zawiasów urządzenia.
Jeżeli chcemy wstawić drzwiczki z powrotem,
należy postępować w odwrotnej kolejności. Jeżeli
drzwiczek nie można otworzyć lub zamknąć
prawidłowo, upewnić się, że zawiasy prawidłowo
umieszczone na hakach zawiasów.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE SZYBY
DRZWICZEK PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
Szybę drzwiczek piekarnika można wyczyścić od
środka, ale najpierw trzeba zdjąć. Zdjąć drzwiczki
piekarnika (patrz rozdział „Zdejmowanie i zakładanie
drzwiczek piekarnika”).
Delikatnie unieść do góry wsporniki umieszczone po
lewej i prawej stronie drzwiczek (oznaczenie 1 na
wsporniku) i odciągnąć je od szyby (oznaczenie 2 na
wsporniku).
Trzymając szybę drzwiczek za dolną krawędź lekko
podnieść do góry, tak by odłączyła się od
wspornika, a następnie zdjąć ją.
Aby zdjąć trzecią szybę (tylko w niektórych
modelach), wystarczy podnieść i zdjąć. Zdjąć
należy także gumowe uszczelki szyby.
Przy zakładaniu szyby należy postępować w
kierunku odwrotnym. (Półkoliste) oznaczenia na
drzwiczkach i szybie muszą na siebie nachodzić.
Zdejmowanie i zakładanie szyby drzwiczek
piekarnika (w zależności od modelu)
PL 19
Wykręcić śruby na lewej i prawej stronie drzwiczek i
wyciągnąć gór listwę. Teraz wyjąć szybę
drzwiczek.
Aby wstawić szybę z powrotem, należy
postępować w odwrotnej kolejności.
Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszczeń
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego
podłączenia lub eksploatacji urządzenia. Koszty
naprawy pokrywa w takim przypadku użytkownik.
INSTRUKCJA MONTAŻU I
PODŁĄCZENIA
USTAWIENIE URZĄDZENIA (mm)
Sąsiadujące z urządzeniem ściany lub meble
(podłoga, tylna ściana kuchni, ścianki boczne) muszą
wytrzymywać temperaturę co najmniej 90 °C.
POZIOMOWANIE I DODATKOWE
UNIERUCHAMIANIE URZĄDZENIA
(w zależności od modelu)
REGULACJA WYSOKOŚCI KUCHENKI
(w zależności od modelu)
Kuchenka ma wysokość 900 mm. Wysokość
urządzenia można regulować w przedziale od 850 do
940 mm.
1. Położyć kuchenkę na podłodze, tylną ścianką do
dołu.
2. Odkręcić śruby zgodnie ze strzałkami.
Torx T20
3. Ustawić żądaną wysokość.
4. Dokręcić z powrotem śruby.
Kuchenka musi zostać zamontowana w
poziomie!
Wykonać następujące czynności:
1. Obracając śrubami regulacji wysokości (patrz
rysunek 1) ustawić odpowiednią wysokość
kuchenki.
2. Wyregulować kółka (patrz rysunek 2) przykręcając
je dwoma śrubami z przodu listwy przypodłogowej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Gorenje MEK301SB Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi