Whirlpool AKZM 784/WH instrukcja

Typ
instrukcja
PL67
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i
których należy ściśle przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz
następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
prowadzi do poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
mogłoby prowadzić do poważnych obrażeń.
PL68
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgałęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci (w
wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
PL69
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
PL70
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed
złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu
oraz czy drzwi zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został
wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie
wysokiej temperatury (min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną
powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika
lub nie zostały przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
INSTALACJA
PL71
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy
wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie
nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej
("EMC").
- To urządzenie spełnia wymagania projektowania ekologicznego rozporządzeń europejskich
nr 65/2014 i 66/2014 zgodnie z europejską normą EN 60350-1.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym
autoryzowanym serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
PL72
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
"Instrukcji wyszukiwania usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów
wejdzie przez przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu
wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane,
mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy
jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej
zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby
ułatwić czyszczenie urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby
ułatwić czyszczenie górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.)
może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po
wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są
jeszcze gorące, ubrać rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie
jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL73
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły
z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL74
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40 W/230 V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40 W/230 V,
typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest
odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE)
Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL75
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampka
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (ukryta)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
13. Złącze sondy do mięsa
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może przez pewien czas
nadal pracować.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy bądź inne
naczynia przeznaczone do pieczenia w piekarniku.
B. BLACHA-OCIEKACZ: służy do zbierania spływającego tłuszczu, gdy jest umieszczona pod rusztem,
lub jako blacha do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, placków itp.
C. SONDA DO MIĘSA: służy do pomiaru temperatury wewnętrznej potraw podczas pieczenia.
D. BLACHA DO PIECZENIA: służy do pieczenia chleba i ciast oraz mięsa, ryb w folii itd.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
rys. A rys. B rys. C rys. D
13
PL76
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu i zmienianie ustawionych wartości
UWAGA:obydwa pokrętła są chowane. Pokrętło wysuwa się po naciśnięciu jego środka.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzanie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w dowolnej pozycji piekarnik się włączy: na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Dostępne podmenu można wybierać, przekręcając pokrętło do odpowiednich funkcji: GRILL, SPECIALS
(SPECJALNE), SETTINGS (USTAWIENIA), CHLEB/PIZZA, AUTOMATIC OVEN CLEANING (AUTOMATYCZNE
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA).
UWAGA:lista oraz opis funkcji znajdują się w tabeli na stronie 82.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Ilustracja aktywnych elementów grzejnych różnych funkcji pieczenia
B. Symbole funkcji czasowych: programator czasowy, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia,
godzina
C. Informacje dotyczące wybranych funkcji
D. Wybrana automatyczna funkcja CHLEB/PIZZA
E. Wskaźnik zablokowania drzwi podczas automatycznego cyklu czyszczenia (pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja pirolizy (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienianie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzym. w cieple, Wyrastanie, Wym. obieg Eco
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA — USTAWIANIE JĘZYKA
Po pierwszym włączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawi się komunikat: ENGLISH
Obracać pokrętło nawigacji aż do wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk , aby
potwierdzić.
rys. 1 rys. 2
WYŚWIETLACZ
A
B C D
E
I H G F
PL77
USTAWIANIE ZEGARA
Po wybraniu języka należy ustawić czas zegara. Na wyświetlaczu zamigają dwie cyfry godziny.
1. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlona zostanie poprawna godzina.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić. Na wyświetlaczu zamigają dwie cyfry minut.
3. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlona zostanie poprawna wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
Aby zmienić godzinę, na przykład po odcięciu zasilania, patrz następny akapit (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję: Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli wyświetlana jest żądana wartość, należy nacisnąć przycisk . Aby zmienić wartość, należy
postępować w sposób przedstawiony niżej.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji , aby wybrać funkcję szybkiego nagrzewania.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli wskazana temperatura jest zgodna z wymaganiami, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich tematach. Na wyświetlaczu pojawi się słowo PRE. Po
osiągnięciu nastawionej temperatury na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia wartość (np. 200°C) i
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu wstępnego nagrzewania piekarnik
automatycznie wybierze funkcję pieczenia konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
PL78
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury zamiga symbol .
2. Obrócić pokrętło regulacji, aby wyświetlić żądany czas pieczenia.
3. Aby potwierdzić czas pieczenia, nacisnąć przycisk .
USTAWIANIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONEGO ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
WAŻNE:opcja opóźnionego rozpoczęcia pieczenia nie jest dostępna w przypadku następujących
funkcji: FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE), CHLEB/PIZZA.
UWAGA:w przypadku tego ustawienia wybrana temperatura zostaje osiągnięta w bardziej
stopniowy sposób, stąd czas pieczenia jest nieznacznie dłuższy niż podany w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem . zamigają dwie kropki godziny zakończenia pieczenia,
sygnalizując, że ustawienie zostało wprowadzone poprawnie.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia tak, aby zakończyło się o ustawionej godzinie.
W dowolnym momencie można zmienić ustawione wartości (temperaturę, ustawienie grilla, czas
pieczenia). W tym celu należy nacisnąć przycisk , aby powrócić, a następnie zmienić wartość
pokrętłem nawigacji i nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PROGRAMATOR CZASOWY
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 23 godziny i 59 minut.
1. Pokrętło wyboru funkcji musi być ustawione na zero. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlony
zostanie żądany czas.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawi się komunikat "KONIEC" i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Aby wyciszyć sygnał
dźwiękowy, nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3 sekundy.
Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu widoczny jest symbol
klucza. Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło na
0 (zero). W takiej sytuacji jednak konieczne jest ponowne ustawienie wcześniej wybranej funkcji.
PL79
WYBIERANIE FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego funkcje specjalne.
W celu wyszukania, wybrania i uruchomienia jednej z tych funkcji należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : na wyświetlaczu pojawi się napis "ROZMRAZANIE"
oraz odpowiadający tej funkcji symbol.
2. Obracanie pokrętłem nawigacji umożliwia przejrzenie dostępnych funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYM.
W CIEPLE, WYRASTANIE, ECO TERMOOBIEG.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w przypadku niektórych funkcji wyświetlacz wskazuje możliwość
przyrumienienia. Funkcję tę można włączyć tylko wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się napis: " ABY ZARUMIENIC". Po naciśnięciu
przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Tę funkcje można wybrać
maksymalnie dwa razy pod rząd.
WYBIERANIE FUNKCJI CHLEB/PIZZA
Obrócić wskaźnik pokrętła wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego
automatyczne funkcje pieczenia "chleb" i "pizza".
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : pojawi się napis "CHLEB" oraz AUTO.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać tę funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (z przedziału od 180°C do 220°C) i potwierdzić ją
przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : pojawi się napis "CHLEB". Aby wybrać funkcję "PIZZA",
należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się napis "PIZZA".
3. Nacisnąć przycisk , aby wybrać tę funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (z przedziału od 250°C do 220°C) i potwierdzić ją
przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
PL80
SONDA DO MIĘSA
Sonda do mięsa umożliwia dokładny pomiar temperatury (do 100°C) podczas pieczenia, co pozwala
osiągać optymalne efekty kulinarne.
Piekarnik umożliwia ustawienie żądanej temperatury wewnętrznej, odpowiedniej dla pieczonej potrawy.
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, konieczne jest właściwe umieszczenie sondy. Sondę należy wsunąć do
końca w najbardziej mięsistą część mięsa, unikając kości i tłuszczu (rys. 1). W przypadku drobiu sondę
należy wsunąć z boku, w środek piersi, uważając, aby jej końcówka nie wystawała w pustej przestrzeni
(rys. 2).
W przypadku mięsa o nieregularnej grubości należy przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy zostało
poprawnie wypieczone. Podłączyć końcówkę sondy do złącza w otworze w ściance piekarnika, po prawej
stronie.
Funkcja pieczenia z użyciem sondy do mięsa
Po włożeniu sondy do mięsa temperatura wnętrza jest utrzymywana zgodnie ze zdefiniowaną funkcją, ale
proces pieczenia zostanie zakończony, gdy mierzona temperatura osiągnie ustawioną przez użytkownika
wartość docelową sondy do mięsa.
Tryb pieczenia z sondą do mięsa nie posiada osobnego menu. Niezależnie od wybranej funkcji, zawsze
można przełączyć z trybu tradycyjnego na tryb pieczenia z użyciem sondy do mięsa. W tym celu wystarczy
podłączyć sondę.
Po wykryciu sondy do mięsa emitowany zostaje sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu na 3 sekundy
pojawia się napis "SONDA DO MIESA". Następnie ponownie wyświetlane są bieżące informacje.
Jeśli pokrętło wyboru funkcji nie jest ustawione na tryb czuwania lub lampki, na wyświetlaczu pojawia się
ogólna informacja o funkcjach pieczenia oraz temperatura ustawiona dla sondy do mięsa.
Jeśli sonda do mięsa została włożona i została wykryta w chwili uruchomienia danej funkcji (nagrzewanie
wstępne, grill, funkcje specjalne, przyrumienianie), ale nie została włączona funkcja sondy, pieczenie
rozpocznie się dopiero po wyjęciu sondy. Zostanie wyemitowany sygnał alarmu i wyświetlony następujący
komunikat:
Ponieważ zakończenie pieczenia uzależnione jest od temperatury ustawionej dla sondy do mięsa, w
przypadku tej funkcji nie można ustawić programatora czasowego, a zatem nie można również ustawić
opóźnienia rozpoczęcia.
Po wybraniu funkcji pieczenia należy ustawić temperaturę piekarnika (u góry, po prawej stronie
wyświetlacza), obracając pokrętło +/-, i potwierdzić przyciskiem . Można teraz zmienić wartość dla sondy
do mięsa (u dołu, po prawej stronie wyświetlacza): obrócić pokrętło +/- i potwierdzić przyciskiem , aby
rozpocząć pieczenie. Temperaturę piekarnika i sondy do mięsa można zmienić w dowolnym momencie
podczas pieczenia. Aby zmienić temperaturę piekarnika, wystarczy obrócić pokrętło +/-. Aby zmienić
temperaturę sondy do mięsa, należy nacisnąć dwukrotnie przycisk , wybrać wartość pokrętłem +/- i
potwierdzić przyciskiem . Domyślną wartością sondy do mięsa jest 70°C. Można ją ustawić z dokładnością
do 1°C.
rys. 1 rys. 2
3
3
3
3
PL81
W przypadku wykrycia sondy na początku lub w trakcie działania funkcji wszystkie etapy nagrzewania
wstępnego zostają pominięte i wykonywana jest pierwsza faza pieczenia wybranej funkcji. Lampka świeci
aż do momentu usunięcia sondy do mięsa (do chwili, gdy przestanie być wykrywana).
Jeśli sonda zostanie usunięta podczas pracy, na wyświetlaczu pojawią się minuty pieczenia i licznik będzie
zwiększał wartość aż do momentu, gdy użytkownik zatrzyma funkcję lub ponownie włoży sondę do mięsa.
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się migający napis "KONIEC".
USTAWIENIA
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego pięć ustawień
wyświetlania, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis LANGUAGE (JEZYK).
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia.
3. Obracać pokrętło nawigacji aż do wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk
potwierdzenia .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis ZEGAR. Aby zmienić aktualną godzinę, patrz wcześniejszy
akapit (USTAWIANIE ZEGARA).
Eco
W przypadku wybrania trybu ECO (ON (WŁ.)) zostaje zmniejszona jasność wyświetlacza, a zegar jest
wyświetlany po upływie
3 minut w stanie czuwania. Aby wyświetlić informacje, wystarczy nacisnąć przycisk lub obrócić pokrętło.
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis ECO.
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia (WŁ./WYŁ.).
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wybrać żądane ustawienie, i potwierdzić naciskając przycisk .
4. Podczas działania funkcji pieczenia — jeśli włączony jest tryb Eco — lampka wewnętrzna zostaje
wyłączona po 1 minucie pieczenia i ponownie włączona przy każdej czynności wykonywanej przez
użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis TON.
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia (WŁ./WYŁ.).
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wybrać żądane ustawienie, i potwierdzić naciskając przycisk .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis JASNOSC.
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się liczba 1.
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby zmniejszyć lub zwiększyć jasność, i potwierdzić naciskając przycisk .
PL82
TABELA Z OPISEM FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Zatrzymanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
LAMP
(OŚWIETLENIE)
Włączenie lub wyłączenie oświetlenia wnętrza piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np. mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku wybrania funkcji ECO oświetlenie jest wyłączone podczas
pieczenia i można je na chwilę włączyć poprzez naciśnięcie przycisku
potwierdzenia. Aby zapewnić niskie zużycie energii, nie należy otwierać
drzwi piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się umieszczanie potraw na 3.
poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(STATYCZNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać 3.
półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z mokrym
nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Przed
umieszczeniem potrawy w piekarniku należy go wstępnie nagrzać.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Podgrzać piekarnik przed
pieczeniem.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą być
różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np. ryby,
warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i czwartego, po
uprzednim podgrzaniu piekarnika.
MAXI COOKING
(PIECZENIE MAXI)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 3.
poziomu w zależności od wielkości mięsa. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia. Zaleca się podlewanie
mięsa od czasu do czasu w celu zapobieżenia jego wysuszeniu.
PL83
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania warzyw
oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na poziomie
4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na
której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na 3. lub 4.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza,
która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na 1. lub 2.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Wraz
z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Służy do konfigurowania ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność,
głośność sygnału dźwiękowego, tryb ekologiczny).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia pizzy i chleba różnego rodzaju i różnej wielkości. Ta funkcja
zawiera dwa programy ze zdefiniowanymi ustawieniami. Wystarczy
wskazać żądane wartości (temperatura i czas), a piekarnik wykona
automatycznie cykl pieczenia. Umieścić ciasto na drugiej półce po
nagrzaniu piekarnika.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
PL84
TABELE PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 160-180 30-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z
nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 3 160-200 30-85
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do ciasta
na ruszcie
Tak 1-4 160-200 35-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka/tarteletki
Tak 3 170-180 15-45
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 180-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Bezy
Tak 3 90 110-150
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 90 130-150
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb/pizza/
focaccia
Tak 1/2 190-250 15-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 190-250 20-50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Mrożona pizza
Tak 3 250 10-15
Półka 3: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia lub ruszt
Tak 1-4 250 10-20
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Tarty "na słono"
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
Tak 2/3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 180-190 45-60
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
PL85
Nadziewane ciasto
francuskie/
przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 180-190 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Lasagne/zapiekany
makaron/
cannelloni/
zapiekanka
Tak 3 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Baranina/cielęcina/
wołowina/
wieprzowina 1 kg
Tak 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak/klik/
kaczka 1 kg
Tak 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk/gęś 3 kg Tak 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone
w papierze (filet,
wcałości)
Tak 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tost y - 5 3 (Wysoka) 3-6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 2 (Średnia) 20-30
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski/
szaszłyki/żeberka/
hamburgery
- 5
2-3
(Średnia–
wysoka)
15-30
Półka 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2 (Średnia) 55-70
Półka 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3 (Wysoka) 60-80
Półka 2: rożen (jeśli jest
w zestawie)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Krwisty rostbef
1kg
- 3 2 (Średnia) 35-50
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3 2 (Średnia) 60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL86
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie,
w zależności od własnych preferencji.
Pieczone ziemniaki - 3 2 (Średnia) 45-55
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane
warzywa
- 3 3 (Wysoka) 10-25
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-4 200 50-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-4 200 45-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-4 180 30-50*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pieczone potrawy
nadziewane
- 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnięcina)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Whirlpool AKZM 784/WH instrukcja

Typ
instrukcja